Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Stiinte politice


Qdidactic » istorie & biografii » stiinte politice
Comisia europeana



Comisia europeana


Comisia EuropeanA


1. Componenta si decizii

Comisia este organul executiv comunitar cu atributii foarte importante pentru a caror indeplinire este afectata cea mai mare parte a personalului comunitar, de unde si caracterul sau de supranational.

Membrii Comisiei sunt numiti pentru un mandat de cinci ani (care poate sa fie reinnoit), potrivit procedurii stabilite la art. 214 par. 2 CE, sub rezerva art. 201 CE. Astfel, Consiliul intrunit in compunerea sefilor de stat sau de guvern si statuand cu majoritate calificata, desemneaza persoana pe care el intentioneaza sa o numeasca in calitate de presedinte al Comisiei, dupa care desemnarea este aprobata de Parlament.

Potrivit reglementarii in vigoare, Comisia trebuie sa cuprinda cel putin un resortisant din fiecare stat membru, fara ca numarul membrilor avand nationalitatea unui aceluiasi stat membru sa fie mai mare de doi, aceasta pentru a asigura o pondere echitabila a nationalilor unui stat.

Protocolul privind largirea UE (art. 4) include noi dispozitii care prevad ca:

membrii Comisiei sunt alesi in baza competentei lor generale si indepen­denta lor trebuie sa fie deasupra oricarei indoieli;

Comisia are in componenta un reprezentant national din partea fiecarui stat membru si ca

numarul membrilor Comisiei poate fi modificat de catre Consiliu, care statueaza cu unanimitate de voturi.



Cand Uniunea va avea 27 de state membre numarul membrilor Comisiei trebuie sa fie mai mic decat numarul statelor membre, urmand sa fie alesi printr-un sistem de rotatie bazat pe principiul egalitatii.

In sfarsit, prin norma finala (pct.4) a Protocolului se prevede ca "orice stat care adera la Uniune are dreptul ca, in momentul aderarii sale, sa aiba un repre­zen­tant national ca membru al Comisiei", pana la adoptarea deciziei Consiliului.

Tratatul de la Nisa contine norme care intaresc puterile presedintelui Comi­siei, acesta urmand sa decida repartitia voturilor, remanierea responsabilitatilor comisarilor pe durata mandatului sau s.a.

Compunerea Parlamentului, a Consiliului si, mai ales, a Comisiei, precum si noile prerogative acordate presedintelui, releva perspectiva noii ordini consti­tutiv reale a Uniunii Europene, Comisia putand dobandi rolul de guvern supra­national al unei eventuale federatii europene.

2. Structura. Comisarii   europeni (numirea Si demiterea din funcTie a acestora)


Comisia Europeana este cea mai origininala dintre institutiile comunitare, formata in prezent din 25 de comisari desemnati de guvernele statelor membre pe baza competentei lor generale si profesionale.

Comisia europeana este organul executiv al Uniunii Europene, avand rolul de a intocmi proiecte de legi si de a monitoriza aplicarea acestora. Comisia este un organ al Comunitatilor Europene, independent de statele membre, avand sediul Berlaymont - Bruxelles.

Tratatul de la Nisa[2] reglementeaza desemnarea Comisiei Europene astfel:

1) Consiliul European desemneaza o personalitate ce urmeaza a fi numit presedinte al Comisiei - Parlamentul European aproband aceasta desemnare;

2) Consiliul U.E impreuna cu viitorul presedinte al Comisiei, desemneaza comisarii, pe baza propunerilor venite din partea guvernelor nationale;

3) comisarii impreuna cu presedintele sunt supusi apoi aprobarii Parlamentului European;

4) Comisia Europeana in intregime este numita in functie de Consiliul U.E cu majoritatea calificata.

Comisarii sunt cetateni ai statelor membre cate unul din fiecare stat membru numarul lor fiind stabilit de Consiliul U.E cu unanimitate de voturi. Mandatul acestora este de 5 ani si sunt reeligibili, singura institutie care are dreptul de a demite un comisar este Curtea Europeana de Justitie, in timp ce Comisia in intregime poate fi demisa de Parlamentul European prin motiune de cenzura adoptata cu votul a doua treimi din voturile exprimate si in acelasi timp al majoritatii membrilor. Conducerea Comisiei este astfel formata:

a) Presedintele Comisiei este numit cu 6 luni inainte ce mandatul sau sa inceapa, iar perioada mandatului sau este egala cu cea a Comisiei. Presedintele Comisiei are rol administrativ si protocolar, el reprezentand Comisia in fata celorlalte institutii comunitare precum si in relatiile cu tertii

b) Vicepresedintii - acestia sunt desemnati de catre presedinte din randul comisarilor si sunt in numar de doi, ei avand rol de suplinire a presedintelui atunci cand este nevoie.


Comisia actioneaza colectiv in conformitate cu regulile sale de procedura (adoptate la 18 septembrie 1999) si, in indeplinirea orientarilor politice stabilite de presedintele ei (art. 219 alin. 1 CE), care decide, potrivit art. 217 CE, asupra organizarii ei interne in scopul de a asigura ca ea actioneaza neintrerupt, eficient si pe baza raspunderii colective, isi fixeaza prioritatile si isi adopta programul de activitate.

Presedintele poate sa incredinteze membrilor Comisiei domenii speciale de activitate cu privire la care ei sunt in mod concret raspunzatori pentru pregatirea lucrarilor Comisiei si punerea in aplicare a deciziilor ei. El poate sa schimbe aceste insarcinari in timpul mandatului Comisiei. Membrii Comisiei isi realizeaza sarcinile care le sunt incredintate de presedinte sub autoritatea lui (art. 217 par. 2). De asemenea, poate sa stabileasca grupe de lucru ale membrilor Comisiei si le va desemna conducatorul lor.

Regulile de procedura (art. 4) instituie trei modalitati de luare a deciziilor:

"a. in sedinte, ori

b. prin procedura scrisa conform art. 12, ori

c. prin delegare, potrivit art. 13".

3. Atributii


Principalele atributii ale Comisiei, care ii definesc competenta au finalitatea "asigurarii si functionarii pietei comune", in conformitate cu art. 211 din Tratat. In concret, Comisia:

"- va asigura ca prevederile Tratatului si masurile luate de institutii potrivit acestuia sunt aplicate;

- va formula recomandari ori va prezenta avize asupra materiilor avute in vedere de Tratat, daca el astfel prevede ori in cazul in care Comisia considera necesar acest lucru;

- va avea puterea proprie de decizie si va participa la conturarea masurilor luat de Consiliu si Parlament in modul prevazut in Tratat;

- exercita puterile ce-i sunt conferite de Consiliu pentru implementarea regulilor stabilite de acesta".

In primul rand, Comisia are competenta decizionala si de executare. Ea poate sa adopte regulamente, sa emita directive ori sa ia decizii, asemenea atributii fiindu-i conferite direct prin Tratat, de exemplu, art. 86, sau prin delegare de catre Consiliu. Procedand astfel, Comisia va asigura executarea tratatelor comunitare si a actelor adoptate in aplicarea lor, adica legislatia primara si subsidiara.

In al doilea rand, Comisia contribuie decisiv la pregatirea si conturarea masurilor luate de Consiliu si de Parlament prin care se formuleaza politicile comunitare, prezentandu-le propuneri.

Comisia are atributii de control si de impunere ale respectarii legislatiei comunitare de catre statele membre si de catre resortisantii lor, persoane fizice si juridice, ea putand sa interzica ori sa impuna o anumita conduita, considerand-se chiar ca in aceasta privinta rolul ei de executare este suplimentat prin puteri proprii de luare a propriilor sale decizii care ar fi de natura judiciara

In sfarsit, Comisia poate sa formuleze avize sau recomandari , ca in cazurile prevazute, spre exemplu, in art. 27C si art. 27E (ambele din TMs.) sau in art. 99 par. 2 si 4, part. 104 par. 6 si 13, art. 111 par. 2, art. 120 par. 2 si 3, art. 121 par. 2, art. 133 par. 3 (toate CE) - pentru Consiliu, si in art. 77 CE - pentru statele membre.

Pe plan extern Comisia negociaza tratatele internationale negociate de Uniune.

Comisia este imputernicita cu vegherea respectarii dreptului comunitar de catre statele membre si cele nemembre.


4. Functionarea Comisiei Europene si rolul acesteia in cadrul institutiilor comunitare


Comisia are sediul la Bruxelles si se intalneste saptamanal, prezenta comisarilor la sedinta fiind obligatorie , iar hotararile se iau in prezenta majoritatii membrilor .

Fiecare comisar este asistat in activitatea sa de un cabinet format din functionari administrativi. Sefii cabinetelor se intalnesc saptamanal pentru a discuta problemele ce necesita intrunirea comisiei si pentru a pregati lucrarile acesteia. Caracterul tehnic al comisiei necesita emiterea anuala a unui numar de 6000 de acte normative, dintre care, nu mai putin de 4000 sunt emise de un comisar sau altul pe baza de abilitare. De asemenea, comisarii se pot intalni in afara cadrului deliberativ din Comisie pentru a discuta probleme urgente cu caracter deosebit. Rolul Comisiei este acela de a realiza interesul comunitar aflat adesea in contradictie cu interesul national al statelor membre , de a asigura respectarea prevederilor tratatelor, de a initia proiecte legislative si de a pune in practica politicile comunitare.

Independenta comisarilor europeni este o problema de o importanta deosebita, deoarece ei trebuie sa ia pozitie adesea in fata tendintei de influentare din partea statului care i-a desemnat, iar pentru a asigura independenta acestora, tratatele impun anumite obligatii in sarcina acestora, cat si a statelor membre.








Denumirea de Comisie Europeana a fost adoptata dupa Tratatul de la Maastricht privind Uniunea europeana, denumindu-seanterior,,Comisia Comunitatilor Europene

Pentru modalitatile de desemnare anterioare Tratatului de la Nisa si evolutia lor a se vedea D.Leonard,V.Duculescu ,Tratatul dela Nisa si reforma institutionala a Uniunii europene ,R.D.C.nr.3/2001, p.50


Inainte de Nisa, vicepresedintii erau desemnati de Comisie, ca organ colegial, dintre comisari.


J. Tillotson, op. cit, pag. 98; W. Cairns, op. cit. pag. 23; I.P. Filipescu, A. Fuerea, op. cit., pag. 72.

J. Boulouis, op. cit., pag. 280; J. Tillotson, op. cit., pag. 97-98; W. Cairns, op. cit., pag. 23-24.

Discutiile intre comisari au loc, de regula, in engleza sau franceza, cu toate ca documentele oficiale sunt traduse in toate cele 23 limbi oficiale ale U.E

L.Carm , D.Dinan , N.Nuget (editors) , op.cit ., p.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright