Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Literatura


Qdidactic » didactica & scoala » literatura
Harap-Alb Caracterizare



Harap-Alb Caracterizare


Harap-Alb Caracterizare


Harap-alb este personajul principal al basmului cu acelasi nume.Trasaturile sale sunt descries indirect reiesind din faptele sale. El este un tanar care tine la onoarea familiei sale fapt care reiese de la inceput, atunci cand plange , "lovind fiind in adancul sufletului de apasatoarele cuvinte ale tatalui sau", rostite dupa ce primii doi feciori s-au intors, dezonorati, in urma intalnirii cu falsul urs.Apoi el ,milostiv ,ii da batranei un ban si plin de incredere in fortele proprii se duce la tatal sau sa-l lase sa plece si el.

Face intocmai cum i-a spus batrana sa-si aleaga calul.Ascultator si increzator in sfaturile batranei el i-a calul care a mancat jaratic chiar daca acesta era slab si urat nu ca ceilalti cai mandri si voinici.Pleaca la drum si ajunge ca si fratii sai la podul unde il astepta tatal sau deghizat in urs.Aici el demonstreaza ca este mult mai curajos decat fratii sai mai mari si vrea sa se lupte cu ursul care isi arata adevarata fata inainte de a fi lovit.



Urmeaza in calatoria fiului cel mic al craiului codrul in care se afla spanul.Aici ,amintind-si de ce l-a sfatuit tatal sau l-a respins cu respect si demnitate pe span de doua ori dar fiind constrans de imprejurari este nevoit sa-l accepte.

In tabloul urmator este subliniata paralela intre calatorie si maturitzare:fiul craiului cade in capcana vicleanului span fapt care evidentiaza naivitatea si lipsa de experienta a tanarului care la sfarsitul calatoriei va deveni matur.Acum isi primeste numele de Harap-Alb si este pus sa-i jure credinta spanului.Desi facea un lucru impotriva vointei si a pricipiilor sale tanarul asculta de span respectandu-si juramantul.


9. Tipologia relatiilor comparatiste este propusa de :
a. T. Vianu b. Al. Cioranescu c. Vl. Streinu

10. Epopeea :
a. se manifesta numai in antichitate
b. este creata in toate epocile
c. isi regaseste tonalitatea solemna in poeme renascentiste si baroce


11. Indicati seria in care s-a « strecurat » un poem din alta epoca :
a. Franciada, Lusiada, Henriada
b. Paradisul pierdut, Tragicele, Ierusalimul eliberat
c. Tragicele, Ierusalimul eliberat, Lusiada

12. Revalorizarea clasica :
a. incheie evolutia eposului             

b. nu se produce incontinua evolutia eposului
c. initiaza evolutia eposului

13. Relatia de contact se refera la opere din doua literaturi nationale, abordate :
a. in epoci diferite b. in aceeasi epoca c. indiferent de epoca

14. Relatia de contact :
a. se refera la formule literare distincte
b. se refera la aceeasi formula literara
c. nu depinde de formula literara

15. Relatia de contact presupune discursuri total diferite.
a. Adevarat b. Fals
16. Relatia de contact ca act de comunicare estetica presupune :
a. existenta tuturor elementelor specifice
b. existenta catorva elemente specifice
c. nu depinde de exi

Apoi cand trebuie sa se duca in gradina ursului si in padurea cerbului da dovada de curaj si se duce chiar daca era in mare primejdie.Ascultand cu strictete de sfaturile Sfantei Duminici reuseste sa treaca si peste aceste obstacole

Pe drumul spre Rosu Imparat ,la un pod, el cruta viata unor furnici.Aceasta fapta evidentiaza marinimia lui Harap-Alb care desi putea omori niste furnici care nu-l puteau rani el a preferat sa-si riste viata sa si a calului sau trecand pe langa pod.Aceeasi trasaturas este subliniata si de faptul ca a ocrotit roiul de albine

Tanarul demonstreaza prietenia si simplitatea atunci cand se intalneste cu Gerila, Ochila, Setila, Flamanzila si Pasari-Lati-Lungila. Harap-Alb fiind fiu de crai putea sa-i respinga pe acesti oameni simpli cu calitati aparent negative .El da totodata dovada de intelepciune stiind ca poate se va folosi de ei.Cu spirit de conducator reuseste sa-i stapaneasca si sa se foloseasca de ei. In cele din urma o ia pe fata lui Rosu-Imparat si o duce la stapanul sau care este demascat si omorat.

Harap-Alb se insoara cu frumoasa fata de imparat si astfel se incheie drumul spre maturitate al fiului de crai viitorul imparat.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright