Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Economie


Qdidactic » bani & cariera » economie
Analiza cost-beneficiu:



Analiza cost-beneficiu:


Analiza cost-beneficiu:

Identificarea investitiei si definirea obiectivelor, inclusiv specificarea perioadei de referinta;

Proiectul propus, PRIMA INFIINTARE  A RETELEI PUBLICE DE APA UZATA IN COMUNA OLANU, prin natura sa, este in concordanta cu Axa III - Calitatea vietii rurale in zonele rurale si diversificarea zonelor rurale, repectiv masura 322 - Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale. Deasemenea acesta converge cu unul dintre obiectivele acestei masuri si anume "Imbunatatirea infrastructurii fizice de baza in spatiul rural".

Pentru atingerea acestui obiectiv proiectul isi propune, in lipsa acestuia, realizarea unui sistem centralizat de canalizare si de epurare a apelor, ceea ce va conduce la efecte pozitive atat asupra societatii, mediului si a economiei din zona. Totodata proiectul vine in intampinarea prevederilor legislatiei actuale in domeniul protectiei mediului si calitatii apelor.

Alaturi de acestea se vor obtine si alte beneficii:

- Imbunatatirea sanatatii populatiei;

- Dezvoltarea infrastructurii rurale;

- Cresterea investitiilor in localitate;

- Cresterea veniturilor la bugetul local;

- Cresterea gradului de ocupare a fortei de munca locale.

Investitia consta in realizarea a unei retele de canalizare in lungime de retea de 6,900 km dotata cu statie de epurare pentru intreaga comuna. Statia de epurare va avea capacitatea de a epura toate apele uzate menajere



Pentru a avea o imagine cat mai exacta a viabilitatii economice a proiectului se impune realizarea unei analize cost-beneficiu cat mai obiective. Pentru acesta s-au pornit de la urmatoarele ipoteze:


Element

Ipoteze

Perioada proiectului


Anul 2008 este considerat anul de referinta al proiectului. Implementarea proiectului se vas reliza pe o perioada de 24 de luni din care 11 luni pentru realizarea lucrarilor. Orizontul de timp pe baza caruia s-a efectua analiza este de 20 de ani conform recomandarilor din ghidul de finantare -FEADR

Populatia

In prezent, populatia Comunei Olanu care va beneficia de proiect este de 954 locuitori echivalenti.

Pe baza previziunilor facute de Consiliul Local Olanu s-a estimat o crestere anuala a populatiei comunei de 0.2%.

Apa uzata

Se presupune ca 100% din volumul de apa consumat va fi colectat in reteaua de canalizare.

Costurile de intretinere si operare

Costurile de intretinere si operare au fost estimate la nivelul unei functionari optime a tuturor obiectelor prevazute in proiect.

Salariatii

Calcularea costurilor salariale a avut la baza numarul de salariati previzionati a fi angajati, precum si salariul mediu pe economie.

Perioada de amortizare

Perioada de amortizare pentru noile echipamente a fost calculata folosind metoda amortizarii liniare. S-a considerat pentru constructii si instalatii o perioada medie de amortizare de 30 de ani.

Rata de actualizare (%)

Pentru analiza economico - financiara s-a folosit o rata de 8% (RON) pentru actualizarea fluxurilor de numerar anuale.

Veniturile/ Suportabilitatea investitiei de catre populatie

Veniturile populatiei se compun din: salarii si venituri din activitati independente, pensii, venituri din ajutorul de somaj, si alte venituri.

In prezent, conform datelor statistice, salariul mediu net lunar de 600 RON/pers..

Limita suportabilitatii - conform legii cheltuielile aferente serviciilor de apa nu trebuie sa depasesca 4-5% din venitul mediu pe gospodarie.


Analiza optiunilor;

Fezabilitatea si viabilitatea proiectului sunt evaluate sub doua scenarii separate:


- scenariul "fara proiect" - Avand in vedere valoarea mare a acestei investitii, precum si necesitatea alocarii fondurilor locale catre realizarea si altor obiective in scopul imbunatatirii standardelor actuale pana la nivel european, exista posibilitatea ca acest proiect sa fie realizat intr-un orizont mai indepartat.

Deasemenea asa cum s-a evidentiat in prima paarte a studiului de fezabilitate, In cazul in care comunitatea locala nu ar intreprinde activitatile necesare pentru constructia sistemului de canalizare si a unei statii de epurare a apelor uzate, determina urmatoarele efecte negative:

- Intensificarea problemelor economice si sociale la nivelul comunitatii vizate de proiect.

- Cresterea discrepantelor deja existente intre diversele localitati si zone din Romania, intre localitatile din mediul rural si cel urban, precum si dintre Romania si celelalte state membre ale Uniunii Europene.

- Degradarea calitatii vietii in cadrul comunitatii;

- Crearea unui cadru nefavorabil sanatatii populatiei;

- Inrautatirea situatiei sociale si economice a locuitorilor;

- Atragerea unui numar scazut de investitori in zona sau chiar plecarea unor  investitori existenti.

- In ceea ce priveste restrictiile de mediu si cele de ordin legislativ, aceasta alternativa, datorita efectelor sale, conduce la o neconformare la aceste restrictii.

aparitia unor costuri suplimentare legate de gestionarea apelor uzate, atat la nivelul solicitantului - Consiliul Local Olanu - cat si la nivelul populatiei locale.

S-au luat de asemenea in considerare sanctiunile materiale ce vor trebui suportate de comunitate in baza Hotararii nr. 138/1994 emisa de Guvernul Romaniei privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor in domeniul apelor.

- se va continua sa se deverseze in fluviul Dunarea ape menajere cu poluanti ce depasesc cu mult limitele admise de NTPA 001


- scenariul "cu proiect"

realizarea a 6.900 m de retea de canalizare formata din colector principal si statie de epurare. Colectorul va fi dimensionat in vederea posibilitatii preluarii debitelor descarcate de catre colectoarele secundare ce vor fi realizate prin investitii ulterioare. Statia de epurare va avea capacitatea de a epura toate apele uzate menajere din comuna Olanu.

Luand in considerare cele prezentate mai sus, vom alege ultima varianta cu proiect ca scenariul viabil, prima varianta cu proiect fiind mai jos din punct de vedere economic si tehnic ca a treia.


Statutul actual al Romaniei de tanar stat membru al Comunitatii Europene creeaza acesteia posibilitatea de a utiliza Fondurile Structurale in scopul dezvoltarii, exercitarea acestui drept fiind oferita de oportunitatea lansarii instrumentului financiar F.E.A.D.R. implementat prin P.N.D.R..


Analiza financiara, inclusiv calcularea indicatorilor de performanta financiara: fluxul cumulat, valoarea actuala neta, rata interna de rentabilitate si raportul cost-beneficiu;


Evolutia prezumata a tarifelor.

In ceea ce priveste tariful pentru serviciile de alimentare cu apa si canalizare, s-a pornit de la ipoteza ca, prin tarif, se urmareste acoperirea costurilor cu investitia, a costurilor de operare si a celor financiare pentru a mentine un nivel acceptabil al lichiditatiilor la sfarsitul fiecarui an.

Politica tarifara avuta in vedere, urmareste acoperirea costurilor cu investitia, a celor operationale, cheltuielilor financiare anuale si ratei profitului.

Pentru determinarea tarifului pentru fiecare an al analizei au fost luate in considerare urmatoarele valori:

- variata costurilor de intretinere si operare;

- variatia volumului de apa epurata;

In primul an dupa implementarea investitiei valoarea tarifului pentru fiecare m3 de apa epurata va fi de 1,45 RON.

(1 eur= 4,1470 lei)

INDICATORI TEHNICO-ECONOMICI aferenti unui an de functiune

VALOARE

-lei-

VALOARE

-eur-

Costuri estimative totale - anuale


22.147

Volumul mediu anual de apa canalizata si epurata

59.540 mc.


Tariful minim rezultat lei/eur/mc apa canalizata si epurata populatie

1,45 lei/mc

0,35 eur/mc











Conform analizei suportabilitatii se constata ca limita de suportabilitate (2,54% din veniturile populatiei)  este superioara cheltuielilor pe care acestea le au cu acest serviciu .

Pentru determinarea trarifului nu s-a luat in calcul valoarea amortizarii.



Evaluarea prognozata a tarifelor




















ANII




















Venitul lunar mediu/gospodarie (lei/luna)











Evacuari medii ape uzate/gospodarie/luna (mc)











Tarif mediu/mc











Cheltuieli medii lunare cu apa potabila/gospodarie (lei/luna)











Procentul cheltuielilor medii lunare cu apa din din venitul lunar mediu




















































































Evolutia prezumata a costurilor

Pe langa costurile de investitie, proiectul genereaza si cheltuieli pe termen lung, asociate intretinerii retelelor de canalizare, a statiilor de pompare apa uzata si a statiilor de epurare, ulterior etapei de implementare.

Avand in vedere tendinta generala de crestere a preturilor si tarifelor pentru materiile prime, materiale si servicii de la un an la altul reflectate de evolutia pietei, s-a considerat ipoteza ca acestea vor continua sa creasca. Aceasta va atrage deasemenea o crestere a veniturilor din salarii in masura sa acopere cresterea preturilor bunurilor si serviciilor.

Costurile de operare si de intretinere au fost previzionate pe baza urmatoarelor ipoteze:

Evolutia costurilor cu energia electrica tine cont de evolutia tarifelor pentru 1Kwh.

Costurile materialelor folosite la tratarea apei se vor modifica odata cu consumurile apei potabile si cu pretul unitar al materialelor folosite, de la 863 lei in primul an, la 3.745 lei in anul 20.

Costurile cu forta de munca s-au fundamentat pe baza informatiilor cu privire la salariul mediu si vizeaza cheltuieli cu salariile pentru locurile de munca nou create. Dupa realizarea investitiei se vor crea 2 locuri de munca permanente.

Pe baza statisticilor privind evolutia salariului mediu in euro se estimeaza o crestere anuala a salariului de la 230 euro in primul an, la 600 euro in anul 20..

Evolutia prezumata a costurilor de operare a fost prezentata in tabelele atasate.


Costuri si venituri din exploatare (mii lei)



















ANII




















Personal











Reactivi si materiale speciale











Energie











Intretinere materiale











amortizare











Servicii economice, financiare si administrative











Total costuri de operare











Apa potabila












Total vanzari











Venit net din exploatare





































































































































Evolutia Prezumata a veniturilor.

Veniturile anuale obtinute au fost determinate in functie de cantitatea si costul unui m3 de apa epurata.


Sustenabilitatea financiara a proiectului.

Proiectul este sustenabil pe toata perioada previzionata ca urmare a acoperirii cheltuielilor cu investitia prin apelarea la obtinerea unui grant prin F.E.A.D.R.. Deasemenea cheltuielile de menteneta si operare vor fi suportate din veniturile rezultate prin incasarea de la populatie si agentii economici a contravalorii serviciilor de canalizare

Sustenabilitate financiara






















ANII




















Total resurse financiare











Total vanzari











TOTAL INTRARI











Total costuri de exploatare











Total costuri de investitii











Taxe











TOTAL IESIRI











Total flux numerar











Flux de numerar total cumulat





























































































































Surse de finantare ( lei)





ANII


Surse proprii


Finantare nerambursabila


Total resurse financiare



Analiza financiara

























ANII






















Sistem de alimentare cu apa potabila












Venituri din servicii












Valoarea reziduala a infrastructurii
























Personal












Reactivi si materiale speciale












Energie












Intretinere materiale












Servicii economice, financiare si administrative












amortizare












Total costuri de operare
























Costuri materiale












Costuri echipamemte












Proiectari, studii, inginerie












Taxe, avize, autorizatii












Total cost investitii












Cost de inlocuire pt. Componentele cu viata scurta












Total cheltuieli
























Fluxul de numerar net












Rata rentabilitatii interne financiare (FRR/C) a investitiei












Valoarea actuala neta financiara (FNPV/C) a investitiei















































































































































































































































































CONCLUZII ALE ANALIZEI FINANCIARE

Calculul Ratei de Rentabilitate Financiara in raport cu investitia

- Indicatorul RATA RENTABILITATII INTERNE FINANCIARE  (RIR) a investitiei are valoarea de -3,66%. Acest indicator RIR este inferior RATEI DE ACTUALIZARE utilizate, respectiv 8%.

- Indicatorul  VALOARE ACTUALA NETA FINANCIARA (VAN) a investitiei are valoarea de -2.866.351. Observam ca VAN area o valoare mai mica de 0.

- Raportul cost-beneficii 2.679.504 /


-Fluxul de numerar cumulat este pozitiv in fiecare an dupa implementarea investitiei.

Concluzie: proiectul necesita interventie financiara nerambursabila.


Analiza economica - nu este cazul.


Analiza de senzitivitate;

Analiza de senzitivitate consta in determinarea variatiei indicatorilor de profitabilitat in conditiile modificarii nivelurilor diferitelor variabilelor cheie.

Se vor determina variabilele critice ale caror variatii (-1%, +1%) vor determina cele mai semnificative variatii asupra principalilor indicatori ai rentabilitatii, respectiv RIR si VNP.


Selectarea variabilelor cheie ale modelului

Pentru determinarea variabilelor cheie se vor lua in considerare urmatorii indicatori:

- Valoarea investitiei

- Costurile de intretinere si operare

Acesti indicatori au fost modificati cu -1% si 1% obtinandu-se urmatoarele valori pentru indicatorii de performanta:


Indicator


RIR %

VAN mii lei


RIR %

VAN mii lei

Valoarea Investitiei







Costurile de intretinere si operare








Pentru factorii selectati se constata o relatie de inversa proportionalitate cu rezultatele financiare.

Variatiile aparute pentru indicatorii de performanta la variatia acesto factori cheie sunt foarte mici.


Analiza de risc.

Pentru a analiza proiectului de investitii s-au luat in considerare riscurile ce pot aparea atat in perioada de implementare a proiectului cat si in perioada de exploatare a obiectului de investitie.


Riscuri tehnice

Aceasta categorie de riscuri depinde direct de modul de desfasurare al activitatilor prevazute in planul de actiune al proiectului, in faza de proiectare sau in faza de executie:

a)         Etapizarea eronata a lucrarilor;

b)        Erori in calculul solutiilor tehnice;

c)         Executarea defectuoasa a unei/unor parti din lucrari;

d)        Nerespectarea normativelor si legislatiei in vigoare

e)         Dificultati in angajarea si instruirea personalului specializat in intretinerea si exploatarea noilor instalatii;

Administrarea acestor riscuri consta in:

a)         In planificarea logica si cronologica a activitatilor cuprinse in planul de actiune au fost prevazute marje de eroare pentru etapele mai importante ale proiectului;

b)        Se va pune mare accent pe etapa de verificare a fazei de proiectare;

c)         Managerul de proiect, impreuna cu responsabilul juridic si responsabilul tehnic se vor ocupa direct de colaborarea in bune conditii cu entitatile implicate in implementarea proiectului;

d)        Responsabilul tehnic se va implica direct si va supraveghea atent modul de executie al lucrarilor, avand o bogata experienta in domeniu; se va implementa un sistem foarte riguros de supervizare a lucrarilor de executie. Acesta va presupune organizarea de raportari partiale pentru fiecare stadiu al lucrarilor in parte. Acestea vor fi prevazute in documentatia de licitatie si la incheierea contractelor;

e)         Se va urmari incadrarea proiectului in standardele de calitate si in termenele prevazute;

f)         Se va urmari respectarea specificatiilor referitoare la materialele, echipamentele si metodele de implementare a proiectului;

g)         Se va pune accent pe protectia si conservarea mediului inconjurator;

h)        Se va solicita furnizorilor echipamentelor si instalatiilor instruirea personalului responsabil cu intretinerea si exploatarea acestora. Procesul de recrutare a personalului va avea in vedere calificarea corespunzatoare posturilor.


Riscuri financiare

a)         Cresterea nejustificata a preturilor de achizitie pentru utilajele si echipamentele implicate in proiect;

b)        Modificari ale structurii grupului tinta, modificari majore ale cursului de schimb.

c)         Lipsa surselor financiare pentru cofinantare

Adminstrarea riscurilor financiare:

a) Asigurarea conditiilor pentru sprijinirea liberei concurente pe piata, in vederea obtinerii unui numar cat mai mare de oferte conforme in cadrul procedurilor de achizitie lucrari, echipamente si utilaje;

b) Estimarea cat mai realista a cresterii preturilor pe piata;

c) Asigurarea in bugetul local a cel putin sumei aferenta contribuitiei proprie.


Riscuri institutionale

a) Comunicarea defectuoasa intre entitatiile implicate in implementarea proiectului si executantii contractelor de lucrari si achizitii echipamente si utilaje.


Riscuri legale

Aceasta categorie de riscuri este greu de controlat deoarece nu depinde direct de beneficiarul proiectului:

a) Obligativitatea repetarii procedurilor de achizitii datorita gradului redus de participare la licitatii;

b) Obligativitatea repetarii procedurilor de achizitii datorita numarului mare de oferte necomforme primite in cadrul licitatiilor;

c) Instabilitatea legislativa - frecventa modificarilor de ordin legislativ, modificari ce pot influenta implementarea proiectului;


RISCURI IDENTIFICATE IN PERIOADA DE EXPLOATARE

Riscurile identificate sunt riscuri externe proiectului si se refera la:

- Dificultati in angajarea si instruirea personalului specializat in intretinerea si exploatarea noilor instalatii;

Administrarea riscurilor in perioada de exploatare:

- Se va solicita furnizorilor echipamentelor si instalatiilor instruirea personalului responsabil cu intretinerea si exploatarea acestora. Procesul de recrutare a personalului va avea in vedere calificarea corespunzatoare posturilor.





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright