Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica

Retele calculatoare


Qdidactic » stiinta & tehnica » informatica » retele calculatoare
Cisco



Cisco


CISCO


0.1 Introducerea Capitolului


Retelele de date si Internet sunt un sprijin pentru retelele de relatii interumane - atat la nivel local cat si la nivel mondial. Pe un singur calculator, oamenii pot folosi mai multe servicii, cum sunt E-mail, Web-ul si Mesageria Instant pentru a trimite mesaje sau a prelua informatii. Aplicatii cum sunt : “Clientii” de Posta Electronica, Browserele Web si “Clientii” de Mesagerie Instantanee, permit oamenilor sa folosesaca computerele si Retelele pentru a trimite mesaje sau pentru a gasi informatii.


Datele de la fiecare din aceste aplicatii sunt ambalate, transportate, si livrate daemon-ului corespunzator de pe Server sau aplicatiei de pe Dispozitivul Destinatie. Procesele descrise in Nivelul de Transport al Modelului OSI accepta date de la Nivelul de Aplicatie si le pregateste pentru pentru abordarea lor de catre Nivelul de Retea.


Nivelul de Transport este responsabil pentru intreg procesul de transfer de date .


In acest capitol, vom examina rolul Nivelului de Transport in efectuarea operatiilor de incapsulare a datelor aplicatiilor in scopul utilizarii acestora de catre Nivelul de Retea.


Nivelul de Transport mai indeplineste si urmatoarele functii :



Permite rularea, in acelasi timp, mai multor aplicatii de comunicare prin retea pe un singur aparat



Ne asigura ca toate datele sunt primite integral si directionate catre aplicatiile corespunzatoare





Utilizeaza eficient mecanismele de tratare a erorilor.





Obiectivele de invatat



La finalizarea acest capitol, veti fi capabil sa :




Explicati necesitatea existentei Nivelului de Transport.




Identificati rolul Nivelului de Transport, ca si cand acesta ar realiza conexiuni end-to-end pentru transferal de date intre aplicatii.




Sa descrieti rolul a doua protocoale specifice Nivelului de Transport (TCP/IP) protocolul TCP si protocolul UDP.




Sa explicati functiile-cheie ale Nivelului de Transport, inclusiv fiabilitatea, adresarea porturilor, si segmentarea.




Sa explicati cum fiecare dintre protocoalele TCP si UDP manipuleaza functiile-cheie.




Sa precizati, situatiile in care ar fi mai bine sa utilizati protocolul TCP sau UDP si sa oferiti exemple de aplicatii pe care le utilizeaza fiecare protocol.




Nivelul de Transport pregateste datele aplicatiilor pentru transportul lor prin Retea si prelucreaza datele din Retea pentru folosirea lor de catre aplicatii.




1.1. Rolul Nivelului de Transport



Nivelul de Transport se ocupa cu segmentarea datelor, cu multiplexarea lor si controlul necesar pentru a reasambla aceste bucati in fluxuri de comunicare diferite.


Responsabilitatile sale primare pentru a realiza acest lucru sunt :



Urmarirea comunicarii individuale intre aplicatiile de pe Gazdele Sursa si Destinatie



Segmentarea datelor si gestionarea fiecarui fragment in parte



Reasamblarea segmentelor in fluxuri de date ale aplicatiilor



Identificarea diferitelor aplicatii




Urmarirea conversatiilor individuale


Orice Gazda poate avea mai multe aplicatii care comunica prin Retea. Fiecare dintre aceste aplicatii va comunica cu una sau mai multe aplicatii pe Gazde aflate la distanta. Este responsabilitatea Nivelului de Transport sa mentina fluxurile de comunicare multiple intre aceste aplicatii.





Segmentarea datelor


Datorita faptului ca fiecare aplicatie creeaza un flux de date pentru a fi trimis ca Raspuns al unei Cereri ale altei Aplicatii de la distanta, aceste date trebuie sa fie pregatite pentru a fi trimise, in mediul de transmisie, in fragmente usor de gestionat. Protocoalele Nivelului de Transport descriu serviciile pe care acest Segment de date le primeste de la Nivelul de Aplicatie. Acestea includ incapsularea necesara pentru fiecare Segment de Date. Fiecare Segment de Date al Aplicatiei necesita Antete care trebuie sa fie adaugate la Nivelul de Transport pentru a indica legatura de comunicare careia ii este asociat acel Segment.


Reasmblarea Segmentelor


La Gazda Receptoare, fiecare Segment de Date poate fi indreptat catre Aplicatia careia ii este destinat. In plus, aceste Segmente Individuale de Date trebuie sa fie, de asemenea, reasamblate intr-un flux de date complet, util pentru Nivelul de Aplicatie.


Protocoalele Nivelului de de Transport descriu modul in care informatia din Antetul (header-ul) Nivelului de Transport este folosita pentru a reasambla Segmentele in fluxuri de date care urmeaza sa fie transmise Nivelului de Aplicatie.


Identificarea Aplicatiilor


Pentru a dirija fluxurile de date catre Aplicatiile Proprii, Nivelul de Transport trebuie sa identifice “Aplicatia Tinta”. Pentru a realiza aceasta, Nivelul de Transport asigneaza fiecarei Aplicatii un identificator. Protocoalele TCP/IP numeste acest identificator Numar de Port. Fiecarui process software care are nevoie sa acceseze Reteaua ii este asignat un Numar de Port Unic pe Calculatorul Gazda. Acest Numar de Port este folosit de Antetul (header-ul) Nivelului de Transport pentru a indica carei Aplicatii ii va fi asociat acel Segment de Date.

Nivelul de Transport constituie legatura intre Nivelul de Aplicatie si Nivelurile Inferioare care sunt responsabile pentru transmisia in Retea. Nivelul de Transport accepta Date de la conversatii diferite si le trece mai in jos catre Nivelurile Inferioare sub forma unor Segmente, mai usor de administrat care pot fi eventual multiplexate in mediul de Retea.


Aplicatiile nu au nevoie sa cunoasca detaliile de functionare ale Retelei in uz. Aplicatiile vor genera Date care sunt trimise de la o Aplicatie la Alta, fara sa le intereseze tipul de Gazda de la Destinatie, tipul de Mediu prin care trebuie sa calatoreasca Datele, calea pe care o parcurg acestea, congestia legaturii sau marimea Retelei.


In plus, Nivelurile Inferioare nu sunt avizate de faptul ca exista mai multe Aplicatii care trimit Date in Retea. Responsabilitatea lor este de a furniza Datele dispozitivului corespunzator. Nivelul de Transport, va sorta apoi aceste segmente inainte de a le livra Aplicatiei corespunzatoare.


Cerinte legate de tipul de date


Din cauza ca Aplicatiile diferite au cerinte diferite, exista mai multe protocoale la Nivelul de Transport. Pentru unele Aplicatii, Segmentele trebuie sa ajunga intr-o succesiune foarte riguros precizata pentru a fi prelucrate cu succes. In unele cazuri, toate datele trebuie sa fie primite oricum (nu intr-o ordine anume) pentru ca acesta sa fie de utilizate. In alte cazuri, o aplicatie poate tolera o oarecare pierdere de date in timpul transmiterii lor prin retea.


In Retelele convergente de astazi, aplicatiile cu necesitati de transport foarte diferite pot comunica in aceeasi retea. Protocoalele diferite implementate la Nivelul de Transport au reguli diferite, fapt care permite dispozitivelor de Retea sa manipuleze date de tipuri diferite.


Unele protocoale pun la dispozitie in mod eficient functiile de baza pentru livrarea eficienta a Datelor intre Aplicatiile corespunzatoare. Aceste tipuri de protocoale sunt utile pentru aplicatiile ale caror date sunt sensibile la intarzieri.


Alte protocoale ale Nivelului de Transport descriu procese care ofera caracteristici suplimentare, cum ar fi asigurarea de livrare sigura a Datelor intre Aplicatii. In timp ce aceste functii suplimentare ofera comunicare mai robusta intre Aplicatii, la Nivelul de Transport protocoalele au functii suplimentare si solicita mai mult Reteaua.


Nivelul de Transport misca datele intre aplicatiile rezidente pe dispozitivele de retea.



Separarea Communicatiilor Multiple


Consideram un calculator conectat la o retea care primeste si trimite simultan mesaje de E-mail si mesaje instant, vizualizeaza site-uri web, si efectueaza un apel telefonic VoIP. Fiecare dintre aceste aplicatii trimite si primeste de date prin retea, in acelasi timp. Cu toate acestea, datele convorbirii telefonice nu sunt indreptate catre browser-ul de web, iar textul dintr-un mesaj instant nu apare intr-un e-mail.




In plus, utilizatorii solicita ca un E-mail sau o pagina Web sa fie primite complet si sa fie prezentate pentru ca informatia sa fie considerata utila. Intarzierile usoare sunt considerate acceptabile pentru a se asigura ca informatiile complete sunt receptionate si prezentate.




In schimb, lipsa segmentelor de mici dimensiuni ale unei convorbiri telefonice poate fi considerata acceptabila. Se poate deduce, fie ca lipsesc fragmente audio din contextul conversatiei si i se poate cere unei alte persoane sa repete ceea ce au spus ei. Acest lucru este considerat a fi de preferat in locul intarzierilor care ar rezulta cerand Retelei sa gestioneze si sa retransmita Segmentele care lipsesc. In acest exemplu, utilizatorul - si nu Reteaua - gestioneaza retrimiterea sau inlocuirea informatiilor lipsa.




Nivelul de Transport segmenteaza si administreaza datele diferitelor aplicatii. Aplicatiile multiple care ruleaza pe un calculator primesc datele lor corespunzatoare.




Asa cum s-a explicat intr-un capitol anterior, expedierea anumitor tipuri de date - un fisier video, de exemplu - intr-o retea, se face ca un flux de comunicare complet, pentru a preveni alte comunicatii care apar in acelasi timp. O asemenea metoda face ca recuperarea erorilor Datelor transmise sa fie dificila.




Impartirea Datelor in piese de mici dimensiuni, precum si trimiterea acestor piese de la Calculatorul Sursa la Calculatorul Destinatie, permite mai multor comunicatii diferite sa fie intercalate (multiplexate) in aceeasi Retea.



Segmentarea Datelor, in conformitate cu protocoalele Nivelului de Transport, ofera mijloacele pentru, a trimite si a primi, Date,si atunci cand ruleaza in acelasi timp Aplicatii multiple pe un computer. Fara Segmentare, doar o singura aplicatie, de exemplu Streaming video, va fi capabila sa primeasca Date. Nu veti putea primi E-mail-uri, nu veti putea efectua Mesagerie Instant, sau nu veti putea vizualiza paginile de Web in timp ce, vizionati Streaming-ul Video.



La Nivelul de Transport, fiecare set de piese al fluxului de date dintre Aplicatia de pe Calculatorul Sursa si Aplicatia de pe Calculatorul Destinatie este cunoscut sub numele de Conversatie.



Pentru a identifica fiecare Segment de Date, Nivelul de Transport ii adauga un Antet care contine Date binare. Acest Antet contine campuri de biti. Valorile din aceste campuri vor permite ca Stiva de Protocoale ale Nivelului de Transport sa poata indeplini functii diferite.



Nivelul de Transport imparte datele in segmente care sunt mai usor de administrat si transportat.




2.1 TCP – Face Conversatia Fiabila


Deosebirea esentiala dintre protocoalele TCP si UDP este fiabilitatea. Fiabilitatea de comunicare a Protocolului TCP este asigurata prin conexiunea orientata pe Sesiune. Inainte ca un Calculator Gazda sa foloseasca Protocolul TCP, trimite Date catre un alt Calculator Gazda. Din acest moment Nivelul de Transport initiaza un proces pentru a crea o legatura cu destinatia. Aceasta conexiune permite urmarirea unei sesiuni, sau a fluxului de comunicare intre cele doua Calculatoare Gazda. Acest proces se asigura ca fiecare Gazda este constienta (avizata) si ca este pregatita pentru comunicare. O conversatie completa TCP impune stabilirea unei sesiuni intre Gazde in ambele directii.



Dupa ce o sesiune de comunicare intre Calculatorul Sursa si cel Destinatie a fost stabilita, Calculatorul Destinatie va trimite mesajele de recunoastere pentru Segmentele pe care le primeste, inapoi la Calculatorul Sursa. Aceste Mesaje de Recunoastere, formeaza baza de fiabilitate in cadrul sesiunii TCP. Deoarece Calculatorul Sursa primeste un Mesaj de “Confirmare de Primire” , acesta stie ca Datele au fost livrate cu succes si deci poate abandona urmarirea Datelor pentru care a primit Confirmarea de Primire. In situatia in care Calculatorul Sursa nu primeste Mesajul de Confirmare, intr-un interval de timp prestabilit, el va retransmite Aceleasi Date Calculatorului Destinatie.


O pondere insemnata in congestionarea traficului in Reteaua Internet o constiuie faptul ca Protocolul TCP creeaza Trafic Suplimentar datorita :


Mesajelor de confirmare (trimise de Gazda Destinatie la Gazda Sursa) si a Receptionarii de catre Gazda Destinatie a datelor emise de Gazda Sursa.


Retransmisia datelor de la Sursa la Gazda in cazul esuarii transmisiei.


Stabilirea Sesiunilor creeaza Trafic Suplimentar care se se manifesta sub forma de Segmente suplimentare care sunt interschimbate intre calculatoare. Exista, de asemenea Trafic Suplimentar si in Gazdele Individuale ale Retelei, creeat de necesitatea de a urmari care Segmente asteapta Confirmarea de Primire si care Segmente vor fi retransmise.


Aceasta fiabilitate este realizata prin cuprinderea in Segmentul TCP a unor Campuri, fiecare indeplinind functii specifice asa cum se arata in figura de mai jos. Aceste campuri vor fi discutate mai tarziu in aceasta sectiune.



3.1 Reasamblarea Segmentelor TCP


Atunci cand serviciile trimit Date folosind Protocolul TCP, Segmentele pot sosi la destinatie in alta ordine decat au fost emise de Calculatorul Sursa. Pentru ca mesajul original sa fie inteles de catre beneficiar, datele din aceste segmente sunt reasamblate in ordinea initiala. Pentru a realiza acest mecanism, in Antetul fiecarui pachet sunt introduse numere de ordine.


In timpul configurarii Sesiunii , este setat un numar de secventa initial (ISN). Acest numar initial de secventa reprezinta valoarea de plecare pentru octetii corespondenti aceastei Sesiuni, care vor fi transmisi aplicatiei de la Calculatorul Destinate. Deoarece datele sunt transmise in timpul sesiunii, numarul de ordine este incrementat cu numarul de octeti care au fost transmisi. Aceasta urmarire a datelor octet permite fiecarui Segment sa fie recunoscut si identificat in mod unic.


Se pot identifica si Segmentele care lipsesc


Aceste Numere de secventa ale Segmentelor realizeaza siguranta transmisiei prin indicareaa modului de reasamblare a acestora asa cum este indicat in fotografia de mai jos.






Procesul, care are loc la receptia unui Mesaj Segmentat, transmis prin Protocolul TCP, va depune Datele unui Segment pe Calculatorul Gazda de la Destinatie intr-un Buffer (Zona de Memorie Tampon). Aceste Segmente receptionate sunt asezate in ordinea indicata de Numarul Propriu de Secventa iar, dupa reasambalarea lor, sunt transmise Nivelului de Aplicatie .



Segmentele care sosesc cu Numerele Proprii de Secventa dezordonate (nu in ordine consecventa) sunt retinute pentru prelucrare ulterioara. Apoi, cand sosesc si Segmentele lipsa, acestea (impreuna cu segmentele sosite in ordine) sunt in final prelucrate (reasamblate).




UDP – Incarcare mai mica a retelei. Fiabilitate.


UDP este un protocol simplu care ofera doar functiile de baza ale Nivelului de Transport. Acesta solicita mult mai putin Reteaua decat Protocolul TCP deoarece acesta nu ofera o conexiune Orientata pe Sesiune si nu ofera secvente sofisticate de retransmisie si mecanisme de control al fluxului de date.



Acest lucru nu inseamna ca aplicatiile care utilizeaza Protocolul UDP sunt intotdeauna nefiabile. Aceasta inseamna pur si simplu ca aceste functii nu sunt oferite de Protocolul UDP de pe Nivelul de Transport si trebuie sa fie implementate in alta parte, daca este necesar.


Desi cantitatea totala a traficului cu Protocol UDP gasit pe o Retea obisnuita este de multe ori scazuta, cheia Protocoalelor Nivelului de Aplicatie care folosesc Protocolul UDP include:


Domain Name System (DNS)                                                    UDP


Simple Network Management Protocol (SNMP)


Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)


Routing Information Protocol ( RIP)


Trivial File Transfer Protocol (TFTP)


Jocuri online


Unele aplicatii, cum ar fi Jocurile Online sau VoIP, pot tolera o oarecare pierdere a unor Date. In cazul in care aceste aplicatii utilizeaza Protocolul TCP, acestea se pot confrunta cu intarzieri mari datorita faptului ca Protocolul TCP detecteaza pierderile de date si apoi Masina Sursa le va retransmite Masinii Destinatie. Aceste intarzieri vor fi mai mult in detrimenul aplicatiei decat in cel al pierderilor de date. Unele aplicatii, cum ar fi DNS, vor relua pur si simplu cererea de retransmitere si in cazul in care nu primesc un raspuns, de aceea nu au nevoie de Protocolul TCP pentru a se garanta livrarea mesajului.


Congestionarea retelelor fiind mai mica atunci cand se foloseste Protocolul UDP acesta se foloseste mai des in cazul aplicatiilor enumerate mai sus.



5.1 Observarea Protocoalelor TCP si UDP folosind utilitarul din Sistemele de Operare Windows : Netstat.


Ina acest Laborator veti examina in detaliu comanda netstat (network statistics utility) pe un Calculator Gazda ce ruleaza un Sistem de Operare din Familia Windows. De asemenea veti ajusta optiunile iesirilor comenzii netstat pentru a analiza si intelege starea protocolului TCP/IP de pe Nivelul de Transport. Restul explicatiilor le veti gasi in documentul pdf downloadat de pe Site-ul Cisco.



6.1 Sumar si recapitulare


Nivelul de Transport ofera servicii Retelelor de Date pentru :


  • A diviza datele care vin de la o aplicatie, in segmente.

  • A adauga un heder (antet) segmentului cu scopul de a identifica si administra fiecare segment

  • A folosi informatia continuta in antetul (heder-ul) segmentului pentru a reasambla segmentele in scopul obtinerii datelor aplicatiei.

  • A transmite datele asamblate, aplicatiei corespunzatoare.

Protocoalele UDP si TCP sunt protocoale comune Nivelului de Transport.



Nivelul Transport preia siruri de date si le divide in datagrame. Teoretic, datagramele pot avea fiecare pana la 64 KB, dar in practica ele nu depasesc 1500 de octeti (pentru a intra intr-un cadru Ethernet). Fiecare datagrama este transmisa prin Internet, fiind eventual fragmentata in unitati mai mici pe parcurs. Cand toate aceste „fragmente” ajung la masina destinatie ele sunt reasamblate de Nivelul Retea in datagrama originala. Datagrama este transparenta Nivelului Transport, care o insereaza in sirul de intrare al procesului receptor.


Datagramele UDP si Segmentele TCP au hedere (antete) prefixate cu Date care contin : numarul de Port al Calculatorului Sursa si numarul de Port al Calculatorului Destinatie. Aceste numere de port permit Datelor sa fie directionate catre aplicatia corecta care ruleaza pe Calculatorul Destinatie.


Protocolul TCP va trimite date catre Retea numai in momentul in care va sti daca Calculatorul Destinatie este gata sa le receptioneze.


Protocolul TCP va administra fluxul de date si va retransmite orice Segment de Date caruia nu i s-a confirmat receptionarea pe Calculatorul Destinatie.


Protocolul TCP foloseste mecanisme de Handshacking , timere si confirmari precum si ferestre dinamice pentru a realiza aceste caracteristici de fiabilitate.


Acesta fiabilitate determina supraincarcarea cu Trafic a Retelei, intre Calculatorul Sursa si Calculatorul Destinatie, cu Segmente care au Antete (hedere) mai mari, ceea ce duce la o administrare mai dificila a Datelor transportate.


Daca folosim protocolul TCP si dorim ca Datele Aplicatiei sa fie livrate repede in Intreaga Retea, sau daca largimea de banda nu poate suporta traficul suplimentar creat de mesajele de confirmare si control schimbate intre Calculatorul Sursa si cel Destinatie va trebui sa renuntam la folosirea acestui protocol de Nivel de Transport in favoarea Protocolului UDP, care nu urmareste si nu foloseste confirmarea de primire a datagramelor la destinatie si nu va retransmite datagramele lipsa si va transmite datagramele receptionate, in ordinea in care sosesc, Nivelului de Aplicatie.


Oricum acesta nu inseamna ca insasi comunicatia nu este fiabila. Exista mecanisme si servicii incluse in protocoalele Nivelului de Aplicatie care prelucreaza datagramele pierdute sau intarziate daca aplicatia are astfel de cerinte.


Alegerea protocolului de Nivel de Transport (TCP sau UDP) se face de catre dezvoltatorul aplicatiei cu scopul de a satisface cel mai bine cerintele utilizatorului. Dezvoltatorul are in vedere, totusi, ca toate celelalte Niveluri joaca un rol important in Retelele de comunicatii de date si va influenta performanta acestora.


In acest capitol ati invatat sa :


Explicati necesitatea existentei Nivelului de Transport.


Identificati rolul Nivelului de Transport, ca si cand acesta ar realiza conexiuni end-to-end pentru transferal de date intre aplicatii.


Sa descrieti rolul a doua protocoale specifice Nivelului de Transport (TCP/IP) protocolul TCP si protocolul UDP.


Sa explicati functiile-cheie ale Nivelului de Transport, inclusiv fiabilitatea, adresarea porturilor, si segmentarea.


Sa explicati cum fiecare dintre protocoalele TCP si UDP manipuleaza functiile-cheie.


Sa precizati, situatiile in care ar fi mai bine sa utilizati protocolul TCP sau UDP si sa oferiti exemple de aplicatii pe care le utilizeaza fiecare protocol.



Intrebari cu raspunsul lor :


  1. Unde se executa procesele Nivelului de Transport

Procesele Nivelului de Transport au loc intre Nivelul de Sesiune si Nivelul de Retea al Modelului de Retea OSI si intre Nivelul de Aplicatie si Nivelul Internet al Modelului de Retea TCP/IP


  1. Care sunt functiile Nivelului de Transport

Functiile Nivelului de Transport sunt :


Sa urmareaca conversatiile individuale ce au loc intre aplicatiile de pe gazdele sursa si destinatie


Sa segmenteze Datele in Segmente si sa adauge un Antet (Header) fiecarui Segment


Sa utilizeze informatia din Antet (Header) ca sa reasambleze Segmentele inapoi in Datele Aplicatiei


Sa trimita datele asamblate aplicatiei corecte.


  1. Cum permite segmentarea Datelor comunicatiile ?

    • Segmentarea Datelor in concordanta cu protocoalele Nivelului de Transport, ofera mijloacele de a trimite si receptiona concomitant datele aplicatiilor ce ruleaza in acelasi timp pe un calculator.

  1. Care sunt principalele functii indeplinite de toate protocoalele Nivelului de

Transport ?


Functile principale pe care le indeplinesc protocoalele Nivelului de Transport sunt :


Multiplexarea Conversatiilor – Exista mai multe aplicatii sau servicii ce ruleaza pe fiecare calculator gazda din Retea. Fiecare dintre aceste aplicatii sau servicii au asignata o adresa cunoscuta sub numele de adresa de port pe care Nivelul de Transport poate determina aplicatia sau serviciul care utilizeaza acele date.


Segmentarea si Reasmblarea – Majoritatea Retelelor au o limitare a cantitatii de Date care poate fi inclusa in tr-un singur PDU (Protocol Data Unit). Nivelul de Transport divide Datele aplicatiei in Blocuri de date care au o marime adecvata. La destinatie, Nivelul de Transport reasambleaza datele inainte de a le trimite aplicatiei sau serviciului ce ruleaza pe masina destinatie.


Controlul Erorilor- Verificarea erorilor se face pe fiecare Segment de Date cu scopul de a determina daca datele au fost sau nu modificate in timpul transmisiei.


  1. Ce semnifica in terminologia folosita in Retelele de Calculatoare termenul de

siguranta ?


In terminologia folosita in Retelele de Calculatoare termenul de siguranta

inseamna ca ne asiguram de faptul ca fiecare segment pe care Gazda Sursa il

trimite soseste la Gazda Destinatie.


  1. Enumerati trei aplicatii care folosesc Protocolul TCP

Navigarea pe WEB


E-mail-ul


Transferul de Fisiere


  1. Enumerati trei aplicatii care folosesc Protocolul UDP

Domain Name Resolution (DNS)


Video Streaming


Voice Over IP (VoIP)


  1. Care sunt Tipurile de Numere de Port ?

Cele mai Bine Cunoscute Porturi (Well Known Ports) – Sunt Porturile cu numerele cuprinse intre 0 si 1023 – Aceste numere sunt rezervate de Servicii si Aplicatii. Ele sunt folosite in mod current de Aplicatii ca HTTP (Server de WEB), POP3/SMTP (Server de E-mail) si Telnet. Prin definirea acestor Cele Mai Bine Cunoscute Porturi pentru aplicatiile de pe Servere, aplicatiile “Client” pot fi programate sa ceara conectarea la Portul Specific si Serviciul sau asociat.


Porturi Inregistrate (Numerele de la 1024 pana la 49151) – Aceste Numere de Porturi sunt asignate Aplicatiilor si Proceselor utilizatorilor. Acestea sunt Aplicatiile Individuale primare pe care utilizatorul le-a ales sa instaleze si care nu vor folosi Porturile Wel Known.


Porturile Alocate Dinamic sau Numere de Porturi Private - sunt Porturile cu Numerele 49152 - 65535)-De asemenea, mai sunt cunoscute ca Porturi Efemere (Ephemeral Ports), acestea sunt de obicei alocate dinamic la cererile “Clientului” atunci cand se initiaza o conexiune. Acesta nu este o modalitate comuna pentru un “Client” sa se conecteze la un Serviciu folosind un Port Alocat Dinamic sau la un Port Privat (desi unele aplicatii de partajare a fisierelor “peer-to-peer” fac acest lucru)




  1. Ce contine Antet-ul (Header-ul) fiecarui Segment sau Datagrame ?

Numarul Portului de pe Calculatorul Sursa si Numarul Portului de pe Calculatorul Destinatie.


  1. Care este rolul Numarului de Secventa ?

Rolul Numarului de Secventa este acela de a permite functiilor Nivelului de Transport de pe Calculatorul aflat la Destinatie Sa Reasambleze Segmentele in ordinea in care au fost transmise.


  1. Prin ce modalitate putem intari masurile de securitate pe un Server ?

O modalitate de a spori masurile de securitate implementate pe un Calculator “Server” este de A Restrictiona accesul Server-ului doar la acele Porturi Associate cu Serviciile si Aplicatiile care ar trebui sa fie accesibile solicitantilor autorizati.


  1. Descrieti procesul TCP Three - Way Handshake

Procesul TCP Threee - Way Handshake consta in :


Gazda Sursa Stabileste daca Gazda Destinatie este Prezenta in Retea


Verifica faptul ca Gazda Destinatie are un Serviciu activ si accepta “Cereri” pe Numarul de Port pe care intentioneaza “Clientul” sa-l foloseasca pentru Sesiunea de Comunicare.


Informeaza Dispozitivul de la Destinatie ca “Clientul” de pe Gazda “Sursa” intentioneaza sa stabileasca o Sesiune de Comunicare cu acel Numar de Port.


  1. La ce sunt folosite Numerele de Secventa ?

Pentru ca Mesajul Original sa fie inteles de catre destinatar, Datele din aceste Segmente sunt reasamblate in ordinea lor initiala.


  1. Explicati Intelegerea Expectationala

  • Protocolul TCP foloseste Numarul de Intelegere (acknowledgment number) pentru Segmentele trimise la Gazda Sursa pentru a indica Urmatorul Octet din aceasta Sesiune pe care Gazda Destinatie il asteapta sa-l primeasca.

  1. Dupa o periada de timp prestabilita ce face Protocolul TCP atunci cand nu a

receptionat un Mesaj de Confirmare ?


  • Atunci cand Protocolul de pe Gazda Sursa nu a primit un Mesaj de Confirmare de la Gazda Destinatie dupa o anumita perioada de timp, va merge inapoi la ultimul numar de confirmare pe care l-a receptionat si va retransmite Datele de la acel punct incolo.

16. Cantitatrea de Date ce poate fi trimisa inainte de confirmarea Protocolului TCP

sa fie receptionata defineste termenul : Marimea Ferestrei


16 bis Ce desemneaza termenul “Marimea ferestrei” ?


Termenul “Marimea ferestrei” desemneaza Cantitatea de Date ce poate fi trimisa inainte de confirmarea Protocolului TCP sa fie receptionata.


Enumerati Protocoalele Principale ale Nivelului de Aplicatie care folosesc UDP


Protocoalele Nivelului de Aplicatie care folosesc UDP sunt :


  • Domain Name System (DNS)

  • Simple Network Management Protocol (SNMP)

  • Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)

  • Routing Information Protocol (RIP)

  • Trivial File Transfer Protocol (TFTP)

  • Online Games



Intrebari la care sa reflectati


Discutati despre cerintele unei aplicatii prezente pe Nivelul de Aplicatie, de a determina folosirea protocolului UDP sau TCP la Nivelulul de Transport.


Daca aplicatia de retea necesita ca datele proprii sa fie transmise in siguranta, discutati modul in care protocolul UDP ar putea fi utilizat ca protocol al Nivelului de Transport si in ce circumstante se va realiza aceast fapt .




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright