Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Literatura


Qdidactic » didactica & scoala » literatura
Constant Tonegaru



Constant Tonegaru


Constant Tonegaru


Plantatii, 1945, Steaua Venerii, 1969.


Un fantezist evoluat, original, in proximitatea avangardei, este Constant Tonegaru (1919-1952), din Grupul Albatros.

Boem pe durata intregii sale vieti, a  cunoscut Gulagul comunist romanesc si a murit tanar.

Poetul a fost pedepsit de istorie iar arta i-a ramas insuficient cercetata. Recunoscut uneori in lumea literara incepand cu deceniul 7, a fost mult mai putin cunoscut decat un Geo Dumitrescu, acesta fiind intr-adevar un innoitor al poeziei, care a facut, insa, substantiale compromisuri ideologice fata de puterea comunista, pe care o dorise triumfatoare, cu pretul institutionalizarii crimei.



C. Tonegaru a fost un himerizant inchinat insolitului si insolentei empatice, misterios seducatoare. El a imaginat lumi utopice si posibile, irealiste sau exotice, cu o neobisnuita stiinta a concretitudinii.

Viziunea desolemnizanta, umorul inteligent, imaginatia burlesca si familiara, antipoezia autentica, clovneriile senzuale si onirice fac din el un precursor al fanteziei sfasiata tragic, regasita ulterior la poetii de tipul Dimov sau Sorescu si emulii acestora.

C. Tonegaru detinea secretul transformarii realului si limbajului polifonic, in registre alternative, telescopate lexical si sintagmatic, realizand viziuni de o socanta extensiune metaforica, baroca si suprarealista, intr-o sintaxa elaborata, suspendata, orala. 




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright