Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate

Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport
Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
HipotensiveleHipotensivele


HIPOTENSIVELE


Sunt substante care scad teniunea arteriala. in functie de locul si mecanismul de actiune pot fi clasificate astfel:

I. Cu actiune asupra peretelui vascular, fara relatie cu terminatia nervoasa (vasodilatatoare).:

1. Hidralazina, Minoxidilul, Verapamilul, Nifepidipinul

2. Diureticile, care actioneaza si prin reducerea volumului sanguin.

3. Nitroprusiatul de sodiu, Diazoxidul.

II. Cu actiune asupra receptorilor simpatici, blocand transmiterea adrenergica:

1. Blocante ale receptorilor alfa adrenergici: Prasozin, Fentolamina;

2. Blocante ale receptorilor beta adrenergici: Propranololul etc;

3. Blocante ale receptorilor alfa si beta adrenergici: Labetolul (Tenormin)

III. Cu actiune asupra fibrelor nervoase simpatice postganglionare sau terminatiile nervoase:

1. Guanetidina

Rezerpina si alfametildopa (care are si actiune la nivelul sistemului nervos central)

IV. Cu actiune asupra ganglionilor autonomi simpatici: Trimetaphan    'V. Cu actiune asupra sistemului nervos central:

1. Clomdma

2. Alfametmdopa

3. Rezerpina

VI. Cu actiune asupra volumului sanguin: Diureticele.

VII. Antagonisti ai sistemului renina - angiotensina:

1. Antagonisti ai angiotensinei II: Saralazina

Inhibitori ai conversiei angiotensinei I in II: Teprotid, Captopril, Hipotensor.

in raport cu factorii patogenici pe care-i influenteaza medicamentul antihipertensiv se pot deosebi trei mari grape:

1. Diuretice, natriuretice (saluretice)

Simpatoplegice (simpatolitice)

3. Vasodilatatoare

in prezentarea Hipotensivelor vom folosi prima clasificare: I. Vasodilatatoare

Hidralazinele (Hidralazina si Dihadralazina) au fost mult timp putin intrebuintate, datorita tahicardiei si accidentelor cororaniene provocate. Odata cu aparitia betablo-cantelor, sunt din nou intrebuintate curent prin asociere cu acestea, care corecteaza efectul tahicardizant. Actioneaza asupra celulelor musculare netede arteriorare, producand vasodilatatie prin scaderea rezistentei periferice. Deoarece retin sarea si apa, trebuiesc asociate cu un diuretic saluretic (Nefrix). Actiunea apare dupa 2-3 zile in administrarea orala si dupa 3 ore in cea i.v. Ca efecte secundare pot apare: cefalee, hipersudo-ratie, anorexie, greturi, varsaturi, diaree, palpitatii si uneori semne de lupus eritematos. Hidralazinele sunt contraindicate in cardiopatie ischemica, in care sunt permise numai in asociere cu betablocantele. Se administreaza Hipopresolul (Dihidralazina) in comprimate de 25 mg, incepand cu un comprimat si crescand progresiv pana la 3 - 6 comprimate. Sunt utilizate in hipertensiunea arteriala usoara sau moderata. in asociatie cu Hiporsepilul (Rezerpina) se intalneste in preparatul Hipazin (Adelfan).


2. Minoxidilul, este utilizat pe scara redusa datorita efectelor sale secundare. Relaxeaza musculatura neteda arteriolara si scade rezistenta periferica, producand vasodilatatie. Deoarece are aceleasi efecte negative ca hidralazina, trebuie asociat cu un betablocant si un saluretic. Doza zilnica este de 10-20 mg si rar 50 mg (comprimate de 2,5 mg, 5 si 10 mg). Se intrebuinteaza in hipertensiunea moderata si in hipertensiunea bolnavilor cu insuficienta renala.

Verapamilul (Isoptin) si Nifedipinul (Adalat, Corinphfar) sunt blocante ale calciului, cu efect si hipotensiv dar cu indicatie majora in angor si aritmii. Nifedipinul sublin-gual, scade rapid tensiunea arteriala in edemul pulmonar acut.

4. Nitroprusiatul de sodiu, este un hipotensiv puternic, utilizat in hipertensiunea arteriala parorxistica, deoarece produce vasodilatatie intensa si rapida. Preparatele comerciale sunt Nipride si Nipruss, si se gasesc in fiole de 50 mg. Se administreaza numai in spital si cu prudenta.

5. Diazoxidul, substanta inrudita cu Clorotiazida, fara a avea insa actiune diuretica. Actioneaza tot pe fibrele musculare netede arteriolare. Produce vasodilatatie prin scaderea rezistentei periferice (blocheaza receptorul pentru calciu). Ca preparate comerciale: Hiperstat si Eudemin in fiole de 20 ml cu 300 mg substanta. Scad rapid tensiunea arteriala. Este o medicatie de urgenta si este intrebuintat in encefalopatia hipertensiva, eclampsie, hipertensiune arteriala maligna. Efectele secundare sunt asemanatoare cu ale hidralazinei. Uneori apare si hiperglicemie.


II. Blocanti adrenergici

Blocanti alfaadrenergici: Prazosimul (Minipress), produce vasodilatatie blocand alfareceptorii. Este eficace in hipertensiunile moderate. in cele severe, trebuie asociat cu diuretice si betablocante. Ca efecte secundare pot apare vertije, hipotensiune ortostatica, tulburari de tranzit intestinal, cefalee, astenie, eruptii cutanate. Exista si risc de sincopa la prima doza. Se administreaza 3-20 mg/zi (comprimate de 0,5 mg, 1 mg, 2 mg si 5 mg). Alt alfablocant este Fentolamina (Regitina), utilizata in tratamentul Feocromocitomului.

Beta blocanti adrenergici. Actioneaza hipotensiv, antiaritmic si coronarodilatator in angina pectorala. Pot produce bradicardie si pot scade forta de contractie a inimii si debitului cardiac. Scad de asemenea si secretia de renina avand si o actiune nervoasa centrala. Efectul hipotensor este moderat, lent si progresiv. Reactiile adverse sunt reduse. Are o larga utilizare singur sau asociat. Este contraindicat in insuficienta cardiaca, blocul A-V, astm bronsic, B.P.O.C., diabet sever si ulcerul gastric in evolutie. Doza este de 60 -240 mg/zi. Preparatele pot fi neselective: Propranolol (Inderal), Trasicor, Visken, etc. si selective: Lopresor, Tenormine, Eraldine, etc. De obicei, se asociaza cu diuretice si vasodilatatoare. Este hipontensorul de electie in hipertensiunea arteriala cu renina crescuta si in hipertensiunea arteriala cu angina pectorala si tulburari de ritm.

Alfa si betablocante: Labetolul (Trandate). Efectul hipotensiv este similar asociatiei propranolol - hidrazinoftalazina
III. Simpatolitice periferice

1. Guanetidina. Datorita efectelor sale secundare (hipotensiune ortostatica, brati-cardie, diaree, modificari de libidou, retentie de lichide si uscaciunea gurii) nu este folosita in mod curent. Actioneaza asupra fibrelor nervoase simpatice postganglionare. Actiunea hipotensiva apare dupa 3-4 zile si persista 6-l4 zile. Se prezinta in comprimate de 10 mg; Se incepe tratamentul cu un comprimat si se creste progresiv la 2 - 5 comprimate. Este indicata numai in hipertensiunea arteriala severa. Un preparat cu actiune superioara este Bethanidina (Esbatal).

Ganglioplegicele, sunt hipotensoare puternice, dar greu de utilizat in mod obisnuit datorita efectelor lor secundare (hipotensiune ortosatica, tulburari vizuale, retentie de urina, constipatie etc). Realizeaza o simpatectomie chimica, suprimand excitatiile simpatice si parasimpatice. Scade tensiunea arteriala in cateva minute, administrat i.v., dar scade si debitul coronarian, renal si cardiac. Ramane tratamentul de electie al hipertensiunii paroxistice si al hipertensiunii severe sau maligne. Se administreaza fie oral cate 20 picaturi de 3 - 4 ori/zi, fie i.m. sau i.v. o fiola de 0,075 g.

IV. Simpatolitice periferice. Actioneaza asupra sistemului nervos central.

1. Alfa metildopa, este un simpaticolitic cu actiune predominant centrala. Scade rezistenta periferica, in special renala si nu influenteaza debitul cardiac. Are actiune progresiva si este bine tolerata. Ca reactii adverse pot apare: somnolenta, uscaciunea gurii, tulburari digestive (greturii, diaree), febra, stari depresive, anemii hemolitice. Este contraindicata in accidentele vasculare, cerebrale si coronariene recente, in stari depresive, ictere, ciroza hepatica. Alfa metildopa (Alomet, Dopegyt), se administreaza oral. Se ince-

INTRODUCERE IN MEDICINA INTERNA    185

pe cu un comprimat de 250 mg si se creste progresiv la 3 - 6 comprimate/zi. Este indicata in hipertensiunea usoara sau moderata, hipertensiunea din nefropatii, iar sub forma injectabila, in hipertensiunile maligne.

Clonidina, actioneaza central si periferic simpaticolitic. Efectele se aseamana cu ale alfametildopei. Are si efect sedativ si bradicardizant. Actiunile adverse sunt nesemnificative. Nu este contraindicata in hipertensiunea cu insuficienta renala. Dozele se cresc progresiv de la 0,100 mg (Clonidina si Catapresan) sau 0,75 mg (Haemiton) si se ajunge la 0,450 - 0,600 mg. Este indicata in formele moderate de hipertensiune, iar injectabil si in formele severe.

3. Rezerpina. Este un derivat al Rauwolfiei si actioneaza atat central, cat si periferic, golind depozitele de catecolamine presoare. Efectul este hipotensor, sedativ si bradicardizant. Pe cale orala, se administreaza hiposerpil (0,25 mg) incepand cu un comprimat si ajungand la 2 - 4 comprimate/zi. Efectul apare dupa 3-6 zile si este maxim dupa 3 saptamani, in urgente, se administreaza parenteral Raunervil cu actiune dupa 3-4 ore. Ca reactii adverse apar: somnolenta, astenie, diaree, transpiratii, congestie oculonazala, stari depresive, ulcer gastroduodenal si sindroame neurologice. Este indicat in formele de hipertensiune usoara sau moderata.

V. Diureticele. Cele mai utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale sunt diureticele tiazidice (Nefrix). Scad tensiunea arteriala prin micsorarea volumului sanghin. Se numesc si Saludiuretice deoarece elimina mult sodiu si apa (tot efect hipotensiv). Pot scade tensiunea si singure, dar de obicei sunt asociate cu un drog hipotensiv. Toleranta este buna. Ca efecte secundare pot apare tulburari digestive (varsaturi, diaree, greturi), hiperglicemie, hiperuricemie, hipopotasemie, astenie si altele. Hidroclortiazida (Nefrix) se administreaza 1-2 comprimate/zi (1 comprimat de 25 mg), 5 zile pe saptamana cu supliment de K (fructe si legume).

Furosemidul (comprimate de 40 mg) si Acidul etacrinic (comprimate de 50 mg), au actiune mult mai puternica atat, oral cat si i.v. Spironolactonele, 1-4 comprimate a 25 mg/zi corecteaza bie hipopotasemia. Triamterenul (Dytac), comprimate a 50 mg 1 - 2/zi are aceleasi indicatii. Ca si Aldosteronul (Spironolactona). Acidul Tienilic (Diflurex) scade si acidul uric din sange fiind indicat in hipertensiunile cu hiperuricemie. VI. Antagonista sistemului renina-angiotensina:

Saralazina, este o angiotensina modificata, impiedicand actiunea angiotensinei II, scazand rezistenta periferica si tensiunea arteriala. Este folosit numai ca test diagnostic, pentru hipertensiunea renovasculara.

Captoprilul (Hipotensor), actioneaza in hipertensiunea cu renina crescuta, impiedicand transformarea angiotensinei I, angiotensinei II. Dozele administrate sunt de 25 -600 mg.

in practica curenta exista si alte substante hipotensive, rezultate fie din asocierea mai multor hipotensive, fie din asocierea unui agent hipotensiv cu unul diuretic (Neocris-tepina, Brinerdinul).

Antianemice sub forma de Tonofer (fier sulfuric) drajeuri (2 - 6/zi), Glubifer (glutanat feros), drajeuri (3/zi), Neoanemovit (fier gluconat), sirop (2-3 lingurite/zi), Feronat (fumarat feros), Fier polimaltozat, fiole de 2 ml, Fier zaharat, fiole de 5 ml, i.v.

Antianemice sub forma de sulfat feros (tonofer) (drajeuri), oxid de fier zaharat, fier dextran sau fier maltozat - toate cresc hemoglobina si sunt active in anemia feripriva. Pot provoca innegrirea dintilor, constipatie, colorarea scaunelor in negru, colici, diaree. Administrarea i.v. si i.m. poate produce greata, varsaturi, diaree, colici, febra, frison, colaps si chiar moarte.

Vitamina B12 (Ciancobalamina) (fiole de 50 si 1 000 micrograme), administrat i.m. corecteaza dificitul vitaminic in anemie biermeriana, poate vindeca leziunile digestive, cu exceptia gastritei atrofice si a tulburarilor nervoase. Actioneaza si in unele hepatite, ciroze, boli nervoase etc. Efecte toxice nu se citeaza. Se impune prudenta in bolile canceroase.

Acidul folie (drajeuri) este activ in anemiile megaloblastice. Poate provoca reactii alergice.

Extractele hepatice (Neohepar, Rovitrat) actioneaza prin continutul bogat in vitamina Bit. Produc reactii alergice si dureri.
Contact |- ia legatura cu noi -|
Adauga document |- pune-ti documente online -|
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -|
Copyright © |- 2021 - Toate drepturile rezervate -|

MedicinaFarmacologie

Proiecte pe aceeasi tema


Tuberculoza pulmonara
Ingrijirea pacientilor cu afectiuni psihiatrice
Rujeola
O noua perspectiva terapeutica in autism
Gemoterapia - terapie naturala de detoxifiere a organismului
Chistul hidatic pulmonar
Tratamentul glaucomului - operatia de Glaucom
ARTROZA - uzura sau o imbatranire a articulatiilor - medicamente
Administrarea oxigenului oxigenoterapie
Afectiunile cardiovasculareRamai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente, referate, lucrari. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online proiectul sau referatul tau.