Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Stiinte politice


Qdidactic » istorie & biografii » stiinte politice
Consiliul European



Consiliul European




Consiliul European s-a nascut din practica intalnirilor la nivel inalt, ale sefilor de stat sau de guvern din tarile membre ale UE. O prima intalnire de acest gen a avut loc, la Paris, in anul 1961.

Cu prilejul intalnirii de la Paris, din decembrie 1974, sefii de stat sau de guvern din tarile membre au hotarat institutionalizarea acestor contacte sub denumirea de "Consiliul European" si reunirea sa periodica.

Consiliul European a fost, apoi, consacrat din punct de vedere juridic prin Actul Unic European din 1986, iar Tratatul de la Maastricht (1992) i-a precizat functiile.

Consiliul European reuneste sefii de stat sau de guvern din tarile membre ale UE si presedintele Comisiei. In principiu, se organizeaza 4 reuniuni ale Consiliului pe an; in cazuri exceptionale, Consiliul se poare reuni si in sesiuni extraordinare. Pana la intrarea in vigoare a Tratatului Constitutional, cand Uniunea va avea un presedinte, presedintia Consiliului European este asigurata de seful de stat sau de guvern care asigura, pentru 6 luni prin rotatie, presedintia Consiliului. Pana in 2002, lucrarile Consiliului European aveau loc in tara care asigura presedintia Consiliului. Dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Nisa, reuniunile au loc, alternativ, in tara care detine presedintia si la Bruxelles. In conditiile aprobarii - in parlamentele nationale sau prin referendum-uri populare - a Tratatului Constitutional, toate sesiunile Consiliului European se vor desfasura la Bruxelles.



Fiecare sedinta a Consiliului European este precedata de o discutie cu presedintele Parlamentului European. Marimea delegatiilor nationale este limitata la cate 20 persoane, fiecare delegatie (inclusiv Comisia Europeana) dispunand in sala de cate doua locuri.

Lucrarile Consiliului se finalizeaza prin "Concluzii", care cuprind orientarile politice si deciziile luate.

Consiliul European constituie instanta suprema a Uniunii Europene. Domeniul sau de competente nu este limitat, intrucat poate aborda orice problema de interes comun, fie din cadrul comunitar, fie al cooperarii inter-guvernamentale.

Consiliul European este organul politic al Uniunii, insarcinat sa fixeze marile linii ale constructiei europene si sa rezolve problemele in suspensie. Din 1995, odata cu intrarea in vigoare a Acordurilor Europene de Asociere, la partea finala a reuniunii Consiliului European sunt invitati si sefii de stat sau guvern din tarile candidate la aderare.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright