Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Arta cultura


Qdidactic » istorie & biografii » arta cultura
Arta indiana



Arta indiana


Arta indiana

Inca de la inceputurile ei, arta indiana a manifestat puternice influente religioase, reflectand o conceptie care a facut din India locul de nastere al hinduismului, jainismului si budismului. Vechii indieni traiau un sentiment puternic fata de tot ceea ce insemna viata si arta cea mai cunoscuta era sculptura. Sculpturile erau, de obicei, elegante, opulente, prezentand o carnatie splenida, ce sugera o dezvoltare organica, dar care inca nu atinsese maturitatea.

Aceste caracteristici nu erau complet prezente in sculpturile indiene timpurii, realizate de catre urmasii austerei religii budiste. La inceput, reprezentarea lui Buddha era chiar interzisa; cand acest lucru a devenit posibil, influentele puternice grecesti in provincia de nord-vest, Gandhara, au creat imagini partial elenizate ale lui Buddha, intr-un stil greco-budist, care s-a raspandit pe arii extinse.



Un alt stil, relativ moderat, a continuat in perioada clasica Gupta (320-600 d.Hr.), desi budismul absorbise deja multe alte elemente mitice, cum ar fi cele yakshi (femeia cu trei spirite, reprezentata de sculptorii budisti intr-un mod lipsit de austeritate, ca niste dansatoare voluptoase, cu piept bine evidentiat).

Pilon de marmura din vestul Indiei, secolul XI.

Sensul indian de parcurgere a vietii a fost reprezentat in picturile murale din pesterile din Ajanta, unde grupuri nesfarsite de personaje roiesc peste tot pe pereti, intr-o evocare plina de culoare a vietii indiene. Pana si arhitectura indiana poate fi descrisa ca o forma a sculpturii. Multe dintre cele mai celebre pagode si temple nu au fost pur si simplu cladite, ci sapate in piatra si apoi decorate cu sculpturi.

Acest stil este prezent mai ales in miile de temple cladite in perioada renasterii hinduse, aproximativ intre 600-1200 d.Hr. Supraetajate, cu turnuri care doreau sa imite muntii si acoperite cu o multime de personaje sculptate, temple ca cele de la Mamallapuran si Ellura reprezinta unele dintre cele mai extraordinare creatii ale artei indiene


Atat arta budista cat si cea hindusa au avut influente si dincolo de hotarele Indiei. Cel mai mare templu hindus construit in Cambodgia intre secolele X-XII este templul Angkor Wat. Constructie vasta, un complex dens de 'munti' sculptati in forma de con, cu un 'varf' central, inalt cam de 60 de metri. A fost ridicata cu intentia de a combina un templu cu palatul zeului-rege Khmer. Dintre templele budiste, probabil ca cel mai monumental este pagoda construita in secolul al IX-lea, ridicata in jurul si deasupra unui deal din Borobudur, in Java, decorata cu basoreliefuri. Si in alte regiuni, mai ales in Tibet, China si Japonia, budismul a creat traditii artistice complexe si variate.

Influentele islamice

In India, traditia artistica dominanta a fost modificata de prezenta unei religii importante: islamismul. Invadatorii arabi au introdus islamismul inca din secolul VIII, insa cel mai puternic impact artistic a fost resimtit sub domnia imparatilor moguli, care au domnit peste cea mai mare parte a Indiei incepand din secolul al XVI-lea. Moschee magnifice si monumente funerare impresionante au fost construite mai ales de Akbar (1556-1605) si de succesorii lui, Jahangir si sahul Jahan.

Arta miniaturilor a fost introdusa din Persia tot de catre moguli. 'Miniaturile' nu sunt neaparat mici; termenul descrie pur si simplu anumite ilustratii pictate, de orice dimensiune. Pentru crearea acestora, imparatul Akbar a angajat artisti (in mare parte hindusi) din intreaga Indie. In atelierele acestora a luat nastere un nou stil, mai viguros si mult mai descriptiv decat arta decorativa persana. Stralucitoare si pline de actiune, miniaturile au redat, ca un tablou viu, viata Indiei inainte de domnia lui Aurangzeb (1658-1707), al carui fundamentalism musulman intolerant a distrus printre multe altele si traditia artistica a miniaturilor.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright