Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica

Auto


Qdidactic » stiinta & tehnica » tehnica mecanica » auto
Bmw – seria 5



Bmw – seria 5


BMW – SERIA 5



ISTORIA FIRMEI


BMW, acronimul pentru Bayerische Motoren Werke AG (in romana Uzina Bavareza de Motoare SA), este un producator german de automobile , motocilete si motoare. BMW este o companie germana organizata ca societate pe actiuni, inregistrata in DAX la Bursa din Frankfurt.





Sigla alb-albastra folosita pina in prezent, utilizeaza aceleasi culori ca ale steagului Bavariei , sugerind simultan o elice alba care se roteste avind ca fundal un albastru similar cu cel al cerului. Grila frontala caracteristica, de forma „rinichi dublu”, a fost prima data folosita la modelul BMW 303 la inceputul anilor 1930.

Firma BMW, este una din marile firme de automobile la nivel mondial, avand ca subdivizii ale sale alte companii producatoare de automobile, cum ar fi: BMW MINI si Rolls-Royce. Marca britanica Rover a fost (1994 - 2000) parte a concernului. Formula 1: MW Sauber, Williams.

Sloganul german original al firmei este „Freude am Fahren”, ceea ce se traduce liber prin: Placere la condus, Placere la volan, in engleza: „The Ultimate Driving Machine”, ceea ce se traduce aproximativ prin: Cea mai sofisticata / Ultima masina de condus.

In sectorul de piata al autoturismelori, BMW se afla in competitie directa cu alte nume prestigioase din domeniul fabricantilor de automobile: Acura, Alfa Romeo, Audi, Cadillac, Infiniti, Jaguar, Lexus, Lincoln, Mercedes-Benz, Volvo, Porsche, VW, etc.

Precursor al firmei BMW, a fost in 1913 fondata de Karl Rapp, firma „Rapp Motorenwerke GmbH”. Fiind initial o uzina de fabricare de motoare. In tinara firma, inginerul Max Fritz a inventat 1917 motorul de avion cu supracomprimare, motor care putea sa urce la inaltimi mai mari.

Constructia motorului fiind foarte buna, compania a semnat un contract cu armata Regatului Prusiei pentru construirea de 2.000 motoare de tip Motor V12 asigurandu-si astfel viitoarea dezvoltare. Comanda a presupus finantarea suplimentara, care a fost asigurata prin asocierea lui Rapp cu Camillo Castiglioni si Max Friz.



In 1951 a fost produs primul automobil „BMW 501”, un model exclusiv de lux cu un motor cu 6 cilindri urmat de un motor V8. De asemenea, si autouturismul „Isetta” produs din 1955 sub licenta a companiei Italiene ISO, nu a putut reduce criza financiara.

In anul 1962, noulul BMW 1500 'noua clasa' (cum era atunci numit), dupa cateva probleme de initiere pe piata, si cu versiunile BMW 1800 si BMW 2000 au avut un mare succes, care prin victoriile in „Tourenwagen-Rennen” (Raliu de autoturisme al firmelor cu productie in serie) s-au accentuat. Re-ascendentul definitiv al firmei BMW, a venit cu prezentarea modelelor „zero doi” (1602, 1802, 2002 / 2002tii) in anul 1966. In anul 1967 firma BMW a preluat firma Hans Glas SRL din Dingolfing si transferat intr-un stand de productie proprie. Unele modele din „Glas” au mai fost o perioada produse sub numele de BMW-Glas cu sigla BMW-ului. Odata cu expirarea acestor modele, disparuse numele de „Glas”. Seria BMW E3 prezentata in anul 1968 cu „2500”, mai tarziu „2800” si „3 SI” au entuziasmat prin mersul silentios si cu demarajul puternic, lumea profesionala.

La sfarsitul anilor 1970, BMW a dezvoltat o varianta sportiva a seriilor „3” si „5”, acestea numindu-se M3 respectiv M5, initiala „M” insemnand aici motorsport. Odata cu aparitia modelului din seria 6, a luat nastere proiectul BMW M6. Principalul concurent al modelelor „M” al firmei BMW este reprezentat de modelele AMG al concernului Mercedes-Benz

La inceputul anilor 1990, la BMW se credea ca numai cu productie mare se poate supravietui, pe termen lung, pe piata mondiala. BMW-ul avand numai automobile cu tractiunea in spate, si pentru a nu cheltui in dezvoltarea unori platforme cu tractiuni in fata, etc., in anul 1994, BMW preia producatorul englez de automobile Rover Group (Rover, MG, Mini, Land Rover). Datorita faptului ca traditionalul design si lipsa reputatiei favorabile pentru Rover, asteptatele vinzari nu au fost realizate. In plus, concurenta intre Land Rover si modelul BMW-X, in anul 1999 nou initiat (atunci numai X5), toate aceastea s-a dovedit a fi in neregula, ceeace in total a costat 9 miliarde DM si demisia directorului, Bernd Pischetsrieder (in functie de Director General 1993–1999).

Din aceste motive, la 16 martie 2000, BMW s-a retras din proiectul Rover. MG Rover a fost vandut pentru suma simbolica de 5 lire sterline la o comunitate de investitori englezi; iar Land Rover pentru o suma mult mai mare (noul Range Rover fusese conceput), vanduta la firma Ford Marca MINI a ramas la BMW.

In anul 2003, BMW preia firma Rolls-Royce-Motor Cars de la Rolls-Royce plc. Un automobil tip sedan de lux, fiind gata proiectat BMW-ul a putut prezenta pietii automobilul cu nume de „Phantom”. Pentru acesta s-a creat un nou sediu in Goodwood orasul Sussex, iar in fosta fabrica din Crewe se produc numai masini de marca Bentley, care au ramas de la firma Volkswagen.

In anul 2007, compania a vandut 336.000 automobile in SUA si 2.727 in Romania.

DESCRIEREA PRODUSULUI

Inca de la inceput, a cincea generatie a gamei BMW Seria 5, lansata in 2003, a iesit in evidenta prin designul impresionant si tehnologia inovatoare. Inca o data, atat versiunea sedan, cat si cea Touring – lansata in 2004 – au stabilit noi standarde in termeni de siguranta activa, sisteme de asistare a conducatorului si eficienta. Limbajul de design specific marcii BMW , cu suprafete convexe si concave, precum si tranzitiile cursive au oferit celei de-a cincea generatii a gamei BMW Seria 5 o nota caracteristica aparte, in care interiorul cu functiile sale bine definite au scos in evidenta, mai presus de orice, sistemul de control iDrive disponibil in pachetul de dotari standard.



Motoarele cu carter din aluminiu sau din aliaj de aluminiu si magneziu, precum si sectiunea frontala a automobilului care era o constructie usoara din aluminiu au asigurat un echilibru deosebit de bun a repartitiei masei intre puntea fata si cea spate. O alta componenta importanta, ce a reprezentat o dezvoltare noua la acea vreme, a fost puntea spate, care de asemenea era integral realizata din aluminiu.


DSC Dynamic Stability Control (Control Dinamic al Stabilitatii) a fost o alta inovatie semnificativa care a contribuit la excelenta tehnologie a suspensiei de care dispunea automobilul, in special prin gama larga de functii. Aceeasi superioritate a fost oferita, pentru prima data, de Active Steering (directie activa) si Adaptive Drive (transmisie reglabila) cu reglaj electronic al amortizoarelor si gestiune a stabilitatii antiruliu. Ca puncte de interes in domeniul asistentei conducatorului, a cincea generatie a gamei BMW Seria 5 a fost echipata cu tehnologii avansate precum Head-Up Display si BMW Night Vision, Active Cruise Control (tempomat activ) cu functie Stop & Go si Lane Departure Warning (avertizare la parasirea sensului), introduse ca sisteme noi in automobil.



Gama de motoare de la BMW Seria 5 a fost extinsa la cinci propulsoare pe benzina si patru versiuni diesel a caror putere variaza intre 125 kW/170 cp pentru BMW 520i si 270 kW/367 cp pentru BMW 550i. In schimb, BMW M5 si BMW M5 Touring sunt echipate cu un motor de mare turatie, V10 cu capacitatea 5,0 litri, cu o putere maxima de 373 kW/507 cp



Cu incepere din anul 2007, toate versiunile celei de-a cincea generatii a gamei BMW Seria 5 au fost imbunatatite o data cu introducerea in pachetul de dotari a tehnologiilor BMW EfficientDynamics, care variaza in functie de model. Inovatii precum recuperarea energiei la franare, indicator al punctului de schimbare recomandat al treptelor de viteze, control activ al flapsurilor de aer si componente auxiliare controlate inteligent ofera tuturor modelelor din respectiva clasa un echilibru nemaiintalnit intre performante si economia de combustibil.

Punctul de referinta cel mai avansat pentru eficienta in segmentul superior a fost in special modelul BMW 520d, cu un consum mediu in ciclul de testare EU de 5,1 litri/100 kilometri si un nivel al emisiilor CO2 de 136 grame per kilometru, valori-record in acest segment in ciuda unei puteri a motorului de 130 kW/177 cp.

Prin designul frapant, tehnologiile inovatoare si eficienta remarcabila, a cincea generatie BMW Seria 5 a continuat istoria de succes a acestei game de modele. Timp de patru ani la rand, intre 2005 si 2008, BMW Seria 5 a fost cel mai bine comercializat automobil din segmentul sau, cu un volum al vanzarilor la nivel mondial care a ajuns la peste un milion de unitati la finalul anului 2007. Putin mai tarziu, in ianuarie 2008, uzina BMW de la Dingolfing a avut un motiv de bucurie care a fost cu adevarat impresionant: in 35 de ani cinci milioane de unitati din gama BMW Seria 5 au iesit de pe linia de productie de la Dingolfing.




Alegerea segmentului de piata


BMW se angajeaza in mod regulat in activitati de cercetare ale profilurilor clientilor sai (se uita la criterii demografice, cum ar fi varsta si sexul, stilul de viata, opiniile cu privire la automobilism si modul in care le folosesc masinile lor).Informatiile sunt folosite apoi in toate domeniile de afaceri ale companiei, de la proiectarea si dezvoltarea de masini, pana la modul in care BMW face reclama brandurilor sale.

Un lucru comun tuturor clientilor BMW este inclinatia lor inspre distractie si catre stilul de conducere sportiv, dar si catre masinile design elegant.

In cadrul gamei de produse BMW, vom vedea diferentele intre diferitele profiluri ale clientilor nostri .

De exemplu, clientii nostrii de sex feminin tind sa prefere un stil de conducere deschis, reflectat intr-o preferinta pentru BMW Seria 3 Cabriolet si BMW Z4.

Versatilitatea spatiului si interiorul fac din modele BMW  X3 si X5, niste masini atragatoare pentru familiile moderne cu copii (50% -60% avand cel putin un copil).

Clientii Seriei 3 si Seriei 5 sunt caracterizate de un stil de viata activ,cu un interes extrem de ridicat pentru activitati in aer liber,cum ar fi sporturile de apa, ciclism,schi . ..

Impreuna cu Z4, BMW Seria 1 prezinta cea mai mare parte a clientilor din zonele urbane cu varste intre 35 si 40 ani sau mai tineri (40%). Acest lucru face cu adevarat BMW Seria 1 unul dintre modelele cele mai iubite de tineri.


Garantii


Cea mai importanta componenta a brandului BMW sunt aprecierile facute de clienti si renumele creat de masinile sale. Cine cumpara un BMW Seria 5 beneficiaza garantat de placerea de a conduce o masina fiabila,dotata cu cele mai inovative tehnologii si care de obicei nu face rabat de la nimic in ceea ce priveste siguranta si calitatea materialelor folosite in constructia masinilor.

Pe langa garantia data de brandul BMW mai exista si garantia fizica data la cumpararea unei masini.Asfel BMW a extins garantia pentru caroserie in total la 12 ani iar pentru vopsea la trei ani. Pentru intregul automobil (cu exceptia pieselor de uzura), toate piesele originale BMW precum si accesoriile originale BMW se acorda o garantie de doi ani fara limitare de kilometri, incepand de la data primei inmatriculari.



Value proposition



“Ultimate driving machine”

A fost cel mai cunoscut si cel mai edificator slogan folosit de BMW.Acesta a folosit sloganul in ultimiii 31 de ani. In acest timp vanzarile sale in US au crescut de la 15,007 unitati in 1974 pana la 266,200 in 2005. S-a mai folosit si Ultimate Driving Experience,dar sloganul acesta a fost mai putin folosit!


Noul slogan BMW va fi: 'A Company of Ideas'.



Chestionar de evaluare a satisfactiei clientului



Pentru a vedea gradul de satisfactie al clientilor am realizat un chestionar care s-a efectuat pe un esaniton de 150 de persoane,reprezentative pentru segmentul de piata vizat.


1.Ce varsta aveti?

2.De cati ani aveti permis?

3.Ce model de bmw conduceti?

4.Ce parere aveti despre modelul e60?

5.Ce imbunatatiri ati mai aduce?

6.In momentul de fata daca ati avea ocazia v-ati schimba BMW-ul cu alta masina?Si daca da,de ce l-ati schimba?

7.Considerati raportul pret-calitate pentru masina dumneavoastra ca fiind bun?




Va multumesc pentru participare . .




Concluzii:


In urma centralizarii rezultatelor chestionarului s-au formulat urmatoarele concluzii:


Media de varsta a celor care au raspuns a fost intre 20-40 de ani. 80% din cei care au raspuns au declarat ca au carnet de cel putin 5 ani,iar restul de 20% a declarat ca fie il au de-abia obtinut fie au o vechime mai mica de 5 ani.Modele detinatoilor de BMW au mare legatura cu varsta si puterea financiara.Astfel cei cu varste intre 20-25 de ani prefera masinile cu motorizari mari,de obicei sedan sau coupe si putere mare fara foarte multe optionale.Cei intre 25-35 de ani prefara masinile de familie sedan sau break,cu motorizari nu neaparat mari,dar care pun un accent mai aparte pe comfort si cu dotari medii spre mari.Cei peste 35 de ani sunt de obicei oameni care isi permit o masina cu o motorizare mare,eventual 4x4,cu un nivel maxim de dotare si comfort fara a se uita la pret.Majoritatea celor chestionati au avut cuvinte bune despre modelul E60,fiind insa si chestionati cu anumite nemultumiri,dar ei fiind intr-un procentaj de sub 5% nu au fost luati in considerare.Dintre cei chestionati 90% au declarat ca daca ar schimba actuala masina,urmatoarea ar fii tot un model BMW,motivul schimbarii fiind de obicei un upgrade la o alta clasa sau alta motorizare superioara.Restul de 10% au raspuns ca ar schimba masina din cauza crizei si majorarii taxelor impuse de stat.BMW-ul este in esenta o masina sport,astfel ca majoritatea modelelor au motoriari peste 2000cm,iar de anul acesta impozitele pentru motorizarile peste 2000cm au crescut foarte mult(in unele cazuri si de 4-5 ori).Referitor la raportul calitate-pret,cel mai bun produs incadrat aici a fost votat de departe modelul E60 520d,urmat de modelele 525i si 535xd sau 535xi.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright