Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica

Demografie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie » demografie
Prognoza demografica



Prognoza demografica


PROGNOZA DEMOGRAFICA



Prognoza demografica reprezinta acea varianta a proiectarilor demografice care are probabilitatea cea mai mare de a se realiza. Se pot distinge 2 mari tipuri de abordari a evolutiei probabile a populatiei:

1. Abordarea tendentiala care pleaca de la ipoteza conform careia factorii care au determinat evolutiile trecute si actuale vor actiona si in viitor in acelasi timp.

2. Abordarea normativa care are in vedere ipoteza potrivit careia evolutiile componentelor populatiei in tari mai putin dezvoltate din punct de vedere socio-economic si cultural, vor urma, cu un anumit decalaj in timp si cu unele particularitati locale si regionale, evolutiile pe care le-au avut, in acelasi stadiu de dezvoltare, populatiile din statele avansate.

Prognoza demografica este doar estimativa, aproximativa, nu reprezinta o profetie si depinde de foarte multi factori obiectivi sau subiectivi.

In explicarea fenomenelor si proceselor demografice atat de complexe, demograful trebuie sa apeleze tot mai mult la istorie, sociologie si economie. S-a facut pe vremuri afirmatia ca istoria fara demografie ramane o enigma. Sintagma, preluata de demograf, ar suna in felul urmator: demografia fara istorie ramane oarba, fiind incapabila sa ofere explicatii coerente fara sa tina cont de evolutiile din sfera istoriei politice, societatii, economiei, din domeniul culturii si religiei, daca nu pune in evidenta acumularile ultimelor decenii (Vladimir Trebici).

Pe plan mondial, populatia Terrei va cunoaste o adevarata explozie in urmatoarele doua decenii, chiar daca ritmurile de crestere vor fi in scadere. Potrivit raportului intocmit de Consiliul National de Informatii din SUA, pana in 2015, populatia planetei va ajunge la 7, 2 miliarde de locuitori. In 1985, populatia mondiala a inregistrat o crestere de 1,7% pe an, in 2000 a scazut la 1,3% pe an iar previziunile pentru 2015 arata ca sporul natural al planetei va fi de circa 1% pe an. Cu toate acestea, populatia Chinei va creste la 1,4 miliarde locuitori, a Indiei la 1,2 miliarde, iar Pakistanul va ajunge la 204,3 milioane locuitori. Va creste mult procentul populatiei musulmane comparativ cu cel al populatiei de religie crestina. Din punct de vedere demografic, prognoza pentru Europa este diferita de restul continentelor. Europa este singurul continent unde in urmatorii 15 ani populatia va inregistra o scadere numerica (sporul natural fiind negativ). Ratele scazute ale natalitatii si cresterea sperantei de viata vor determina in Europa o semnificativa imbatranire a populatiei, care va genera, pe termen lung, tensiuni si probleme sociale, legate de sistemul de pensii si de asigurari de sanatate. Cresterea demografica se estimeaza ca se va produce mai ales in Asia si Africa si aproape exclusiv in zonele urbane. Populatia planetei se va concentra tot mai mult in orase. In 2015 se estimeaza ca mai mult de jumatate din locuitorii Terrei vor trai in mediul urban. Vor continua sa se formeze adevarate „megalopolisuri” cu peste 10 milioane de locuitori, cu aspect cosmopolit.





Prognoza demografica pe termen lung pentru Romania este una pesimista. Daca in 2005, aproximativ 18% din totalul populatiei avea peste 65 de ani, in 2020 procentajul persoanelor de varsta a treia va creste la 30% iar in 2050, jumatate din populatie va avea peste 65 de ani. Este evidenta astfel, tendinta de imbatranire a populatiei Romaniei, situatie comparabila cu cea a tarilor din Uniunea Europeana. Specialistii estimeaza ca pana in 2050, daca actualele tendinte demografice se vor mentine, populatia Romaniei va urma o curba descendenta, ajungand in acel an la aproximativ 14 milioane de locuitori, in conditiile conservarii actualelor valori ale natalitatii si mortalitatii (Vasile Ghetau).

Statistic, intre recensamantul din 1992 si cel din 2002 populatia Romaniei a scazut cu 1,1 milioane de locuitori, evolutie descendenta care reflecta instalarea fara echivoc a unui declin demografic.

Scaderea naturala a fost de 300000 locuitori, dar fluxurile migratiei externe s-au intensificat, ajungand la 800000 de persoane intre 1992-2002. Conform lui Vasile Ghetau, proiectarile demografice reprezinta un instrument major in elaborarea programelor si strategiilor de dezvoltare economica si sociala si sunt indispensabile in functionarea componentelor unei politici demografice realiste si eficiente.







Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright