Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Contracte


Qdidactic » bani & cariera » contracte
Contractele administrative



Contractele administrative


CONTRACTELE ADMINISTRATIVE

Trasaturi. Caracteristici ( carte pag 73 - 138)


Contractele administrative se deosebesc de celelalte contracte civile prin regimul juridic ce li se aplica. Pentru ca un act sa poata fi considerat contract administrativ trebuie indeplinite urm conditii: 1. Sa existe acordul de vointa intre o autoritate a Administratiei Publice si un particular 2. Acordul de vointa sa aiba drept scop crearea unor obligatii juridice privind prestarea unor servicii in schimbul unei remuneratii 3. Prestatia sa fie consecinta functionarii serviciului public 4. Partile sa consimta sa li se aplice regimul de drept public ( printr-o clauza contractuala) 5. Inegalitatea partilor in contract                                                                                                                              6. Interpretarea extensive a contractului in favoarea administratiei                                                             7. Dreptul pentru autoritatea administrative de a lua masuri in mod unilateral, deoarece aceasta alaturi de parte in contract este si autoritate statala, de putere publica. In consecinta, nu mai este necesar sa apeleze la justitie pentru a obtine executarea sau rezilierea contractului.



Incheierea contractului administrativ

Contractele administrative sunt incheiate intre o autoritate a Administratiei Publice si un particular ( persoana fizica sau juridica ). Unul din principiile generale este cel al consensului in conformitate cu care un contract ia nastere pe baza realizarii acordului de vointa intre partile contractuale. Acest principiu este atenuat in cazul contractelor administrative intrucat cele mai importante clauze ale contractelor sunt stabilite in mod unilateral de catre administratie prin caietul de sarcini. De regula, contractual administrativ se incheie cu acel particular (persoana fizica sau juridica) care a fost declarat adjudecat in urma licitatiei publice organizate. Particularul este ales in baza unei licitatii publice finalizata cu un process verbal de licitatie si o hotarare de adjudecare a comisiei de licitatii.

Licitatia publica reprezinta o conditie de valabilitate a contractului administrative. Aceasta conditie este necesara pentru protejarea banului public si satisfacerea in cele mai bune conditii a intereselor generale.

Licitatia publica are mai multe forme :

Licitatie publica DESCHISA : este aceea cand participarea la licitatie este permisa oricarei persoane fara nici o restrictive

Licitatie publica DESCHISA CU PRESELECTIE : cand autoritatea are posibilitatea organizarii si clasificarii contractantilor in functie de garantiile oferite pentru executarea clauzelor din caietul de sarcini

NEGOCIEREA DIRECTA : care se practica in cazul in care licitatia publica nu a condus la desemnarea unui castigator

Clasificarea contractelor administrative - se realizeaza dupa mai multr criteria :


1. dupa subiecte

2. dupa obiect

3. dupa modalitatile de incheiere


DUPA SUBIECTE : distingem 2 categorii de contracte administrative :


a) contracte incheiate intre 2 autoritati ale Administratiei Publice, in general intre 2 persoane juridice de drept public

b) contracte incheiate intre o persoana de drept public si un particular ( persoana fizica sau juridical)

DUPA OBIECT : are in vedere urmatoarele forme :

a)concesionarea unor servicii publice, unitati de productie ale regiilor autonome sau terenuri

b) achizitii guvernamentale care pot fi contracte de lucrari, contracte de furnizare si contracte de servicii

c) executarea de lucrari publice de constructii montaj

d) diverse prestari de servicii

e) imprumutul de stat sau public

DUPA MODALITATILE DE INCHEIERE distingem : contracte incheiate in baza simplei invoieli cand legea prevede o astfel de posibilitate. Aceasta invoiala, de regula, este limitata la o anumita suma.

O alta modalitate se refera la cazul in care contractual se incheie prin invoiala, dar pentru valabilitatea sa este nevoie si de aprobarea Guvernului sau a altei autoritati ierarhice.



LEASING-ul financiar si operational ca forma

de finantare a investitiilor in institutiile publice


Folosirea sistemului de finantare prin operatiuni de leasing constituie o sansa pentru dezvoltarea eficienta a afacerilor si in acelasi timp o cale de iesire din dificultatile cu care se confrunta persoanele fizice si juridice.

Extinderea utilizarii tranzactiilor de leasing a fost insotita de o diversificare a madalitatilor concrete de organizare, comercializare si finantare, modalitati ce pot constitui criteria bine definite de clasificare a acestor operatiuni, dupa cum urmeaza :


Formele leasing-ului in functie de :

a) durata contractului - distingem :

- leasing pe termen lung : se practica frecvent pe piata bunurilor imobiliare pentru cladiri complet mobilate. Inchirierea se face de regula pentru 20-30 ani corespunzator duratei de functionare normata a bunului. Compania de leasing ramane proprietara echipamentului dar dupa 4 ani beneficiarul poate alege intre a-l cumpara la un pret inferior costului initial si a continua sa-l utilizeze cu titlu de inchiriere. De cele mai multe ori operatiunile de acest tip de leasing genereaza vanzarea echipamentelor.

- leasing pe termen mediu : pp. amortizarea bunului prin inchirierea consecutive a acestuia la mai multi beneficiari pe termene de 2-3 ani (de regula pt utilaje de constructii montaj)

- leasing pe termen scurt : pp. inchirierea bunurilor pe o durata de cateva ore, zile sau luni la mai multi beneficiary in vederea amortizarii acestora


b) natura bunului inchiriat - distingem :

- leasing mobiliar : pp. darea in locatie a unui bun mobil. Acest tip de inchiriere prezinta interes deoarece se refera la echipamente industriale.

- leasing imobiliar : are ca obiect darea in locatie a unor cladiri construite special in acest scop pentru birouri sau pentru locuinte.

- leasing industrial : este forma cea mai importanta din punct de vedere al implicatiei economice si a dimensiunilor capitalurilor angrenate ( exemplu : sectii, fabrici, instalatii complete care satisfac cerintele privind produsele de larga utilizare a caror desfacere este pe deplin asigurata. Aceste instalatii trebuie sa indepineasca anumite conditii care sa garanteze eficienta investitiei si sa evite deprecierea lor inaintea amortizarii complete a bunului.)

Obiectele care fac leasing-ul industrial sunt : uzinele, fabrici de ciment,fabric de sticla, electronice, intreprinderi industrial complete.

-leasingul operational : reprezinta un contract de locatie pe termen scurt a unor material incheiat de intreprinderi comerciale care nu au statut de societate financiara. De regula, societatile care practica aceasta forma de leasing dispun de un parc de utilaje si de o administratie corespunzatoare.


c) provenienta bunurilor finantate - distingem :

-leasing clasic : are structura tripartite, bunul provine de la o terta persoana numita furnizor

-leasing-ul care are ca obiect un bun realizat chiar de catre finantator, se intalneste in societatile mobiliare care exploateaza prin leasing locuintele imobiliare pe care le-a contruit


d) pozitia furnizorului in contractual de leasing :

-leasing direct : se realizeaza prin incheierea contractului intre producator si beneficiarul bunului, finantarea fiind asigurata de furnizor

-leasing indirect : pp. existent societatilor specializate de leasing


e) in functie de apartenenta . ..

-leasing realizat cu fondurile unei societati de leasing

-leasing sindicalizat ( mai multe societati de leasing)

-leasing public


f) calitatea utilizatorului :

-leasing national (partile apartin aceluiasi stat)

-leasing international (partile apartin mai multor state diferite)


Pentru seminar : Actele administrative ; Contractele administrative ; Leasing +

Legea nr 500 privind Finantele Publice publicata in Monitorul Oficial nr 597/ 13.08.2002       Art 2 de notiuni - de invatat ! )

Legea nr 273 privind Finantele Publice locale publicata in Monitorul Oficial nr 618/18.07.2006 Art 2 : definitiile a unui nr de 59 de termini - de invatat !




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright