Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Geografie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie
Africa



Africa


Africa



Africa este al doilea continent ca marime de pe Terra și cel mai populat dupa Asia. In Africa se gasește Nilul, cel mai lung fluviu din lume și Sahara, cel mai mare deșert din lume. Cel mai inalt punct al continentului este Muntele Kilimanjaro din Tanzania (5.895 m), iar cel mai jos punct este lacul Assal situat in micuța țara Djibouti (156 m sub nivelul marii). Africa are o suprafața de 30,244,050 kmē incluzand și insulele adiacente, ocupa 20,3% din suprafața terestra a planetei. Cu peste 800 de milioane de locuitori in 54 de țari, Africa este gazda a unei șeptimi din populația totala de pe glob.

In Africa iși are originea rasa umana, de-a lungul vaii Marelui Rift African ce traverseaza Etiopia și Kenya fiind descoperite acolo cele mai vechi schelete ale inaintașilor oamenilor de azi.

Numele Africa a fost introdus in vocabularul vestic de catre Romani, care foloseau denumirea Africa terra - 'pamantul Afri-lor' (plural, sau 'Afer' singular) - pentru partea nordica a continentului, provincia Africa, cu capitala la Cartagina, localizata in Tunisia contemporana in nordul Saharei.

Originea cuvantului Afer poate proveni din:

feniciana, `afar (praf);

Afri, un trib - posibil berber - din nordul Africii, in apropiere de Cartagina;

cuvantul grecesc aphrike (fara frig)

sau din cuvantul latin aprica (insorit).

Africa este un continent al contrastelor:

- al padurii ecuatoriale, luxuriante și de nepatruns, dar și al intinselor pustiuri, in care nu intalnești, pe zeci și sute de km patrați, nici un arbore și in care nu cade, ani in șir, nici o picatura de ploaie;

- al unora dintre cele mai mari bogații de pe glob, dar și a celor mai multe țari sarace, cu un nivel de trai al populației necorespunzator;

- continent care se inscrie in aria antropogenezei (cu cele mai vechi fosile cunoscute ale stramoșilor omului) și unde au aparut cateva dintre cele mai vechi și stralucite civilizații ale antichitații (egipteana, nubiana, axumita, feniciana, ș.a.), dar și ultimul care a devenit liber, cele mai multe țari africane dobandindu-și independența abia in ultimele decenii ale secolului al-XX-lea.



- continentul care a platit cel mai scump tribut sclaviei, dar care in prezent are cea mai puternica forța de regenerare, inregistrand cea mai ridicata pondere a tinerilor in totalul populației.

Africa este singurul continent situat simetric fața de Ecuator. Dupa realizarea Canalului Suez, continentul african este inconjurat numai de ape. Țarmurile continentului sunt puțin crestate masurand circa 28000km.

Sever Pleniceanu a fost primul roman care a ajuns in inima Africii și unul dintre primii europeni care a ajuns in regiunea ecuatoriala locuita de pigmei.

Clujeanul Andrei Mihalca (medic veterinar) a inceput in 2006 un proiect de vaccinare antirabica a cainilor in regiunile aride din Africa de Est, impreuna cu cehul David Modry.

Suprafața: 30.065.000 kmē

Populație

Deșertul Sahara

Intinzandu-se pe mai mult de o treime din continent, Sahara este cel mai mare deșert din lume, cu aproximativ 9.065.000 kmē suprafața totala. Topografia sa include zone pietroase, zone cu dune de nisip și numeroase oceane de nisip. Are inalțimi de la sub 80 de metri sub nivelul marii pana la peste 3.350 m in munții Ahaggar și Tibesti. Sahara este imparțit in urmatoarele regiuni: deșertul libanez, deșertul nubian și deșertul vestic din Egipt, chiar la vest de Nil. Deșertul este lipsit de aproape orice fel de precipitații, singurele zone izolate irigate de raurile subterane ce izvorasc din Munții Atlas fiind oazele. In est, apa Nilului face pamantul fertil pe porțiuni restranse.


Deșertul Kalahari

Pe o suprafața de circa 259.000 kmē) acoperind mare parte din Botswana, regiunea de SV a Africii de Sud și vestul Namibiei. Pe platoul deșertului se incrucișeaza șanțuri formate de raurile acum secate și arbori piperniciți. Aici se ridica și cațiva munți cu inalțimi reduse (Karas, Huns). In Africa de Sud, langa granița cu Namibia se afla Parcul Național Kalahari Gemsbok, unde traiesc grupuri mari de animale salbatice.

Bazinul Fluviului Congo, situat in Africa centrala, domina peisajul Republicii Democratice Congo. In plus, se intinde pana

Bazinul Fluviului Congoin Angola, Camerun, Republica Africa Centrala și Zambia. Bazinul fertil are 3.600.000 kmē suprafața și conține aproape 20% din intreaga padure tropicala. Fluviul Congo este al doilea ca lungime din Africa.

Munții Atlas

Acest lanț muntos se intinde din sud-vestul Marocului, de-a lungul coastei mediteraneene pana la marginea estica a Tunisiei. Cel mai inalt varf este Toubkal, in vestul Marocului (4.167 m).

Fluviul Nil

Cel mai lung fluviu din lume (curge spre nord), ce izvorașe din ținutul muntos al Africii de SE și se intinde pe 6.693 km, ca in final sa se verse in Marea Mediterana.

Sahel

Sahel este o intindere mare de pamant ce trece prin nordul Africii, pana la marginea sudica a deșertului Sahara. Aceasta regiune de granița reprezinta trecerea de la zona uscata din nord și zonele tropicale din sud. Nu are prea multe precipitații (12-16 cm pe an) și majoritatea vegetației este o savana cu iarba și arbuști rari.

Lacul Albert

Este cel mai nordic dintre Marile Lacuri ale Africii de Est, toate fiind situate in Marele Rift Estic. Bazinul hidrografic este de origine tectonica.

Lacul a fost botezat de exploratorul englez Samuel White Baker, cel care l-a descoperit in 1864, pe cand cauta izvoarele Nilului, dandu-i numele Albert in onoarea printului-consort al reginei Victoria. Numele reginei fusese dat deja celui mai mare lac african.

Lacul Albert este situat in Republica Democratica Congo (fosta Zair), la granita cu Uganda. Suprafata: 5347 km patrati. Lungime: 160 km. Latime: pina la 30 km. Adincime maxima: 51 m. Altitudine: 615 m. Volumul de apa: 280 km cubi. Temperatura apei la suprafata: 30 grade C. Clima: ecuatoriala. Temperatura medie multianuala: 26 grade C. Cantitatea multianuala de precipitatii: 940 mm.

Cei mai mari afluenti ai lacului: Semliki (care izvoraste din Lacul Edward, situat la sud de Lacul Albert), Nkusi (isi aduna apele de pe teritoriul Ugandei) si Nilul Victoria (ce izvoraste in Lacul Victoria).

Din Lacul Albert izvoraste Nilul Albert, ce se varsa apoi in Nilul Alb. Nilul Alb primeste din Podisul Etiopiei Nilul Albastru, formind Nilul, cel mai lung fluviu al planetei.

Lacul Albert ofera conditii optime de viata unei faune bogate, redusa simtitor in ultimele decenii printr-un braconaj nesabuit.

Lacul Ciad

Situat in centrul Depresiunii Ciad, un bazin vast din centrul Africii, in locul in care se intilnesc granitele a 4 state: Ciad, Camerun, Nigeria si Niger.

Suprafata: in medie 1500 km patrati, variind in functie de cantitatea de precipitatii. Nivelul apelor este mai ridicat in decembrie si ianuarie si mai scazut in iulie. Lacul pierde o mare parte din apa prin infiltratie in sol si prin evaporare sub soarele african fierbinte. In ultimele decenii, datorita incalzirii globale a climei, volumul de apa al Lacului Ciad a scazut. Lacul si-a redus atit suprafata cit si adincimea. In prezent, adincimea medie este de 4 m, iar cea maxima este de 10 m. In nord-vest adincimea medie este de numai 1 m, iar in sud, de 6 m. Apa Lacului Ciad provine in proportie de 90% din riul Chari si doar in proportie de 10% direct din precipitatii.

Lacul Ciad de azi este un rest al unei mari interioare africane care ocupa in urma cu 6000 de ani  suprafata de 400.000 km patrati.

Lacul este al 4-lea rezervor de apa dulce ca marime din Africa dupa lacurile Victoria, Tanganika si Malawi. In jurul lacului si pe numeroasele insule din partea sa estica traiesc 7 milioane de oameni din triburi cu stiluri de viata si culturi diferite si o fauna bogata: pasari diverse, hipopotami, crocodili, elefanti.

Clima: tropical-uscata. Temperatura apei: intre 17 si 32 de grade. Cantitatea de precipitatii medie multianuala este de 200-400 mm, descrescind spre nord.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright