Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Agricultura


Qdidactic » bani & cariera » agricultura
Lucrarile solului



Lucrarile solului


Lucrarile solului


Lucrarile solului sunt interventii mecanice sau manuale care se executa atat pentru mobilizarea solului pe diferite adancimi in functie de cultura ce urmeaza a fi infiintata cat si pentru pregatirea patului germinativ si intretinerea culturilor.

Principalele lucrari ale solului sunt: aratul, desfundatul, grapatul, cultivatia, tavalugitul, trasarea de brazde sau coame, lucrarea cu freza sau cizelul etc. In urma acestor lucrari, se realizeaza in sol procese de afanare, maruntire, intoarcere, omogenizare, nivelare, tasare, modelare etc., functie de scopul urmarit.


Aratura, reprezinta cea mai importanta lucrare (lucrarea de baza). Prin aratura se executa: taierea brazdei, ridicarea, intoarcerea si rasturnarea acesteia, realizandu-se incorporarea resturilor vegetale, ingrasamintelor, aducerea la suprafata a stratului de sol refacut si incorporarea celui degradat, reglarea regimului aerohidric al solului.

De regula, se executa odata pe an si mai rar de doua ori, in cazul culturilor succesive atunci cand terenul este tasat si nu se rezolva prin grapat.

Calitatea araturii se apreciaza dupa urmatorii indicatori:

epoca de executare, functie de cerintele agrotehnice;

respectarea adancimii de lucru, uniformitate si nivelarea acesteia;

sa fie uniform nivelata, maruntita etc.;

sa se execute in intervalul optim de umiditate (de minut);

gradul de incorporare a resturilor organice si a ingrasamintelor;

executarea fara gresuri (santuri, coame, spatii nearate etc.).

Aratura executata corect, reduce/usureaza celelalte lucrari ce urmeaza a fi executate. In medie, solul cantareste pe adancimea de 1cm si suprafata unui ha circa 125 t fiind necesar 1l de motorina, deci, pentru cele 9,4 mil. ha de teren arabil sunt necesare 9400 t motorina, numai pentru arat la 1 cm.

In functie de adancimea de lucru, aratura poate fi:

superficiala, executata la 15-20 cm (de vara);

aratura adanca, executata la 21-30 cm (de toamna);

aratura foarte adanca, executata la 31-40 cm, la 3-5 ani.

Aspecte privind executarea araturii la SC Agrol MCS Buzau, cu tractorul Lamborghini .in agregat cu PP.. fig.




Loc ptr poza..



Afanarea, se executa cu subsolierul, cizelul sau scarificatorul la adancimi de 40-80 cm, fara intoarcerea brazdei.

Desfundarea, este aratura cu intoarcerea brazdei la adancimi foarte mari de 50-80 cm, care se executa in vederea infiintarii plantatiilor pomi-viticole sau pentru ameliorarea crovurilor sau terenurilor compacte, greu permeabile.

Grapatul, se executa pentru mobilizarea solului la suprafata pe adancimea de 3-12 cm chiar 18 cm in cazul grapelor grele cu discuri, in vederea pregatirii patului germinativ. Exista mai multe tipuri de grape: cu discuri, cu colti reglabili, stelate, rotative, care se utilizeaza in functie de cerintele agrotehnice.

Cultivatia, este o lucrare intermediara intre aratura si grapare ce se executa la adancimea de 5-10 cm, uneori 15 cm sau chiar 40 cm in cazul utilizarii cizelului. Cultivatoarele pot fi utilizate pentru:

prasit (cultivatie partiala), lucrand la 4-10 cm;

intretinerea araturii de vara;

deschiderea de rigole in vederea udarii pe brazde sau biloane;

scarificarea pasunilor si fanetelor, pentru a stimula regenerarea plantelor;

prasit si ingrasare suplimentara.

Tavalugitul, lucrare ce se executa pentru asezarea (tasarea) stratului superficial de sol din zonele secetoase sau pe terenuri intens lucrate, inainte sau dupa semanat pentru a pune samanta in contact cu solul.

Lucrarea cu freza, se executa pentru maruntire, omogenizare si pregatirea terenului in vederea semanatului. Se executa rapid, poate inlocui o gama larga de masini agricole, insa, folosita prea des, poate deteriora structura solului.

Lucrarea cu combinatorul, foloseste o masina complexa (combinator), echipata cu vibrocultor, grapa cu colti rigizi, grapa elicoidala rotativa, tavalug inelar, executand concomitent mai multe operatii. Se foloseste la pregatirea patului germinativ.





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright