Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Geografie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie
Cetatea radesei



Cetatea radesei


CETATEA RADESEI

Cai de acces. Daca intrarea in circuitul Somesului Cald se face din soseaua care vine de la Ic Ponor, drumul pana la Cetatea Radesei va fi continuat pe deasupra versantului stang al canionului. Poteca marcata urca la inceput abrupt prin padure, trece prin fata Pesterii de la Honu (lipsita de interes turistic), depaseste in suisuri si coborasuri repetate intreaga desfasurare a cheilor si, dupa ce traverseaza Valea Alunului Mic, coboara in Poiana Radesei. De aici se urca din nou pieptis pana deasupra canionului Radesei si, dupa cateva sute de metri, se coboara in cele din urma pe o panta rapida de grohotis pana la intrarea in pestera. Lungimea totala a acestei variante de acces este de aproximativ 4 km. Daca se intentioneaza ca vizitarea obiectivului sa se faca pornindu-se din traseul Stana de Vale - Padis (marcaj banda rosie), este recomandabil ca acesta sa fie parasit pentru realizarea circuitului in Poiana Varasoaia, indiferent de directia diin care se vine. Din mijlocul poienii se desprinde spre nord marcajul punct rosu care intra in circuitul Somesului. El urca usor pana in cumpana de ape care margineste bazinul Somesului, coboara apoi spre izvoarele acestuia, urmeaza curba de nivel pe versantul drept al Paraului Radesei si, dupa aproximativ l km de la Varasoaia, ajunge la firul apei, in fata pesterii. Cea mai apropiata baza de cazare o constituie cabana turistica Padis, dar se poate innopta si la cantonul silvic de la Ic Ponor.



Date istorice. Literatura pentru turism atrage atentia asupra valorii pe care o prezinta Cetatea Radesei prin descrierea publicata in 1903 de J. Czaran. E Racovita si R. Jeannel remarca la randul lor importanta complexului carstic de la izvoarele Somesului Cald, pe care il viziteaza in 1921. Harta pesterii nu este publicata insa decat in 1976, sub semnatura lui M. Bloahu.

Descriere. Intrarea amonte in Cetatea Radesei o infatiseaza sub forma unui grandios portal, ale carui contururi neobisnuite au facut sa tacane declansatorul multor aparate fotografice. Masurand 15 m in inaltime si 7 m in latime, impunatoarea deschidere decupeaza in stanca un oval de o regularitate aproape geometrica dar taiat in partea de sus de discontinuitatea unei fete de strat orizontala. Pestera propriu-zisa, a carei lungime insumeaza 260 m, cuprinde spatii subterane neverosimil de mari in comparatie cu forta pinului care le-a excavat. Doar timpul, masurat in sute de mii de ani, este cel care poate lamuri aceasta discrepanta. La mai putin de 15 m dincolo de portal, galeria se largeste intr-o prima sala de pana la 30 m latime, in mijlocul careia torentul curge in patul sau de roca, framantat de praguri si de repezisuri. Un pinten de calcar ce proemineaza din peretele stang ingusteaza putin locul dar, in scurt timp, dupa o arcada rotunjita in bolta, golul subteran se amplifica din nou, imens, ca intr-o lume de giganti. Patru hornuri perforate in tavan lasa sa se cearna lumina zilei si in penumbra care subtiaza intunericul marginile salii par si mai indepartate. Drumul subteran al paraului continua printr-un coridor intunecat, intesat de busteni adusi de viituri, apoi lumina se insinueaza din nou, printr-o a cincea fereastra, larg deschisa in peretele din stanga. Ea se afla la numai cateva zeci de metri de iesirea din pestera, acolo unde bolta se frange in verticala falezei de calcar dar peretii continua sa incatuseze scurgerea apelor, formand canionul care ia sfarsit abia in Poiana Radesei.


Conditii de vizitare. Se recomanda cizmele de cauciuc si mijloacele de iluminat, deoarece lumina care patrunde prin deschiderile naturale ale pesterii nu este suficienta pentru ca traversarea acesteia sa se faca in siguranta, in mod obisnuit, depasirea punctelor mai dificile este inlesnita de punti si scari de lemn, dar acestea se deterioreaza repede si de multe ori lipsesc cu totul.

Bibliografie. R. Jeannel si E. Racovita (1929), M. Bleahu si S. Bordea (1967, 1974), M. Bleahu si col. (1976), L. Valenas si col. (1977).




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright