Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Agricultura


Qdidactic » bani & cariera » agricultura
Clasa andisoluri



Clasa andisoluri


clasa andisoluri


Soluri formate pe seama rocilor vulcanice, care prezinta un orizont A humifer si orizont intermediar care contine material amorf activ format in situ. Include un singur tip de sol si anume: andosol.


1. Andosolurile

Se definesc prin prezenta unui orizont A (molic, ocric sau umbric) urmat de orizont intermediar AC, AR sau Bv la care se asociaza proprietati andice pe minim 30 cm incepand din primii 25 cm ai profilului. Nu prezinta orizont spodic sau gleic (in primii 50 cm).

Raspandire: Pot fi intalnite in zona muntilor vulcanici din Carpatii Orientali (M. Gutai, Tibles, Calimani, Gurghiu, Harghita) si in masivul Vladeasa din Apuseni.

Conditii si procese de formare: Clima este umeda si rece cu temperaturi medii anuale de 3-8oC si precipitatii medii intre 800-1200 mm, determinand un regim hidric intens transpercolativ.

Vegetatia este reprezentata de paduri de molid, fag si amestec (fag si rasinoase). Materialul parental provine din alterarea rocilor vulcanice (cenusi, tufuri etc.) pe grosimea de 1,5 m. Prin alterarea acestora, se elibereaza substante amorfe care impreuna cu humusul formeaza combinatii specifice cu rol de a proteja si stabiliza substantele amorfe si materia organica.

Descrierea profilului: Andosolul tipic are profilul de forma: Au - AC - C sau R



Orizontul Au este de culoare neagra la umed si brun inchis la uscat, cu structura glomerulara bine dezvoltata, neaderent, foarte poros. Orizontul subiacent (AC sau Bv) se mentine inchis la culoare, avand structura poliedrica bine dezvoltata.

Treptat apare un material galbui, mai putin poros constituind orizontul C. Pe intregul profil se pot observa fragmente de roca mai grosiere spre adancime. Adancimea profilului variaza intre 30 si peste 100 cm in functie de inclinarea versantului.  

Proprietati: Continutul in humus variaza pe profil, astfel, in orizontul superior poate fi de 15-40 % si 2-12 % in orizontul Bv dar in buna masura brut si acid; continut ridicat de minerale amorfe (allofane) in jur de 10-23 %; reactia este slab acida cu valori de 6-4 iar saturatia in baze are valori de 5-40 %; au capacitate mare de retinere a apei; permeabilitate foarte buna; valori foarte ridicate ale porozitatii totale (70-85 %) si foarte mici ale densitatii aparente (0,3-0,7 g/cm3).

Subtipuri: distric, eutric, umbric, molic, cambic, litic,  scheletic, histic.

Fertilitate, folosinta: In mod natural sunt ocupate cu paduri, pasuni si fanete. Sunt vulnerabile proceselor de eroziune (in special in urma defrisarilor) motiv pentru care se recomanda masuri de stavilire a acestora.





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright