Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica

Demografie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie » demografie
Structura populatiei



Structura populatiei


STRUCTURA POPULATIEI


Populatia totala a unei tari sau a unei unitati administrativ – teritoriale poate fi impartita in subpopulatii, dupa diverse principii. In acest sens, se aleg caracteristicile sau variabilele statistice. Caracteristicile pe care se fundamenteaza repartitiile de populatii se pot grupa in:

a)     personale sau demografice

b)     culturale

c)      socio-economice.

Caracteristicile demografice includ, de regula, sexul, varsta si starea civila.

Avand in vedere structura populatiei in functie de sex, exista mai multi indicatori statistici descriptivi precum proportia barbatilor si proportia femeilor.  In general, in aproape toate statele, numarul femeilor il depaseste pe cel al barbatilor, situatia fiind valabila si in Romania.

Fiind un sistem complex, populatia este definita de un mare numar de caracteristici: demografice, economice, sociale, educationale, sanitare etc. Structura populatiei intereseaza un mare numar de domenii inrudite cu demografia: sociologia, urbanistica, economia, stiintele politice etc.

In ceea ce priveste repartitia populatiei dupa nivelul de instruire, specialistii au realizat o clasificare in subpopulatii dupa nivelul de educatie (raportandu-se in primul rand la populatia de varsta scolara cuprinsa sau nu in sistemul de invatamant). Repartitia se face dupa tipul institutiilor de invatamant absolvite: scoala generala, gimnaziu, liceu, colegiu, universitate, scoli de specialitate tehnice sau medicale etc. Rezulta statistica nivelului de instruire sau a stiutorilor de carte. Se pot realiza statistici ale frecventei scolare sau ale performantei scolare si academice.



Dintre posibilitatile de repartitie a populatiei dupa o caracteristica economica, cea mai importanta este repartitia dupa participarea la activitatile economice. Din acest punct de vedere, populatia se imparte in activa (angajati) si inactiva (someri si pensionari), structura care se reprezinta dupa caracteristicile de sex si varsta. Populatia activa se repartizeaza pe ocupatii si grupe de ocupatii.

Demografia descriptiva se ocupa si de raspandirea populatiei pe un anumit teritoriu, cuprins de obicei in granitele unui stat sau al unei unitati teritorial administrative. Din aceasta perspectiva, atat demografii cat si geografii se refera la densitatea populatiei care reprezinta intensitatea populatiei in raport cu suprafata. De regula, se determina ca raport intre numarul populatiei la un moment dat (P) si suprafata teritoriului locuit de aceasta (S), exprimat ca numar de locuitori pe km patrat.

Cand se calculeaza densitatea populatiei pentru o asezare (rurala sau urbana), raportul se exprima in numar de locuitori la  ha.






unde:  D – densitatea populatiei;

P – numarul mediu al populatiei;

S – suprafata calculata in km2 sau ha.







Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright