Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Geografie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie
Iasi - geografie



Iasi - geografie


Iasi - Geografie


Municipiul Iasi se afla in partea de Est a Moldovei, in Campia Moldovei. Orasul se afla pe raul Bahlui, un afluent al Jijiei, care se varsa in raul Prut.

1:Asezare geografica


Prin extinderea lui, Iasul este legendara urbe a celor 7 coline Cetatuia, Galata, Copou, Bucium-Paun, Sorogari, Repedea si Breazu, cu altitudini variind intre 40 m in Lunca Bahluiului si 400 m pe Dealul Paun si Dealul Repedea. Principalele coline sunt Copou, Cetatuia, Tatarasi si Galata. Orasul mai este traversat de raul Nicolina si de paraul Sorogari (numit in evul mediu Cacaina, deoarece aici se aruncau gunoaiele); la rasarit de oras, curge paraul Ciric, pe care sunt create artificial trei lacuri cu scop de agrement.



2:Topografie


Iasi ,panorama spre Centru Civic si Palatul Culturii

Situat la nord de Codrii Iasilor, orasul vechi se afla intr-un patrulater delimitat de actualele strazi Stefan cel Mare (Ulita Mare), Alexandru Lapusneanu, Independentei (Podul Hagioaiei), Elena Doamna si Grigore Ghica (Ulita Ruseasca), nucleul orasului aflandu-se in zona Palatul Culturii (curtea domneasca) si str. Costache Negri (Ulita Veche).  


Orasul nou s-a extins in toate directiile, cuprinzand in prima faza (secolele XVIII-XIX) cartierele Copou, Sararie, Ticau, Tatarasi, Ciurchi, Galata si partial Nicolina si Pacurari; in a doua faza (secolul XX), au fost incluse cartierele Pacurari (partea noua, de vest), Nicolina (partea noua, de sud, azi numita C.U.G.), Frumoasa-Poitiers, Socola, Bucium, Canta, Mircea cel Batran, Alexandru cel Bun, Dacia si Gradinari, la acestea adaugandu-se Zona Industriala. Orasul are ca suburbii cateva localitati care, din punct de vedere administrativ, sunt considerate inca asezari rurale, dar, din punct de vedere edilitar, se prezinta ca asezari urbane: Dancu, Tomesti, Ciurea si Lunca Cetatuii. Tendinta urbana este de extindere a Iasilor, aceste localitati fiind incluse in zona metropolitana, alaturi de alte localitati: Paun, Barnova, Horpaz, Miroslava, Valea Lupului si Breazu. In urma exploziei fenomenului constructiilor din ultimul deceniu, unele dintre aceste localitati sunt astazi practic unite cu orasul.


3:Clima


Clima prezinta un caracter continental pronuntat, fiind influentata de masele de aer cu provenienta rasariteana; iernile sunt geroase, iar verile calduroase. Temperatura maxima inregistrata a fost 40 °C (27 iulie 1909), in timp ce minima a fost de - 36,3 °C (1 februarie 1937).Ttemperatura medie a aerului (media lunara si anuala)*

*Anuarul statistic al Romaniei 2006

4:Orase apropiate

Iasi ,vedere spre spre cartierele Autogara , Canta, Pacurari

Targu Frumos (45 km V)

Vaslui (70 km S)

Pascani (73 km V)

Roman (83 km SV)

Balti (104 km NE)

Chisinau (110 km E)

Bacau (120 km SV)

Barlad (120 km S)

Botosani (130 km NV)

Suceava (150 km NV)

Piatra Neamt (150 km V)




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright