Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport




Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Emfizemul pulmonar



Emfizemul pulmonar


EMFIZEMUL PULMONAR


Definitie: emfizemul pulmonar este o afectiune caracterizata prin distenia alveolelor, atrofia septurilor alveolare si cresterea continutului aerian pulmonar. Exista mai multe forme clinica.

Emfizemul bulos este o forma localizata, caracterizata prin evidentierea unor bule unice sau multiple, care apar in urma unor obstructii bronsice, prin ruptura peretilor alveolari.

Emfizemul compensator este tot o forma localizata, care apare in vecinatatea unor leziuni pulmonare (rezectii de parenchim etc.)

Emfizemul senil este o stare de involutie fiziologica intalnita la persoane varstnice.

Emfizemul obstructiv, care constituie emfizemul- boala este o dilatatie permanenta a alveolelor, generalizata, difuza si progresiva, insotindu-se cu timpul de complicatii grave si ireversibile. Aceasta este forma ce va fi descrisa.

impreuna cu bronsita cronica si astmul bronsic, emfizemul constituie 'bronhopneu-monia cronica obstructiva nespecifica' - concept larg, cele 3 boli avand intricari numeroase.

Etiopatogenie: boala apare mai frecvent dupa 50 de ani, de obicei la barbati, dupa afectiuni obstructive bronsice, care realizeaza obstacole in circulatia aerului: bronsite cronice, astm bronsic, leziuni tuberculoase cronice, pneumoconioze. Factorul constitutional ar actiona prin slabirea congenitala al tesutului conjuctivo-elastic pulmonar. Factorii mentionati cresc continutul aerian pulmonar si duc la pierderea elsticitatii pulmonare, cu ruperea capilarelor pulmonare.

Anatomie patologica: plamanii sunt destinsi, alveolele marite, cu pereti subtiri, ru-pandu-se cu usurinta si formand bule. Adesea exista o infectie bronsica. Cordul drept este marit.

Simptomatologie: debutul este insidios, cu tuse, la inceput uscata, apoi cu expetoratie si dispnee de efort cu caracter expirator. dispneea de repaus apare numai in stadiile avansate. Bronsitele repetate, care in general apar iarna, constituie prima manifestare clinica. Se insotesc cu timpul, de dispnee si de respiratie suieratoare. in perioada de stare, forta expiratorie este diminuata. in stadiile severe, bolnavii nu reusesc sa stinga un chibrit aprins la oarecare distanta (5 cm). Aspectul bolnavului este adeseori caracteristic: fata palida, cu cianoza a buzelor si a pometilor, gatul scurt, jugularele turgescente si masele musculare cervicale reliefate. La inspectie se constata ca toracele este globulos, in forma de butoi (cu ambele diametre marite), coastele orizontalizate si expiratia mult prelungita. Inspiratia este scurta si expiratia prelunga, suieratoare. Explorarea functiilor respiratorii, arata o crestere a volumului rezidual, o scadere a debitului respirator maxim prin scadere V.E.M.S., in principal, si a capacitatii vitale, in secundar (disfunctie ventilatorie obstructiva).



Evolutia este lenta si progresiva, aparand numeroase complicatii: bronsite cronice, dilatatii bronsice, pneumotorax spontan si in final, insuficienta respiratorie si insuficienta cardiaca dreapta (cord pulmonar cronic).

Diagnosticul se bazeaza pe debutul insidios, cu dispnee si episoade bronsitice periodice, pe aspectul toracelui fixat in pozitie inspiratorie si pe examenul radiologie.

Profilaxia urmareste tratarea corecta a bronsitelor cronice, a astmului, a tuberculozei, interzicerea fumatului etc.

Tratamentul consta in terapia bronsitei cronice de insotire (expectorante, drenaj postural, enzime litice etc.), combaterea infectiilor (antibiotice).

Diagnosticul se bazeaza pe aparitia brutala a dispneei, durerea toracica violenta si atroce, fenomenele grave de asfixie, abolirea vibratiilor vocale, hipersonoritate si tacere la auscultatie.

Tratamentul consta in calmarea durerii cu Algocalmin, Plegomazin si, exceptional, Mialgin sau opiacee (Morfina, Dilauden-atropina, Pantopon), calmarea tusei cu Codeina sau Dionina si tratamentul socului cand apare (Pentetrazol, Nicetamid, Effortil, Cofeina); repaus la pat si repaus vocal. Cand fenomenele asfixice sunt grave, se recurge la exuflatie decompresiva. intotdeauna se trateaza boala de fond si complicatiile.

Hidrotoraxul este prezenta in cavitatea pleurala a unui lichid cu caracter de trans-sudat. Apare in insuficienta cardiaca, sindromul nefrotic, ciroze, stari casectice, etc.

Hemotoraxul consta in revarsarea unei cantitati de sange in cavitatea pleurala, in urma unor traumatisme toracice, a unui anevrism aortic sau sindrom hemoragie.

Chilotoraxul este prezenta limfei in cavitatea pleurala, prin ruperea, obstruarea sau compresiunea marelui canal toracic sau a altui vas limfatic important.







Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright

sanatate

Medicina



Farmacologie

Proiecte pe aceeasi tema


Virusuri si tumori - virusuri contra cancer
Deficiente ale bazinului, membrelor si deficiente organice
Cancerul bronhopulmonar
Medicamentele si sarcina - ce trebuie facut?
Pancreas - notiuni de anatomie si fiziologie
Sistemul nervos vegetativ (SNV) - studiu farmacologic
Dezvoltarea afectivitatii de la 1 la 3 ani - debutul personalitatii
Gripa - manifestari si cauze - ce trebuie facut?
Diagnosticul sl tratamentul unei febre
SLABIRE - slabire cu pierderea poftei de mancare



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente, referate, lucrari. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online proiectul sau referatul tau.