Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Geografie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie
Cheile ordancusei



Cheile ordancusei


CHEILE ORDANCUSEI


In afara de faptul ca Valea Ordancusei reprezinta principala cale de acces spre Ghetarul de la Scarisoara si unica spre Poarta lui Ioanel, ea constituie si in sine un interesant obiectiv turistic, indeosebi prin cheile pe care le formeaza pe cursul sau inferior. Inainte de varsarea sa in Garda Seaca, Ordancusa curge printr-o vale adanca dar relativ larga, pe versantii careia padurea de fag si molid coboara pana aproape de firul apei. Apoi, dupa 1,5 km de la confluenta, valea incepe sa se ingusteze cu repeziciune. In malul sau drept apare o arcada larga, adancita in stanca sub forma unei nise spatioase, pe care motii o denumesc Corobana lui Gartau, apoi, in vecinatatea acesteia, cascada de travertin din dreptul Portii lui Ioanei. Imediat dupa aceea incepe canionul propriu-zis al Ordancusei. Stransa in centura puternica a calcarelor, apa si-a taiat o albie ingusta, marginita de pereti maiestuosi, atat de inalti si atat de apropiati incat deasupra capului abia de se mai vede un petic de cer. Sunt locuri in care versantii, perfect verticali, nu lasa loc decat strict curgerii apelor si pe care soseaua nu le poate depasi decat prin punti de beton construite in lungul vaii. Aspectul salbatic al cheilor este intregit de puzderia de arcade, de nise, de guri de galerii si de tancuri care framanta falezele de calcar intr-o inextricabila impletitura de forme carstice. Doua dintre acestea sunt citate mai adesea in literatura turistica: Corobana Mica de la Chei, situata in versantul drept, la 5 m inaltime fata de albia raului, prin care razbate la zi un paraias ce formeaza o cascada de travertin ceva mai modesta decat cea de la Poarta lui Ioanel, si Corobana Mare, care isi arcuieste deschiderea in capatul unei limbi de grohotis prelinsa pe versantul drept. Dincolo de aceasta din urma, calcarul este inlocuit cu roci cristaline si, dupa un parcurs de aproximativ 2 km, se ajunge in capatul dinspre amonte al Cheilor Ordancusei, care iau sfarsit o data cu largirea vaii si indepartarea versantilor. Drumul insoteste in continuare firul apei pana la izvoarele acesteia, intr-un peisaj devenit mai putin spectaculos, dar care nu pierde nimic din farmecul atat de caracteristic Muntilor Bihor.





Indiferent de interpretare, cert este ca cele doua suprafete apartin la doua faze de evolutie diferite si ca trecerea de la realizarea uneia la cealalta, s-a infaptuit printr-o modificare brusca a rolului proceselor care se petrec in albie. Aceasta situatie este conditionata de ruperea echilibrului morfodinamic dobandit de rau, in finalul realizarii luncii, deci a suprafetei orizontale. Ruperea starii de echilibru este pusa pe seama a trei categorii de factori:

coborarea nivelului de baza, situatie valabila indeosebi la raurile care se varsa in oceane. Variatia nivelului acestora s-a produs de mai multe ori in cuaternar in conditiile, dezvoltarii de faze glaciare si interglaciare. In glaciar, formarea calotelor de gheata a determinat retinerea (stocarea) ca gheata a unei parti din apa oceanelor participanta la circuitul global. Ca urmare, nivelul acestora a coborat, raurile care se varsau in ele fiind nevoite sa se adanceasca in luncile create anterior. Deci, in interglaciar s-a realizat lunca (viitorul pod de terasa), iar in glaciar prin adancire rapida fruntea si deci terasa ca treapta morfologica.

miscari epirogenetice pozitive care afecteaza unitatile de relief in care se desfasoara un bazin hidrografic. Aceste miscari nu sunt continui si nici nu au o viteza mare. In perioada de stabilitate se ajunge treptat la realizarea profilului de echilibru indicat de dezvoltarea luncii. Producerea ridicarii neotectonice, desi este lenta (cativa mm/an), totusi prin cumulare determina in timp o modificare de altitudine (cresc inaltimile unitatii de relief) si de panta (devin mai mari). Ca urmare, raul capatand energie mecanica suplimentara, se va adanci in lunca creata anterior. Rezulta o noua albie care va fi dominata de vechea lunca devenita terasa. In Carpati, miscarile neotectonice de ridicare din cuaternar, s-au produs in mai multe faze, situatii care au favorizat cresterea numarului de terase.

oscilatii climatice importante petrecute la intervale mari de timp; ele favorizeaza modificarea debitului raului si prin aceasta a unui element de baza din relatia care asigura energia mecanica a apei raului ceea ce conduce fie la acumulari in albie fie la eroziune lineara deci adancirea raului. In cuaternar s-au succedat faze cu climat rece (glaciar, periglaciar) cu faze cu climat temperat. In prima situatie, se realizau lunci extinse cu strat de aluviuni favorizate de un pat de albie inghetat si actiunea apei in sezonul cald care producea eroziunea malurilor (deci largirea luncii), un aport insemnat de materiale ce ajungeau in albie de pe versantii lipsiti de vegetatie sau din revarsari. Schimbarea climatului (interglaciar) a facilitat extinderea vegetatiei care a cuprins intregul relief, un pat dezghetat si precipitatii bogate. Ca urmare, eroziunea lineara domina si va produce adancirea albiei si transformarea luncii in terasa.

Situatiile devin complexe in marile bazine hidrografice desfasurate mult in latitudine (Rhin, Rhon), unde cei trei factori se imbina (climatele care s-au succedat in cuaternar; varsare in ocean unde s-au inregistrat variatii ale nivelului de baza; sectoare care au suferit ridicari sacadate). Ca urmare, acesti factori au dat posibilitatea formarii de terase in faze diferite in lungul raurilor. Spre exemplu, pe un rau cu obarsie in Alpi si varsare in M. Mediterana in fazele cu climat rece glaciar, in cursul superior rezultau lunci prin eroziune laterala si aluvionari bogate, iar la varsare ca urmare a coborarii nivelului de baza se taia fruntea de terasiv>


Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright

Geografie



Alpinism
Astronomie
Demografie
Ecologie
Geodezie
Geologie
Hidrologie
Meteorologie

Proiecte pe aceeasi tema


Apa - apa potabila - importanta covarsitoare pentru existenta vietii
Habitatul uman: definire si componente
Pestera liliecilor din cheile carasului
Pamantul - raportare in timp si spatiu
Harta vulnerabilitatii - bazinul Barladului
Franta - clima si vegetatia, cultivarea terenului, migratia
Gura de rai din Bucegi
Mobilitatea teritoriala a populatiei
Gaura haiduceasca
Sibiul - istoria orasului Sibiu



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente, referate, lucrari. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online proiectul sau referatul tau.