Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica

Gramatica


Qdidactic » didactica & scoala » literatura » gramatica
Lexicul



Lexicul


LEXICUL



1. Subliniati doar derivatele cu prefixul in: inactiv, inadmisibil, inel, inaugural, index, incalificabil, international, injuxt, inflatie, incert.


2. Subliniati doar cuvintele derivate cu prefixul ne: neam, neatent, nevoias, neastampar, neascultator, nectar, nemernicie, neindoielnic, nesabuinta, necinstit, nebulos.


3. Dati exemple de substantive derivate cu sufixele -ar, -as, -atate,
-eala, -easa,  -et, -ie, - ism, -ist, -is, -tor
MODEL: satrar (satra)







4. Identificati in text cuvintele derivate si explicati cum s-au format, dupa modelul dat: In dumbravioara de langa parauletul care serpuieste pe langa sat, cornii inflorisera galben, iar in livezile invecinate merisorii isi desfacusera petalele.

Model: dumbrava (cuvant de baza) + sufixul –ioara.






5. Selectati din seria brumariu, cutiuta, desface, doljean, greseala, omenie, pieptis, prescolar, rastalmacit, razbate, reface, ruseste, slabut, nescolarizat, nedrept, nevinovat, strabunic, vulpoi cuvintele derivate cu sufixe, cuvintele formate cu prefixe, cuvintele derivate cu sufixe si prefixe!







6. Grupati urmatoarele cuvinte in familii de cuvinte; puneti mai intai cuvantul de baza si precizati valoarea morfologica a fiecaruia dintre acestea: ingradit (-a), scrisoare, gradina, a scrie, scris (-a), gradinar,  scrisorica, a gradinari, a compune, compus (-a), compunere, scriitor, gradinareasa, a recompune, recompunere, recompus (-a), ingradi, ingradire.

MODEL: gradina (substantiv)





7. Alcatuiti familia lexicala a cuvintelor: chip, frunza, a scrie, negru, trei (cate cinci cuvinte).                                                                                                                                                             







8. Subliniati termenii care fac parte din familia lexicala a cuvantului a lucra lucrare, lucrativ, lucrator, lucratura, lucru.


9. Alcatuiti o compunere, cu titlul Gradina cu flori, in care sa intalnim cate trei derivate de la cuvintele gradina si floare








10. Identificati, dintre cuvintele rand, capitol, constructie, autor, prefata, casa, turla, muzeu, naos, pronaos, altar, fabrica, catapeteasma pe cele care apartin campurilor lexicale ale cuvintelor din capul tabelului:


carte

biserica

cladire















11. Dati exemple de campuri lexicale proprii urmatoarelor nume: a) de animale domestice; b) de pasari; c) de copaci; d) de fenomene ale naturii.






12. Alcatuiti din urmatoarea insiruire patru campuri lexicale a cinci cuvinte fiecare: cenusiu, haina, lac, iezer, fericire, visiniu, pantaloni, placere, ghiol, bluza, camasa, cafeniu, satisfactie, balta, tristete, rosu, iaz, bucurie, albastru, fusta.










13. Completati tabelul de mai jos cu patru serii a cate cinci cuvinte acelasi sens: a relata, flamura, a nara, oier, steag, a povesti, scriitor, povestitor, cioban, fanion, a istorisi, pacurar, narator, baci, pastor, drapel, autor, stindard, a expune, prozator.























14. Gasiti cate trei sinonime pentru urmatoarele cuvinte

bucuros.;

a merge;

a lucra..;

a spune.;


15. Gasiti cate un sinonim pentru fiecare sens al cuvantului a ridica:

A ridicat cartea de jos. Mesterul a ridicat hornul casei. Imediat s-a ridicat bariera de la calea ferata. Iute a ridicat o problema. John s-a ridicat in picioare. Profesorul suparat a ridicat tonul.






16. Formati seriile sinonimice ale verbelor a fugi si a certa, alcatuite din cuvintele si expresiile: a rupe relatiile de prietenie, a dezerta, a se lua la cearta, a evada, a se sfadi, a merge in fuga, a se supara, a inainta cu viteza, a mustra, a se deplasa rapid, a dojeni, a alerga, a se galcevi, a parasi in graba.






17. Alcatuiti serii sinonimice si subliniati cuvintele care exprima sensurile generale (de la care pornesc seriile): zapada, nea, teama, omat, frica, groaza, fulguiala, spaima, ninsoare, groaza.




18. Completati tabelul cu antonimele-perechi identificate din urma­toarea enumerare: sanatos, sanatate, noroc, prostie, succes, ras, sever, insucces, bland, bolnav, harnic, plans, boala, inteligenta, indolenta, lene, cumintenie, harnicie, lenes, ghinion.






















19. Mentionati derivatele perechi ale cuvintelor: intelept/ prost; frumos / urat; harnic/ lenes; vesel/ trist.




20. Grupati in perechi de antonime neologice cuvintele: valoare, simpatie, melancolie, contestabil, incontestabil, extaz, nonvaloare, aversiune.





21. Cuvintele scrise cu bold nu se folosesc in toate regiunile tarii (unele deloc, altele cu forme diferite). Subliniati-le pe cele folosite in regiunea voastra: Taranii erau imbracati cu cheburi albe si cusme noi. Au fost dati in sama unui boier sa le tie cuvant.


22. Scrieti deasupra punctelor de suspensie formele literare corespunzatoare urmatoarelor forme regionale : berechet / /, blid / /, iarmaroc //, papusoi //, picioici //, porodic //, harbuz / suman //.


23. Consultati volumul Amintiri din copilarie de Ion Creanga. Scrieti cinci enunturi care sa contina regionalisme. Pentru fiecare regionalism indicati, intre paranteze, corespondentul lui in limba romana.






24. Dati exemple de cinci regionalisme utilizate in regiunea voastra!





25. Taiati arhaismele si pastrati cuvintele cu sensul actual:

Vremurile de zavistie, de discordie, nu erau rare pentru megiesi,  taranii stapani de pamant, pentru ca zapciii, subordonatii ispravnicului, fluturau in vant noi zapisuri, noi inscrisuri pentru adunat dari, cu gandul de a deveni ciubucciii, aprinzatorii de pipa orientala, de ciubuc pentru noul voda .

MODEL: Vremurile de discordie


26. Formati perechi de cuvinte cu sensul vechi si cel actual al cuvintelor din urmatoarea enumeratie: sarac, scrisoare, intelept, voinic, prost, a sparge,  carte, jale, misel, mandru, a imprastia, ostean, simplu.

MODEL: misel – sarac





27. Subliniati neologismele din textul: Sinaienii vor putea trai intr-un oras nepoluat. Primaria orasului va putea facilita cumpararea de masini Euro IV. Acestea sunt expuse in toate statiile de benzina din oras. Creditele se vor desfasura pe durata a zece ani.


28. Formati perechi de cuvinte cu acelasi sens, alcatuite dintr-un cuvant vechi (arhaism) si unul nou (neologism), alegand din: a ingadui, infidel, epuizat, porunca, ospat, intamplator, a permite, intelegere, necredincios, concordie, fortuit, obraznic, banchet, obosit, ordin.




29. Indicati, prin subliniere, forma corecta a neologismelor: pogrom/ progrom; vehicol/ vehicul; prosodie/ prozodie; casierie/ caserie; complementar/ complimentar; filgran/ filigram; jurisconsult/ juristconsult.



30. Subliniati forma corecta a urmatoarelor variante lexicale: a adauga / a adaoga; asambla /ansambla; ansamblu /ansanblu; bancnota / bacnota; filigran / filigram; vehicol / vehicul.


31. Identificati formele literare din urmatoarele perechi de cuvinte si alcatuiti propozitii cu acestea: dirigentie / dirigintie; marsalier / marsarier; pasamite / pasa-mi-te; petic / petec; presidintie / presedintie.







32. Alegeti cuvantul potrivit in context si alcatuiti propozitii cu variantele corecte: casa cu multe camere si dependinte/ dependente; falsificator invederat/ inveterat; rochie cu trena/ trema.







Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright