Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Biologie


Qdidactic » didactica & scoala » biologie
Evolutia Terrei



Evolutia Terrei


Evolutia Terrei



Cercetarile recente au aratat ca Soarele si, aproape concomitent cu el, planetele, s-au format din condensarea materiei provenite din explozia unei stele existente inaintea Soarelui nostru. Condensarea norului de gaz si praf s-a realizat mai mult spre centru. Ca rezultat al acestei condensari, aceasta a capatat o miscare de rotatie, care a dus la formarea unui disc turtit in care se realiza un transfer continuu de rotatie dinspre centru spre disc. In planul acestui disc au inceput sa se formeze vartejuri si concentrari de materie care nu mai puteau fi distruse de atractia solara. Contractarea Soarelui a dus, in conditiile unui nivel suficient de dens al materiei solare, la formarea unor reactii termonuclearesi, astfel, la marirea temperaturii si a volumului pana la valorile actuale. Acest proces a avut loc cu un aproximativ 4,5-5 mil. ani in urma. Planetele au inceput sa se inclzeasca progresiv datorita concentrarii materiei si a dezintegrarii materialelor radioactive.



Dupa formarea Terrei ca planeta, datorita miscarii de rotatie s-a realizat o grupare, dupa densitate, a elementelor din care era formata initial planeta, cele mai grele concentrandu-se in interior. Se pare ca, initial, Pamantul era mai mic, avea o miscare de rotatie mult mai rapida si o scoarta exterioara mai solida. Incalzirea Terrei s-a facut din interior, progresiv, datorita dezintegrarii elmentelor grele. Scoarta a fost fracturata de magme venite din interior care au adus la suprafata substante, gaze si apa; peste litosfera initiala au aparut astfel atmosferea si, apoape simultan, hidrosfera. Cresterea masei atmosferice a avut ca efect, in timp, o "franare" a miscarii rotatiei a Pamantului. Totodata, pe parcursul evolutiei sale, raza Terrei a crescut, dar masa a ramas aproape constanta. Initial, forma Pamantului era aproap sferica, denivelarile ulterioare ale suprafetei terestre fiind rezultatul curentilor de convectie, expansiunii oceanelor si coliziunii maselor continentale. Hidrosfera initiala avea o masa mai redusa, hidrosfera actuala fiind maxima. Aparitia vietii si, mai ales, evolutia ei, au adus la modificarea compozititei atmosferei de la starea initiala la cea actuala, cu O2.

Succesiunea principalelor evenimente in timp se poate repeta in scara geocronologica.

In timpul evolutiei Terrei au existat mai multe cicluri glaciare orogonice, mai cunoscute fiind ultimele trei, care au avut loc in Paleozoic, Mezozoic si Cenozoic. Este foarte probabil ca muntii ultimei erogeneze sa fe cei mai inalti din evolutia Terrei.

Primul moment critic din instoria geologica a Terrei a fost in urma cu 3,7 mld. ani, in perioada Arhaica, atunci cand cresterea puternica a "efectului de sera", datorat atmosferei, ar fi dus la imposibilitatea mentinerii hidrosferei lichide, la o anumita temperatura mai ridicata si la o alta compozitie. In sistemul solar, o situatie de acest fel se intalneste pe planeta Venus.

Un alt moment critic l-a constituit racirea puternica a climei si instalarea ghetarilor in Protozoic. S-a calculat ca, daca temperatura ar fi scazut cu inca 3-40C, Pamantul ar fi fost acoperit in intregime de ghetari, proces care ar fi putut fi ireversibil. Aceasta racire a fost treptat diminuata datorita cresterii concentratiei de oxigen si a efectului de sera.


Depasind aceste douamomunte critice, mediul terestru a continuat sa evolueze pana astazi, devenind tot mai complex si favirizand dezvoltarea vietii.


Era

Periada

Epoca

Durata

(mil.ani)

Versta

(mil.ani)

Ciclul orogenic



Cenozoic

(Neozoic)

Cuaternar

Holocen

Pleistocen

0,01

2


2






Alpin

Neogen

Pliocen

Miocen

3

18

5

24

Palagen

Oligocen

Eocen

Palecen

15

16

11

38

54

65


Mezozoic

Cretacic

Jurasic

Trasic


71

54

35

135

205

245



Paleozoic

Permian

Carbonifer

Devoian

Silurian

Ordovician

Cambrian


55

65

50

35

70

70

300

360

410

435

505

570


Hercinic


Caledonian

Precambrian

Protozoic

Arheozoic


#2 mld.ani

#2,1 mld.ani

2,5 mld.ani

4,6 mld ani

Cicluri

precambriene




Evolutia Terrei



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright

Biologie



Anatomie

Lucrari pe aceeasi tema


Nucleolul
Stresul oxidativ
Biologia dezvoltarii
ADN-ul exista in genomul uman
Oasele - tesut osos: compact si spongios
Gene si cromozomi
Formarea si dezvoltarea oaselor - osificarea intramembranoasa si intracartilaginoasa
Uretra
Ecosistemul
Test de autoevaluare (celula eucariota)



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente, referate, lucrari. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online proiectul sau referatul tau.