Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Didactica


Qdidactic » didactica & scoala » didactica
Activitati scolare



Activitati scolare


ACTIVITATEA: Surse de stres scolar

OBIECTIV: Identificarea  surselor de stres scolar

NIVEL: gimnazial; liceal

MATERIALE NECESARE: coli A4, creioane

DURATA: 25 min.

DESCRIERE: Se imparte clasa pe grupe de cate 4-5 elevi. Fiecare grupa realizeaza timp de 10 min. o lista cu surse de stres scolar pe care o prezinta apoi intregii clase. Urmeaza discutii cu intreaga clasa: pot fi inlaturate, diminuate, tolerate necesitand adaptare, etc.

ACTIVITATEA: Reactii la stres

OBIECTIV : Constientizarea reactiilor la stres

NIVEL: gimnazial;liceal

MATERIALE NECESARE: coli A4, creioane

DURATA : 40 min.

DESCRIERE: Se imparte clasa in grupuri de cate 4-5 elevi. Fiecare grupa noteaza timp de 15 min. reactiile avute intr-o situatie considerata stresanta (test, teza, examen etc.),dupa care le vor prezenta intregii clase. Se vor nota reactiile fizice/ fiziologice (ex:dureri de inima, transpiratii excesive, dureri de cap ), cognitive (ce au gandit), emotionale (ce au simtit), comportamentale (cum s-au comportat) .In final se vor identifica cateva modalitati de reevaluare a evenimentului considerat stresant prin prisma gandirii pozitive.



ACTIVITATEA: Diploma mea

OBIECTIV:Dezvoltarea stimei de sine



NIVEL: gimnazial; liceal

MATERIALE NECESARE : fise, creioane

DURATA: 20 min.

DESCRIERE: Fiecare elev primeste o fisa cu titlul "Diploma mea" (anexa1) pe care o completeaza. Dupa completarea fisei cei care doresc, o prezinta clasei.

ACTIVITATEA: Cine sunt eu?

OBIECTIV: Dezvoltarea stimei de sine

NIVEL: gimnazial

MATERIALE NECESARE: fise, lipici, foarfece, creioane, carioca, reviste

DURATA: 30 min.

DESCRIERE: Se inmaneaza fiecarui elev fisa "Cine sunt eu?" (anexa 2) si se pun la dispozitie materialele. Elevii primesc ca sarcina realizarea timp de 15 min. a unui colaj/desen care sa le ofere celorlalti o idee despre cine sunt ei. Pentru realizarea sarcinii elevii pot folosi cuvinte, simboluri, desene la libera alegere. Dupa realizarea sarcinii se fac grupuri de cate 3-4 elevi in care fiecare va impartasi celorlalti ce a facut. Grupurile vor discuta aspectele comune timp de 5 min. In final se reface grupul mare si se discuta timp de 10 min: a fost usoara/grea sarcina, care sunt lucrurile comune descoperite, i-a ajutat exercitiul sa se cunoasca mai bine etc.

5. ACTIVITATEA: Cum ma vad eu, cum ma definesc ceilalti?

OBIECTIV: Construirea unei imagini de sine pozitiva

NIVEL: gimnazial

MATERIALE NECESARE: coli A4, markere, creioane colorate, tabla/flipchart

DURATA: 50 min.

DESCRIERE: Acest exercitiu ofera elevilor posibilitatea de a-si defini calitati personale care contribuie la dezvoltarea armonioasa a personalitatii lor.

Elevii sunt impartiti in grupe de 5 si primesc cate o foaie A4 si creioane colorate.

Fiecare elev deseneaza conturul propriei palme pe foaie, pe care isi va trece numele. Pe degetul mare isi va trece o calitate proprie (trasaturi de caracter, insusiri morale; de ex.: generos, inteligent, simpatic, talentat etc.). Exercitiul se continua cu precizarea altor calitati de catre colegii de grup - fiecare membru al grupului va scrie o calitate a colegului sau pe celelalte "degete" ale conturului palmei acestuia. In felul acesta, la sfarsit fiecare membru va avea un contur al palmei inscriptionat cu calitati identificate atat de el, cat si de colegii sai. In final se afiseaza toate colile cu desene pe tabla sau pe foaia de flipchart.

O varianta a exercitiului cuprinde precizarea unui comportament pozitiv (sau a mai multor comportamente). Se insista ca elevii sa identifice calitati (aspecte pozitive), nu defecte (aspecte negative) ale propriei personalitati.

Sugestii pentru profesori:

Accentul se pune pe valorizare. Daca profesorul observa ca sunt elevi care nu reusesc sa identifice aspecte pozitive ale comportamentului sau caracterului lor, pot fi completate "degetele" doar de ceilalti membri ai grupului. In felul acesta, elevul respectiv va reusi, cu ajutorul celorlalti, sa se cunoasca si sa autovalorizeze propriul potential.



ACTIVITATEA: Punctele tari si slabiciunile mele

OBIECTIV: Dezvoltarea stimei de sine

NIVEL: gimnazial; liceal

MATERIALE NECESARE: fise, creioane

DURATA: 30 min.

DESCRIERE: Fiecare elev primeste o fisa cu titlul "Punctele tari si slabiciunile mele" (anexa 3) pe care o completeaza avand la dispozitie 10 min. Dupa completarea acesteia de catre toti elevii se vor realiza discutii pe grupuri de cate 3-4 elevi timp de 5 min., in cadrul carora fiecare va impartasi colegilor de grup raspunsurile date. In final se va realiza timp de 15 min. o discutie la nivelul intregii clase in cadrul careia unii dintre elevi vor fi ajutati sa-si completeze lista cu punctele tari. Se va urmari, de asemenea,  deplasarea discutiei pe posibilitatea remedierii unor aspecte mai putin pozitive ale propriei persoane.

ACTIVITATEA: Portret

OBIECTIV: Cresterea stimei de sine

NIVEL: gimnazial

MATERIALE NECESARE: coli A4, creioane

DURATA:15 min.

DESCRIERE: Se prinde pe spatele fiecarui elev o foaie de hartie. Timp de 10 min fiecare elev va trece pe la ceilalti si va nota pe spatele acestora o calitate pe care ei considera ca posesorii hartiei o au. Dupa 10 min. fiecare elev va avea o lista cu aspecte pozitive surprinse de colegii lor, pe care le vor citi si vor reflecta asupra lor.

ACTIVITATEA: Stiati ca .

OBIECTIV: Cresterea stimei de sine

NIVEL: gimnazial, liceal

MATERIALE NECESARE: fisa

DURATA: 15 min.

DESCRIERE: Se citeste de catre diriginte fisa "Stiati ca . "(anexa 4), dupa care se comenteaza pe scurt impreuna cu elevii.


9. ACTIVITATEA: ,,CUM     SUNT SI CUM DORESC SA FIU ?"


OBIECTIVE: autocunoastere, dezvoltare personala

DURATA: 50 minute

NIVEL: gimnazial, liceal

RESURSE MATERIALE: fisele de lucru (cate una pentru fiecare elev, anexa 5) folii de flipchart, markere.

DESCRIERE: se grupeaza elevii si se defineste, cu ajutorul elevilor, imaginea de sine (parerea pe care o avem despre noi insine). Se discuta despre faptul ca fiecare avem atu-uri si minusuri personale, minusuri pe care dorim sa le amelioram. Se distribuie fiecarui elev fisa de lucru. Dupa ce completeaza fisa, respectand instructiunile, isi prezinta (atat cat doresc) de pe fisa colegilor de grup. Ierarhizeaza aspectele referitoare la propria persoana pe care doresc sa le schimbe, dupa care gandesc niste pasi prin care pot face acest lucru. Exercitiul se poate continua rugand fiecare grup sa selecteze (sa negocieze) un aspect pe care doresc sa lucreze si sa indice pasii necesari schimbarii. Apoi listeaza toate ideile pe cate o folie de flipchart si un reprezentant din fiecare grup prezinta ideile in fata intregii clase.


10. ACTIVITATEA: ,,Povestea prenumelui''


Informatii utile pentru coordonator: numele diferentiaza, scoate persoana dintr-o masa amorfa de indivizi (anonimi), are o ,,vibratie'' speciala pentru fiecare persoana in parte. Oamenii sunt puternic identificati cu numele lor, iar a-l auzi echivaleaza cu a fi recunoscuti psihologic. Oamenii au nevoie sa fie recunoscuti si sa conteze (adica sa li se atribuie o anumita importanta). A cunoaste si a retine numele oamenilor este unul dintre simplele secrete ale dezvoltarii relatiilor interumane. Rostirea numelui cuiva inseamna recunoasterea unicitatii, personalizeaza comunicarea.

OBIECTIV: autoacceptarea, afirmarea de sine, intercunoastere si cresterea coeziunii grupului.

DURATA: 50 minute

NIVEL: gimnazial, liceal (exercitiu indicat mai ales la clasele initiale, a V-a, a IX-a)

MATERIALE: ecusoane, carioci

METODA: e preferabil ca elevii sa fie dispusi in cerc

DESCRIERE: fiecare elev isi va scrie numele pe ecuson (cu culoarea preferata) un simbol personal si se va prezenta grupului spunandu-si prenumele si ,,istoria" prenumelui sau (cine l-a mai purtat din familie, cine i l-a ales, care este motivul alegerii, cum se simte cu numele sau, cum este alintat, cum este apelat de persoane diferite - din familie sau din grupul de prieteni- cum prefera sa fie numit in grup, motivul pentru care a ales o anumita culoare, ce exprima simbolul desenat etc.).


11. ACTIVITATEA: Asertivitatea

OBIECTIV: Dezvoltarea asertivitatii

NIVEL: gimnazial, liceal

MATERIALE NECESARE: materiale informative, coli A3, carioca, markere

DURATA: 50 min.

DESCRIERE: Se imparte clasa in trei grupe. Fiecare grupa primeste un material informativ (anexa 6) cu descrierea stilurilor: pasiv, agresiv, asertiv, coli A3, carioca, markere. Grupele au sarcina, timp de 20 min., de a sintetiza informatia pusa la dispozitie si de a o nota pe coala A3. In final fiecare grupa isi prezinta in fata intregii clase plansa realizata.

12. ACTIVITATEA: Raspunsuri asertive

OBIECTIV: Dezvoltarea asertivitatii

NIVEL: gimnazial, liceal

MATERIALE NECESARE: coli A4, creioane

DURATA: 25 min.

DESCRIERE: Se imparte clasa in grupuri de cate 3-4 elevi.Dirigintele prezinta cateva mesaje si solicita grupurilor formate sa noteze timp de 15 min. raspunsurile pasive, agresive, asertive la aceste mesaje. In final fiecare grupa isi prezinta raspunsurile. Exemple de mesaje ce pot fi utilizate in cadrul acestei activitati: "Colegul tau iti ia mancarea din geanta fara sa iti ceara voie, dar tie iti este foarte foame"; "Prietenul tau fumeaza si te roaga si pe tine sa fumezi cu el"; "Ti-ai cumparat o bluza preferata si observi ca prietena ta o poarta fara sa te fi intrebat".

13. ACTIVITATEA: Mesaje asertive

OBIECTIV: Dezvoltarea asertivitatii

NIVEL: gimnazial, liceal

MATERIALE NECESARE: coli A4, creioane

DURATA: 25 min.

DESCRIERE: Se imparte clasa in grupuri de cate 3-4 elevi. Fiecare grup are sarcina de realizare, timp de 15 min, a unor mesaje verbale pasive, agresive si asertive. Aceste mesaje pot fi: mesajul unui robot telefonic, un protest, o reclama publicitara etc. In final grupele isi prezinta realizarea in fata intregii clase.



14. ACTIVITATEA: Cum reactionam la presiunea grupului?

OBIECTIV: marcarea propriei personalitati; expunerea deschisa, ferma a propriului punct de vedere fara a se teme de consecinte (de judecata grupului)

NIVEL: liceal

MATERIALE NECESARE:-

DURATA: 50 min.

DESCRIERE:

Conversatie introductiva pentru acomodare

La aceasta varsta, a voastra, aveti curajul sa va exprimati dorintele, punctul de vedere?

Daca parintii va cer sa faceti ceva, acceptati sau nu? Aveti curajul sa ziceti ,,nu" daca nu sunteti de acord? Argumentati.

Elevii vor fi indreptati spre o conversatie care sa elucideze aceste probleme.

Ce intelegeti prin lupta intre generatii? (cauze, solutii)

Spuneti ,,nu" parintilor? De ce? In ce situatii?

Elevii vor da exemple, situatii concrete care vor fi supuse dezbaterii colective.

Cunoasteti situatii in care tinerii spun parintilor ,,nu" doar pentru a-si marca personalitatea?

Daca spunem ,,nu" familiei /parintilor, spunem ,,da" prietenilor intotdeauna?

Vi s-a intamplat sa spuneti ,,nu" prietenilor? Dar sa ganditi ,,nu" si sa spuneti ,,Da"? In ce situatii? dezbateri pe aceste probleme.

Unde te simti mai bine? In familie sau cu grupul de prieteni?

Elevii vor exprima opiniile lor si vor argumenta.

Prezentarea opiniei psihanalistului francez Gerard Severin

Cand ajungi sa nu-ti mai consideri familia ca unic punct de referinta, ,,gasca" ia o importanta enorma.

Elevii participa la comentarii.

A spune ,,nu" grupului de prieteni, a nu te conforma regulilor acestuia, inseamna sa-ti asumi niste ,,riscuri" enorme- cele de a fi exclus: te gasesti in situatia de a fi singur, fara familie, fara grupul de prieteni.

Elevii participa la comentarii.

Concluzii:

La finalul orei vor fi citite destainuirile unei tinere de 17 ani, publicate in ianuarie 1999 de Revista Phosphore din Franta:

,,Mult timp am facut pe amabila, am spus ,,da" tuturor: celor ce-mi cereau bani pentru tigari sau pentru orice altceva; baietilor care nu indrazneam sa spun ,,nu", chiar daca nu-mi placeau cu adevarat( asta de teama ca nimeni nu va mai vrea sa iasa cu mine) . Si apoi, intr-o zi, mi-am dat seama ca in jurul meu erau doar niste ,,paraziti" care ma luau drept fraiera. Atunci m-am simtit o nulitate, un nimeni. Si . am explodat . De atunci spun ,,nu" atunci cand gandesc acest lucru si ma simt foarte bine, excelent, ca si cand as fi scapat de o povara ce ma coplesea."

Elevii sunt invitati sa exprime pareri, reflexii, concluzii si sunt intrebati daca au trait aceasta experienta vreodata.





15. ACTIVITATEA: ,,Sa invatam sa spunem . . NU"


OBIECTIVE: insusirea modalitatilor de prevenire a reactiilor defensive in comunicare; invatarea unor strategii de a rezista la presiunea grupului.

DURATA: 50 minute

NIVEL: gimnazial, liceal

MATERIALE NECESARE: fisa pentru fiecare elev (anexa 7), folii de flipchart, markere.

DESCRIERE: elevii se grupeaza, si primesc sarcina de a lista, timp de 5 minute, cat mai multe situatii (si emotiile pe care le-au simtit) cu care s-au confruntat si in care le-a fost dificil sa refuze o solicitare din partea altor persoane, chiar daca acea propunere nu le-a facut placere.

Se listeaza toate situatiile identificate de grupuri pe tabla sau pe o folie de flipchart. Fiecare grup selecteaza cel putin o situatie la care vor lucra in continuare si primesc sarcina de a gandi o strategie pe care au folosit-o sau ar putea-o folosi pentru a refuza, in mod ferm (asertiv) cererea altor persoane (atunci cand nu doresc sa se implice intr-o anumita activitate, situatie . ). Apoi noteaza strategia pe care au gandit-o pe cate o folie de flipchart. Li se inmaneaza elevilor fisa de lucru si li se cere sa completeze propria lor strategie cu recomandarile de pe fisa, respectiv cum anume si-ar putea optimiza modalitatea de a refuza unele cereri. In final, cate un reprezentant din fiecare grup va prezenta intregii clase exemplul la care au lucrat. Discutia se poate aprofunda prin discutarea a ceea ce simt atunci cand fac unele lucruri doar pentru a fi pe placul celorlalti, respectiv ce gandesc despre ei insisi si ce emotii simt atunci cand pot refuza anumite cereri cu care nu sunt de acord.

Nota bene: coordonatorul ghideaza discutiile pe situatiile tipice din scoala (ex: a chiuli de la ore, a copia la teste, a consuma alcool sau tutun doar pentru a nu fi exclus dintr-un grup, a renunta, sub presiunea grupului, la pregatirea lectiilor in favoarea altor activitati etc.) si insista pe modul asertiv de a refuza unele cereri. Poate fi realizat si un joc de rol.


16. ACTIVITATEA: Vocabularul emotiilor

OBIECTIV: Dezvoltarea comunicarii pozitive cu ceilalti; facilitarea exprimarii emotionale

NIVEL: gimnazial, liceal

MATERIALE NECESARE: biletele

DURATA: 30 min.

DESCRIERE: Se utilizeaza un set de biletele pe care au fost notate denumirea unor emotii(ex.fericit, trist, frustrat). Fiecare elev alege cate un biletel si incearca sa exprime emotia notata printr-un comportament. Ceilatti elevi trebuie sa identifice emotia respectiva.

17. ACTIVITATEA: Statuile emotiilor

OBIECTIV: Dezvoltarea comunicarii pozitive cu ceilalti; facilitarea exprimarii emotionale

NIVEL: gimnazial,liceal

MATERIALE NECESARE: biletele

DURATA: 30 min.

DESCRIERE: Se utilizeaza un set de biletele pe care au fost notate denumirea unor emotii(ex.fericit, trist, frustrat). Cativa elevi voluntari vor avea trei roluri: de sculptor, de statuie si observator. Elevul care si-a ales rolul de sculptor alege un biletel, isi cauta un elev care si-a ales rolul de statuie si va incerca sa "modeleze" statuia in functie de emotia pe care trebuie sa o reprezinte, modelandu-i expresia faciala, postura. Elevul cu rolul de observator va nota toate modalitatile prin care elevul "sculptor" incearca sa exprime emotia. Ceilalti elevi trebuie sa identifice emotia exprimata de elevul cu rolul de "statuie".


18. ACTIVITATEA: Imaginile emotiilor

OBIECTIV: Dezvoltarea comunicarii pozitive cu ceilalti; facilitarea exprimarii emotionale

NIVEL: gimnazial, liceal

MATERIALE NECESARE: biletele

DURATA: 30 min.

DESCRIERE: Se utilizeaza un set de biletele pe care au fost notate denumirea unor emotii (ex.fericit, trist, frustrat). Fiecare elev va extrage cate un biletel, citeste denumirea emotiei si incearca sa o reprezinte printr-un desen care sa fie semnificativ pentru emotie. Elevul care identifica primul emotia reprezentata de un coleg, va prezenta in continuare el emotia exprimata prin desen.

19. ACTIVITATEA: Eu si nota proasta

OBIECTIV: Dezvoltarea capacitatii de autoanaliza a rezultatelor; dezvoltarea capacitatii de apreciere si utilizare a potentialului propriu.

NIVEL: liceal

MATERIALE NECESARE: coli A4, creioane

DURATA: 50 min.

DESCRIERE: Elevii se impart in patru echipe. Prima descopera cauzele care determina obtinerea rezultatelor nesatisfacatoare, a doua descopera solutii pentru evitarea notelor proaste, a treia improvizeaza o sceneta care sa reflecte relatiile profesor-elev, a patra deseneaza elevul care a primit o nota proasta si exprima prin imagini gandurile acestuia.

Se solicita refacerea grupului si prezentarea rezultatelor la care au ajuns echipele.

Profesorul cere elevilor sa citeasca mini-eseurile in care li s-a cerut sa arate ce impact are nota proasta asupra lor. Profesorul pune problema existentei unui program zilnic al elevului care sa-i asigure o pregatire optima si o viata echilibrata.

20. ACTIVITATEA: Viitorul meu

OBIECTIV: Cresterea motivatiei scolare prin clarificarea scopurilor de lunga durata

NIVEL: gimnazial, liceal

MATERIALE NECESARE: coli A4, creioane

DURATA: 20 min.

DESCRIERE: Se realizeaza de catre diriginte o scurta informare despre scopuri eficiente in invatare si tipuri de scopuri (anexa 8). Dupa aceasta informare fiecare elev are sarcina de a nota, timp de 10 min., cateva scopuri imediate (legate de scoala) si 1-2 scopuri pe termen lung pe care le vor prezenta apoi intregii clase. Se va urmari sprijinirea tuturor elevilor pentru clarificarea scopurilor.

21. ACTIVITATEA: Atitudinea mea

OBIECTIV: Identificarea unor idei, atitudini negative fata de scoala si corectarea lor

NIVEL: gimnazial, liceal

MATERIALE NECESARE: minichestionare, creioane

DURATA: 5o min.

DESCRIERE: Se distribuie fiecarui elev un minichestionar de atitudini (anexa 9). Dupa completarea de catre elevi, timp de 10 min, a minichestionarului, dirigintele realizeaza centralizarea raspunsurilor. In functie de raspunsurile date in final se realizeaza o discutie in care se va urmari atacarea ideilor, atitudinilor negative fata de scoala si intarirea celor pozitive.






















Anexa 1










DIPLOMA MEA


Cea mai importanta realizare din viata mea __________ ______ ____ __


2. Cel mai important succes din viata mea __________ ______ ____ ______


Cel mai important eveniment din viata mea__________ ______ ____ ___


Cel mai important obiectiv realizat__________ ______ ____ __________


5. Cea mai importanta decizie pe care am luat-o __________ ______ ____ __


6. Cele mai importante persoane din viata mea__________ ______ ____ ____





















Anexa 2








CINE SUNT EU?





Daca as fi animal as fi                   Daca as fi culoare as fi












Daca as fi pasare as fi.             Daca as fi floare as fi












Daca as fi jucarie as fi Daca as fi instrument muzical as fi
















Anexa 3




PUNCTELE TARI SI SLABICIUNILE MELE


Ma simt mandru/a cand__________ ______ ____ _____________se spune ca eu__________ ______ ____ __________ ______ ____ ___________


Ma simt marginalizat si singur cand__________ ______ ____ _____________


3. Ma simt fericit cand__________ ______ ____ _____ _______ ______ ____________


Ma enervez cand__________ ______ ____ ________________ma corecteaza


5. __________ ______ ____ _____ _______ ______ ____________ma face de obicei sa ma simt__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________

6. Sunt dezamagit cand__________ ______ ____ _____ _______ ______ ___________


7. Indiferent cat de mult incerc, niciodata__________ ______ ____ _____________


8. Singurul lucru care imi place intr-adevar este __________ ______ ____ _______


9. Punctele mele tari __________ ______ ____ __________ ______ ____ __________ ______ ____ __________ ______ ____ __________ ______ ____ __________ ______ ____ __________ ______ ____ __________ ______ ____ _____ _______ ______ ______________


10. Slabiciunile mele __________ ______ ____ __________ ______ ____ __________ ______ ____ __________ ______ ____ __________ ______ ____ __________ ______ ____ __________ ______ ____ __________ ______ ____ __________ ______ ____ _____________




Anexa 4





STIATI CA .




■ Christopher Columb cauta India?

■ Walt Disney a fost dat afara de la serviciu pentru ca nu avea idei?

■ Albert Einstein a fost descris de profesorul lui ca lent in gandire si a fost exmatriculat din scoala?

■ Fred Astaire a fost descris de producatorul care l-a testat pentru prima data: ' Nu are talent pentru actorie. Stie sa danseze putin'?

■ Louis Pasteur a iesit al 15 lea din 22 la un test de chimie?

■ Abraham Lincoln a esuat in tot ce a incercat sa faca inainte si a avut doar 200 de voturi la primele alegeri locale?

■ Newton a fost ultimul din clasa?

■ Humboldt era socotit in copilarie marginit?

■ Linné era considerat de catre tatal sau ca fiind capabil doar sa coase cizme?

■ Molière n-a putut invata sa citeasca mult timp?

■ Napoleon a fost un elev mediocru in scoala militara?






ANEXA 5





,,CUM SUNT SI CUM DORESC SA DEVIN ?"



Cititi adjectivele notate mai jos. Bifeaza la rubrica ,,Prezent" trasaturile care, dupa parerea ta, te caracterizeaza. Apoi, fara a privi semnele pe care le-ai facut, reciteste lista. De aceasta data, pune un X in coloana intitulata ,,Viitor" in dreptul fiecarui cuvant care exprima insusirea pe care ai dori sa o ai daca ai putea fi o persoana ideala.




In prezent In viitor In prezent In viitor


Vulnerabil(a) . . .. . . .. Vesel(a) . . . . .

Constiincios . . .. . . .. Invidioasa . . .. . . .

Plin(a) de umor . . . . . . Energic(a) . . .. . . ..

Independent(a)                  . . . . . . Politicos . . .. . . .

Prietenos                           . . . . Calm(a) . . . . .

Ambitioasa . . . . . Priceput(a) . . .. . . .

Interesant(a) . . . . . Sigur(a) . . .. . . .

Cinstit(a)                           . . . . . . Maleabil(a) . . . . .

Atragator                           . . . . Interiorizat(a) . . . . .

Rezervat(a) . . . . Fragil(a) . . . . . .

Entuziast(a) . . . . Sincer(a) . . . . . .

Sensibil(a) . . . . . Relaxat(a) . . . . . .

De incredere . . . . . Puternic(a) . . . . .

Inteligent(a) . . . . Cinic(a) . . . . .

Impulsiv(a)    . . . . Apatic(a) . . . . . .

Impresionabil(a) . . . . Egoist(a) . . . . . .





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright