Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala




category
Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica

Meteorologie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie » meteorologie
Poluarea atmosferei



Poluarea atmosferei


POLUAREA ATMOSFEREI


Introducere

Viata oamenilor si activitatile socio-economice au constituit din totdeauna motivul principal al multora dintre modificarile survenite in mediul inconjurator, intre care poluarea aerului este una dintre cele mai importante.

Text Box: & C. O. P. Obasi, Secretar General al OMM (1996) atragea atentia ca: „Populatia urbana se afla in continua si rapida crestere pe tot cuprinsul Globului si in curand jumatate din locuitorii planetei vor trai in arii urbanizate. Un oras cu 1 milion de locuitori genereaza 25000t de dioxid de carbon si 300000t apa reziduala in fiecare zi. Temperatura este mai ridicata in oras. In unele cazuri, mai ales la tropice, duce la stress de caldura excesiv. Poluarea, in mod particular in aerul urban, blocheaza radiatia solara si poate fi ea insasi un pericol pentru sanatate.” („Climate and Urban Development”, OMM nr. 844, Geneva 1996)



Poluarea atmosferei este o problema deosebit de importanta care trebuie privita si abordata cu foarte multa grija si seriozitate, pentru a nu fi pusa sub semnul intrebarii posibilitatea oamenilor de a dispune liber de „Casa” lor, planeta Pamant.

Poluare este procesul de impurificare a aerului cu substante gazoase, lichide si solide, care pot fi sau pot deveni daunatoare oamenilor sau tuturor celorlalte vietuitoare,dar si constructiilor sau chiar unor procese tehnologice.

Aprecierea gradului de impurificare a aerului se bazeaza pe masuratori si cuantificari raportate la unitatea de volum. Cercetarile au definit o serie de limite maxime admisibile sau de suportabilitate pentru fiecare poluant[1] in functie de concentratia la care acesta influenteaza sau nu sanatatea vietuitoarelor, calitatea produselor tehnice, buna functionare a proceselor tehnologice.

La inceputul existentei comunitatilor omenesti nu se poate vorbi de o poluare realizata de catre acestia, ci de o „poluare cu cauze preponderent naturale” (in urma furtunilor de praf, a emanatiilor vulcanilor, etc.). Treptat insa, concomitent cu sporirea numarului de locuitori ai planetei, cu diversificarea si amplificarea activitatilor socio-economice, poluarea atmosferei de catre om a devenit nu doar o certitudine ci o mare problema a omenirii.



1. Scurt istoric


Oamenii au constientizat aproape de la inceputul existentei lor ca aerul nu totdeauna si nu peste tot este „usor de respirat”: anumite pesteri nu au putut fi niciodata locuite din cauza emanatiilor de gaze, suprafete de teren din apropierea unor paduri care arsesera era mult timp evitate de catre oameni si animale, furtunile de nisip din interiorul deserturilor faceau numeroase victime, s.a.m.d.


Mai tarziu, activitatile omenesti au fost cele care au modificat buna calitate a aerului din spatiul locuit. De exemplu, descoperirea combustibililor fosili, in primul rand a carbunelui, a dus imediat la generalizarea utilizarii sale atat in casele oamenilor, cat si in industrie si transporturi. Ca urmare a arderii intensive a carbunelui, locuitorii multor asezari sufereau din pricina fumului, a reziduurilor emanate in atmosfera, iar in conditii de umezeala sporita erau invaluiti de smog-ul rece si irespirabil. Din acest motiv, in Anglia sfarsitului de secol XIX, biserica a interzis, printr-o serie de edicte, arderea acestui combustibil in scopul incalzirii.

Pe masura ce industria a devenit o ramura de mare anvergura a economiei mondiale, pe masura ce transporturile, mai ales cele de uscat, au atins un grad deosebit de ridicat de dezvoltare, iar cultura plantelor si cresterea animalelor au dus la „disparitia” unor mari suprafete impadurite, poluarea s-a amplificat tot mai mult, astfel ca pot fi identificate perioade „de trista amintire” in istoria omenirii, perioade in care s-au produs mii de victime omenesti si pierderi materiale incomensurabile (tabel 1).



Tabel nr.1. Episoade dramatice ale poluarii aerului (dupa Ciulache S., 1985)


Nr. crt

Perioada

Locul

Nr. decese

1

Feb. 1880

Londra

1000

2

Ian.-Feb. 1899

Londra

2994

3

Dec. 1952

Londra

4000

4

Ian. 1956

Londra

1000

5

Dec. 1957

Londra

700-800

6

Dec. 1962

Londra

700

7

Ian.-Feb. 1963

New York

200-400

8

Nov. 1966

New York

168


Desigur, acestea au fost rezultatele poluarii aerului ca urmare a activitatilor socio-economice si nu s-au luat in calcul rezultatele unor actiuni ostile ale unor grupuri de oameni fata de societate, cum ar fi cazurile Hiroshima si Nagasaki, la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial sau accidentul radioactiv de mari proportii de la Cernobil, toate soldate cu un numar impresionant de victime omenesti imediate, cu mari pagube materiale si cu efecte grave pe termen lung asupra mediului local si nu numai.





[1] substanta de impurificare



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright