Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Didactica


Qdidactic » didactica & scoala » didactica
Activitati rezolutive



Activitati rezolutive


Activitati rezolutive


Conceptul de activitate rezolutiva si modul de realizare.


Activitatea rezolutiva la ciclul primar reprezinta rezolvarea problemelor de matematica la fiecare capitol prevazut de programa scolara cat si rezolvari de probleme la fiecare lectie.

In general,notiunea de problema are un caracter larg,prezinta o situatie a carei solutionare obtine esential prin proces de gandire este declansat de o intrebare pe care si.-o pune sau care i se pune omului, se admite ca formularea unui raspuns clar si precis la o astfel de intrbare constituie o problema.

Rezolvarea problemelor in ciclul primar reprezinta rezolvarea unor situatii problematice reale pe care copii le intalnesc frecvent in activitatea practica.Activitatea gandirii se manifesta cu precadere atunci cand in calea activitatilor practice sau teoretice apar obstacole pe care nu le-au mai intalnit.

Asa cum spunea Polya ,, A rezolva o problema inseamna a gasi o iesire dintr-o dificultate,inseamna a gasi o cale de a ocoli un obstacol,de a atinge un obiectiv care nu este direct accesibil.A gasi solutia unei probleme este o performanta specifica inteligentei,iar inteligenta este specific speciei umane; se poate spune ca,dintre toate indeletnicirile omenesti,cea de rezolvare a problemelor este cea mai caracteristica.''

Activitatea ce se depune pentru rezolvarea problemelor prezinta importanta atat de mare ,incat intreaga desfasurare a procesului de insusire a cunostintelor de aritmetica si geometrie,de formare a priceperilor si deprinderilor este orientata in scopul dezvoltarii capacitatii de rezolvare a problemelor.



La matematica elevii percep o problema ca pe o situatie in care trebuie sa intervina cu rationamentul matematic,ei sunt pusi in situatia de a cauta solutii.

Activitatea rezolutiva la matematica este prezentata sub trei aspecte:

1) un proces de invatare prin problematizare si descoperire;

invatarea prin formarea si consolidarea unor priceperi de aplicare a definitiilor si teoremelor;

2) invatarea prin formarea si consolidarea unor priceperi de aplicare a definitiilor si teoremelor;

3) gasirea celor mai adecvate metode si procedee menite sa scurteze drumul pentru gasirea solutiei.

Activitatea de rezolvare de probleme trebuie sa corespunda cu orientarea procesului instructiv-educativ pe formarea capacitatii intelectuale,pe moduri de gandire si folosirea metodelor de instruire activitatilor participative.

Munca de rezolvare a problemelor de matematica are un rol instructiv,educativ si formativ care consta in urmatoarele:

1) prin rezolvarea de probleme fie simple sau compuse,elevul patrunde mai profund in intelegerea notiunilor studiate la matematica si capata o deprindere intelectuala foarte necesara in viata;

2) elevii invata sa aplice matematica in viata,capata deprinderea de a rezolva probleme practice;

3) consolideaza si aprofundeaza cunostintele matematice si intelegerea lor;

4) contribuie la imbogatirea cunostintelor de matematica ale elevilor,din continutul problemelor ei putand afla lucruri pe care nu le studiaza la alte discipline ;

5) contribuie la cultivarea si dezvoltarea capacitatilor creatoare ale gandirii,la sporirea flexibilitatii ei,a capacitatilor anticipativ - imaginative,la dezvoltarea increderii in fortele proprii.

In rezolvarea problemelor sunt parcurse mai multe etape:

- cunoasterea datelor problemei

- intelegerea continutului problemei

- examinarea (judecata) problemei

- alcatuirea planului de rezolvare a problemei

- rezolvarea propriu-zisa

- verificarea solutiei problemei


In activitatea rezolutiva este necesara intelegerea continutului problemei,delimitarea datelor cunoscute de cele necunoscute pentru a avea loc un transfer al procedeelor de rezolvare de la o problema la alta.

Prin activitatile rezolutive sunt mobilizate procese psihice de cunoastere ce conduc la dezvoltarea gandirii,la formarea limbajului matematic,la educarea perspicacitatii si a spiritului de initiativa.

Activitatea rezolutiva pe tot parcursul studierii matematicii cultiva la elev corectitudinea,darzenia si spiritul de independenta.

Activitatea rezolutiva mobilizeaza intreaga personalitate a celui care rezolva probleme ,stimuleaza si dezvolta capacitati creative si formeaza o atitudine pozitiva fata de invatarea matematicii.

Atunci cand se parcurge etapele de baza in rezolvarea unei probleme: intelegerea problemei,analiza logica,rezolvarea propriu-zisa,dificultati deosebite ridica analiza logica a problemei.Trecerea cu usurinta peste aceasta etapa poate frana reusita rezolvarii problemei.

Rezolvarea problemelor consta in raportarea datelor cunoscute si a conditiilor problemei la necunoscuta,mobilizand abilitatile formate anterior pentru construirea rationamentului de rezolvare.Intrebarea problemei si planul de rezolvare reprezintastrategia rezolutiva.In aceasta problema elevul trebuie ajutat deoarece el nu are dezvoltata inca capacitatea de a folosi cunostintele anterioare, iar ajutorul trebuie facut in asa fel incat sa-i deschida calea catre rationamentul propriu-zis.

Realizarea planului de rezolvare presupune efectuarea operatiilor cerute de intrebarile problemei, implica o succesiune de operatii logice care nu este altceva decat schema de rezolvare.

In functie de dificultatile problemelor si de experienta disponibila putem apela la diverse tipuri de indrumari de orientare a gandirii si anume:

- indrumari algoritmice in care se folosesc strategii pe care le invata pur si simplu;

- indrumari semialgoritmice-in care folosim strategii care imbina schema cunoscute anterior, indrumarile date de invatator si schemele descoperite prin proprie initiativa;

- indrumari euristice-se folosesc strategii menite sa conduca la inventie si descoperire.

- indrumari metacognitive - in cadrul carora se folosesc indrumari de dirijare a gandirii care contin si instructiuni de control.

Indrumarile de orientare a gandirii in rezolvarea problemelor se bazeaza pe cele doua operatii: analiza si sinteza.Deseori se folosesc in mod combinat cele doua metode fiind operatii fundamentale ale rezolvarii problemelor.

Metoda analitica inseamna a porni de la intrebarea problemei; a stabili datele, in general necunoscute, cu ajutorul carora se poate formula problema simpla a carei intrebare coincide cu intrebarea problemei date.

Metoda sintetica inseamna a orienta atentia elevilor asupra a doua din datele problemei compuse si a formula cu aceasta o problema simpla.

Metoda analitica este mult mai prezenta in descompunerea problemei in probleme simple plecand de la intrebarea ei, pe cand metoda sintetica este legata de ordonarea logica si formularea planului de rezolvare.

In activitatile rezolutive care urmeaza sunt prezentate strategiile folosite de invatator cat si de elev.

Fiecare problrma este trewcuta prin cele patru etape corespunzatoare actuvitatii rezolutive:

1) Prima etapa, ,,cititrea si intelegerea problemei consta intr-o serie de operatiuni pentru intelegerea datelor , conditiilor si cerintei problemei.

Cunoasterea esentialului problemei este etapa in care elevul ia cunostinta cu datele problemei, care sunt relatiile dintre ele si care este cerinta problemei.Este esential ca invatatorul sa insiste si sa aiba rabdare cu elevii care au o gandire mai lenta.

Cunoasterea datelor problemei se face prin citirea acesteia de catre invatator sau elevi si scrierea lor pe tabla si caiete sau numai pe caiete cand elevii rezolva singuri.

Intelegerea continutului problemei este esentiala in vederea construirii rationamentului rezolvarii.

Euntul problemei contin un minim necesr de informatii.Datele si conditia problemei reprezinta termenii de orientare a ideilor, a analizei si sintezei precum si a generalizarilor ce se fac treptat pe masura ce ce se inainteza spre solutie.Prin discutiile pe care le organizeaza cu elevii, invatatorul trebuie sa-i indrume spre intrbarea problemei.

2) A duoua etapa ,,analiza logica'', este foartze importanta deoarece in cadrul ei este analizata problema, iar datele sunt reprezentate prin desene care ii ajuta pe elevi sa formuleze anumite ipoteze rezolutive.Este etapa in care eliminate elementele ce nu au semnificatia matematica a enuntilui problemei.

3) A treia etapa ,,rezolvarea problemei'' in care sunt date diverse cai de rezolvare prin metodele amintite.Aceasta etapa este drumul de legatura dintr datele problemei si necunoscuta.In momentul in care elevii au transpus problema in relatii matematice,solutia este ca si descoperita.In aceasta etapa se alege si se efectueaza calcule din planul logic.Fiecare operatie este conezata unui rationament din planul de rezolvare.

4) A patra etapa ,,activitati cxonplementare'' care reprezinta o noua strategie rezolutiva adica are loc transferul strategiei spre rezolvarea altei probleme asemanatoare sau spre compunerea unei probleme noi.

Dupa rezolvarea mai multor probleme este recomandat,acolo unde este cazul sa se scoata in evidenta categoria din care face parte problema, fixarea algoritmului ei de rezolvare(mai ales pentru probleme tipice).Prin rezolvarea de probleme asemanatoare,prin compunerea de de probleme cu acelasi exercitiu de rezolvare,invatatorul descopera cu elevii schema generala de rezolvare a unei categorii de probleme.

Exemple de activitati rezolutive

a) Activitati rezolutive la clasa a-I-a


Exemplul nr.1


Enunt: La o gradinita intr-un cos se afla sase patratele de carton de culoare rosie si cu doua mai putin triunghiuri de carton de culoare galbena.

Cate figuri geometrice sunt in total in cos?


Tema : Adunarea si scaderea numerelor naturale in concentrul 0-10


Obiective operationale :

O1 sa insuseasca notiunile geometrice de patrat si triunghi

O2 sa transpuna in limbaj matematic expresiile ,,mai putin'' si ,,in total''

O3 sa efectueze operatii de adunare si scadere in concentrul 0-10.



Strategia invatatorului

Strategia elevului

- se dau indrumari cu caracter adecvat

strategiilor cognitive

- sunt date instructiuni de indrumare si control

- elevii participa la formarea ipotezelor,anticipand ce vor fi efectuate

- se pun bazele strategiilor rezolutive

I Citirea si intelegerea problemei

- Ce figuri geometrice cuprinde problema

- Care sunt datele problemei?

- Care este cerinta problemei?

- Cum scriem schematic problema?


- Elevii asculta si repeta problema

- Elevii raspund la intrbarile invatatorului

- Se scriu schematic datele problemei

6 patratele ------------ cu 2 mai putin

triunghi ------------ ? figuri geometrice

II Analiza logica a problemei


Am mai intalnit o problema asemanatoare?

Am putea deduce ceva din datele problemei?

Ce putem afla mai intai si cum procedam?

Ce putem afla in continuare si cum procedam?



- se poate afla numarul triunghiurilor

- folosim operatia de scadere

- se poate afla nr. total de figuri geometrice.



- se intervine atunci cand operatiile sunt eronate si se dau indrumari pentru gandire

III Rezolvarea problemei

Se intocmeste planul de rezolvare

1. Aflam cate triunghiuri sunt

6 - 2 = 4 (triunghiuri)

Aflam cate figuri geometrice sunt in cos

6 + 4 = 10

AL-DRINKS Se face verificarea

10 - 4 = 6

IV Activitati suplimentare


Puteti propune o problema asemanatoare pe care s-o dati spre rezolvare colegilor

Elevii propun o problema asemanatoare.




Ezemplul 2.

Enunt : Intr-o carte de colorat se afla 8 dreptunghiuri.Ioana coloreaza in fiecare zi cate 3 dreptunghiuri.

Dupa cate zile, in carte, mai raman 2 dreptunghiuri de colorat?

Tema : Scaderea numerelor naturale in concentrul 0-10

Obiective operationale:


O1 sa-si insuseasca figura geometrica dreptunghi

O2 sa utilizeze operatii de scadere in probleme

O3 sa se scrie rezolvarea problemei intr-un exercitiu





Strategia invatatorului

Strategia elevilor

- se dau indrumari cu caracter asemanator strategiilor cognitive

- sunt date instructiuni de indrumare si control

- elevii raspund si formuleaza o serie de ipoteze.

se construieste strategia de rezolvare

I Citirea si intelegerea problemei

Ce figura geometrica cuprinde problema

Ce date intervin in problema

Care este cerinta problemei

Cum scriem schematic problema


- Elevii repeta problema pana inteleg continutul

- Elevii raspund la intrebarile puse

- Se scriu schematic datele problemei

8 dreptunghiuri ----------- se deseneaza

cate3 pe zi ----- ----- ---- raman 2 drept.----3 zile

IV Analiza logica a problemei


Sa incercam sa rezolvam problema cu ajutorul betisoarelor

Cate betisoare se iau prima data?

Mai putem lua inca 3 betisoare?

Ce operatie folosim?

De cate ori am scazut din 8 cate 3 ?

Cate betisoare au ramas?

Sa reprezinte prin desen operatiile efectuate



- Se numara 8 betisoare

- elevii iau cate 3 betisoare

- elevii iau din betisoarele ramase inca 3 betisoare

- observa ca au scazut pe 3 de doua ori.

elevii observa ca au ramas 2 betisoare

. . . . . . . .

. . . . .


III Rezolvarea problemei

Se intocmeste plane de rezolvare

1. Cate dreptunghiuri raman de colorat dupa prima zi?

8 - 3 = 5

2. Cate dreptunghiuri raman de colorat dupa a doua zi?

5 - 3 = 2

AL-DRINKS Dupa cate zile au ramas de colorat 2 dreptunghiuri?

2 zile

4. Se face verificarea

IV Activitati complementare


Sa scriem problema intr-un singur exercitiu

Propuneti o problema asemanatoare



Elevii scriu

8 - 3 - 3 = 2

Elevii propun probleme asemanatoare





Activitati rezolutive la clasa a-II-a.


Exemplul 1


Enunt: Intr-un desen sunt 15 cercuri rosii, albastre cu 5 mai mult decat rosii,iar galbene cu 13 mai putin decat albastre.

Cate cercuri sunt albastre?Dar galbene?

Cate cercuri sunt in total


Tema : Adunarea si scaderea numerelor naturale in concentrul 0 - 100 cu trecere peste ordin.


Obiective operationale:


O1 insusirea notiunii geometrice de cerc

O2 sa efectueze adunare si scadere cu trecere peste ordin in

concentrul 0-100

O3 sa scrie rezolvarea problemei sub forma de exercitiu



Strategia invatatorului

Strategia elevilor

- se dau indrumari de orientare a gandirii cu caracter cognitiv

- se dau instructiuni de indrumare si control

- elevii urmaresc indrumarile si fac ipoteze asupra operatiilor ce vor fi facute

- se construieste strategia rezolutiva

I Citirea si intelegerea problemei


Care sunt datele problemei?

Care sunt cerintele problemei?

Cum scriem datele schematic ale probslemei?

- elevii repeta problema pana cand se deduc datele

- elevii scriu schematic datele problemei

15 cercuri rosii ------------ cu 5 mai mult

decat rosii------------ cu 13 mai putin decat albastre ----- ----- ----- ? in total

II Analiza logica a problemei


Ce putem deduce din datele problemei

Ce simbolizeaza in limbaj matematic expresiile ,, mai putin'', ,, mai multe''?

Ce putem afla in continuare ?

Dupa aflarea cercurilor albastre putem afla pe cele galbene


- transpun in limbaj matematic expresia ,, mai mult'' folosind operatia de adunare

- aflarea nr. total de cercuri prin adunare

Se intervine cu indrumari de orientarte a gandirii atunci cand este cazul.

III Rezolvarea problemei


- Se intocmeste planul de rezolvare

1. Cate cercuri albastre sunt in desen

15 + 5 = 20

2. Cate cercuri galbene se afla in desen

20 - 13 = 7

AL-DRINKS Cate cercuri sunt in total

15 + 20 + 7 = 42

IV Activitati complementare


- propuneti o problema asemanatoare

Elevii propun probleme asemanatoare.





Exemplu 2


Enunt: Andrei construieste un castel folosind forme spatiale diferite: 15 cuburi, cilindrii cu 10 mai mult, conuri atatea cate cuburi si cilindrii la un loc si cinci sfere.

Cati cilindrii foloseste Andrei?

Cate conuri sunt folosite?

Cate forme spatiale sunt in total?


Tema: Adunarea nr. naturale in concentrul 0 - 100 cu trecere peste ordin.


Obiective operationale

O1: insusirea formelor spatiale invatate la clasa: cub, cilindru, con si sfera

O2: sa efectueze operatii de adunare si scadere cu trecere peste ordin in concentrul 0 - 100

O3: sa se scrie rezolvarea problemei sub forma de exercitiu



Strategia invatatorului

Srategia elevilor

- se dau indrumari de orientare a gandirii cu caracter cognitiv

- se dau instructiuni de indrumare si control

- se fac ipoteze asupra operatiilor care vor fi facute

- se construieste strategia rezolutiva

I Citirea si intelegerea problemei


- Ce date intervin in problema?

- Care sunt cerintele problemei?

- Cum scriem schematic datele problemei?

- Elevii repeta problema pana cand inteleg bine relatiile dintre datele problemei

- Elevii scriu schematic problema

15 cuburi ---------- cu 10 mai mult cilindrii--------5 sfere-------------? total figuri geometrice

II Analiza logica a problemei


Datele problemei ne ajuta sa deducem ceva?

Ce putem afla mai intai si cum vom proceda?

Cum putem afla numarul conurilor?

Cum aflam nr. total al figurilor spatiale?


- transpun in limbaj matematic ,, mai mult'', ,,tot atat cat''

- folosim operatiile de adunare

- se indica operatia prin care aflam nr. conurilor si a nr. total de figuri spatiale

- se intervine cu orientari si indrumari ale gandirii daca estew cazul

III Rezolvarea problemei


Se intocmeste planul de rezolvare


1. Cati cilindrii se folosesc?

15 + 10 = 25

2. Cate cuburi si cilindrii s-au folosit?

15 + 25 = 40

AL-DRINKS Cate conuri s-au folosit?

40(conuri)

4. Cate figuri spatiale a folosit Andrei la castel?

15 + 25 + 40 + 5 = 85(figuri)

IV Activitati complementare


- Sa se scrie problema sub forma de exercitiu

- propuneti o problema asemanatoare


- elevii scriu


- elevii propun probleme asemanatoare



Activitati rezolutive la clasa a-III-a                               



Exemplu 1


Enunt: Bunicul are o gradina in forma de dreptunghi a carui lungime este de 8 prajini.Latimea gradinii masoara un sfert din lungimea acesteia.

Cate prajini masoara gardul care inconjoara gradina?


Tema: Impartirea la un nr. de o cifra


Obiective operationale:

O1: sa foloseasca masurari folosind mijloace neconventionale

O2: sa-si insuseasca notiunile: dreptunghi cu laturile sale si inconjur sau perimetrul dreptunghiului.

O3: sa efectueze operatii de adunare si impartire

O4: sa scrie problema sub forma de exercitii.


Strategia invatatorului

Strategia elevilor

- se dau indrumari cu caracter cognitiv

- se dau instructiuni de indrumare si control

- raspuns la intrebarile puse de invatator si formuleaza ipoteza

- se pun bazele strategiei rezolutive

II Analiza logica a problemei


Ati mai intalnit o paroblema asemanatoare?

Ce putem afla in continuare?

Putem folosi si alta problema

- putem afla latimea dreptunghiului

- aflam inconjurul gradinii dreptunghiulare

- putem afla lungimea plus latimea si apoi inmultirea cu 2.

- intervine cu indrumari si orientari ale gandirii

pentru consolidarea notiunilor geometrice

III Rezolvarea problemei


Varianta I

1. Cate prajini are latimea?

8 : 4 = 2 (prajini)

2. Cate prajini are inconjurul gradinii?

8 + 2 + 8 + 2 = 20 (prajini)


Varianta II

1.Cate prajini are latimea?

8 : 4 = 2(l)

2. Cate prajini are o lungime si o latime

8 + 2 = 10 (L + l)

AL-DRINKS Cate prajini are inconjurul gardului

10 x 2 = 20 (prajini)


IV Activitati complementare


- sa se scrie probleme sub forma de exercitiu

- propuneti o problema asemanatoare folosind si alte mijloace neconventionale pentru masurare.



- elevii scriu

(8 + 8 : 4) x 2

Sau

8 + 8 : 4 + 8 + 8 : 4

- elevii propun probleme asemanatoare





Exemplul 2


Enunt: In trusa de geometrie a unei gradinite se afla 75 patrate din care 17 patrate sunt rupte, patrate foarte bune.

Cate patrate bune se afla in trusa.


Tema: Operatii cu nr. naturale in concentrul 0 - 100


Obiective operationale

O1: sa distinga starea obiectelor-buna, foarte buna, reusita.

O2: sa efectueze operatii de adunare, scadere si inmultire in

concentrul 0 - 100

O3: sa foloseasca si sa transpuna in limbaj matematic notiunea de dublu.

O4: sa scrie problema sub forma de exercitiu


Strategia invatatorului

Strategia elevilor

- se dau indrumari cu caracter cognitiv prin intrebari

- se dau instructiuni de indrumare si control

- raspunsul la intrebarile puse si face ipoteze


- se pun bazele strategiei rezolutive

I Citirea si intelegerea problemei


- se citeste enuntul problemei

- se scriu schematic datele problemei

- elevii citesc cu atentie enuntul , il repeta pana cand inteleg continutul

- elevii scriu schematic problema

75 patrate------------17 puncte-------f. Bune

dublul celor rupte ----- ----- ---------rest bune?

II Analiza logica a problemei


Cate patrate exista in trusa?

Cate patrate sunt rupte?

Cate patrate sunt foarte bune?

Cate patrate sunt bune?




- putem afla nr. patratelor foarte bune

- folosim operatia de inmultire

- punem nr. patratelor foarte bune si rupte

- putem afla patratele bune care au ramas?

- folosim scaderea


Intervine cu indrumari pentru cele doua variante de rezolvare

Cate patrate f. bune sunt?

17 x 2 = 34 (f.bune)

2. Cate patrate rupte si foarte bune sunt in trusa?

17 + 34 = 51

AL-DRINKS Cate patrate bune au ramas in trusa?

75 - 51 = 24(bune)


Varianta II


1. Cate patrate f.bune si bune sunt in trusa?

75 - 17 = 58(f.bune+bune)

2. Cate patrate sunt rupte

17 x 2 = 34(rupte)

AL-DRINKS Cate patrate bune au ramas?

58 - 34 = 24(bune)


IV Activitati complementare


- sa se scrie problemele sub forma unui exercitiu

- propuneti o problema asemanatoare

- elevii scriu

75 - (17 + 17 x 2)

Sau

75 - 17 - 17 x 2

- elevii propun probleme asemanatoare



Activitati rezolutive la clasa a-IV-a


Exemplul 1.


Enunt: Perimetrul unui dreptunghi este de 3600 cm, iar latimea este o doime din lungime.Sa se afle lungimea si latimea dreptunghiului.


Tema: Perimetrul dreptunghiului


O1: sa se efectueze operatii cu nr. naturale formate din mai multe cifre

O2: sa foloseasca strategia invatata de rezolvarea prin metoda grafica

O3: sa fixeze si sa retina formula de aflare a perimetrului dreptunghiului


Strategia invatatorului

Strategia elevului

- se dau indrumari cu caracter cognitiv necesare rezolvarii problemei

- se dau instructiuni de indrumare si control

- elevii participa la discutie si formuleaza ipoteze

- se pun bazele strategiei rezolutive

I Citirea si intelegerea problemei


- se citeste problema de catre invatator

- se scriu schematic datele problemei

- elevii repeta problema pana inteleg continutul ei

- elevii scriu schematic datele problemei

P = 3600 cm----------l = ½ din L---L?---?l

II Analiza logica a problemelor


- sa realizam figura cu relatii intre date

- ce putem afla mai intai si cum procedam?

- ce putem afla in continuare?

- ce ne cere problema

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

- se dau indrumari de orientarea gandirii atunci cand este nevoie

III Rezolvarea problemei


Cate latimi se afla in lungimi ca dreptunghi?

L = 2l

2. Cate latimi contine perimetrul dreptunghiului?

P = 2l + l +2l + l

P = 2 x (2l + l)

P = 6l

AL-DRINKS Cati cm are latimea?

3600 : 6 = 600cm(l)

4. Cati cm are lungimea?

600 x 2 = 1200 cm(L)

IV Activitati complementare


- sa verifice daca solutiile sunt corecte

- sa presupuna probleme asemanatoare


- elevii verifica

P = 600 + 600 + 1200 + 1200 = 3600m

- elevii propun probleme asemanatoare

Exemplul 2


Enunt: Diana si Doru au impreuna 25 de cuburi.Doru are de 4 ori mai                           putine cuburi decat Diana.Cate cuburi are fiecare?


Tema: Probleme care se rezolva prin metoda figurativa


Obiective operationale:

O1: sa reprezentam printr-un desen datele problemei

O2: sa utilizam metoda grafica in rezolvarea problemelor



Strategia invatatorului

Strategia elevului

- se dau indrumari necesare rezolvarii problemei.

- se dau instructiuni de indrumare si control

- raspund la intrebari si formuleaza ipoteze


- se construieste strategia rezolutiva

I Citirea si intelegerea problemei


- se citeste problema de catre invatator

- se scriu schematic datele problemei


- Elevii repeta pana inteleg continutul

- Elevii scriu schema problemei

Diana + Doru = 25 cuburi -------- de 4 ori

mai putin Doru ----- ----- ----------? Fiecare

II Analiza logica a problemei


- sa realizam figura conform relatiei dintr datele problemei

- ce putem afla analizand figura?

- ce putem afla in continuare si cum procedam?



XXXXXXXXXXXXXXX


- se poate determina cate parti egale formeaza 25 de cuburi

- se poate afla nr. de cuburi pt. Diana si Doru

Se dau indrumari de orientare a gandirii privind constructia graficului

III Rezolvarea problemei


Aflam cate parti egale formeaza cele 25 de cuburi

4p.eg. + 1 p.eg. = 5 p.eg.

Cate cuburi are Doru?

25 : 5 = 5 (Doru)

AL-DRINKS Cate cuburi are Diana?

5 x 4 = 20(Diana)

Sau

25 - 5 = 20(Diana)


IV Activitati complementare


- sa se verifice daca solutiile sunt corecte

- se propun probleme asemanatoare


- elevii verifica

5 + 20 = 25 cuburi

- elevii propun probleme asemanatoare





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright