Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate dezvoltareEu merg incet, dar nu merg niciodata innapoi - Abraham Lincoln





Confectii Diverse Film televiziune Fotografie Pescuit


Diverse


Qdidactic » dezvoltare & ... » diverse
Got talent



Got talent


GOT TALENT


Gasirea concurentilor

Pe langa promovarea obisnuita, afise sau difuzare de promo-uri, care sa sublinieze faptul ca oricine cu orice fel de talent poate participa, este esential sa cautam in mod activ numere cat mai ciudate si mai interesante. Inevitabil, se vor prezenta foarte multi care pretind ca stiu sa cante si sa danseze, dar pentru a gasi numerele mari, mai neobisnuite si, in general, mai bine exersate, se recomanda urmatoarele:

cautati pe site numere speciale, de exemplu: cautare folosind doar cuvantul 'acrobat' va va duce la site-uri relevante.

luati legatura cu scoli de dans care predau orice forma de dans

academii gen Fame sau institutii dedicate artelor

impresari de teatru sau orice tip de impresar care reprezinta o mare varietate de numere



organizatori de petreceri pentru copii

cluburi de magicieni

cluburi muzicale, inclusiv coruri bisericesti

cluburi sportive

circuri

scoli de circ

licee, universitati

organizatii etnice, de exemplu: dansatoare din buric din Turcia, chinezi care interpreteaza Dansul Dragonului, tobosari latino-americani

numere de cascadorie, via impresari de film, daca e cazul

grupuri din armata, politie, pompieri etc, care fac cascadorii in scopuri caritabile

diverse bresle, gen taietori de lemne, muncitori care tund oile. Adesea, aceste bresle organizeaza numere speciale pentru targurile de tara.

cluburi de cabaret

cluburi de vacanta care angajeaza diversi artisti

cautati artisti ai strazii, in locurile unde obisnuiesc sa-si faca numarul

site-urile consiliilor locale: oraselele organizeaza adesea concursuri pe plan local.

cluburi de comedie (fiti atentie ca nu tot ce suna bine intr-o atmosfera intima, imbibata de aburi de alcool are acelasi efect si in spectacolele cu public)

rugati marile retele de baruri si restaurante sa afiseze fluturasii nostri

dati anunturi in reviste gen Variety, care se orienteaza spre industria de divertisment

anunturi pe YouTube sau site-uri similare


GOT TALENT


Preselectie


Primul pas esential pentru un spectacol formidabil


E simplu sa consideri preselectia ca o modalitate de a reduce numarul de solicitanti la cel necesar pentru auditiile cu juriu, dar preselectia inseamna mult mai mult de atat. Preselectia este izvorul din care veti extrage toate talentele, bune sau rele, necesare pentru realizarea emisiunii si este punctul de inceput pentru toate povestile senzationale care vor distinge Got Talent de imitatii inferioare. Oamenii au un milion de motive ca sa-si doreasca sa arate lumii intregi de ce sunt in stare. La preselectie, va  trebui sa gasiti combinatia de talent si poveste emotionanta care sa-i impresioneze pe telespectatori si sa-i faca sa-si doreasca sa afle mai multe. De aici, trebuie sa sperati ca si juriul va fi de opinia voastra.

Bine realizata, preselectia va va oferi o emisiune de succes, cu un continut variat si emotionant.


Primii pasi

pentru a gasi concurentii, trebuie sa dati anunturi si sa faceti cercetare. Televiziunea voastra ar trebui sa va ofere spatiu pentru trailere. Exista inregistrari cu compilatii de numere artistice de la alte productii, astfel incat sa puteti arata publicului ce anume cautati. Flying Producer poate sa va dea o copie, daca ne spuneti ce format TV folositi. Nu exista un trailer generic, trebuie sa va faceti propriul trailer in stilul cel mai potrivit canalului dv. si publicului, dar aveti grija sa includeti o mare varietate de exemple, ca sa fie foarte clar ca aceasta nu este doar un concurs de muzica si dans. O caseta cu clipuri needitate este disponibila, la cerere.

Deoarece, in general, membrii juriului incheie un contract, va rugam sa nu folositi secventele cu ei in trailerele dv., cel mult mainile care apasa pe butoane, urmate de aparitia X-ului.

In plus, este disponibil un trailer multi-national, realizat de producatorul spaniol si poate fi folosit pentru a arata publicului interesul mondial starnit de Got Talent.

TOTUSI, trebuie sa eliminati secventele cu Jerry Springer si cu prezentatorul spaniol si sa le inlocuiti cu secvente cu propriul vostru prezentator.

In plus, trebuie sa dati anunturi in ziare si reviste, pentru a atrage si oamenii ce nu vad trailerul dv. Este o publicitate costisitoare, asa incat cheltuiti-va banii acolo unde vor da cele mai bune rezultate: reviste privind industria divertismentului, reviste despre muzica etc. Aceste sunt probabil mai rentabile decat anunturile in ziarele nationale.

Pe langa aceasta, cautatorii de talente trebuie sa sune organizatii si agentii ca sa le anunte ca se pregateste cea mai mare selectie nationala de talente. Nu uitati ca Got talent nu plateste oamenii ca sa apara in emisiune, asa ca unele agentii de impresariat si artisti profesionisti s-ar putea sa nu fie interesati. Totusi, la fel de multi s-ar putea sa fie incantati de oportunitatea de a aparea pe un post national de televiziune.

Agentiile care se ocupa de cluburi d noapte mici sau de numere de cabaret pot sa aiba adesea artisti noi, ce-si doresc cu disperare sa fie vazuti si apreciati.

Pe langa aceasta, cautatorii de talente trebuie sa tina cont si de grupurile de nisa, gen organizatii etnice, sportive sau profesionale, care organizeaza spectacole sau intalniri cu membrii comunitatilor lor pentru a-si demonstra abilitatile. De exemplu: cluburi de posesori de caini, cluburi de gimnastica, asociatii de expatriati, grupuri de dansuri cu profil specific, lista e nesfarsita, iar in tara dv. se vor gasi organizatii care nu exista in alte parti.

Mesajul este simplu: fiti lipsiti de prejudecati in ceea ce poate constitui o forma de divertisment, nu fiti conventionali si nu va temeti sa intrebati.


Daca urmati regulile de mai sus in mod corect, veti avea un numar foarte mare de artisti dornici sa participe. Desigur, va trebui sa planificati si locurile unde veti organiza preselectiile.


Locurile pentru preselectii

Preselectiile pentru Got Talent necesita o planificare mai elaborata decat simplele concursuri muzicale. Se pot inscrie si numere artistice de o persoana si numere artistice ce necesita 30 sau mai multi oameni. Poate fi vorba de oameni care spun glume, dar i de inghititori de flacari sau de acrobati. Trebuie sa luati in calcul toate posibilitatile.

Indiferent de orasul in care alegeti sa organizati preselectiile, urmatoarele conditii sunt fundamentale:

Acces usor cu masina sau mijloacele de transport in comun

O zona de asteptare in afara locului de desfasurare a preselectiei. Ideal ar fi sa fie in mod adecvat la adapost de intemperii Personal de securitate ca sa organizeze multimea si sa mentina ordinea.

O zona de intrare unde angajati sa poata identifica artistii printre cei inscrisi pe listele dv. si sa emita biletele cu numere de concurs

O mare sala de asteptare (100 m2), in care artistii pot astepta, discuta, repeta etc, in timp ce asteapta sa fie chemati pentru preselectie. ACEASTA SALA ESTE IMPORTANTA.

Suficiente toalete

Apa si racoritoare.

Mai multe sali ce pot fi folosite pentru preselectie. Aceste sali trebuie sa aiba marimi variate, de la 30 m2 pentru numerele simple, de cantat sau varieteu, pana la 100 m2 pentru trupele de dans mari etc. In plus, trebuie sa aveti la dispozitie si o zona amenajata in exterior, pentru numere prea mari sau prea periculoase pentru a putea fi executate inauntru. In Marea Britanie, majoritatea preselectiilor au fost organizate in hoteluri care aveau sali de conferinta si puteau oferi o varietate de camere. In general, se rezervau doua camere mici, doua sali de marime medie si o sala mare. Unele hoteluri din centrul oraselor nu au putut oferi si un spatiu exterior si, din acest motiv, artistii ce interpretau numere mari sau periculoase au fost invitati sa vina cu un DVD sau o caseta cu actul lor, in functie de care producatorul decidea daca sa vada numarul in alt loc sau la o alta data.

O camera mica pentru pastrarea echipamentului tehnic.

O sala de mese pentru echipa

Cateva coridoare de serviciu care pot fi folosite pentru a simula conditiile din culise

Trebuie sa fie aproape de cateva puncte de reper importante, pentru a filma multimea venita la 'We've got talent', astfel incat telespectatorul sa isi faca idee despre amplitudinea emisiunii.


Foto 1, comentariu:

Coada la preselectia din Manchester. Culoarul acesta duce direct la intrarea in sala de bal si nu este proprietate privata, astfel incat e ideala ca loc de asteptare pentru multime. Acoperisul ofera o protectie utila in fata ploii din Manchester.

Foto 2, comentariu

Sala de asteptare din Birmingham: mare, zgomotoasa, dar bine izolata de salile de preselectie. Oamenii asteapta emotionati sa fie chemati, mai au timp doar de o mica repetitie.


Pana cand nu veti rezolva problema locurilor de preselectie si a datelor, nu veti putea incepe procesul. Eventualii participanti trebuie sa stie unde vor trebui sa mearga.


Inscrierea

Este dificil sa apreciati care va fi succesul campaniei dv. de promovare, dar problema este ca trebuie sa aveti cat de cat idee de cati oameni vor veni la preselectie, astfel incat sa va organizati echipa sa faca fata acelui numar. Daca ii faceti pe oameni sa se inscrie in prealabil veti avea o idee mai clara despre cati oameni vor sa participe la auditii si la ce fel de program artistic va puteti astepta. Evident, e o irosire de bani sa inchiriati o sala enorma numai pentru 100 de oameni, este o irosire de resurse atunci cand vin mai multi oameni decat puteti audia in timpul alocat (si asta se poate transforma in publicitate negativa). Daca oamenii se inscriu in prealabil, asta va va ajuta sa alegeti locurile adecvate numarului. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa refuzati pe cei care nu s-au inscris dinainte, pur si simplu inseamna ca pentru aceia care nu s-au inscris in prealabil, auditia nu este garantata.

Organizarea de auditii deschide in cazul in care n-aveti idee cat de multi se vor prezenta este o chestiune complet diferita si nu este recomandata pentru primul sezon.


Economisiti foarte mult timp daca ii faceti pe oameni sa se inscrie folosind website-ul dv. Vedeti Anexa 1 (.pdf Formularul de inscriere UK) pentru o imagine a formularului de inscriere on-line.

Dupa cum vedeti, acest formular le ofera solicitantilor mai multe locuri si date unde se vor organiza preselectiile.

Informatiile furnizate in acest formular sunt in mod automat transferate in baza de date a concurentilor, care genereaza un numar de participare pentru acel solicitant si trimite in mod automat o scrisoare celui inscris, informandu-l cand si unde sa vina pentru preselectie. Scrisoarea e insotita de o foaie cu regulile pentru auditie. (vezi Anexa 2, Regulile auditiei)

Pe langa aceasta, exista un sistem pentru acei oameni care, din diverse motive, nu vor sa se inscrie folosind internetul. In acest caz, ei suna sau trimit o scrisoare prin care cer un formular de inscriere care le este trimis. Cand formularul e trimis inapoi, angajatii insarcinatii cu asta, vor transfera datele in baza de date a concurentilor, apoi sistemul trateaza cererea ca si cum ar fi fost trimisa pe internet.

Pregatirea pentru preselectie

Succesul preselectiei depinde in mare masura de munca depusa pentru planificarea sa. Nu uitati ca aveti de-a face cu un numar mare de oameni motivati de ambitie si care vor considera hopurile administrative ca obstacole in calea succesului lor. Cand exista intarzieri majore, atmosfera devine apasatoare si ziua e mai putin agreabila pentru toti cei implicati.

Numarul de oameni audiati zilnic e stabilit de dv. si de facilitatile pe care le puteti oferi. Mai multe sali de preselectie inseamna ca puteti vedea mai multi oameni intr-o zi, dar inseamna ca va trebui sa faceti fata si unor multimi mai mari de oameni, cu sali de asteptare mai mari, cu mai multi angajati pentru securitate etc.

Nu uitati si ca un numar poate avea un singur om sau 30, astfel incat numarul de persoane implicate intr-un numar artistic este o informatie importanta din formularul de inscriere. E o mare diferenta intre zece numere de dans cu cate 30 de dansatori si zece numere muzicale cu un singur cantaret.

Practic, cel mai bun mod e sa notati numarul de persoane pe care il puteti vedea la o inscriere si sa completati normele. De exemplu, producatorii britanici organizeaza in general cinci sali, dupa cum urmeaza:

Sala A Numere de marime medie, cel mult 10 persoane

Sala B Grupuri mici de cantareti sau numai un cantaret

Sala C Un dansator sau un grup mic de dansatori

Sala D Cantareti/muzicieni

Sala E Mare, pentru grupuri de artisti formate din circa 30 de persoane

Pornind de la ideea ca fiecare numar dureaza aproximativ cinci minute, in fiecare sala se pot audia cam 10 numere pe ora (unele mai lungi, altele mai scurte)


Pe masura ce se inscriu artistii, dv. veti putea completa listele pentru fiecare sala, pe zi, pentru fiecare loc de preselectie. Odata cu asta, va trebui sa tineti socoteala oamenilor inscrisi pentru fiecare sesiune, astfel incat sa nu depasiti numarul total permis sau recomandabil pentru zona de asteptare. Odata incheiata o sesiune, incepeti sa completati alta. Foarte repede, va veti putea da seama daca ati alocat destul timp sau spatiu pentru fiecare loc de preselectie. Optiunile in acest caz sunt sa mariti numarul de zile, de sali sau, pur si simplu, sa inchideti preselectia.


Pe masura ce se precizeaza la ce sesiune participa fiecare artist, acestia trebuie sa primeasca scrisori din partea producatorilor, continand ora si locul stabilite, cum sa ajunga acolo etc. (vezi Anexa 3 Scrisoarea pentru auditie). Scrisoarea include si numarul concurentului.

Tineti cont de faptul ca multi dintre cei inscrisi vor fi copii, asa ca va trebui sa organizati preselectiile la ore la care pot participa si copiii. Fie le organizati in weekend, fie in timpul vacantelor scolare, fie puteti decide sa pastrati spatii libere in programul dv. pentru a audia copiii dupa ore, pastrand pentru adulti dimineata si orele dupa pranz.


De fapt, o mare parte din aceasta munca obositoare poate fi facuta de un calculator, iar organizatorii doar supravegheaza procesul si fac modificarile mai subtile, atunci cand este cazul.


In Marea Britanie, baza de date a fost gandita pentru numere mari de inscrieri. (in jur de

10 000)Inscrierile pe internet au economisit mult efort administrativ si au fost mai usor de urmarit numele si numerele. De asemenea, au fost emise scrisorile de invitatie (vezi Anexa) si s-a urmarit evolutia inscrierilor. Sistemul este conectat la un server si necesita conexiuni internet la toate locurile de desfasurare a preselectiei. S-ar putea sa nu fie adecvat in toate situatiile, iar producatorii trebuie sa decida din vreme cum va fi organizata partea administrativa. Pentru mai multe informatii privind sistemul britanic, luati legatura cu Samir Kurelic de la departamentul IT, Stephen Street London.


Pentru organizarea celor inscrisi, e necesara multa munca pentru ca rezultatele unei zile de preselectie sa fie usor accesibile. Asta presupune coordonarea deciziilor din salile de preselectie cu inregistrarile din fiecare sala si inregistrarile aleatorii facute de producator/regizor, care au sarcina de a se asigura ca nu este ratata nicio informatie. In Marea Britanie, un asistent se ocupa de asta si este o slujba cu norma intreaga. In Marea Britanie, in general, se acumuleaza 3 000 de casete dupa preselectii, asa ca este vital pentru succesul emisiunii sa stii ce contine fiecare caseta si unde se afla. In Anexa, veti gasi un exemplu al formularului creat special pentru sarcina asta.


Consensul este ca e mai bine daca nu incepi preselectia in cel mai mare oras. Ganditi-va sa incepeti intr-un oras mai mic, unde echipa va avea posibilitatea sa isi puna sistemul la punct, inainte de a fi coplesita de multimi de oameni si zile obositoare. Nu uitati ca, in televiziune, termenul de preselectie nu exista si desi este bine sa apara in ziarele locale fotografii cu multimile de oameni, totusi posibilitatile de promovare sunt relativ limitate.


Ziua preselectiei

In ciuda a ceea ce le veti comunica in scrisori celor inscrisi, ei vor veni devreme, pentru a-si asigura o auditie prompta, asa ca asigurati-va ca locul si angajatii de securitate sunt pregatiti.

Pe masura ce oamenii intra, primul lucru pe care trebuie sa-l vada este biroul de inscriere. Trebuie sa aduca invitatia, astfel incat angajatii sa gaseasca rapid numele si numarul de concurs. Asistentii cer actul de identitate si trebuie sa verifice varsta celor mai tineri si sa se asigure ca minorii sunt insotiti de un adult. Angajatii verifica daca autorizatiile de derogare sunt semnate si apoi le dau un ecuson cu numarul de concurs si le cer sa treaca in sala de asteptare. In Marea Britanie, au remarcat ca e mai rapid sa faca toate aceste lucruri la un singur birou, decat sa existe un al doilea birou pentru impartirea ecusoanelor.

pag. 7  Foto 1 comentariu: Manchester, biroul de verificare a actelor si formularelor. Pe stativ, la capatul indepartat e o camera cu declansare la intervale regulate.

Foto 2, comentariu: Manchester, ecusoanele sunt pregatite pentru oamenii care au trecut de biroul de verificare.


La biroul de verificare, li se desemneaza si o zona din sala de asteptare unde trebuie sa astepte sa fie chemati.


Odata ce au fost verificati si li s-au dat ecusoanele, concurentii trec in sala de asteptare. Aceasta sala mare este separata aproximativ in cinci zone, de la A la E. Zonele corespund salilor de auditie in care fiecare concurent a fost repartizat in prealabil.


pag. 8 Foto, comentariu: Manchester, afisul care indica zona de asteptare pentru Sala D.


Sala de asteptare e mare si, in general, destul de zgomotoasa. Trebuie sa aveti la indemana un gigafon sau ceva similar pentru a va putea adresa intregii sali, daca e nevoie. Aveti grija sa indicati unde sunt toaletele. Sala trebuie sa fie bine iluminata, pentru ca producatorul/regizorul sa poata lua interviuri fara dificultate. Trebuie sa existe surse de apa,m iar, cand e posibil, bauturi racoritoare sa fie la vanzare.


Sala asta e ca o oala sub presiune. Concurentii stau aici, asteapta, discuta intre ei si incep sa-si piarda rabdarea. In timp ce asteapta, producatorul/regizorul circula printre oameni, discuta cu cei ale caror formulare li s-au parut interesante sau pur si simplu cu cei care le atrag atentia in sala. Cauta oameni care au o poveste interesanta. Got Talent este in esenta o poveste a dorintelor implinite sau (cel mai adesea) spulberate. Concurentii incearca adesea sa-si dovedeasca talentul in fata celorlalti, uneori lor insisi, sa arate ca visul lor de a ajunge faimosi nu e o fantezie si ca au realmente un talent ascuns. Motivatia este mai ales interioara, dar adesea oamenii vin pentru ca li s-a spus ca au talent, asa ca vin sa verifice acea idee. Uneori motivul e simpla dorinta de publicitate, de exemplu a unui profesor de dans. Indiferent de motiv, fiecare are povestea sa si aceasta perioada din sala de asteptare este momentul in care producatorii pot transforma un concurs de talente in povestea atingerii unui vis. Este momentul sa puna intrebari si sa inregistreze povestile oamenilor.

NU ESTE O SIMPLA SALA DE ASTEPTARE

Fiecare interviu trebuie inregistrat de un asistent, la fel si time code-ul.


pag 9 Foto, comentariu: Manchester, sala de asteptare

Sam ia interviu unei fete care se crede viitoarea Whitney Houston.


Salile de preselectie

Fiecare sala de preselectie are desemnat pe unul dintre subordonatii echipei de productie. In general, acestia sunt studenti angajati local. Indatorirea lor este sa ajute juriul de preselectie prin operarea camerei DV si prin supravegherea salii (echipamentul de aici nu trebuie sa ramana nicio clipa nesupravegheat)

Fiecare sala are:

un birou,

un scaun,

o camera DV pe un trepied cu o sursa de curent si un monitor cu time code,

o camera de instantanee, fie polaroid, fie digitala, atasata la o mica imprimanta,

un aparat pentru CD sau casete, iar, in unele camere, TV/DVD combo pentru vizionare de DVD-uri. Una dintre camere poate avea un videocasetofon.

racoritoare

pag. 10 Foto, comentariu: o camera de preselectie tipica, in acest caz una dintre camerele mai mici. Unul dintre televizoare e conectat la camera, celalalt are incorporat un videocasetofon, iar deasupra sa este un DVD-player. Tot pe birou, langa cutiile de coca, o camera digitala si o mica imprimanta. Scaune confortabile pentru zile lungi


Dupa ce s-au adunat destule interviuri din sala de asteptare, iar juriul pentru preselectie este pregatit, sunt aduse grupuri mici de concurenti ca sa astepte aproape de sala de auditie.

Procesul e supravegheat de unul dintre producatori, iar curierii folosesc liste imprimate ca sa fie siguri ca nu exclud pe nimeni.

Un exemplu al formularului folosit de catre concurenti pentru a veni in sala de selectie poate fi vazut in Anexa 4, Lista numerelor artistice din sala de preselectie.


Unul cate unul, concurentii sunt chemati in sala.

Evaluatorul de la de preselectie verifica numarul si numele si sparge gheata cu o intrebare simpla, 'de ce ai venit aici ?' Este foarte important, mai ales in cazul celor tineri, ii face sa se simta in largul lor. Copiii sunt adesea dezarmant de onesti, iar raspunsul lor la aceasta intrebare poate fi revelator.

De obicei, in timpul acestei discutii, asistentul porneste camera. Inregistrarile facute aici sunt pentru orientare, nimic din ce se filmeaza nu va aparea vreodata la televizor, dar adesea este util sa ai si o inregistrare cu talentul conversational, pe langa numarul artistic in sine. Apoi, concurentii sunt invitati sa-si prezinte numarul. Tuturor li s-a spus ca nu trebuie sa depaseasca doua minute, desi adesea vor sa-ti retina atentia mai mult timp. In cazul adultilor e usor sa-i intrerupeti cu un simplu 'multumesc'. Pe cei mai mici, puteti incerca sa-i convingeti cu mai multa amabilitate.

La sfarsitul interpretarii, concurentilor li se aminteste ca nu va fi anuntata nicio decizie in acea zi si ca trebuie sa astepte vesti de la producatori abia peste cateva saptamani. In Marea Britanie, toti primesc o scrisoare, fie ca au sau n-au succes. E mai simplu si mai ieftin sa trimiti un refuz standard, decat sa pierzi ore in sir la telefon, raspunzand la nesfarsite apeluri din partea concurentilor respinsi, agitati sau uneori furiosi.

In timpul interpretarii, evaluatorul a completat un formular de auditie, vezi Anexa 5, Formular Extins Sala de Auditie

pag. 11 Foto, comentariu: Numarul casetei, time-code-ul artistului este notat impreuna cu detaliile interpretarii si mai ales cu aprecierea evaluatorului: Da, Nu, Poate.

DA arata ca numarul poate fi luat in considerare pentru Audition Show, bun sau nu, POATE arata ca artistii au potential pentru emisiunea, daca in urma selectiei nu se aduna destui concurenti. NU arata ca vor primi o scrisoare de respingere. Nu uitati ! Numerele realmente oribile, cei care se amagesc singuri si cei cu o lipsa de talent criminala, dar pe care vreti sa-i vedeti la Auditii trebuie sa fie notati cu DA, dar cu notite explicative alaturi.

Inainte de a parasi camera, concurentii sunt fotografiati de asistent care lipeste fotografia pe formular, iar evaluatorul de la preselectie poate sa intrebe si daca persoana a fost intervievata in sala de asteptare. Daca evaluatorul considera ca persoana respectiva are sanse sa ajunga la Auditii, i se cere sa se intoarca in sala de asteptare, iar un mesaj este trimis producatorului/regizorului sa intervieveze acea persoana, explicandu-se motivul. Omul este intervievat inainte de a pleca. Daca numarul artistic are o calitate exceptionala, mesajul este 'sa fie luat la bani marunti'. Asta inseamna ca P/R nu numai ii va lua un interviu detaliat, ci si il va filma asteptand, discutand cu un prieten, dandu-si numele la biroul de la intrare, luandu-si ecusonul, afara pe strada, asteptand la coada ( in cazul in care se face coada pentru o noua sesiune), eventual coborand din autobuz sau venind dinspre statia de metrou. S-ar putea sa aveti nevoie de aceste imagini pentru a crea o poveste. Cu greu le puteti reface, asa ca faceti-le acum.

La finalul fiecarei zile administratorul compileaza informatiile de la echipele de filmare in Lista P/R ca sa aiba idee de cate povestiri deosebite au si a zonei acoperite. Daca va uitati in dreptul lui Ryan Fenton, pe lista P/R din Blackpool (Anexa 5 Lista P/R) veti vedea ca au filmat aproape totul cu el, mai putin interpretarea. Celelalte filmari sunt minimale. Toate aceste informatii vor fi de mare ajutor cand va veti intoarce de la filmari si veti incepe montajul.

Tuturor celor notati cu DA li se reaminteste ca DACA sunt rechemati, trebuie sa repete numarul si, cel mai important, sa poarte aceleasi haine si sa aiba aceeasi tunsoare. Acest lucru este important deoarece interviurile pe care le-au dat azi pot fi intercalate intre interviurile de la Auditie de catre prezentatorii emisiunii. Acum verificati discurile BGT si vedeti de cate ori puteti observa schimbarea locului de filmare. Fotografia e un element in plus pentru a asigura continuitatea. Daca au adus un disc sau o caseta, asigurati-va ca le iau cu ei la plecare si ca muzica a fost notata pe formularul de preselectie.

Gata ? Urmatoarea faza !


pag. 13 Foto, comentariu: Si numai un Mickey! In sala cea mare intra pentru auditie toate grupurile mari, de la dansatori la prestidigitatori. De fapt, oricine are nevoie de mai mult spatiu. Podeaua pentru dansatori a fost inchiriata de noi de la hotel.


In medie, o auditie dureaza 4 minute, asa incat 15 pe ora este o medie buna.

In afara cazului in care e nevoie de un interviu suplimentar, concurentii care si-au terminat treaba dupa ce ies din sala de auditii.


In mod constant foile si casetele din sala de auditie sunt colectate si duse la biroul producatorilor. Aceste foi sunt impartite in trei cutii: DA, POATE si NU.

Foile din cutia DA vor fi analizate, astfel incat interpretarile DA sa fie copiate de pe casetele din sala pe casete sau compilatii DVD pentru ca producatorii sa le vada si sa decida pe cine vor chema la Auditiile Juriului.

Cand vor vedea inregistrarile, vor dori sa citeasca si notitele facute in sala. Organizarea in aceasta etapa depinde de dv. In Marea Britanie, Laura a creat multe formulare si liste de verificare, ca sa le ajute pe ea si pe echipa ei. Unele exemple sunt atasate la anexe.

Anexa 7 este o lista a documentelor create de Laura si explicatia lor.

Jurnalul tuturor inregistrarilor (Anexa 8) este o lista care arata cine si ce a filmat si ce casete au fost folosite. Sa tii socoteala casetelor e o mare bataie de cap.

Anexa 9 explica sistemul de etichetare.

Anexa 10 este un exemplu de rezumat al unei zile de filmare.

Anexa 11 este un exemplu al inregistrarilor facute cu camera fixa.

Daca toate aceste documente vi se pare excesive, va asiguram ca, atunci cand veti ajunge in cabina de montaj, va veti dori ca echipa dv. sa fi fost la fel de minutioasa.


Alte oportunitati in afara salilor de preselectie.

In afara salii de preselectie aveti multe oportunitati de a filma materiale vitale pentru impresia creata de emisiunea dv. Iata cateva exemple:

Interpretari impromptu:

Acolo unde spatiul va permite, delimitati o mica zona de interpretare. Adesea, veti vedea ca participantii dau reprezentatii pentru ceilalti participanti care asteapta cu ei.

Filmari cu camera fixa

Avem doua camere folosite aproape exclusiv pentru filmari fixe, iar ele pot fi derulate rapid, pentru a sugera scurgerea timpului, acestea fiind secvente pe care noi le folosim mult la montaj.

Filmari de multimi

O zi sau doua, inainte de inceperea inscrierilor, filmam multimea de oameni care asteapta la unul dintre locurile de preselectie, cu oamenii strigand diferite lucruri de exemplu 'Bine ati venit in Manchester' sau 'Manchester are oameni talentati' sau 'Noi avem talent'. Daca va uitati la jurnalul preselectiei din Londra, din Anexe, veti vedea ca au fost filmate multimile in trei din cele sase zile petrecute la Londra.

Filmari in culise

Cele mai multe hoteluri si centre de conferinte au coridoare de serviciu. Sunt niste culoare relativ terne, folosite in mod obisnuit de angajati, dar pot fi in mod inteligent adaptate pentru filmarea 'in culise' a interpretilor, filmari ce pot fi ingenios intercalate in emisiunile despre auditii. Puneti niste afise cu sageti mari indicand 'Scena' si aliniati grupuri mari care asteapta sa intre in scena.

Lista materialelor pe care producatorii le considera vitale pentru emisiune se gaseste in Anexa 12.


La finalul zilei

Dupa ce a plecat ultimul concurent, mai sunt inca multe de facut.

P/R si evaluatorii de la preselectie trebuie sa se reuneasca si sa compare notitele privind cele mai bune numere. Evaluatorii vor cunoaste numarul, dar P/R vor cunoaste mai bine persoana.

In biroul de productie, asistentul de productie trebuie sa se asigure ca toate casetele sunt inregistrate si impachetate pentru a fi transportate la centrul de montaj. Curierii aduc casetele zilnic. Primejdia de a pierde casetele este evident, asa ca nu va asumati riscuri. Folositi un serviciu de curierat sigur, pentru ca bugetul dv. este in duba lor.

Indata ce sunt primite casetele, se aleg numerele marcate DA pentru a fi vizionate, iar operatorii de montaj pot incepe sa extraga imagini generice in baza de date pentru montaj.

Numerele DA vor fi copiate de pe casete si adunate pe casete sau DVD-uri  impartite pe oras si pe tip de numar artistic: cantareti, dansatori, muzicieni, comedie, varieteuNumele si numarul artistilor sunt suprapuse pe imagine, pentru a se evita orice greseala, iar aceste DVD-uri vor fi folosite de echipa de productie pentru a alege artistii pe care sa-i prezinte juriului.

Directorul de productie trebuie sa se asigure ca echipamentul e depozitat in siguranta si ca orice echipament defect e reparat rapid sau inlocuit. Orice probleme legate de locul preselectie vor fi rezolvate si se va confirma disponibilitatea angajatilor temporari pentru ziua urmatoare.

Zilele de munca pot fi lungi si stresante. Cu o buna planificare si o buna organizare, acest lucru poate fi atenuat.

Noroc!


Anexe

1. Formular de inscriere

2. Regulile auditiei

3. Scrisoare pentru auditie

4. Lista numerelor artistice din sala de preselectie

5. Formularul extins din sala de preselectie

6. Lista numerelor DA a P/R

7. Divizarea documentelor

8. Jurnalul tuturor inregistrarilor

9. Explicarea etichetarii casetelor

10. Rezumatul zilei

11. Jurnalul inregistrarilor facute cu camera fixa.

12. Lista de verificare a filmarilor din zilele preselectiei


1. Formular de inscriere

- se ataseaza fotografia

- se completeaza cu majuscule

- fiecare membru al unui grup trebuie sa completeze un formular separat

Nume

Prenume

Adresa

Cod postal

e-mail

contact aditional

varsta,

telefon de acasa

telefon de serviciu

telefon mobil

ocupatie

nationalitate

Ce talent ai ?

- marcati casuta potrivita

cantaret solo

dresura de animale

acrobatii

jonglerii

grup vocal, instrumental

comediant

ventriloc

contorsionism

magie

imitator

altele (in acest caz, explicati)


Va rugam sa ne dati detalii despre numarul dv.

De ce v-am alege pe dv. ?(spuneti de ce credeti ca numarul dv. e deosebit sau unic)

Enumerati numele persoanelor care participa la numarul dv. si rolul acestora.

Ati mai aparut vreodata la televizor ?

Daca 'da', dati-ne date si detalii.


Auditii

In caz de selectie, va rugam sa ne indicati prima si a doua preferinta pentru locul auditiei

Termeni si conditii

Va rugam sa cititi tot documentul, inainte de a-l semna.

1. Freemantle Media Limited (Compania) isi rezerva libertate deplina in selectionarea solicitantilor, iar decizia sa este finala.

2. Cererea dv. de inscriere va fi luata in considerare numai daca este semnata si datata corespunzator. Daca aveti sub 18 ani:

i) aceasta cerere de inscriere trebuie sa fie semnata de un parinte sau de un tutore.

ii) trebuie sa fiti insotiti de un parinte sau de un tutore la auditie.

3. Este esential sa ne trimiteti inapoi acest formular cat de curand posibil

Orice formulare primite din Londra sau Birmingham dupa 12 ianuarie 2007 sau Cardiff si Manchester dupa 21 februarie 2007 nu vor fi luate in considerare.

4. Aceasta este o cerere de inscriere la un concurs din cadrul unui program televizat de divertisment, intitulat provizoriu 'Britain's got talent' (Programul), pe care compania isi propune, dar nu se angajeaza sa-l produca pentru ITV. Informatiile pe care le dezvaluiti in acest formular pot fi folosite in Program, daca veti fi selectat.

5. Intelegeti si sunteti de acord sa respectati regulile, termenii si conditiile acestei competitii, asa cum sunt ele stabilite de catre Companie (Regulile), precum si faptul ca Regulile pot fi schimbate (fara limitare verbala) in orice moment de catre Companie, iar dv. veti fi obligati sa le respectati. Deciziile companiei sunt definitive.

6. Trebuie sa fiti rezident in Marea Britanie sau Republica Irlandeza, cu pasaport valabil. Veti prezenta companiei un act doveditor pentru varsta (certificat de nastere si/sau pasaport valabil)

7. Toate detaliile personale si/sau informatiile furnizate in cererea dv. de inscriere trebuie sa fie adevarate, corecte si in niciun fel inselatoare.

8. Compania isi rezerva dreptul sa va descalifice daca ati furnizat detalii personale si / sau informatii mincinoase, inexacte sau inselatoare, daca nu ati respectat Regulile si/sau ati incalcat termenii acestui document.

9. Fara consimtamantul anterior al Companiei, nu aveti dreptul sa faceti publice sau sa discutati cu un tert orice informatii privind cererea dv., Programul, aparitiile dv., echipa de productie sau orice participanti la program, precum nici orice alte informatii care ar putea sa ajunga la dv. (inclusiv informatii legate de compania de difuzare, Simco Limited, co-producatorul sau Compania), cu exceptia cazului in care aceste informatii sunt deja de domeniul public.

10. Trebuie sa spuneti companiei detalii privind orice procese civile sau penale in care sunteti sau ati fost implicat, precum si orice condamnari neispasite.

11. Trebuie sa va asigurati ca animalele folosite in numarul dv. au toate vaccinele necesare si veti furniza Companiei toata documentatia sau veti face tot ceea ce este in mod rezonabil necesar astfel incat Compania sa stabileasca daca animalele pot participa la Program fara sa pericliteze siguranta cuiva.

12. Trebuie sa anuntati compania din timp daca intentionati:

i) sa faceti cascadorii periculoase si sa explicati natura lor.

ii) sa folositi orice forma de echipament necesar pentru numarul dv. Veti fi responsabil cu aducerea echipamentului (cu conditia sa fie potrivit pentru o auditie locala). Dv. raspundeti de siguranta si de caracterul adecvat al echipamentului. Focurile de artificii nu sunt permise.

Declaratie

Va rugam, cititi cu atentie si semnati.

Informatiile oferite sunt corecte si sunteti de acord cu conditiile stabilite mai sus. Daca aveti sub 18 ani, acest formular trebuie semnat in numele dv. de un parinte sau de un tutore.

semnatura, data

Consimt ca persoana mai sus mentionata sa se inscrie si sa participe la Program, in conformitate cu acest formular si sunt de acord ca toate informatiile furnizate in acest formular sa fie folosite in Program

nume, semnatura, parinte sau tutore, data.

Includeti o inregistrare cu numarul dv., daca aveti asa ceva.

V-am fi recunoscatori daca ati completa formularul si l-ati trimite inapoi in 7 zile la


Regulile Auditiei

Va rugam, veniti imbracati ca sa faceti impresie si fiti constienti de faptul ca, din cauza raspunsului extrem de numeroase, nu vom putea vedea tot numarul dv. Va rugam sa fiti pregatiti sa ne aratati ce e mai bun in numarul dv. Fara retinere !

Trebuie sa prezentati acea parte a numarului dv. care sa arate Britaniei ca aveti talent. Aveti numai o auditie, asa ca straduiti-va sa ne impresionati.

Trebuie sa aduceti tot ce va trebuie pentru numarul dv. NU vom putea sa va dam niciun fel de echipament: pian, amplificatoare etc.

Daca numarul dv. include un copil de 15 ani sau mai tanar si vi s-a alocat o auditie in timpul orelor de scoala, va rugam sa ne sunati si vom muta auditia la o alta ora, dupa cursuri.

Nu exista locuri speciale pentru a va schimba, asa ca va trebui sa veniti imbracat asa cum vreti sa va prezentati la auditie.

Deoarece timpul auditiei e limitat, trebuie sa va pregatiti cat mai mult in avans. Daca sunteti de parere ca va trebuie mult timp ca sa va pregatiti numarul (ex: iluzionisti, dansatori pe sarma), atunci va rugam sa ne contactati

Deoarece  trebuie sa respectam regulile de siguranta si sanatate, va rugam sa ne anuntati din timp daca numarul dv. contine aspecte periculoase, la numarul de mai sus

Cantaretii

Va rugam sa pregatiti o strofa si un refren. Puteti canta a capella sau cu negativ. Dar daca optati pentru negativ, trebuie sa ne spuneti numele melodiei si cine a scris-o.

Grupuri muzicale/muzicieni

Tineti cont de faptul ca nu va vom furniza instrumente. Cum durata auditiei este limitata, nu vom putea permite amplasarea unor instrumente mari, precum tobele. Puteti aduce orice instrumente mici ce se pot amplasa cu usurinta (chitare, flaute, claviaturi etc) si sa va prezentati la auditie in mod normal.

Grupurile si acei muzicieni care folosesc tobe sau orice alte instrumente mai mari, trebuie sa aduca o caseta sau un DVD cu numarul lor artistic. Alegeti cea mai buna interpretare si aduceti caseta cu dv. la auditie. Toata orchestra/trupa trebuie sa vina imbracata in costumele de spectacol.

Comici /ventriloci /dansatori /magicieni /jongleuri

Deoarece timpul e limitat, va rugam sa pregatiti partea cea mai impresionanta din numarul dv. Daca pentru numarul dv. e nevoie de muzica, aduceti un CD cu dv., cu titlul melodiei si autorul.

Dresura de animale

Trebuie sa ne anuntati ca veti veni cu animale, sa ne spuneti ce numar si ce fel de animale. Asta include animalele periculoase (lei, serpi, elefanti) Numar de urgenta:

Toate animalele trebuie sa fie in cusca sau tinute in lesa !

Numere periculoase

Va rog sa ne spuneti ce necesita numarul dv., cat spatiu, ce inaltime etc. Trebuie sa ne anuntati si in legatura cu echipamente considerate periculoase. Va rugam sa sunati la numarul de urgenta pentru a ne da detalii despre numarul dv.

Copii sub 18 ani

Minorii trebuie insotiti de un parinte sau un tutore.

Ne rezervam dreptul de a cere o inregistrare cu numarul dv., in locul unei prime auditii, din motive de siguranta.




SCRISOARE DE AUDITIE

Nume, adresa, cod postal

Draga

Felicitari ! Ai fost selectat sa participi la o auditie pentru BGT. Din pacate data de mai jos nu se poate modifica. Te rugam sa intelegi ca, din cauza numarului mare de persoane pe care trebuie sa-i vedem, nu putem prevedea cat va dura auditia, asa ca ia in considerare posibilitatea sa astepti destul de mult la locul stabilit. Te sfatuim sa-ti rezervi suficient timp pentru a ajunge la auditie, pentru ca daca, intarzii, nu vom putea sa-ti schimbam programarea. Poti veni insotit de prieteni sau de familie.

Din cauza genului programului, te rugam sa citesti regulile auditiei pentru mai multe informatii legate de numarul tau.

DETALII PRIVIND AUDITIA

Data, ora, locul auditiei.

Daca vei avea succes la aceasta auditie, vei fi rechemat la o alta selectie, la una dintre datele urmatoare. Aceste date nu pot fi schimbate si reprezinta unica ta sansa de a merge mai departe in acest concurs.

INFORMATII IMPORTANTE

Trebuie sa semnezi formularul alaturat si sa-l ai cu tine la auditie. Este un document legal care ne permite sa te filmam si sa te includem in program, asa ca te rugam sa-l citesti cu atentie. Daca nu e semnat formularul, nu vei putea participa la program. Minorii trebuie sa aiba formularul semnat de un parinte sau un tutore.

Trebuie sa ai un act de identitate: pasaport, permis de conducere sau certificat de nastere. Certificatul de nastere trebuie insotit de carnetul de asigurare.

Numarul de concurs e individual si e important sa ti-l amintesti. Vom folosi acest numar pentru a te identifica in timpul auditiilor.

Este singura ta sansa de a-i impresiona pe evaluatori, tine cont de asta cand decizi ce numar sa prezinti. Vino imbracat pentru a impresiona si fii pregatit sa-ti faci numarul cat mai bine. Asteptam cu nerabdare sa va vedem pe tine si numarul tau artistic.


Fise BGT:

Sesiunea 1

Locul auditiei, data, sala, evaluatorul

Numar de concurs

Numele artistului si info

Cantec, autor/

Recuzita necesara

Evaluare (G/R, probabil great/rubbish 1-5

Comentarii.


Fise din sala de auditie

Oras, data, sala, evaluator, fotografie concurent

Numarul casetei, TC IN, TC OUT

Numar, nume artist, varsta, profesiune, categorie, informatii despre numarul artistic (numar de interpreti, tip de numar), muzica (melodie, artist), recuzita necesara, cea mai buna parte a auditiei, caseta cu numarul artistic (informatii si comentarii), evaluare.


BGT SERIA 2


Impartirea documentelor cu informatii despre casete


Jurnalul tuturor casetelor

In acest document e inregistrata fiecare caseta pe care o folosim, plus urmatoarele informatii: ce regizor/producator a insotit echipa, operatorul, sunetistul si cel care a tinut jurnalul filmarilor (desi acesta se schimba rareori si numai pentru motive serioase)

Proiectul de montaj

Este documentul-cheie pentru editare. In el veti vedea coloane etichetate ca 'buzz words', cunoscute de cei care fac inregistrarile si care le vor trece in inregistrarile lor pentru ca eu sa le pot pune in partea corecta a documentului. Numarul casetei, TC in si out si o scurta descriere a actiunii, precum si numerele de concurs intra in acest document.

Jurnalul inregistrarilor cu camera fixa

Acest document e facut in asa fel incat fiecare oras sa aiba propria sa fisa, dar toate sunt adunate in acelasi dosar, ca sa fie mai usor de gasit si, eventual, pentru a folosi o inregistrare pentru alt oras decat in cel in care a fost filmata.

Numere artistice de prezentat juriului

Este al doilea document cheie. Dupa ce am decis care sunt actele DA, reiau toate inregistrarile si scot toate imaginile pe care le avem cu artistii din acel numar si apoi le impart in diferite categorii, pe care le veti putea vedea in documentul acesta.

Rezumatul zilei

Pentru inregistrarile din fiecare zi, am un dosar A4, care e impartit pe echipe si camere de preselectie. La inceputul fiecarui dosar, pun o copie cu rezumatul zilei, ca, la montaj, P/R sa-si dea seama dintr-o privire ce s-a filmat in acea zi.


Organizarea actelor

Dosarele zilei

Pentru fiecare zi, am un dosar A4, divizat pe echipe si sali de preselectie, asa cum am spus mai sus. Fiecare oras are un cod colorat, ca sa fie mai usor de reperat la montaj. De exemplu, dosarele cu Londra sunt toate albe, cele cu Manchester sunt rosii. Toate inregistrarile de la echipele cu camere Digi sau DV intra aici, ca si notite din fiecare sala de preselectie numai cu numarul casetelor folosite acolo, dar fara alte informatii. Asta numai ca sa am o copie scrisa a ceea ce ar trebui sau n-ar trebui sa am in materie de casete. Nu vreau sa pierd vreuna ! De obicei, dupa ce terminam intr-un oras, scot la imprimanta sumarul zilei (descris mai sus) si o copie cu TOATE informatiile despre casete din acea zi, le comprim si le pun la inceputul acelui dosar.

Dosarul orasului

Dupa ce terminam auditiile intr-un oras, fotocopiez toate notitele si le pun intr-un dosar A4, impartindu-le pe zile. Notitele din fiecare zi sunt puse laolalta, cu un sumar al zilei printat in fata. Este practic o dubla masura de siguranta, dar dosarul e util, daca doi regizori vor sa vada aceeasi zi, la montaj.

Dosarul proiectului de montaj

Imprim fiecare pagina a proiectului de montaj, pentru orasul respectiv si le pun intr-un dosar, care e impartit pe orase. Le organizez astfel incat sa fie de acelasi gen intr-o sectiune, pentru a fi mai usor de gasit la montaj.

Dosarul cu jurnalul tuturor casetelor

Scot la imprimanta toate jurnalele cu informatii despre casete si le pastrez intr-un dosar pentru toate orasele.

Dosarul cu informatii despre artisti

Nu este inca bine definit, deoarece de-abia am definit numerele artistice de prezentat juriului, asa ca abia am stabilit un model. Dupa ce voi gasi toate inregistrarile cu numerele si artistii respectivi si le voi aranja in ordine, voi face si o copie pentru a o pune in acest dosar. Voi avea o copie pentru zilele preselectiei si una pentru ziua auditiei, desi asta s-ar putea schimba, cred.

Practic, la finalul auditiilor din Londra, 7 zile, am: dosarul fiecarei zile (7 dosare A4, impartite pe sali si echipe), un dosar al orasului (dosar A4, impartit pe sapte zile). Am adaugat proiectul de montaj pentru Londra, inclusiv informatiile despre filmarile cu camera fixa, la dosarul proiectului de montaj. Am adaugat foile cu numerele casetelor folosite la jurnalul tuturor casetelor. Dupa ce vom sti actele selectionate din Londra, le voi  scoate la imprimanta si le voi adauga la dosarul cu numere de artistice de prezentat juriului, alaturi cu cele deja adunate la Blackpool.


Buzz words

Iata cuvintele cheie pe care am decis sa le folosim (Ben Thursby le-a ales si, daca unele situatii se repetau, adaugam cuvinte cheie noi)

Buzz words se refereau initial la anumite declaratii ale oamenilor sau intrebari puse de P/R, dar acum includ si anumite imagini, de exemplu cozile de la inregistrare. Daca va uitati ep document, le veti putea repera. Toate sunt notate de cei care tin evidenta in aceeasi coloana, pentru montaj, din fisele lor. Deci cuvintele/imaginile sunt:

inregistrare

coada

BGT

camera mobila sala de asteptare

interpretari in sala de asteptare

taieturi

ce de oras (de ce e bine sa venim acolo, ce are orasul de oferit)

imagini generale

evaluatori (parerea oamenilor)

familia regala (ce cred despre ea, daca ar vrea sa dea spectacol pentru ea)

bun-venit )imagini cu bun-venit in oras

visuri (ce visuri au oamenii, se pare ca o gramada viseaza sa ajunga sa joace in West End)

zvonuri, ce cred oamenii despre ele

imagini de final, in general cu toata echipa, facand chestii prostesti si ridicole.

Cand cei care tin jurnalul scriu aceste cuvinte-cheie in coloana de montaj, ei le inregistreaza, pentru ca mai intra si alte chestii in aceasta coloana, de exemplu notite despre interviu. Prin incercuire, sunt mai usor de gasit.

Cand trebuie sa caut imagini cu un artist, pe care sa-l prezentam juriului, voi putea sa caut dupa numarul de concurs intr-o sectiune intitulata generic 'Visuri'. Daca artistul a fost intervievat, voi gasi la ce ora s-a luat interviul, asa ca nu va trebui sa iau la rand inregistrarile din toata ziua respectiva.


Dosarul cu artistii de prezentat juriului

La finalul zilei, P/R si evaluatorii din salile de preselectie  se aduna si discuta numerele notate cu DA, pe cele pe care le vor prezenta prod. executivi si alcatuiesc un document cu numele si numerele de concurs si ce interviuri sau imagini au cu respectivii artisti. Odata ce avem confirmarea numerelor care vor fi prezentate juriului, folosesc lista aceasta ca sa caut ceea ce au filmat ei. Este o indicatie, dar reiau si fiecare pagina a inregistrarilor, pentru a fi sigura ca avem toate imaginile filmate.

Sper ca explicatiile impreuna cu documentele in sine au sens, dar daca am scris ceva care nu pare logic, ma puteti suna fara probleme si vom discuta la telefon.


NOTA:

Numerele de prezentat juriului! Deoarece inca lucrez la acest dosar, nu am un exemplu pentru dv., dar cand voi avea destule, va voi trimite o copie.


Explicatii pentru fisele casetelor din sala de preselectie

Toate casetele echipelor si camerelor de filmare trebuie sa fie etichetate si trimise la documentaristul de la sediul din Stephen Street. La locul filmarilor, toate casetele vor merge la Laura ca sa le eticheteze si sa le trimita. Tot Laura va distribui etichetelor pentru casete zilnic. Vor exista trei etichete pentru fiecare caseta: una pentru caseta, cealalta pentru cutia casetei si una pentru fisa casetei. Pe fiecare fisa sunt locuri libere, pentru orice eventualitate.

Camere

2 echipe cu camere digitale, pentru interviuri si filmari in sala de asteptare

2 echipe cu camere Z1, pentru interviuri si filmari in sala de asteptare

2 camere PD150, folosite la biroul de inregistrare, camere fixe - casete furnizate de Hotcam

5 camere PD 150, cate una in fiecare sala de auditie - casete mini DV (DVM60) furnizate de producatori


Tipuri de etichete:

Exista trei tipuri de etichete:

pentru camerele mobile (DIGI x 2 si Z1 x 2)

pentru casete folosite in camerele fixe de la biroul de inregistrare (2 x PD150)

pentru camerele fixe din salile de auditie (5 x PD150)


Etichete pentru camerele mobile

Prima caseta pentru prima zi a Echipei A in fiecare oras, va fi etichetata astfel:

Blackpool BK

BGT2 CBK1 A01

Glasgow G

BGT2 CG1 A01

BGT 2 Britain's got talent, seria 2

C = cull day (ziua preselectiei)

BK1= Blackpool ziua 1

A =camera A

caseta 1

Etichete pentru casetele camerelor fixe de la biroul de inregistrare

Folosesc acelasi sistem ca la camerele mobile, dar se pune T, pentru time lapse, in locul literei pentru echipa de filmare

Etichete pentru casetele camerelor fixe din salile de auditie

Prima caseta din prima zi de filmare pentru sala A va fi notata astfel, in functie de oras.

Blackpool

CR BK1 A01 (BGT2)

CR= cull room (sala preselectiei)

BK= Blackpool,

ziua intai

A= sala A,

01= caseta 1


Lista cu imaginile ce trebuie filmate in zilele preselectiei


Ext., multimi

1. Imagini cu multimi aplaudand

filmati si cadre largi si planuri apropiate cu camerele digitale. Veti avea nevoie de scari sau de platforme pentru camerele digitale ca sa fie destul de sus pentru planurile apropiate

va trebuie cineva care sa joace rolul de maestru de ceremonii, noi folosim un P/R, trebuie sa aiba temperamentul necesar de sergent major frustrat si un om care sa dea tonul multimii, in directia dorita de dv.

puneti multimea sa aclame si sa se agite pana le spuneti sa se opreasca. Daca obosesc, spuneti-le sa isi agite bratele in tacere, doar mimand aclamatiile (pare o absurditate, dar, in mod ciudat, le place sa faca chestia asta si veti obtine imagini grozave)

puneti-le muzica si faceti-i sa danseze.

Puneti-i sa urle titlul emisiunii

2. Plan general cu oamenii asteptand la coada, sunt imagini care vor fi folosite pentru secvente de genul 'in timpul asta, la coada' Din nou, conteaza marimea, dar nu si zgomotul

Din nou, filmari in plan apropiat si indepartat.

Puneti-i sa zambeasca si sa salute spre camera, altfel vor avea mutre plictisite.

3. Sosirea multimilor, din nou cadre largi, cu multimi imbulzindu-se la preselectie.

Din nou, plan indepartat si apropiat.

cel mai bun mod de a face asta e sa-i inregistrati si apoi sa-i manati afara, unde puteti sa-i miscati cum vreti, fara sa le fie teama ca isi vor pierde randul la coada.

Din nou, va trebuie un maestru de ceremonii care sa le spuna ce sa faca.

4. Imagini care sa arate trecerea timpului, cu cateva camere DV care sa filmeze venirea si plecarea oamenilor

5. Amuzament la coada

Cu camerele mobile, asigurati-va ca aveti destule imagini cu oameni dansand, cantand, demonstrandu-si talentele, catre camera sau catre ceilalti asezati la coada.

Imagini cu oameni razand, privind, aplaudand.


Inregistrarea

6. Imagini de la biroul de inregistrare, cu camera mobila sau fixa.


Zona de asteptare

Planuri generale cu oameni aclamand, la fel ca afara.

filmati si cadre largi si planuri apropiate cu camerele digitale. Veti avea nevoie de scari sau de platforme pentru camerele digitale ca sa fie destul de sus pentru planurile apropiate

va trebuie cineva care sa joace rolul de maestru de ceremonii si un om care sa dea tonul multimii, in directia dorita de dv.

puneti multimea sa aclame si sa se agite pana le spuneti sa se opreasca.

puneti-i sa urle titlul emisiunii

8. Cadre largi cu sala de asteptare, pentru secvente de genul 'in timpul asta, in sala de asteptare' Din nou, numarul conteaza, dar nu si zgomotul.

Filmati in plan apropiat si indepartat

Aveti grija sa inregistrati diferite stari de spirit, cele mai importante sunt agitatie (oameni dansand, cantand etc) sau nervozitate (spuneti-le tuturor sa-si exprime nervozitatea in tacere, cateva minute)

9. Imagini care arata scurgerea timpului in sala de asteptare, folosind camere fixe, care sa arate cum sala se goleste si se umple alternativ

10. Amuzament in sala de asteptare

Cu camerele mobile, asigurati-va ca aveti destule imagini cu oameni dansand, cantand, demonstrandu-si talentele, catre camera sau catre ceilalti care asteapta.

Imagini cu oameni razand, privind, aplaudand.

Interviuri

P/R trebuie sa ia cat mai multe interviuri posibile in toate cele trei zone: coada, inregistrare, sala de asteptare.

Prezentator

Cadrele pentru prezentatori e mai bine sa le filmati in zilele preselectiei, pentru ca numai atunci aveti multimi mari.

Sa existe o secventa de inceput/final pentru fiecare oras.


Juriul

Cum alegeti membrii juriului

Trebuie sa fie experti, capabili sa aprecieze talentul cuiva.

Exemple:

directori in companii de inregistrare

jurnalisti specializati in divertisment

artisti

impresari

producatori

Trebuie sa aveti un juriu divers ca varsta, sex, temperament. Faima nu e totul.

Rolul membrilor juriului

sa aiba o opinie

sa fie un om integru

sa ajute transmiterea povestii catre spectator

sa adauge emotie, umor, drama si, ocazional controversa.

sa selecteze numerele artistice ce vor fi supuse votului public.

Membrii juriului trebuie sa asculte de producatori. Ei va asigura ca seria de emisiuni are combinatia perfecta de talent si drame umane.


Intrebari

Pregatirea juriului pentru discutiile initiale

Dv. alegeti cine pune intrebarile

Ganditi-va care membru al juriului e mai potrivit pentru un anume artist si povestea sa: emotiv, sensibil, complicat, nostim

Ghidasi-i in alegerea intrebarii

Intrebari cheie:

Cine esti ?

De ce ai venit azi aici ?

Varsta, daca e relevanta.

Care e visul tau ?

Despre ce e numarul tau ?

Cine crezi ca e la fel de bun ca tine ?

Cu cine te compari ?

Unde te vezi peste cinci ani ?

Crezi ca ai calitatile necesare pentru a castiga ?

Folosirea semnalului sonor:

O data,  daca un membru al juriului vrea sa opreasca artistul

De trei ori, si artistul se opreste imediat

Daca a folosit semnalul sonor acel membru al juriului nu mai voteaza.

Fiti precauti cu copiii.

Comentariile si votul juriului.

Presedintele juriului determina ordinea comentariilor.

Intai comentarii, apoi se trece la vot !

Voteaza la final, unul cate unul

Exploatati votul decisiv, daca se ajunge intr-o asemenea situatie.

Momentul verdictului trebuie sa produca emotie pe scena.


Alte indicatii pentru membrii juriului

Expresii faciale

Salutati publicul din sala, inainte de fiecare sesiune.

Comentarii intre doua interpretari

Remarci din culise

Ocazional, scuturati-i

Ascultati de producatori !


Auditii Got Talent

Procesul de selectie


Introducere

Odata terminata preselectia, urmatorul pas este sa alegeti concurentii pe care vreti sa-i prezentati juriului si sa-i organizati intr-o ordine de concurs astfel incat sa va folositi cat mai eficient resursele, membrii juriului, prezentatorii, publicul si, desigur, echipa.

Numere esentiale

In Marea Britanie, a fost stabilit un buget ce permitea prezentarea a 40 de numere artistice in fata juriului si a publicului, in fiecare zi de filmare.

Fiecare zi este impartita in doua sedinte de filmare de cate trei ore, iar publicul se schimba in pauza dintre sedinte.

Echipa filmeaza 2-3 zile in fiecare loc stabilit pentru auditie, in functie de materialul necesar si de lungimea emisiunii. O zi de filmare nu furnizeaza suficient material pentru un episod complet si nu justifica nici cheltuielile de deplasare si organizare.

Cu o zi inaintea filmarilor, se pun la punct detaliile si se fac testele necesare.

In consecinta, pentru doua zi de filmari, trebuie selectate 80 de numere artistice.

Procesul de selectie

La sfarsitul fiecarei zi de preselectie, casetele din salile de auditie sunt trimise  la biroul producatorilor cu o lista detaliata a numerelor artistice care, in opinia evaluatorilor, merita sa fie prezentate juriului. Folosind o mica unitate de montaj non-liniar, un operator de montaj converteste digital fiecare numar artistic selectat si compileaza un set de DVD-uri pentru fiecare oras. Fiecare DVD contine un gen de numar artistic, asa ca pentru fiecare oras vor exista 4 DVD-uri. Categoriile sunt: muzicieni, cantareti, dansatori, diverse. In unele cazuri, sunt atatea numere artistice selectate incat nu incap pe un DVD si se aduna mai multe. Operatorul de montaj adauga pe ecran numele si numarul de concurs, pentru a facilita procesul de selectie, iar asistentii fac o lista cu numerele artistice de pe fiecare DVD, cu detalii si orice observatii facute de evaluatorul de la preselectie. Un exemplu de astfel de lista gasiti in Anexa 1.

Odata compilate DVD-urile si facute listele, incepe selectia.

La reuniunile pentru selectie, sunt prezenti producatorii executivi, producatorii, regizorul si P/R responsabili cu filmarile de la preselectie. Fiecare primeste un DVD.

Producatorul vine cu un numar estimativ de numere artistice din fiecare categorie, necesare pentru locul de auditie aflat in discutie. Trebuie sa se incadreze in timp! Lista include si o estimare a numerelor oribile pe care le poate include.

Lucrand pe categorii, fiecare numar artistic e vizionat, apoi discutat din punctul de vedere al calitatii artistice, al potentialului si al interesului creat. P/R pot oferi informatii suplimentare privind potentialul emotiv al artistului, care ar putea da bine la televizor. Odata discutia incheiata, producatorul noteaza numarul cu da, nu, poate. Evident, competitia e mai dura la unele categorii. De obicei sunt mai multi cantareti si dansatori decat poate include emisiunea, asa incat concurenta e acerba. Lucrand pe categorii, echipa care vizioneaza isi da seama rapid de nivelul talentului de la acea preselectie si evita astfel prea multe reevaluari. Daca la finalul reuniunii, nu sunt destule numere artistice notate da la fiecare categorie, producatorul poate reevalua o parte din numerele notate poate sau, in mod exceptional, sa mareasca numarul de artisti alocat altor categorii.

Dupa incheierea sesiunilor de vizionare, urmeaza organizarea numerelor artistice selectate intr-o ordine de concurs, pentru o serie de auditii.

Ordinea de desfasurare

Asa cum am spus la inceput, planul de baza consta in doua sesiuni de filmare. In fiecare sesiune se vor filma zece numere artistice, apoi se va face o scurta pauza, apoi se vor filma alte zece numere. Urmeaza o pauza de doua ore in care alte echipe de filmare si prezentatorii iau interviuri concurentilor, pentru a completa interviurile luate la preselectie. Dupa pauza, urmeaza o noua sesiune similara, cu un public diferit.

Fiecare sesiune e abordata ca un spectacol de sine statator, in ceea ce priveste ordinea de desfasurare. Scopul este sa oferiti juriului si publicului trei ore de divertisment cu artisti buni, artisti netalentati si o diversitate care sa le retina interesul si sa ii amuze. Nu uitati ca ordinea de filmare rareori coincide cu ordinea de transmisie.

Pentru fiecare sesiune, baza este formata din:

deschiderea cu un grup artistic numeros. Cel mai adesea, alegem grupuri de dans, pentru ca muzica si ritmul creeaza atmosfera, ii fac pe oameni sa aplaude

Urmeaza contrastul cu cateva numere artistice foarte proaste ca oamenii sa inteleaga ce-i cu semnalele sonore, iar juriul sa se obisnuiasca sa trimita oamenii la plimbare. Este foarte important la prima sesiune. De obicei, stim deja ca exista cel putin un numar foarte prost care va fi eliminat fara discutii (buzzed off), plus alte doua care arata ca niste potentiale esecuri.

Acum urmeaza numarul artistic bun, mai ales cel care atinge coarda sensibila, numarul caruia juriul cu greu i-ar putea spune nu. Nu uitati ca publicul e al patrulea membru al juriului si ar putea sa-si manifeste dezacordul, daca juriul oficial spune nu.

Urmeaza cel mai probabil unul doua numere jalnice

Apoi un numar cu artisti talentati.

La final, un numar foarte prost, dar cu potential lacrimogen.

Aici se termina jumatate de sesiune, urmeaza pauza scurta si se reia ciclul cam in aceeasi ordine.

Ordinea de desfasurare e o arta, nu o stiinta si, dupa cateva incercari, va deveni ceva familiar echipei. Trebuie sa tineti seama in aceasta ecuatie de numerele cu recuzita complicata. Acestea necesita timp pentru a construi platforme speciale. Evident, aceste numere intra la inceput sau imediat dupa pauza, astfel incat sa puteti pregati scena. Ideea e sa minimizati pauzele dintre numerele artistice, ca sa nu se plictiseasca juriul sau publicul. Asta inseamna ca, uneori, sesiunea nu incepe cu numere energizante, ci cu un numar mai greu de pus in scena, de genul numerelor cu gimnasti. Aveti insa grija sa puneti imediat dupa un numar artistic care sa inflacareze spectatorii.

Pentru a usura ordinea de desfasurare, folositi cartoane colorate puse pe o tabla, o metoda simpla, dar inca neintrecuta. Uitati-va la imaginea de mai jos. Aceasta e ordinea de desfasurare a auditiilor din Blackpool, intr-o zi.

Cartoanele sunt: roz pentru dansatori, galben pentru cantareti, alb pentru diverse, verde pentru muzicieni.

Fiecare cartonas contine numarul si numele artistului si o mica fotografie care sa aminteasca tuturor despre ce e vorba. Sunt notate si comentarii care sa ajute la stabilirea ordinii. Comentariile reprezinta lucrurile importante. In plus, producatorul a marcat cu o cruce rosie numerele pe care se asteapta sa le vada eliminate fara drept de apel si stele verzi pentru artistii realmente talentati, care ar trebui sa se descurce bine.

Primele doua coloane reprezinta prima sesiune, celelalte doua coloane a doua sesiune, dupa pauza.

Este o metoda simpla, ce-i permite producatorului sa vada ordinea de desfasurare dintr-o privire si sa jongleze cu cartonasele pana gaseste o structura precum cea descrisa anterior, care, in opinia lui, va avea rezultate bune.

Fiecare zi are tabla sa, iar acestea se afla in general in biroul unde lucreaza producatorul si echipa. Exista schimbari frecvente. Uneori echipa are motive intemeiate sa mute numarul A in fata numarului B. Uneori, circumstante neprevazute impun schimbari intre sesiuni. E usor sa neglijezi faptul ca artistii minori trebuie sa intre in general in prima sesiune, nu seara tarziu.

E bine sa lasati tablele un timp, pentru ca ideile bune si modificarile impuse sa poata fie puse in practica. dar unul dintre departamentele care va astepta cu nerabdare finalizarea desfasuratorului este echipa care raspunde concurentilor. Ei au nevoie de confirmarea ordinii de intrare in concurs, ca sa poata trimite scrisori de confirmare si sa faca aranjamentele de calatorie, vezi Anexa 2, Scrisoarea juriului. Alti membrii ai echipei asteapta sa rezolve chestiuni precum muzica, echipament special si chestiuni de siguranta, astfel incat nu puteti amana decizia prea mult. Cand toata lumea e multumita si convinsa ca aceasta e ordinea optima, atunci ordinea de desfasurare e imprimata si devine baza unei zile de filmare. Anexa 3 Call out si 03a Blackpool Tech Doc. Remarcati cum s-a schimbat ordinea de desfasurare si estimarea producatorilor privind timpul pe scena al fiecarui numar artistic.

E interesant de remarcat ca in primul sezon din Marea Britanie, prezentatorii veneau din culise si luau interviuri, asa incat artistii considerati netalentati au fost plasati in pozitii strategice pentru a fi evitati, deoarece se credea ca intervievarea lor era o pierdere de vreme. Surpriza neplacuta a fost ca o serie de astfel de artisti s-au descurcat remarcabil de bine, dar, din pacate nu exista suficient material cu ei. Pentru sezonul al doilea, prezentatorii vor sta in culise tot timpul, iar pauza dintre cele doua sesiuni va fi marita la doua ore pentru a le permite sa ia toate interviurile si sa aiba timp sa manance. Planificarea si comunicarea sunt foarte importante. Prezentatorii vor fi permanent insotiti de o mica echipa de productie, formata dintr-un regizor, un scenarist si un asistent. Aceasta echipa trebuie sa tina mereu legatura cu principala echipa de filmare, pentru a lucra cat mai eficient. Toti pot comunica prin radio. Teatrele sunt mari, cu multe scari si, fara o buna metoda de comunicare, toti vor obosi foarte usor.

Observatii tehnice

Urmatoarele observatii tehnice sunt un rezumat al filmarilor de la un teatru. Acesta va fi prezentat in detaliu intr-un document ulterior, dar rezumatul e inclus aici pentru a va ajuta la bugetul estimativ.

Repetitii

In Marea Britanie, niciunul dintre artisti nu repeta pe scena. Regizorul si echipa tehnica va face notite pentru fiecare numar artistic, dupa fisa de la preselectie, dar in general fac repetitii (foarte scurte) numerele artistice la care trebuie verificate masurile de siguranta sau numerele muzicale care au nevoie de o apreciere a sunetului, pentru ca inginerul de sunet sa aiba idee la ce nivel sa seteze microfoanele ca sa se auda si pe ultimul rand. In mod normal, orice numar artistic care necesita asa ceva, va fi primul intr-o sesiune.

Costume

Fiecare artist vine cu costumul sau si li se cere sa poarte exact acelasi costum ca la preselectie si sa aiba exact aceeasi coafura. In felul acesta, interviurile de la preselectie pot fi folosite in emisiunile cu auditiile.

Timp

Toti artistii sunt preveniti sa nu depaseasca 2 minute, altfel exista riscul sa fie eliminati prin semnal sonor, de catre juriu.

Muzica

Artistii furnizeaza muzica, dar alegerea lor e evaluata de regizorul muzical pentru a se asigura ca poate fi folosita intr-o transmisie televizata. In unele cazuri, este necesar sa obtina o copie a melodiei care sa fie editata astfel incat sa fie identica melodiei folosite initial de artist.

In unele cazuri,inregistrarea e de proasta calitate si irecuperabila, incat trebuie inregistrata din nou. Toate melodiile sunt puse pe CD, cate unul pentru fiecare numar artistic. Artistul va da CD-ul in culise asistentului de sunet, pentru playback.

Muzica juriului

Mai multi producatori au cerut informatii legate de muzica folosita pentru intrarea juriului in Marea Britanie. Iata detaliile:

Titlu: Requiem for a Tower Movement IV

Compozitor: Mansell

Universal Music Publishing

Interpret: Nathan Duvall

Compania de inregistrare: Howling Music c/o Nettwerk Productions Ltd.

Informatii tehnice

O lista cu specificatiile tehnice pentru emisiunea britanica se gaseste in Anexa 04

Camere:

Sunt folosite sapte camere digibeta_camcorder, fiecare inregistreaza, nu exista car de televiziune. Fiecare camera transmite pe cate un mic monitor, cele sapte monitoare sunt astfel aranjate incat regizorul sa poata dirija camerele. Aceste imagini nu sunt difuzabile, dar daca e necesar, o simpla consola de mixaj poate fi folosita pentru a reduce calitatea in scopul vizionarii materialului.

Se fac pauze regulate pentru schimbarea casetelor, iar un asistent are responsabilitatea sa adune si sa eticheteze corect toate casetele.  E bine sa aveti un player, pentru a va asigura ca toate camerele inregistreaza corect. Deoarece nu exista variatii ale luminii, camera este programata la parametri optimi si nu sunt necesare unitati de control al camerelor. (CCU)

Dintre cele sapte camere, sase au operatori, a saptea e fixata pe scena.

Sunet

Pentru rapiditate, sunt folosite multe microfoane fara fir, cu diverse culori, pentru o mai usoara identificare. Diverse tipuri de microfoane sunt folosite in functie de tipul numarului artistic. Inginerii de sunet discuta cu producatorii pentru a sti de ce este nevoie si pregatesc o lista detaliata cu echipamentul necesar fiecarui artist. E un lucru obisnuit ca asistentul de sunet sa trebuiasca sa vina pe scena ca sa ia sau sa testeze un microfon. Cel mai adesea, momentul e taiat la montaj, dar poate fi folosit si pentru a demonstra autenticitatea acestei parti a emisiunii.

Microfoanele trebuie sa indeplineasca doua functii.

Pentru TV trebuie sa transmita un sunet brut (rough working mix), pentru camerele si monitoarele din afara salii de spectacol, de exemplu din birourile de productie si din zonele de asteptare. Fiecare microfon transmite separat, pe un sistem de inregistrare cu mai multe canale. Producatorii britanici folosesc un sistem cu disc optic care poate fi usor integrat in echipamentul de montaj. Sunetul post-productie este o parte importanta a procesului de editare si e important sa aveti inregistrari separate cu absolut tot.

Pentru sala de spectacol, trebuie sa transmita unui amplificator de putere (PA), astfel incat publicul si juriul sa auda ce se spune pe scena. Acest lucru se face cu un mixer de amplificare aflat in sala de spectacol, care are conexiuni paralele cu fiecare microfon, cu exceptia celor care preiau reactia publicului. Ambele sisteme audio sunt conectate la aparatul de playback folosit pentru muzica de acompaniament a concurentilor. Dupa cum veti vedea pe imagini, aparatul pentru playback este situat in culise, ca asistentul de sunet sa poata incarca CD-urile necesare artistilor aflati pe scena. Nu uitati si ca artistii nu trebuie sa auda numai acompaniamentul, ci si pe ei insisi (foldback), precum si ceea ce spune juriul.

Trebuie sa tineti seama si de modul in care sunt generate semnalele sonore tip buzzer. Sunetul trebuie transmis la amplificator si la TV mix si trebuie sa fie destul de puternic in sala cat sa opreasca artistii.

Buzzer-ul are doua sunete. Primele doua butoane apasate declanseaza un sunet, al treilea si al patrulea buton declanseaza un sunet mai puternic si mai strident. Aceste sunete sunt disponibile ca fisiere cu extensia .wav . Vedeti Buzz1.wav si Buzz2.wav, alaturate acestui dosar.

Nu subestimati importanta sistemului de amplificare. Un sunet prost inseamna ca publicul, juriul si concurenti nu vor interactiona, iar inregistrarile voastre vor fi dezamagitoare.

Comunicatii

Rareori teatrele au sisteme de comunicatie bune, asa ca nu va bazati pe ele. Aduceti propriile statii emisie-receptie, cat mai multe ! si aveti grija ca fiecare membru al echipei sa le poata folosi. Telefoanele mobile nu sunt la fel de eficiente, nu permit decat comunicarea intre doua persoane o data. Vor exista momente cand va trebui sa comunicati cu toata echipa.

Pentru detalii privind echipamentul de sunet, vedeti Anexele 05 si 06.

Lumina

Nu va asteptati sa folositi sistemul de iluminare din teatru, temperatura culorii nu este potrivita, iar consola de control va fi ascunsa undeva in partea de sus.

Porniti de la ideea ca veti furniza sistemul de iluminat, inclusiv o consola de control pe care o veti plasa in spatele stalurilor, de unde operatorul poate observa tot ce se petrece in sala si pe scena. Pentru lumini va trebuie un canal de comunicare separat. Lista cu echipamente tehnice din Anexa 04 nu include echipamente speciale pentru scena.

Partea buna e ca, odata aranjate sursele de lumina, nu mai trebuie modificate pentru vreun numar artistic anume.

Explicatiile privind buzzer-ele instalate pe masa juriului sunt detaliate in Anexa 07.

Alte lucruri de luat in seama

Paza

Agenti de paza la toate intrarile si pe culoarele spre culise si spre zonele de productie. Organizati un sistem cu ecusoane pentru angajati, astfel incat publicul sa nu poata avea acces in culise. Trebuie sa distribuiti bilete pentru a impiedica aglomerarea teatrului.

Birouri

Aveti nevoie de o sala mare, situata convenabil, pentru biroul echipei de productie. Va trebuie telefoane, faxuri, conexiuni internet, calculatoare, imprimante si fotocopiatoare.

Intr-un spectacol bine organizat se aduna multe documente, pentru a va asigura ca fiecare membru al echipei stie ce se intampla, cand si cu cine. Va trebuie angajati care sa se ocupe de asta, asa ca nu va ganditi ca veti economisi bani lasand acasa o parte dintre oamenii din echipa de productie. La locul spectacolului aveti nevoie de tot ajutorul posibil. Angajati oameni din localitate pe post de curieri, de exemplu. Daca spectacolul e bun, vor fi fericiti sa se implice, chiar pentru o recompensa mica.


DVD cu artistii selectati in Blackpool

Cantareti paginile 2-29

55 de numere artistice

Dansatori pag. 30-57

55 de numere artistice

Muzicieni pag. 58-71

28 de numere artistice

Diverse pag. 72-82

22 de numere artistice

Total numere artistice: 160


Fise preselectie Blackpool (cateva exemple)

Coloane: numar de concurs, numele artistilor si informatii, informatii suplimentare, imagini Digi sau DV, comentarii, evaluare (nu, da, poate)

Cantareti

numar de concurs 0021, prima zi

MC Peanut,

Nume: Stephen Robinson, 32 de ani, Blackpool

Rapper

Ocupatie: Dj

Lucreaza de mult in cluburile locale. Vrea o sansa sa arate de ce e in stare

Comentariile evaluatorului: Dj/Rapper vrea sa-si demonstreze talentul

Numai inregistrarea din sala de auditie !


numar de concurs 0173, prima zi

Bethany Hiron, 14 ani

cantareata, eleva

'Intotdeauna mi-a placut sa cant, dar mi-a fost greu deoarece am fost diagnosticata cu artrita juvenila idiopatica. Vreau sa demonstrez ca oricine poate reusi, daca vrea cu adevarat.

Comentariile evaluatorului: ia multe medicamente, scaun cu rotile, a facut tratament cu steroizi

Inregistrarea din sala de auditie, filmata cu camera mobila stand la coada


numar de concurs 0507, prima zi

Eugene M Levine, 67 de ani

Cantaret, stil vechi

Ocupatie: director de vanzari

'Sunt foarte bun cantaret de balade si sunt pe gustul tuturor, indiferent de varsta. Am invins cancerul de prostata.'

Comentariile evaluatorului:

A aparut la The x Facto si la Star for a night. Spune ca telul sau e sa ajunga in fata lui Simon Cowell.

Interviul si interpretarea din sala de auditie.


numar de concurs 0287, prima zi

Nelson Wold, Londra, 56 de ani

Cantaret

Artist de scoala veche

Ocupatie: artist (fost militar)

'Sunt un artist de moda veche, mi-am perfectionat numarul pe strazile Londrei si vreau sa ajung pe West End'

Comentariile evaluatorului: NEBUN, FOST MILITAR, a vazut multa violenta in viata sa. Mesaj de dragoste si pace à la Walt Disney. Canta cu papusi de plus.

Inregistrari din sala de auditie


Scrisoarea juriului (invitatie la auditie)

Nume, adresa, cod postal

Felicitari !

Ati fost selectat pentru runda a doua a emisiunii BGT.

Pentru urmatoarea etapa a procesului de selectie, va veti prezenta in fata unui juriu de experti. Va trebui sa interpretati exact la fel ca la prima auditie. Puteti veni cu prietenii si familia. Pentru motive de continuitate e important ca dv. si cei care v-au insotit la prima auditie sa purtati EXACT aceleasi haine.

Detaliile auditiei: locul, data, ora

Informatii vitale: pentru ca noi sa fim complet pregatiti pentru auditia dv., va rugam sa informati echipa de documentare in legatura cu numarul dv. artistic: spatiu necesar, chestiuni de siguranta si de igiena, implicarea copiilor sau animalelor, echipamentele folosite.

Veti fi chemat la auditie dupa numarul de concurs, asa ca e important sa vi-l amintiti.

Daca nu am vazut niciun document de identitate cu fotografie, atunci trebuie sa aduceti unul la aceasta auditie.

Fiti pregatiti pentru o asteptare indelungata

Din pacate, data si ora celei de-a doua auditii nu pot fi modificate.


Anexa 03 Ordinea de desfasurare

(numai prima parte a primei sesiuni)

1. Numar de concurs: 1061-1087

Celtic Freedom

27 de dansatori

Danseaza o combinatie de dans irlandez cu street dancing

Cerinte: CD cu muzica

Muzica: Rock this party, Everybody dance now mix - Bob Sinclair

Membri 27

2. Numar de concurs: 2276

Wilf, dansator, 65

Cerinte: CD cu muzica

Muzica: Here come my baby - Brian Poole

3. Numar de concurs: 2294

Trevor Cook, 47, animator petreceri copii

Canta 'First, last, everything'

Cerinte: doar CD-ul

Aduce o maimuta.

4. Numar de concurs: 0672

Nicky Flash, 35

Magician comic

Face numere de magie intentionat nereusite

Cerinte: CD

Muzica: Danny La Rue Copa Cobana

Volumul trebuie sa scada dupa doua minute.

Va inghiti flacari; carucior de supermarket cu recuzita; ghilotina 4ft/2ft; bricheta cu gaz; bat pentru inghitit flacari, galeata cu nisip.

S-ar putea sa aduca o asistenta daca e libera in ziua respectiva; va fi imbracata ca o gorila.

Are nevoie de doua minute de pregatire, in coltul scenei.

5. Numar de concurs: 2118

Anne de Rizzio, 48

Caine dansator

Danseaza cu cainele ei

Cerinte: CD

Muzica: The Carwash, Rose Royce

Al doilea cantec: Trust in me, Jungle book.

6. Numere de concurs 5477-5487

Gym Maniacs 7-15 ani

13 gimnaste

Grup de gimnaste

Cerinte: CD cu muzica

Muzica: Be a clown, Roy Castle

7. Numar de concurs 0596

Alan Strong, 40, imitator

Va imita pe Simon, Louis Walsh, ozzie Osbourne si Ronnie Corbett

Cerinte: isi aduce cutia cu recuzita: palarii, peruci etc

Fara muzica.

8. Numar de concurs: 0980

Susan Hedges, 23, cantareata

Cerinte: playback, First cut is the deepest, Roberta Flack

9. Numar de concurs: 1654, Molly Fenton, 70, cantareata

Canta The Laughing Policeman,

Cerinte: CD playback

10. Numar de concurs: 0862-0863

The Crazy Tramps, 36, 30

Numar de comedie la trambulina

Cerinte: trebuie sa ducem trambulina (cu roti) in culise, 10 minute! N-au nevoie de ajutor pentru a aranja trambulina pe scena. Dureaza trei minute s-o puna, trei minute sa elibereze scena.

Muzica: Toy Dolls - Wipeout

11. Numar de concurs: 0690

Brenda Issaacs, 74 cantareata

Canta 'Over the rainbow', a lui Judy Garland

Cerinte: CD

Va veni cu pantalonasii elastici de anul trecut ?!

Pauza scurta


BGT 2, echipament furnizat de HOTCAM

Preselectie

Doua camere digitale in fiecare zi a preselectiei, cu doua sisteme mobile de inregistrare audio

Comunicare: aproximativ 19 walkies cu 25 de casti camuflate pentru zilele de preselectie. Totusi, asistentii HotCam au trebuit sa ia echipamente suplimentare in toate orasele pentru ca in fiecare zi veneau producatori, directori executivi etc, toti avand nevoie de sisteme de comunicare. E bine sa aveti o lista cu toti cei care vor folosi statii de emisie-receptie.



Echipament video suplimentar:

2 camere Z1

7 camere PD150 furnizate de Talkback (una dintre ele va fi camera fixa)

1 Intel-a-Jib (macara)

2 microwave link kits (emitatoare)

1 sistem dolly cu sina dreapta sau curbata

1 teleobiectiv

1 monitor LCD de 9 inci

1 VDA (amplificator distribuitor video)


Sunet:

2 echipamente audio care includ 2 microfoane de emisie fara fir, 1x416 and boom (microfon cu protectie impotriva vantului?) mixer.

boxe cu CD player


Lumini

4 x diva lights (reflectoare diva ?)

4 x blonde kits

2 x doco lightning kits


Echipe

2 cameramani

2 sunetisti

1 asistent


Transport: HotCam furnizeaza doua vehicule


Zilele de Echipele trebuie sa ajunga in orasul preselectiei cu o zi mai devreme, ca sa ia in primire si sa ajute la instalarea echipamentului.

Tineti cont de asta cand faceti rezervarile. Cei patru soferi se vor intoarce cu cele doua dube cu echipament a doua zi dupa incheierea preselectiei.


Casete: Hotcam furnizeaza casete conform acordului prealabil, Sony Digibeta de 40 de minute si Sony miniDV de 40 de minute.


Auditii


6 camere in sala de spectacol

Camera C: cameraman, obiectiv 20:1, planuri largi cu juriul pe scena.

Camera D: cameraman, obiectiv 40:1, planuri apropiate cu juriul

Camera E: Macara

Camera F: cameraman, teleobiectiv 40:1, in dreapta juriului, filmeaza concurenti; imagini de la distanta cu publicul

Camera G: cameraman, obiectiv 70:1, in spatele salii, planuri apropiate cu concurentii

Camera H: camera fixa, planuri generale - scena si sala, fara cameraman, dar un asistent trebuie sa schimbe caseta.

Teleobiectivele se folosesc in functie de marimea salii.


Camere mobile:

Camera A: camera prezentatorului cu 'sound in the wings' (capteaza si zgomotul de fond?)

Camera B: Camera de asteptare, cu sunet.

O camera de rezerva: a fost luata pentru urgente, dar cel mai adesea, un asistent o foloseste la filmare. De notat ca, daca aceasta camera este considerata si folosita ca o camera suplimentara, atunci nu veti avea o camera video pentru urgente.


ITV 2

2 camere mobile cu sunet


Comunicare:

80 de statii emisie-receptie cu casti. Sunt programate atat pe frecventele din studio/sala cat si pentru cele din zonele de asteptare. In sala, exista o frecventa speciala deschisa, pentru indicatiile regizorului.

10 seturi de casti pentru echipa din sala

1 microfon cu conexiune directa de la regizorul de platou aflat in sala la regizor


Monitoare:

1 rack cu sase monitoare pentru directorul de imagine, cu sunet

1 rack cu sase monitoare pentru directorul de lumini, in spatele salii

2 monitoare de 14 inci cu picture in picture din culise pentru regizorul de platou

1 monitor de 9 inci cu 'picture in picture' din culise pentru cabina trupei de comedie 'Ant and Dec', cu sunet.

1 monitor de 9 inci cu 'picture in picture' din culise pentru 'Ant and Dec'.


Echipament video suplimentar

3 microwave link kits

2 camwave wireless link kit (camere video fara fir)

11 monitoare LCD de 9 inci pentru echipamentul din culise

2 camere video Z1

2 topfinder pentru teleobiective

1 macara

1 sistem dolly cu sina dreapta sau curbata (nu prea folosit)

1 high hat


Echipament de sunet

3 echipamente de sunet pentru camerele mobile

18 echipamente TX

15 echipamente RX cu 3 x 6way RX racks

6 microfoane mari cu emitator

2 x panamic booms

1mixer cu 16 canale si 1 mixer cu 8 canale

8 boxe Fostex

1 CD player cu boxe

4 x MKH60' pentru captarea sunetului de atmosfera

3 x DV 824 recorders (e posibil sa se schimbe cu sistemul Sadie, anul acesta)

1 CD player pentru playback

2 microfoane 816

Va exista o taxa pentru folosirea microfoanelor cu emitator la fiecare sala de spectacol


Sistem PA (amplificator)

Inchiriat de la Talkback-Jackson Audio


Iluminare, in functie de locul de desfasurare

10 x Diva lights

6 x 2K Blonde kits

4 x  doco kits

3 x 1,2 HMI frames

2 x 575 HMI frames


Echipa:

1 director de imagine

5 cameramani

1 director de sunet

7 sunetisti (anul trecut au fost 6 plus 1 asistent, anul acesta n-am avut asistent)

4 asistenti de camera (anul trecut au fost numai 3, dar e prea mult de munca!)


Transport:

4 asistenti plus doi soferi care fac legatura de la HotCam cu microbuze

Restul echipei tehnice calatoreste cu echipa de productie

Toate echipamentele sunt transportate intr-un camion de 17,5 tone. Avbem o limita de transport de 6 tone de echipament.


Transcriere prezentare si comentarii facute de Ant si Dec la Cardiff

JOI

Bun venit la Cardiff !

Dec: Buna si bine ati venit la BGT, emisiunea unde descoperiti cele mai noi si mai interesante numere artistice din Marea Britanie si le oferiti sansa de a aparea la Spectacolul Regal de Divertisment.

Ant: Saptamana aceasta cautam talente in frumosul oras galez, Cardiff. Ma intreba care e cuvantul galez pentru talent.

Dec: Elther.

Ant: Nu stiam ca vorbesti galeza.

Dec: Nu o vorbesc, am un acces de tuse. Elther, elther

Ant: Iata cativa oameni talentati din frumosul oras Cardiff.


Bun venit, imagini Cardiff

Ant: Bine ati revenit alaturi de BGT care s-a mutat in Cardiff, un oras in care talentul se manifesta de la cea mai tanara varsta pana la cea mai inaintata.

Dec: Da, unii dintre batranii interpreti apar pe scena de decenii bune. Dar destul am vorbit despre Piers and Simon, sa revenim la talent.


Bun venit in Cardiff

Dec:

Bine ati revenit alaturi de BGT, emisiunea in care fiecare artist a pus ochii pe acelasi premiu: Spectacolul Regal de Varieteu

Ant: E un eveniment de inalta clasa, numai cu artisti de soi, eleganti, demni Noi cum de n-am fost invitati niciodata ?

Dec (scarpinandu-se in nas) N-am idee.


O zi buna in Cardiff

Dec: Ce inceput ! Juriul e multumit si am vazut oameni cu adevarat talentati.

Ant: E cam greu sa le calci pe urme. Poate sa tina ritmul Cardiff ? Ma intelegeti, nu ?


SAU:

Ant: Ce zi grozava! Juriul e in culmea fericirii si am vazut interpreti minunati !

Dec: As spune ca astazi, stacheta s-a ridicat peste chelia ta.

Rad amandoi, apoi

Ant: stai o clipa !


O zi proasta in Cardiff

Ant:

Ce zi! Juriul e amarat, atmosfera e jalnica si pana acum Cardiff nu a aratat nimic.

Dec: Dar mai e timp sa demonstreze ca are talent. Poate Cardiff sa intoarca roata ?


Ramas-bun Cardiff.

Ant: Ne luam ramas-bun de la Cardiff, unde am vazut numere artistice incredibile si auditii fantastice

Dec: Revenim saptamana viitoare cu un nou set de artisti disperati sa arate ca Britain's got talent.


Show opener

Dec: In caz ca aveti nevoie sa va amintiti, iata cum merg treburile la BGT: auditiile au loc in teatre din toata tara si fiecare artist trebuie sa se prezinte in fata publicului, sunt auditii live. Credeti-ma, spectatorii astia nu au retineri !

Ant: Si asta nu e singura problema! Mai sunt si membrii juriului de luat in seama.


IMAGINI CU JURIUL

Ant: Si iata-i acum ! Incepem cu Piers! Sunt sigur ca va fi la fel de nostim si fermecator ca de obicei.

Dec: Uite-o si pe Amanda, adauga eleganta atat de necesara acestui juriu.

Ant: Si, la final, Simon. Uita-te la el! Adora postura de calau!

Dec: Bine ati revenit, membri ai juriului cu neinduplecatele voastre buzzer-e. Piers, Amanda si Simon au fiecare un buzzer in fata lor. Cand il apasa, se aprinde X-ul din fata, iar cand un artist e marcat cu 3 X-uri, auditia a luat sfarsit.

Juriul apasa butonul de buzzer.

Ant: Nu mi-a lipsit deloc asta.

Dec: E clar pentru toti ? mai ramane un singur lucru de facut: dati frau liber talentului!

Imagini cu primele auditii


Vineri:

Bun venit la Cardiff!Bine ati revenit la BGT, emisiunea unde alegeti noul star britanic si ii dati ocazia sa straluceasca la Spectacolul Regal de Varieteu

Dec: Saptamana asta, cautam talentul la Cardiff, unde vom dovedi ca Tara galilor nu e doar un loc cu barbati cu bile cu forme bizare.

Ant: Ce ?

Dec: Vorbeam de mingile de rugby!  Aici ne arata Cardiff ce poate !

O zi buna in Cardiff:

Ant: Ce zi superba! Interpreti minunati si aproape niciun buzz. Asta inseamna un singur lucru!

Dec: Ca li s-au defectat butoanele pentru buzz. Ori asta, ori Cardiff are oameni talentati cu nemiluita.

O zi proasta in Cardiff:

Dec: Ce zi oribila! Numai buzz-uri de la juriu si numai interpreti penibili!

Ant: Nu-i usor nici pentru comentatori. E greu sa-ti petreci jumatate din viata langa artisti netalentati.

Dec (uitandu-se la Ant): Mie-mi spui ?!


Bun venit la Cardiff

Dec: Bine ati revenit la BGT. Trebuie sa va spunem ca nu toti cei pe care ii veti vedea in seara asta au talent pentru divertisment. Exista un cuvant pentru oamenii astia

Ant: Juriu! Iata pe cine considera juriul demn de a aparea in Spectacolul Regal de Varieteu


Bun venit la Cardiff

Dec: Bine ati revenit alaturi de BGT, locul unde mii de oameni cred ca au talentul necesar pentru a aparea la Spectacolul Regal de Varieteu

Ant: Din nefericire, majoritatea se insala. Dar sunt si vreo cativa cu un talent naucitor. Ce va alege juriul din acest grup ?


La revedere, Cardiff!

Dec: Asta a fost tot de aici, din Cardiff. Vom pleca, dar sigur vom lua ceva cu noi.

Ant: Bazaitul din urechi! Buzz-urile astea trebuie sa fie chiar asa de asurzitoare ?

Dec: Ce?!

Ant (ignorandu-l pe Dec): Revenim saptamana viitoare cu noi artisti gata sa ne convinga ca britanicii au talent.


Cum functioneaza X-urile

Cerintele privind X-urile de pe masa juriului, daca sa fie colorate intens sau palid si cat de prompt sa actioneze. Designer-ul a vrut un fond alb pentru X-uri ca sa iasa in evidenta.

Fiecare X este rezultatul a doua cutii de iluminat, dispuse una intr-alta, protejate de un perete alb transparent. In cutii sunt trei tuburi de neon si fiecare are circuitul sau. Cutia exterioara contine un neon alb, permanent aprins. Cutia interioara are doua neoane, unul alb si unul rosu. In conditii normale, neonul interior alb e aprins, asa ca se vede un X alb. Cand juriul apasa pe buton, neonul interior alb se stinge si se aprinde cel rosu.

De ce neon ? Pentru ca becurile cu incandescenta ocupa mai mult loc si se incalzesc, iar cutiile ar trebui sa fie mai adanci, ca sa evite aparitia de puncte de intensitate mai mare, asociate fiecarui bec.

Neonul emite o fasie de lumina continua, fara variatii de intensitate, cu o culoare intensa, se aprinde instantaneu si intensitatea se poate micsora progresiv.

In marea Britanie, am folosit neoane cu voltaj scazut si oscilatoare pentru stimulare. N-am avut nicio problema folosind oscilatoarele atat de aproape de microfoanele juriului. Singura problema majora asociata tuburilor de neon este fragilitatea, asa ca am avut mereu la dispozitie doua seturi complete de rezerva.

Majoritatea s-a spart in timpul transportului, nu al spectacolului.

Daca am fi refacut mesele juriului, probabil ca am fi considerat folosirea LED-urilor, dar deoarece n-am avut timp sa le experimentam si pentru ca ne temeam de variatii de intensitate, am preferat sa folosim o tehnologie mai veche si sigura.

X-urile au fost construite in intregime de angajatii unei societati ce fabrica semnale luminoase cu neon si care si-au folosit cunostintele pentru a construi ce ne trebuie usor si reped.

Operare:

Cand un membru al juriului apasa pe un buton, semnalul e receptionat de calculator care trimite un efect de sunet la consola audio (poate fi un MIDI declansator pentru un fisier de sunet) si trimite un semnal de declansare MIDI sau FMX catre consola de lumini pentru a efectua schimbarea. Consola de lumini programeaza intensitatea albului si rosului la nivel optim pentru setarile camerei video.


Deliberarile juriului

Inevitabil, juriul va spune 'da' mai multor concurenti decat aveti nevoie  pentru etapa semifinalelor. La primele auditii, inca se acomodeaza cu nivelul artistilor si chiar la auditiile finale pot fi inca influentati de emotie, de reactia publicului si ajung sa spuna da, acolo unde ar fi trebuit sa spuna nu.

Din acest motiv, incurajam juriul sa spuna ca artisti au trecut 'in etapa urmatoare', fara sa foloseasca termenul de semifinala.

De exemplu, in sezonul al doilea, in Marea Britanie, juriul a spus 'da' la 177 de artisti, desi numai 40 erau necesari pentru semifinala.

Pentru a depasi aceasta problema am creat 'deliberarile juriului'. In mod normal, asta reprezinta partea finala a ultimului episod cu auditiile.

In esenta, la deliberari, membrii juriului revin asupra tuturor numerelor artistice la care au votat 'da' si deci care vor participa realmente la semifinale. Scopul producatorului este ca aceste deliberari sa fie interesant de urmarit.


Sala de deliberari

Pentru a crea atmosfera necesara, producatorii au aranjat o sala de deliberari nu in teatre, ci intr-o incapere care sa sugereze importanta scopului si puterea juriului. In fiecare caz se inchiriaza un loc cu un fundal impresionant. In sezonul doi, in marea Britanie, am inchiriat sala de consiliu de la etajul sase al unui bloc de birouri din Londra, cu un perete de sticla prin care se vedeau Turnul Londrei si Podul Turnului. Nu se face nicio referire la pozitie, dar sugereaza putere, finante si prestigiu. In centrul camerei este o masa ovala cu trei locuri, inconjurata de o galerie de fotografii cu toate numerele artistice discutate. Fotografiile sunt puse pe table, fixate pe stative simple. Fotografiile au o eticheta la baza cu numele concurentilor, numarul de concurs si categoria. Fotografiile sunt lipite de tabla cu adeziv Velcro, ca sa poata fi desprinse usor si apoi lipite la loc. Desi ordinea fotografiilor e aleatorie, sunt grupate in cele patru categorii folosite de la Preselectie. faptul ca fotografiile sunt separate permite repozitionarea pe masura ce deliberarile evolueaza.

Tot in camera exista si un monitor LCD mare cu un DVD player.


Procesul

Inainte de venirea juriului, cameramanii filmeaza cam o ora planuri apropiate si zoom-uri pentru fiecare fotografie in parte ! Este o munca minutioasa, dar nu puteti sti pe cine vor lua in discutie membrii juriului.

Urmeaza patru faze distincte ale procesului de deliberare:

- ideile initiale

- discutarea fiecarui numar cu DVD

- discutii generice si finalul deliberarii

- acordul final intre juriu si producatori.

Primele trei faze sunt filmate, a patra, nu.

La inceputul discutiilor e bine sa le amintiti membrilor juriului sa nu vorbeasca unul peste altul. Desigur, uneori se entuziasmeaza si se ambaleaza, dar daca se intrerup si vorbesc simultan va fi aproape imposibila editarea sunetului, asa ca aceste secvente for fi adesea taiate complet.


Ideile initiale

In mod obisnuit, unul dintre membrii juriului pune intrebarea 'Cum vom proceda ?' Altul ii raspunde: 'Sunt atatea numere artistice pe tabla, la final trebuie sa ramana atatea. Care au fost preferatele tale ?'

In acest moment, fiecare membru al juriului se ridica, pe rand, si se uita la galeria de imagini si arata care i-a placut si care nu.  Remarcile sunt generice si nu includ nume: 'Mi-a placut' sau ' Ce-a fost in capul lor cand au zis DA astora ?' sau 'Asta mi-a inveselit ziua! Trebuie sa participe!' Restul juriului face remarci, dar sunt filmati numai membrii juriului, nu si fotografiile numerelor aflate in discutie. La montaj, vom folosi planuri apropiate generale, ca sa cream dubiul in mintea spectatorului. Rareori aratam care a fost decizia juriului in acest proces. Dupa ce fiecare juriu a facut acest lucru, unul dintre ei sugereaza sa ia numerele pe rand si sa vada imaginile DVD.

Se face o pauza, timp in care camerele si ecranele TV sunt repozitionate.


Discutarea fiecarui numar cu imagine

S-au taiat scurte secvente, in stare bruta, folosind casetele de la auditii. procesul incepe indata ce sunt aduse casetele de la salile de auditie, cu instructiunea sa se extraga max. 30 de secunde din fiecare numar notat cu DA. Numele si numarul concurentului e suprapus pe clip si clipurile sunt trecute intr-una dintre cele patru categorii.

La final, echipa de productie compileaza o lista cu toate numerele artistice notate cu DA, in general clasandu-le pe categorii, apoi pe orase, apoi editorii compileaza patru DVD-uri cu numerele in aceeasi ordine ca pe lista compilata. La final, vor fi un DVD pentru cantareti, unul pentru dansatori, unul pentru muzicieni si unul pentru diverse. Fiecare numar e pus intr-un capitol, ca sa se poata trece cu usurinta de la unul la altul.

La inceputul deliberarii, fiecare membru al juriului primeste un dosar cu informatii despre fiecare numar artistic, organizate in aceeasi ordine ca pe compilatia DVD. Echipa de productie are si ea copii ale dosarului, dar cu informatii prescurtate si cu un spatiu in care sa noteze decizia juriului.

Camerele sunt mutate ca sa filmam din fata pe toti cei trei membrii ai juriului, planuri apropiate cu fiecare membru si imagini 'peste umar' care includ ecranul TV.

Primul DVD e introdus in player care e controlat de un asistent de productie. Exista si o sursa audio, dar cel mai adesea nu este folosita deoarece nu s-ar auzi bine remarcile juriului. Este folosita numai la cererea expresa a juriului, pentru a asculta din nou un cantaret care 'nu era asa de bun cum li s-a parut.' E bine ca asistentul de productie sa aiba telecomanda pentru sursa de sunet ca sa-l poata inchide si porni rapid. Cand se foloseste sursa audio, producatorii cer juriului sa nu faca observatii pana la incheierea secventei. In practica, juriul discuta adesea in timpul derularii clipului, apoi isi repeta observatiile dupa ce s-a terminat clipul.

Dupa fiecare clip, juriul isi spune parerea, apoi unul dintre membrii intreaba daca e DA, NU; POATE. Doua voturi cu DA inseamna ca artistul va intra in semifinala. (desi, in practica, producatorul contorizeaza cine ce a spus, pentru ca, inevitabil, vor spune DA la mai multe numere decat pot intra in semifinala).Nu va asteptati ca juriul sa tina cont de asta si nici nu le dati informatia asta pentru ca le va influenta opiniile privind urmatorii artisti!

In unele cazuri e foarte simplu: Da hotarat sau NU hotarat. In alte cazuri, juriul e impartit si atunci au loc discutii aprinse.  Nu va asteptati sa stati acelasi timp la fiecare numar artistic. Dupa ce au vazut toate numerele de pe un DVD, juriul ia o scurta pauza. Daca sistemul merge, e foarte obositor pentru ei.

Dupa doua DVD-uri, juriul si-a intrat in mana si e o idee buna sa filmati discutii generale ce se pot aplica fiecarui artist. Camerele se misca pentru a filma planuri apropiate intercalate.


Discutii generale si incheierea deliberarilor

In timpul vizionarii primelor doua DVD-uri, juriul a facut remarci categorice de genul: 'Niciodata in viata!' sau 'Cine naiba a zis da la chestia asta ?'In scurta pauza le cerem sa reia acele declaratii ca sa avem imagini clar, din plan apropiat cu reactia lor. Va fi nevoie de putina incurajare din partea producatorului, dar daca s-au angajat in dispute personale la primele DVD-uri se vor lega cu usurinta de remarcile celuilalt. Sa-i convinga pe membrii juriului sa 'intre in joc' este una dintre cele mai importante sarcini ale producatorului.

Nu faceti greseala de a lasa aceste remarci generice pentru final! Dupa patru DVD-uri, juriul va fi obosit si nu va va oferi ceea ce doriti ! Folositi aceasta pauza pentru a sparge monotonia.

ca sa fiti siguri, filmati si scena finala, in care unul dintre membrii juriului isi tranteste dosarul pe masa si spune 'Asta e! Acum ramane sa le dam vestea!'

O strangere de mana sau un acord de genul 'hi five' da bine la televizor.

Acum repozitionati camerele si discutati ultimele doua DVD-uri.

Daca sala dv. are ferestre mari, spectatorii vor realiza trecerea timpului prin modificarea luminii si umbrelor de afara. Puteti mari acest efect cu imagini derulate rapid de umbre care se intind peste cladirile de afara sau cu aparitia si disparitia cafelelor de pe masa etc.

Practic, deliberarile pentru 180 de numere artistice dureaza 4 ore pentru fiecare DVD.

Dupa ce juriul a terminat deliberarea, puneti-i sa repete gestul de final. Il vor face mai bine acum, pentru ca stiu ce au de facut si sunt realmente obositi, iar fundalul dv. va avea lumina potrivita.

Inregistrarea a luat sfarsit, echipa tehnica e libera, iar producatorii si juriul raman sa stabileasca lista finala.


Acordul dintre juriu si producator

Ar fi un miracol ca, la finalul deliberarilor, juriul sa aiba numarul exact de artisti pentru semifinale. Nu uitati ca dv. vreti semifinale echilibrate, cu varietate de numere artistice. Inainte de deliberari, trebuie sa stabiliti  de cate numere artistice din fiecare categorie aveti nevoie pentru ca semifinalele sa fie variate si amuzante.

De asemenea stiti mai bine care artisti au  cele mai emotionante povesti de viata si veti avea propriile pareri privind artistii pe care vreti sa-i vedeti in finala. Acum e momentul sa va asigurati ca aveti acel echilibru.

Producatorul britanic a creat o 'lista ideala' pentru fiecare semifinala:

- 2 numere de dans

- 2 cantareti

- 2 numere diverse

- 2 numere absurde (probabil vor fi eliminate cu buzz), dintre care unul din categoria Diverse.


Dupa ce au plecat toti tehnicienii, refaceti tablele cu fotografii. Creati patru grupuri pentru fiecare categorie. Puneti pe table numai numerele cu DA, in spatele acestora, pe alte table, puneti numerele POATE, tot pe categorii.


Discutati pe categorii, spunandu-i juriului cate numere artistice din fiecare categorie va trebuie pentru o emisiune echilibrata. Inevitabil, vor alege mai multe decat va trebuie. Verificati tablele cu POATE, ca sa vedeti daca vreunul din artistii cu o poveste emotionanta se afla acolo.

Inarmat cu notitele cu comentariile juriului despre artisti, discutati fiecare numar artistic si meritele sale. Nu toate pot ramane. daca toti au spus Da, probabil ca numarul va ramane, doi DA si un POATE e mai puternic decat doi DA si un NU. Intrebati-i daca au acte de acelasi fel. Cati cantareti de opera puteti accepta ? Chiar va trebuie cinci numere de dresura de animale ? daca sunt numere similare, il sacrificati pe cel mai putin bun. Opinia producatorului e esentiala pentru a mentine echilibrul si a se asigura ca povestile de viata cu adevarat emotionante nu sunt sacrificate fara un motiv intemeiat.

Pe masura ce numerele artistice sunt eliminate, scoateti-le de pe tabla si puneti-le pe podea.

Daca aveti putine numere artistice dintr-o anumita categorie aveti doua posibilitati: aduceti o parte din cele notate POATE pe tabla cu DA sau mariti proportia celorlalte categorii. Numai dv., producatorul puteti decide ce e mai potrivit, iar juriul trebuie sa admita ca, pentru o emisiune de succes, parerea dv. trebuie sa conteze la fel de mult ca a lor.

Dupa ce ati facut selectia, trebuie sa faceti o lista cu DA si NU pentru etapa urmatoare: Verdictul.


Informatii tehnice

Practic e o sedinta de filmare simpla, trei oameni discutand.

Echipament de baza:

Trei camere, una posibilitate de travelling.

Trei microfoane cu emitator

Lumina necesara pentru juriu si fotografii

O consola de mixaj sunet care sa controleze nivelul sunetului si sa directioneze sursele de sunet.

DVD player cu telecomanda si un LCD mare

Un speaker playback cu telecomanda pentru volum

Pentru regizor: o versiune redusa a panoului cu monitoare din teatrele pentru auditii, inclusiv un monitor audio, dar toate astea intr-o camera separata.

Sistem de comunicare cu cameramanii si asistentul.

Mult ND gel (filtru pentru densitate neutra) pentru ferestre in timpul zilei.

Directorul de sunet directioneaza cate un microfon spre cate un canal din stanga al fiecarei camere si un mix al celor trei microfoane cu audio guide-ul de la DVD player catre fiecare canal din dreapta.


Prezentarea semifinalistilor:

Dupa ce juriul si producatorii au decis lista pentru semifinala, e momentul sa anuntati decizia concurentilor.

In Marea Britanie, acest lucru s-a facut a doua zi dupa deliberare.

Toti concurentii revin intr-un teatru sau un loc similar, nu trebuie sa fie acelasi cu cel folosit pentru auditii.

Cu ajutorul documentaristilor si al P/R, producatorul stabileste grupurile care vor urca pe scena pentru a primi verdictul.

Fiecare grup va fi in totalitate NU sau in totalitate DA.

In multe privinte e un proces similar celui folosit pentru 'Idol', in sensul ca producatorul incearca sa creeze grupuri al caror verdict sa nu fie evident pentru concurenti sau spectatori. Nu faceti grupuri din aceeasi categorie, in felul asta concurentii nu vor putea ghici daca sunt DA sau NU.

Marimea grupurilor depinde mult de marimea numerelor artistice. Pentru numere solo sau duo, un grup de 5-6 e bun. Dar daca sunt multi artisti la un numar, atunci trebuie sa schimbati media, ca sa incapa toti pe scena. Regizorul va cauta planuri apropiate cu figuri emotionate, iar daca scana e aglomerata, multe din aceste figuri vor fi acoperite de altele.

Pe cat posibil, concurentii sa poarte hainele de la Auditii pentru ca, astfel, publicul ii va identifica mai usor.

Juriul sta in centru, la o masa, iar lateral, grupurile sunt aliniate, cf listei producatorului.

La semnalul producatorului, primul grup e chemat pe scena. Dupa cateva sfaturi din partea juriului li se da verdictul: ori sunt toti in semifinala, ori sunt toti eliminati.

Daca exista discutii, sunt plasate la dreapta si la stanga doua microfoane manevrate de la distanta (fishpole), ca sa surprinda comentariile artistilor.

Eliminatii coboara de pe scena, isi iau lucrurile si pleaca acasa.

Cei care ajung in semifinale merg intr-o sala unde vor fi intervievati de prezentatori.


Auditii - etapa de post-productie


La finalul Preselectiei, a Auditiilor si a deliberarii, am folosit 2566 de casete  (1696 Digi beta si 870 DV).

Dificultatea e sa folositi ce e mai bun in aceste materiale in modul cel mai eficient.


Producatorii au estimat ca o cabina de montaj va edita un show (episod) in sase saptamani, cu inca o saptamana pentru efectuarea modificarilor cerute de catre producatorii executivi. In practica, s-a luat decizia de a folosi doua cabine de montaj pentru fiecare show, ca sa se injumatateasca timpul. Pentru montare s-a folosit Avid cu un server Unity care a permis accesul tuturor cabinelor de montaj la materialele filmate.

Pentru pregatirea montajului Auditiilor, s-a creat un 'cos' pentru fiecare numar artistic in care s-au adunat toate materialele, atat interviurile de la preselectie cat si cele de la Auditii. S-au inclus aici si comentariile din culise ale prezentatorilor, precum si interviurile luate de acestia. Scopul este accesul facil la materiale, organizate dupa numere artistice.

Alte 'cosuri' contineau remarcile prezentatorilor si ale juriului facute in afara spectacolului. (de exemplu, in pauza de masa)

Programul de editare poate fi vazut in Anexa 01.

Producatorul si Regizorul au facut o fisa de evaluare a tuturor artistilor, pe orase. O astfel de fisa vedeti in Anexa 2.

Fiecare artist e notat de la A la D cu X (nu trebuie inclus), M (poate) si observatii.

Aceste note sunt trecute pe fisa concurentului, iar fiecare fisa e imprimata, apoi sunt grupate pe orase.


Inaintea fiecarui episod, s-a lucrat o saptamana la editarea imaginilor brute ale artistilor notati cu A sau B sau C (C fiind cele mai interesante). Folosind cele patru cabine de montaj, au fost puse laolalta, fara prea multa prelucrare,  povestile de viata ale artistilor care ii interesau pe producatori. Aceste materiale cuprindeau interviuri de la preselectie, dialogul cu juriul si interviurile luate de prezentatori. Procesul era simplu: se elimina raspunsurile repetate. In acest fel, producatorii aveau o idee clara despre povestile de viata interesante ale participantilor, acelea care vor necesita alocarea unui spatiu mai mare in emisiune. Ideea este sa va asigurati ca nu li se da mai mare atentie numerelor artistice nedublate de o poveste emotionanta.


pag 2, foto, comentariu: Peretele orasului. Deja, multi artisti au fost luati de pe acest perete si pusi pe tablele TX.


Numerele artistice care au fost selectate pentru semifinale primesc cartonase noi, argintii, ca toti sa tina minte ca acestea trebuie incluse.

Poate incepe procesul de creare a emisiunii. Producatorul si Regizorul incep sa schiteze fiecare show pe noile table (tablele TX). Fiecare show va avea patru parti si orasul care va fi prezentat in fiecare parte este notat in partea de sus a tablei. Luand cartonase cu artisti de pe tablele oraselor, echipa creeaza o structura a fiecarei parti, adaugand cartonase suplimentare pentru montaje.

Tabla Tx pentru primul episod e explicata mai jos.

foto pag 3, explicatii:

Din imaginea de mai sus se vede ca episodul incepe la Cardiff, partea a doua va fi la Manchester, partea a treia va cuprinde o parte din cele intamplate la Londra, iar la finalul episodului revenim la Manchester. Aceste salturi geografice sunt deliberate. Producatorii vor sa dea telespectatorilor o idee despre talentele descoperite (desigur, cu promisiunea de a vedea si mai multe)

Prima parte incepe cu o secventa anterioara titlului, urmata de un montaj ce include juriul si buzz-urile. Numai la montaj se poate decide ce anume vor contine exact aceste secvente.

Urmeaza un numar artistic grozav, unul care le-a placut membrilor juriului si care va ajunge cu siguranta in semifinala. (cartonas argintiu)

Dupa euforia marelui numar din deschidere, suntem readusi la realitate cu o serie de numere eliminate categoric cu buzz-off. Numerele artistice ce vor fi folosite la montaj au fost luate de pe tablele oraselor si sunt prezentate pe tabla Tx, sub linia punctata galbena.  Remarcati ca multe au un M, de la 'maybe'. Un nou val de entuziasm indus de prezentarea unui numar artistic formidabil, la finalul primei parti.

Se remarca imediat un tipar, producatorul si regizorul manipuleaza continutul pentru a alterna momente de intensitate emotionala maxima cu momente neutre. Este vital pentru ca emisiunea sa mentina interesul spectatorului.

In fiecare etapa, trebuie sa puneti intrebarea 'Ce emotie va produce aceasta parte ?' daca un raspuns onest nu contine o emotie pozitiva, inseamna ca e ceva in neregula, ceva care lipseste sau ca nu a reusit sa va capteze atentia, iar asta inseamna scaderea audientei.

Structura fiecarei parti sufera intotdeauna! modificari.

Tabla Tx e modificata de nenumarate ori, de obicei sunt modificari minore, pentru obtinerea structurii perfecte. Echipa s-a obisnuit sa fotografieze regulat tabla Tx pentru a verifica si compara ce a fost pus sau scos in zilele precedente.

la fel ca si ordinea de desfasurare a Auditiilor, tablele sunt puse in locuri vizibile ca sa va amintiti ce se petrece de fiecare data cand treceti pe langa ele. Este foarte important, avand in vedere ca patru cabine de montaj lucreaza tot timpul. Echipele trebuie sa stie ce modificari s-au facut si cum le afecteaza munca. Desigur, la fel ca si tabla Auditiilor, tabla Tx va scoate rapid in evidenta orice greseli. Culorile cartonaselor din diferite categorii (galben cantareti, verde muzicieni, roz dansatori si alb diverse) va arata imediat daca aveti prea multe numere din aceeasi categorie.

La inceputul montajului se stabileste intai ordinea de baza.

Folosind ordinea indicata pe tablele Tx se face un montaj brut al fiecarei parti. Primul montaj este foarte putin prelucrat, consta din interviuri pre si post auditie, numarul artistic in sine fiind lasat ca split screen. Nu se fac montaje in aceasta etapa si ideea este ca la finalul Zilei a 2-a episodul sa poata fi vizualizat.  Daca impresia e buna, atunci incepe prelucrarea si rafinarea povestilor.

La finalul primei saptamani, structura ar trebui sa fie definita, iar producatorul isi da acordul pentru ea.

A doua saptamana presupune o editare mai minutioasa a povestilor de viata. Got Talent a fost conceput ca un program despre oameni in cadrul unui concurs si de aceea se acorda atata importanta povestilor de viata. Fara acestea, ar fi pur si simplu un program de divertisment ieftin.

Cand e necesara adaugarea de voci, acestea vor fi inregistrate in cabinele de montaj, ca guide track. Textul de final poate fi imbunatatit de scenaristii prezentatorilor, iar vocile vor fi adaugate de catre prezentatori la dublajul audio.

La finalul celei de-a doua saptamani, povestile vor fi foarte aproape de forma definitiva si interventiile de inceput si de final ale prezentatorilor vor fi definite, iar numerele artistice vor fi adaugate in forma bruta.

La inceputul saptamanii a treia, producatorul si regizorul vad episodul si aproba schimbarile de ultima ora. Se fac ultimele prelucrari si se insereaza ultimele materiale.

Dupa trei saptamani, episodul e vizionat de producator si de regizor cu producatorii executivi de la Freemantle Media. daca acestia isi dau acordul episodul e trimis la Syco pentru comentarii. Orice comentarii sau modificari ulterioare vor fi discutate de prod. executivi si realizate dupa o saptamana, folosind o cabina de montaj.

Apoi, emisiunea e trimisa pentru sincronizare audio si etalonarea imaginii. Acum, este gata pentru difuzare.


Notele juriului la Londra


numar de concurs

numele artistului

nota

observatii


Joan Gallagher

B

Nu


Scala

B

Da


Nemisis

B

Da, grozavi dansatori, super pentru mini-poveste


Charlie Wernham

B

Da


Swing Time Sweethearts

B

Da, n-au o poveste grozava, aici numai ca sa termine auditiile, mai discutam la montaj


Jeremy Linch

B-

Da


Alex Lees

B-

Da, inapoi pentru completarea povestii la Blackpool


Drew Cameron

B-

Da, 'N-am un final pentru ca m-asteptam sa fiu eliminata imediat cu buzz'


Hoop La La

B-

Da


Romara Blake

B-

Da. Juriului chiar i-a placut.


Signature Dance Groupe

B+

Da.


Anya Sparks

B+

Da, trebuie sa intre!


Donald Bell Gum

B+

Nu. Foarte prost cantaret, publicul reactie grozava


Phil Blackmoore

C

Da.


The Deans of Magic

C

Da. Trebuie exclusa reactia Amandei, nu-i fan, e numai magie.


Ricardo Weare

C

Nu e o prioritate, lui Simon nu-i place.


Jackie Campbell &Charlie

C or X

Nu. Incearca sa faci un mic montaj, are o poveste interesanta


Daniel Ware

C or X

Nu. Incearca sa faci un mic montaj, are o poveste interesanta


The balloonatic man

C+

Da.


Caburlesque

C+

Da



Mandy Ellen Dancers

C+

Da. Trebuie sa mearga intr-un fel!


Tracy Jacobs si papagalii artisti

C+

Da, culoarea animalelor sau poveste


Georgie Mullard

C+

Da.


Edward Hilsum

C+

Da. Nebun.


Kate Meeby

C+

Nu.

Canta pentru pisica moarta, merita sa apara.


Ishan Wilson

C+

Da. Minipoveste sau Da, montaj.


Julie Baston

C+/X

Nu. Incearca mini-poveste


Island Dance Academy

M

Nu, culoare.


Scottie Robson

M

Da.


Tyrone Marriott

M

Nu, culoare


Matt Wallis

M

da, personalitatea unui iaurt!


Born to perform

M

Da sau dans


The Powderpuff girls

M

Da.


Toddington Harper

M

Nu, culoare, imagine interesanta


Georgia Farrow

M

Da, culoare!


Anna Opera si Ala Matter

M

Da, culoare buna


Natasha Bennett

M

Da, opera.


Jack Woodward

M

Da.


William Blake

M

Nu/instrument/culoare


Samir &Amir Nathwani

M

Nu/dans/culoare




Kelalou


M


Da, dans.


Callie and Paige

M

Nu/dans/culoare


Smile puppets

M

Nu/culoare


Patrick and Poppy

M

Da, dans/culoare


Martin James

M

Nu-magie-culoare


David Laws

M

Nu/culoare


Sally and Alex

M

Da


Starlite gems

M

Nu/dans/culoare


Dance design

M

Da, culoare, dans


Mark Aldrige

M

Nu, culoare


Anne Johnston

M

Da.


Harpsonic

M

Da, instrumente


Gillham Arts

M

Nu/culoare/dans


Emerald City

M

Nu, dans/culoare


Richard Rosson

M

Nu/culoare


Manor Majorettes

M

Nu/dans/culoare


Jamie Fengua

M

Da. La multi ani !


Pete Thornett-Dangerous

M

Nu/culoare


Blaze All stars

M

Nu/dans/culoare


Adam Davis

M

Da.


Young Bloodz Dance

M

Nu/dans/culoare


Claire Hawes

X

Nu.


Oscar Martin

X

Nu.


Edel Weiss Warby

x

Nu.


Colin Jerome

x

Nu. totul despere gay


Maria Alexander

x

Nu.


The Go Lightlys

x

Nu. Le place sa se admire


Paul Kelly

x

Nu. Scurt!


Jay McGee

x

Nu.


Catherine Marks

x

Nu.


Catherine Egfort

x

Nu.


Susan Childs

x

Nu. 'Sa plec ?'


The singing dentist

x

Nu. Simon spune 'renunt'


Gregory Fraser Hill

x

Nu.


Susan Male

x

Nu.


Dynamic Duo

x

Nu. Cei mai plictisitori dobitoci din lume.


Anita Moskova

x

Nu. Nu e grozava.


Allan Lodder

x

Nu. Nu-i grozav, Amanda a zis ca e bun.


The Luxe

X

Nu.


Ted Pollard

X

Nu. Imagine buna 'ucid oameni'


Tempus Experientia

X

Nu. Culoare buna.


Happy Clappers

X

Nu.


Paul Eyles

X

Nu.


Zara West

X

Nu. Mama zbiara de la balcon


Fat and Fitter

X

Nu. Ce-i asta ? Buzz-ul nu functioneaza, Piers apasa disperat.


Rodney Howard aka Tiffany Gobbelin

X

Nu. Culoare


Talented Balls

X

Nu. 'Ce vrei sa faci ? Jonglerii' Buzz!


Gunther, the german pornstar

X

Nu. Ant si Dec pe scena, moment amuzant


William Frederick Bruces

X

Nu.


Clint Stevenson

X

Nu. Imbracat ca Jack Sparrow


Ant Arnold

X

Nu. Trei buzz-uri ca sa plece odata!


Konrad Federick

X

Nu. Hai sa incercam un buzz off!


Bakr Al-Akhram

X

Nu. canta prost


Jackson Mackinnon

X

Nu. Jongleur


A Sen Larsen Show

X

Nu.


The Bluze Brothers

X

Nu. Imbracati ca Blues Brothers !


Rufus Marsh

X

Nu.


Judith Nigiciri

X

Nu. Amanda 'Esti bortoasa ?'


Scott Tidmus

X

Nu. culoare grozava/travestit


Fabulous Duo

X

Nu. Jonglerii cu bastoanele


Sarah Mendelson

X

Nu.


Antony Howel

X

Nu. N-a facut chiar nimic, ar putea sa mearga.


Calvin Sharpe

X

Nu.


Brian Johnston

X

Nu. Nu-i grozav


Imani de Silva

X

Nu. culoare buna si reactia lui Simon


Elaine Sihera

X

Nu. Nimic special


Peter Lea Allison

X

Nu. A venit cu bicicleta


Erdowan Muharrem

X

Nu. Nu-i grozav.



Repetitii - programare in studio

Joi, 21 Mai 2009

09.45-10.00 Adunarea

10.00-12.45 Repetitii cu camera, imagini cu inlocuitori

12.45-13.45 Pranz

13.45-19.30 Repetitii (5 ore si 3/4) 40 de minute pentru un numar artistic

13.45 Sue Son s-f 1

14.25 Philip Farrugia (Darth Jackson) S-F 1 (dansatori)

15.05 Julia Naidenko s-f 1 (wires? si dansatori)

15.45 Susan Boyle S-f 1

16.25-16.40 Pauza ceai

16.40 Nick Hell s-f 1 (recuzita)

17.25 Faces of Disco s-f 1 (recuzita)

18.05 Diversity s-f 1 (microfoane si recuzita)

18.45 Dreambears s-f 5 ( wires, trebuie sa termine pana la ora 9 pm)

19.25 Repetitii suplimentare, daca e nevoie

19.45 Incheiere !



Vineri 22 Mai 2009

09.45-10.00 Adunarea

10.00-12.45 Repetitii (30 ' pe numar artistic)

10.00 DJ Talent s-f 2 (dansatori, motor riser/ wires)

10.30 Merlin Cadogan s-f 2 (wires)

11.00 Hot Honeyz s-f 2

11.30 Jamie Pugh s-f 2

12.00 Peter Coghlan s-f 2(dansatori)

12.30 Gareth Oliver s-f 2 (recuzita)

13.00-14.000 Pranz

13.45.-19.30 Repetitii (5 ore si 3/4) 30 de minute pentru un numar artistic

14.00 Shaun Smith s-f 2

14.30 Flawless s-f 2 (wires)

15.00 Jackie and Tippy Toes s-f 4 (ring si dansatori)

15.30 Kayode Oresanya s-f 3

16.00-16.15 Ceai

16.15 Ben and Beckie s-f 3

16.45 Floral High Notes s-f 3 (recuzita) NB: trebuie sa fie dupa 1 pm

17.15 Julian Smith s-f 4

17.45 Martin Matcham s-f 5 (dansatori, orchestra)

18.15 Stavros Flatly s-f 3 (dansatori) NB: nu pe scena inainte de 5.30!

18.45 Fred Bowers s-f 4 (dansatori / spuma)

19.15 Repetitii suplimentare, daca e cazul.



Sambata, 23 mai 2009

09.45-10.00 Adunarea

10.00-12.45 Repetitii (30 ' pe numar artistic)

10. 00 Callum Francis s-f 4 (Disney/recuzita, trebuie sa intre in scena la 10, pentru Disney)

10.30 Two Grand s-f 4

11.00 Natalie Okri s-f 1 (dansatori)

11.30 MD Show Group s-f 3

12.00 Brit Kicks s-f 4 (orchestra, motorised riser)

12.30 Fabia Cerra s-f 4 ((apa, balet, bar si scaun)

13-14 pranz (ITV 2 Repetitia deschiderii emisiunii pe platoul ITV 1 cu Steven Mulhern)

14.000 Sugar Free s-f 4

14.30 Shaheen s-f 3

15.00 Hollie Steel s-f 5

15.30 Good Evans s-f 5

16.00 Harmony s-f 3 (tort urias si dansatori)

16.30-16.45 Ceai

16.45 Aidan Davies s-f 5 (travellator, wires)

17.15 DCD Seniors s-f 5

17.45 The Barrow Boys s-f 3 (recuzita si scari)

18.15 Greg Pritchard s-f 5 (mantie si platforma)

18.45 Luke Clements s-f 5 (recuzita si pepeni care explodeaza)

19.15 Repetitii suplimentare, daca e cazul


Program studio BGT 2009

Echipament

15 mai 2009- lumini

18 mai 2009- platou si lumini

19 mai 2009 - platou si lumini

20 mai 2009 - lumini si platou complet echipament tehnic


Repetitii (10 ore pe zi)


Joi 21 mai 2009

09.45 Adunarea

10.00-12.45 repetitii cu camera, folosind inlocuitori

12.45-13.45 pranz

13.45-19.30 Repetitii concurentii din primul show 40'/numar artistic

19.30-19.45 incheiere


Vineri 22 Mai 2009

09.45 Adunarea

10.00-12.45 Repetitii cu camera, show 4, 6 numere artistice

12.45-13.45 pranz

13.45-19.30 Repetitii show 2 si 3, concurenti, 2 si 8 numere artistice.

19.30-19.45 incheiere


Sambata 23 mai 2009

09.45 Adunarea

10.00-12.45 Repetitii cu camera, show 4, 6 numere artistice

12.45-13.45 pranz (repeta deschiderea programului cu Stephen Mulhern)

13.45-19.30 Repetitii show 4 si 5, concurenti, 2 si 8 numere artistice.

19.30-19.45 incheiere


Spectacole live (semifinale si finala TX 1-5)

13 ore / zi!


Duminica 24 mai 2009

09.15-09.30 Adunarea

09.30-12.00 Repetitii filmate 6 numere, 25 de minute pe numar artistic

12.00-13.00 Pranz

13.00-15.00 repetitii filmate 2 numere + rezultatul repetitiilor

15.30.-16.00 costume si pre Rx cu Ant si Dec

16.00-18.00 Repetitie cu costume

18.00-19.00 Repetitie artist invitat

19.00-20.00 Cina ITV 2 va repeta pe platoul nostru

Public, verifica ordinea

2.30-22.00 Tx 1 inc Rezultate

22.00 ITV 2 intra Live pe platoul ITV 1 Public pana la prima pauza publicitara.

22.00-22.15 Final


Luni 25 mai 2009

09.45-10 Adunarea

10.00-12.30 Repetitii filmate 25 de minute pe numar

12.30-13.30 pranz

13.30-16.00 repetitii filmate , 2 artisti + rezultatul repetitiilor

16.00 -16.30 costume si pre Rx cu Ant si Dec

16.30-18.30 probe costume

18.30-19.30 repetitie artist invitat

19.30-20.30 Cina (ITV 2 va avea repetitii in platoul nostru)

20.00-21.00 Public, verificarea ordinii

21.00-22.30 Tx 2 inc Rezultate

22.30 ITV 2 intra Live pe platoul ITV 1

Public pana la prima pauza publicitara.


Marti 26 mai 2009

09.15-09.30 Adunarea

09.30-12.00 Repetitii filmate 6 numere, 25 de minute pe numar artistic

12.00-13.00 Pranz

13.00-15.00 repetitii filmate 2 numere + rezultatul repetitiilor

15.30.-16.00 costume si pre Rx cu Ant si Dec

16.00-18.00 Repetitie cu costume

18.00-19.00 Repetitie artist invitat

19.00-20.00 Cina ITV 2 va repeta pe platoul nostru

Public, verifica ordinea

2.30-22.00 Tx 3 inc Rezultate

22.00 ITV 2 intra Live pe platoul ITV 1 Public pana la prima pauza publicitara.

22.00-22.15 Final


Miercuri 27 mai 2009 Nu se lucreaza.


Joi 28 mai 2009

09.15-09.30 Adunarea

09.30-12.00 Repetitii filmate 6 numere, 25 de minute pe numar artistic

12.00-13.00 Pranz

13.00-15.00 repetitii filmate 2 numere + rezultatul repetitiilor

15.30.-16.00 costume si pre Rx cu Ant si Dec

16.00-18.00 Repetitie cu costume

18.00-19.00 Repetitie artist invitat

19.00-20.00 Cina ITV 2 va repeta pe platoul nostru

Public, verifica ordinea

2.30-22.00 Tx 4 inc Rezultate

22.00 ITV 2 intra Live pe platoul ITV 1 Public pana la prima pauza publicitara.

22.00-22.15 Final


Vineri 29 mai 2009

09.15-09.30 Adunarea

09.30-12.00 Repetitii filmate 6 numere, 25 de minute pe numar artistic

12.00-13.00 Pranz

13.00-15.00 repetitii filmate 2 numere + rezultatul repetitiilor

15.30.-16.00 costume si pre Rx cu Ant si Dec

16.00-18.00 Repetitie cu costume

18.00-19.00 Repetitie artist invitat

19.00-20.00 Cina ITV 2 va repeta pe platoul nostru

Public, verifica ordinea

2.30-22.00 Tx 5 inc Rezultate

22.00 ITV 2 intra Live pe platoul ITV 1 Public pana la prima pauza publicitara.

22.00-22.15 Final


Programul definitiv pentru studio

Se filmeaza de la ora 8

Semifinale si finale (TX) + rezultatele in direct!

19.00-20.30 NB ar putea sa se modifice la 18.50-20.30

Rezultatele se anunta la 21.30-22.00

ITV 2 in direct de la 22, cu publicul inca pe locurile sale pana la pauza comerciala

Incheierea aproximativ la 23.


GOT TALENT


SEMIFINALE

Acestea trebuie sa fie spectacole live

Incepeti prima semifinala cu un rezumat interesant, inainte de a porni genericul.

Includeti imagini cu cei care vor aparea in acest spectacol, cu un comentariu al fiecarui artist apropo de importanta momentului si ce inseamna pentru ei.


De exemplu, BGT 3 episodul 8

Se incepe cu o recapitulare a primei semifinale aratand momentul in care concurentii afla cine a intrat in finala.

Plus imagini cu artistii care vor aparea in spectacolul din seara aceasta.

De exemplu, BGT 3, ep 12

Conceptul BGT: 'Numai in aceasta emisiune' veti vedea un asemenea melanj unic de concurenti care reprezinta o celebrare a talentului natiunii, al umorului si caracterului sau. Acest concept trebuie accentuat si in semifinale. Acest lucru se realizeaza prin:

- alegerea atenta a artistilor

- trebuie sa existe un echilibru intre diversitate, umor, povesti de viata

- nu puneti prea multe numere artistice de acelasi gen in fiecare semifinala, de exemplu, acelasi gen de cantareti

- incepeti si incheiati semifinalele cu cele mai spectaculoase sau mai bune numere artistice

De exemplu, in BGT 3, semifinala a inceput cu Diversity si s-a incheiat cu Susan Boyle.

Numere inedite: aveti grija sa existe unul, doua asemenea numere in fiecare semifinala. Sunt numere care pot fi ridicole si controversate, dar care pot fi puse in scena in asa fel incat efectul comic sa fie foarte mare, dandu-i culoare prin suplimentarea recuzitei, a dansatorilor si a efectelor speciale relevante.

De exemplu, BGT 2, ep 8, Star Wars Michale Machell sau BGT 3 ep 8, Darth Jackson.


Este vital sa introduceti aceste acte inedite pentru ca:

- le va oferi membrilor juriului ocazia sa-si foloseasca buzz-ul si sa-si exprime criticile

- sunt comice

- vor continua controversele incepute la preselectie pana la auditii si in semifinale


Este esential ca juriul sa foloseasca buzz-ul cel putin o data, preferabil de doua ori, in timpul unui spectacol, chiar si numai pentru a exprima ridicolul sau umorul unei situatii.

De exemplu, BGT 3, ep 8 Faces of Disco

Faceti un program astfel incat toti concurentii sa primeasca indicatii si sa aiba timp de repetitii inainte de semifinale.

Vedeti programul BGT 3 din acest dosar.

Numerele pot fi facute sa para mai impresionante si mai bune. Uneori, simpla folosire inteligenta a luminii, a graficii, alteori prin regandirea prezentarii.

De exemplu, Susan Boyle BGT 3, ep 8

Unii artisti isi pregatesc numarul singur, fara ajutor, doar cu indicatii regizorale limitate si putina recuzita. De exemplu, Diversity.

BGT 3, ep 8


VT

Fiecare numar e precedat de un clip, care trebuie sa contina, pe cat posibil, urmatoarele:

- secvente cu momentele cheie de la auditii

- informatii personale, slujba, casa, familie concurent

- cum se simte dupa ce a ajuns atat de departe

- impactul celebritatii

- comentariul unui membru al juriului

- scopul acestor clipuri e ca spectatorii sa afle ceva despre concurent, sa se creeze o punte intre ei, sa-i simta aproape.

Aceste clipuri incurajeaza oamenii sa voteze, de exemplu BGT 3 ep 8, Diversity.


Rezultate semifinale

Pot reprezenta o parte separata din episod sau chiar un episod separat daca e nevoie.

Trebuie sa includa rezumatul spectacolului

De exemplu, BGT 3, ep 8

Juriul comenteaza calitatea numerelor artistice prezentate

Un clip suplimentar cu comentariile artistilor, care sa arate cat de mult conteaza pentru ei sa castige un loc in finala, va creste tensiunea.

De exemplu BGT 3, ep 8, ultima rugaminte

In legatura cu anuntarea rezultatelor:

- luminile si muzica trebuie ajustate ca sa creeze starea de tensiune

- toti semifinalistii sunt pe scena

- imagini cu fiecare concurent

- castigatorul votului publicului e anuntat.

- sunt anuntati artistii aflati pe locurile 2 si 3 in preferintele publicului, fara o ordine stricta. NU se spune cine a fost locul 2 si cine a fost locul 3

Restul artistilor parasesc scena

Fiecare juriu alege intre cele doua numere artistice

In mod ideal, opiniile sunt divergente si al treilea membru trebuie sa dea votul decisiv, ceea ce, evident creste tensiunea.

Exemplu: BGT 3 ep 8


GOT TALENT FINALA


In Marea Britanie, in general, sunt 10 finalisti, dar numarul poate varia intre 6 si 12. Finala BGT dureaza in general 90 de minute.

Rezultatele finale pot forma o emisiune separata de 30 de minute ca in UK sau pot fi incluse in spectacolul principal.

Din nou, ideea este ca aceasta emisiune e o celebrare a talentului si a caracterului national lucru care trebuie subliniat prin mesaje subtile din discursul prezentatorilor, al juriului, clipuri si muzica potrivita.

Un clip dinainte de genericul de inceput arata momentele cele mai interesante ale emisiunii.

'Pornind de la 15 000 de oameni, a fost o calatorie incredibila'

Clipul include si imagini cu cei 10 finalisti, cu un scurt comentariu al fiecaruia, legat de importanta momentului.

Plus un scurt comentariu al membrilor juriului.

de exemplu, BGT2 clip pre-title.

Juriul are inca dreptul sa foloseasca buzz-ul, desi e putin probabil s-o mai faca.

De exemplu, BGT2 Finala, explicatiile prezentatorilor

Concurentii pot sa repete numarul prezentat la auditii si in semifinale, desi trebuie sa arate mai somptuos si mai bun.

Ca si la semifinale, interpretarea e precedata de un clip, care trebuie sa includa urmatoarele:

- recapitularea drumului lor pana in finala

- reactii la faptul ca sunt in finala

- ce cred ca trebuie sa faca pentru a castiga concursul.

- daca e cazul, o aluzie la familie sau un comentariu care sa sublinieze efortul facut de concurent pentru a ajunge asa de departe si cat de mult conteaza pentru el.

exemplu: BGT 2 Finala, George Sampson


Comentariile Juriului trebuie sa fie oneste in legatura cu nivelul artistic al candidatilor si cu dreptul concurentilor de a castiga sau nu.

De exemplu, BGT 2, Finala, Amanda si Simon

Juriul trebuie sa sublinieze si eventuala evolutia artistilor de la momentul auditiei pana la finala. De exemplu, imbunatatirea interpretarii si ameliorarea infatisarii si increderii in sine a concurentului

Ordinea de desfasurare trebuie intocmita cu grija, pentru diversitate.

Folositi alegerea juriului din semifinale pentru a va asigura ca exista un amestec ideal de numere artistice care sa dea culoare, emotie, talent si entuziasm.

Incepeti si incheiati finala cu un numar artistic impresionant, care atrage atentia.


Prezentatorii accentueaza faptul ca numai publicul poate schimba viata cuiva prin participarea la vot.


Rezultatele finale


Un clip arata rezumatul finalei.

Juriului i se cere sa comenteze seria de emisiuni. Este o ocazie pentru a sublinia calitatea pozitiva a emisiunii si scopul sau de a celebra talentul national.

Un alt clip care sa arate ca britanicii chiar au talent!

Clipul include: momente nostime, infricosatoare, absurde din emisiune, apoi trece la cele mai bune numere artistice si culmineaza cu momentele cele mai emotionante din drumul concurentilor pana in finala.

De exemplu BGT 2 rezultatul final 'Britain has got talent'.

In Marea Britanie, votul telefonic se incheie la jumatatea episodului in care se anunta rezultatele.

De exemplu, BGT 2 Rezultate finale 'ce va insemna castigarea concursului'

Finalistii sunt readusi pe scena, intr-o ordine aleatorie.

ex. BGT 2 rezultate finale Top 3

Este anuntat concurentul de pe locul 3 si acesta paraseste scena.

Cei doi artisti ramasi in cursa sunt asezati laolalta.

Se anunta castigatorul.

De exemplu: BGT Rezultate Finale, momentul victoriei.

In Marea Britanie, castigatorul isi repeta numarul.








Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright