Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Bratul



Bratul


BRATUL


Din punct de vedere topografic regiunea brahiala este situata intre regiunile umarului si articulatia cotului. Ea contine doua grupe de muschi - flexori si extensori, care invelesc diafiza humerusului. Numeroase structuri anatomice enumerate la axila traverseaza regiunea brahiala, peste articulatia cotului si ajung in regiunea antebrahiala.

Fascia brahiala este subtire in portiunea anterioara si groasa spre posterior. De la fascia brahiala porneste septul intermuscular lateral, care se intinde intre buza laterala a santului inter-tubercular si epicondilul lateral. Septul intermuscular medial este intins intre buza mediala a santului intertubercular si epicondilul medial humeral. Aceste septuri separa compartimentul anterior al flexorilor, de cel posterior al extensorilor. (fig.38).


Compartimentul anterior al flexorilor

Cuprinde urmatoarele structuri anatomice:

- muschiul biceps brahial;

- muschiul coracobrahial;

- muschiul brahial;

- artera si vena brahiala;

- nervii musculocutanat si median;

- portiunea proximala a nervului ulnar.


Compartimentul posterior al extensorilor

Cuprinde urmatoarele structuri anatomice:



- muschiul triceps brahial;

- artera brahiala profunda;

- nervul radial;

- portiunea distala a nervului ulnar.

Nervul musculocutanat este nervul motor al muschilor flexori din compartimentul anterior, iar nervul radial este nervul motor al extensorilor compartimentului posterior. Nervii median si ulnar nu emit ramuri la nivelul bratului. Reamintim ca nervul muculocutanat isi are originea din fasciculul lateral al plexului brahial, iar nervul radial din fasciculul posterior. La antebrat si mana se va vedea ca nervii median si ulnar inerveaza muschii flexori, in timp ce ramura profunda a nervului radial inerveaza muschii extensori.


Muschii flexori ai bratului


Originea muschilor biceps brahial, coracobrahial si a capului lung al tricepsului brahial a fost descrisa mai sus. Dintre acesti trei muschi, coracobrahialul este inserat pe humerus si astfel el actioneaza doar asupra articulatiei umarului. Capetele lungi ale celorlalti doi muschi coboara de-a lungul bratului si se prind de ulna si radius. Astfel, ei actioneaza atat asupra articulatiei umarului, cat si asupra articulatiei cotului. Muschiul brahial si capetele medial si lateral al tricepsului pornesc de pe humerus si se insera pe ulna, astfel actionand doar asupra articulatiei cotului. (fig.39).


Muschiul biceps brahial


Acest muschi are doua capete de origine, unul lung, lateral si altul scurt, medial. Capul lung are originea pe tuberculul supraglenoidian, in capsula articulatiei umarului. Tendonul capului lung emerge de la capsula plasandu-se intre cei doi tuberculi humerali, de unde coboara in santul intertubercular/ culisa bicipitala a humerusului.( fig.40). Capul scurt se afla medial de cel lung si porneste de pe procesul coracoid al scapulei. Cele doua capete de origine se continua spre regiunea brahiala anterioara si se unesc in portiunea inferioara a acesteia. Tendonul distal al muschiului incruciseaza articulatia cotului si se insera pe marginea posterioara a tuberozitatii radiusului, de care este separat printr-o bursa. Atunci cand tendonul distal trece peste articulatia cotului, aponevroza bicipitala trece medial peste artera brahiala, pentru a fuziona cu fascia profunda a antebratului. Aceasta fascie fuzioneaza la randul ei cu periostul, peste suprafata subcutanata a ulnei, prin aceasta oferind o a doua insertie a muschiului pe acest os. Ambele capete sunt inervate de nervul musculocutanat, dupa ce acesta a strabatut muschiul coracobrahial.

Bicepsul este un muschi flexor al articulatiei umarului, dar cea mai importanta actiune o are asupra oaselor antebratului. Este un puternic flexor al articulatiei cotului si un puternic supinator al antebratului.


Muschiul coracobrahial



Muschiul coracobrahial are originea de pe procesul coracoid al scapulei impreuna cu capul scurt al bicepsului. Coboara pe brat pentru a se insera pe marginea mediala a diafizei humerale, la acelasi nivel cu tuberozitatea deltoidiana. Vasele brahiale si nervul median il incruciseaza in regiunea superioara a bratului, iar pulsatiile arterei brahiale se pot simti in depresiunea situata intre muschiul coracobrahial si marginea anterioara a bicepsului.

Este inervat de nervul musculocutanat, care il strabate. Este un adductor si flexor al bratului. (fig.41).


Muschiul brahial


Muschiul brahial porneste de pe suprafata anterioara a jumatatii inferioare a diafizei humerusului. Fibrele sale converg intr-un tendon plat ce incruciseaza articulatia cotului si se insera pe tuberozitatea ulnei si pe suprafata adiacenta a procesului coronoid. Este inervat de nervul musculocutanat si este un puternic flexor al articulatiei cotului. (fig.41).


Muschii extensori ai bratului


Muschiul triceps brahial


Muschiul triceps brahial este un muschi voluminos al regiunii posterioare a bratului si are trei capete de origine. Capul lung porneste de pe tubercului infraglenoidian al scapulei. Capetele lateral si medial pornesc de pe fata posterioara a diafizei humerale, deasupra, respectiv dedesubtul santului nervului radial. (fig.42). Cpetele fuzioneaza si se formeaza un tendon comun deasupra articulatiei cotului, care se insera pe suprafata superioara a olecranului. Capetele lung si lateral acopera capatul medial (fig.43). In apropierea extremitatii distale, tendonul sau fuzioneaza cu muschiul anconeu. Acesta porneste de pe fata posterioara a condilului lateral al humerusului si se insera la nivelul extremitatii superioare a fetei posterioare a ulnei. Fiecare cap al tricepsului, precum si muschiul anconeu sunt inervati independent de ramuri ale nervului radial.

Tricepsul este un extensor al articulatiei cotului. Capul lung al sau ajuta si la mentinerea capului humeral in cavitatea glenoidala a scapulei, cand bratul este in abductie.


Vasele bratulului


Artera brahiala


Artera brahiala continua traiectul arterei axilare de la nivelul marginii inferioare a peretelui posterior al axilei, formata de muschiul rotund mare. De la acest nivel coboara de-a lungul bratului impreuna cu muschii flexori, incruciseaza articulatia cotului si se bifurca in cele doua ramuri terminale, artera ulnara si artera radiala.

Artera brahiala este superficiala, fiind acoperita doar de tegument si de fascie (fig.38), muschiul biceps fiind situat anterior de ea, iar capul lung al tricepsului posterior. Nervul median trece din lateral anterior de artera. Nervul ulnar se afla posterior de artera, apoi se va departa pentru a intra in compartimentul extensorilor.

In traseul sau, artera brahiala da numeroase ramuri musculare si o artera nutritiva pentru humerus. In apropierea jumatatii bratului emite o artera colaterala ulnara superioara, care insoteste nervul ulnar. Deasupra articulatiei cotului emite o a doua colaterala, artera colaterala ulnara inferioara. Ambele colaterale iau parte la formarea cercului arterial al articulatiei cotului. Cea mai mare ramura a arterei brahiale este artera profunda a bratului.(fig.44).


Artera brahiala profunda


Compartimentul extensorilor este vascularizat de ramuri din artera circumflexa humerala posterioara, originara din artera axilara si de artera profunda a bratului, care emerge din artera brahiala imediat dupa ce aceasta paraseste axila. Artera brahiala profunda are un traiect spre compartimentul posterior (al extensorilor), unde se intalneste cu nervul radial, intre capetele medial si lateral ale tricepsului, in santul nervului radial. Ea emite ramuri musculare si nutritive si se anastomozeaza cu artera circumflexa humerala posterioara, apoi se divide in arterele colaterale radiala si mijlocie. Artera colaterala radiala insoteste nervul radial in regiunea anterioara a antebratului, in timp ce artera colaterala mijlocie trece posterior de condilul lateral al humerusului. Arterele colaterale participa la formarea cercul arterial al articulatiei cotului.


Venele brahiale


Artera brahiala este insotita de o perechi de vene brahiale. Ele se unesc cu tributare ce corespund ramurilor arterei brahiale. La nivelul extremitatii superioare venele brahiale se unesc cu vena bazilica pentru a forma vena axilara.


Nervii bratului


Nervul median


Este format din doua radacini care apartin fasciculelor lateral si medial ale plexului brahial. Nervul ajunge in regiunea anterioara a bratului, lateral de artera brahiala, apoi incruciseaza anterior artera si coboara spre articulatia cotului, medial de ea. In mod normal nu emite ramuri la nivelul bratului.


Nervul musculocutanat


Ramura a fasciculului lateral, acest nerv motor inerveaza muschii flexori ai bratului. Imediat dupa ce se formeaza strabate muschiul coracobrahial si coboara inspre lateral, intre muschii biceps si brahial, pentru a ajunge pe marginea laterala a muschiului brahial. Dupa ce inerveaza acesti muschi, strabate fascia profunda si devine nerv cutanat lateral al antebratului.


Nervul ulnar


Este ramura terminala din fasciculul medial al plexului brahial. Ajunge la brat lateral de artera brahiala, iar la nivelul treimii medii a antebratului paraseste compartimentului flexorilor, traversand septul intermuscular medial. Isi continua cursul intre sept si capul medial al tricepsului, ajunge in santul situat pe fata posterioara a epicondilului medial humeral si la antebrat intre capetele humeral si ulnar ale muschiul flexor ulnar al carpului. Nervul ulnar nu da ramuri la nivelul bratului.


Nervul radial


Este ramura terminala din fasciculul posterior al plexului brahial. Initial se gaseste pe peretele posterior al axilei, aluneca pe marginea inferioara a rotundului mare prin spatiul triunghiular format de acest muschi, capul lung al tricepsului si diafiza humerala. Aici se intalneste cu artera brahiala profunda cu care ajunge in santul nervului radial, intre originea capetelor lateral si medial ale muschiului triceps brahial. Nervul intra in compartimentul flexorilor in treimea inferioara a bratului si ajunge in regiunea antebrahiala pe sub muschiul brahioradial. In axila si la nivelul bratului emite ramuri motorii pentru capetele tricepsului si pentru anconeu. In apropierea articulatiei cotului furnizeaza o ramura si pentru muschii antebratului cu originea pe creasta supracondilara laterala - muschiul brahioradial si muschiul extensorul lung al carpului. Ramurile cutanate ale nervului radial sunt nervul cutanat posterior al bratului cu originea in axila, nervul cutanat latero-inferior al bratului si nervul cutanat posterior al antebratului. Fracturile humerale pot leza si nervul radial. (fig.45).

Fig.46 reprezinta schematic raportul elementelor vasculonervoase in treimile superioara si inferioara a bratului.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright