Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate dezvoltareEu merg incet, dar nu merg niciodata innapoi - Abraham Lincoln





Confectii Diverse Film televiziune Fotografie Pescuit




Fotografie


Qdidactic » dezvoltare & ... » fotografie
Aparatul fotografic



Aparatul fotografic


APARATUL FOTOGRAFIC












IMAGINI

TIPURI DE APARATE

COMPONENTE

CARACTERISTICI

FUNCTIONARE

















ELEV:CIRSTEA ALINA
CLASA: a IX-a D.






Despre aparate fotografice

Principiul de functionare al aparatului de fotografiat a fost descoperit de pe vremea artistului si inventatorului Leonardo da Vinci, care a aratat ca pentru a proiecta o imagine este suficient un mic orificiu prin care sa treaca lumina. Cu cat este mai mic orificiul, cu atat imaginea este mai clara. Acest aparat simplu, numit 'camera obscura', exista de la inceputul sec. al XVII-lea. Mai mult a durat pana a fost gasit un material fotosensibil pentru a inregistra imaginea respectiva. Aceasta problema a fost rezolvata abia in 1826 cand Joseph Niepce a descoperit ca pentru a produce un bitum sensibil la lumina poate fi folosita clorura de argint.


Pentru a functiona, orice aparat foto, oricat de simplu, trebuie sa aiba urmatoarele parti componente:

Corpul - O cutie perfect opaca in care sta filmul pentru a fi expus.

Obiectivul - Un dispozitiv care focalizeaza razele de lumina pe film

Diafragma - Un dispozitiv care controleaza cata lumina ajunge pe film

Obturatorul - Un dispozitiv care controleaza cat timp este filmul expus la lumina

Vizorul - Un dispozitiv folosit pentru a incadra eficient imaginea care va fi inregistrata pe film.

Sistemul de transport - Un dispozitiv folosit pentru fixarea si transportul filmului.


Tipuri de aparate

De-a lungul timpului au aparut multe modele de aparate foto, insa marea lor majoritate se incadreaza in una dintre aceste categorii:

  • aparate cu vizor sau telemetru
  • aparate cu vizare prin obiectiv (SLR, reflex)
  • aparate cu doua obiective
  • aparate cu planfilm


Aparatul fotografic este format din urmatoarele elemente functionale:



OBIECTIV

Obiectivul este alcatuit dintr-un sistem optic format din mai multe lentile, are o comportare asemenea unei lentile convergente si este caracterizat din doi parametri importanti :

-distanta focala : un obiectiv normal pentru aparatele care lucreaza cu filme fotografice cu latimea de 24 mm, distanta focala de 70-300 mm obiectivele care au distanta mai mica se numesc obiective superangulare. Exista aparate fotografice care au distanta focala variabila numite zoom si distanta maxima.




ILUMINARE


A fotografia insemna a scrie cu lumina. Principala sursa de lumina este soarele desi sursele artificiale de lumina au devenit la fel de necesare. Iluminarea se realizeaza cu ajutorul diafragmei si a timpului de expunere. Exista o cale de stabilire precisa a timpului de expunere si a diafragmei cu ajutorul folosirii exponometrului. Acesta este format dintr-un strat de celule fotosensibile care in prezenta luminii creeaza un impuls electric, masurat cu un miliampermetru.


Prima operatie pentru a fixa scara exponometrului este valoarea sensibilitatii filmului, exprinmata in grade DIN sau ASA.

A doua operatie consta in masurarea propriu-zisa a iluminarii si inregistrarea acestei valori. 

Apoi uremeaza alegerea diafragmei si a timpului de expunere  cele mai convenabile, in functie de valorile indicate de exponometru.

Caracteristici 


Zoom - Exista doua tipuri de zoom. Cel optic, si cel digital. Zoom-ul total la care poate ajunge un aparat este compus din zoom optic inmultit cu zoom digital. Multi producatori si comercianti fac publicitate laudandu-se cu valori ale zoom-ului mari. Atunci cand cumperi, trebuie sa te interesezi care este valoarea reala a zoom-ului optic.
Doar cel optic merita folosit pentru ca este generat de lentilele obiectivului, pe cand cel digital este facut de softul camerei, asa cum ai face tu zoom pe calculator, efectul fiind o pierdere a calitatii. Atunci cand iei in considerare posibilitatea de a face zoom, trebuie sa ai in vedere doar zoom-ul optic de care dispune camera. Un zoom de 3 sau 4 este suficient pentru inceput.

Tipul de compresie - Reprezinta felul in care imaginea este inregistrata pe cardul de memorie. Alege un aparat care iti permita sa schimbi tipul de compresie. Compresia afecteaza calitatea imaginii salvate. Cu cat compresia este mai puternica, imaginea va avea o calitate mai slaba si invers, cu cat compresia este mai scazura, imaginea are o calitate mai buna.

Modul Macro - Acesta este un mod de a face poze atunci cand vrei sa surprinzi detalii de pe subiecte minuscule, cum ar fi gaze flori, monede etc. Ar fi bine sa iei un aparat care sa aiba si acest mod. Multe din aparatele din prezent au aceasta posibilitate.

Lumina de ajutor pentru focalizare - Atunci cand faci poze in conditii de lumina scazute aparatul lanseaza catre subiect o lumina vizibila unde infrarosie care ajuta la focalizare.

Cardurile de memorie - Aici se stocheaza pozele. Desi unele aparate au si memorie interna, aceasta este de regula dimensiuni mici, nefiind suficienta pentru a face la un moment dat mai mult de 10-20 de poze. De obicei aparatul vine cu un card de memorie de 16 MB sau 32 MB, dar acestia sunt nu sunt suficienti decat pentru cateva poze. Cu cat faci poze la o rezolutie mai mare (mai multi megapixeli) sau la o compresie mai scazuta, cu atat fisierele (pozele) vor avea dimensiuni mai mari.













Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright

dezvoltare

Fotografie




Referate pe aceeasi tema


Genuri de fotografie - directia de fotografiere, directia luminii si elementele secundare
Imagini reprezentative ale istoriei secolului XX
Fotoreproducerea - cand este utila fotoreproducerea?
Despre aparate fotografice - timpul de expunere in fotografie
Caracteristicile luminii
Manual de fotografie
Stiluri de iluminare
Aparatul fotografic
Regia iluminarii
Fotografierea interioarelor si Portretul - iluminarea interioarelor



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente, referate, lucrari. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online proiectul sau referatul tau.