Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didactice Bani si dezvoltarea carierei Stiinta  si proiecte tehnice Istorie si biografii Sanatate si medicina Dezvoltare personala
referate sanatate Sanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Medicina


Qdidactic » sanatate & sport » medicina
Afectiunile pleurei, mediastinului si diafragmului - test grila



Afectiunile pleurei, mediastinului si diafragmului - test grila


Afectiunile pleurei, mediastinului si diafragmului

1. [catalin.] In ceea ce priveste pneumotoraxul compresiv se poate afirma: (Afectiunile pleurei, diafragmului si mediastinului)
   A: Se rezolva spontan
   B: Se supravegheaza la domiciliu
   C: Se trateaza prin repaus la pat
   D: E o afectiune cu prezenta aerului in mediastin
   E: Se insoteste de presiune intrapleurala pozitiva, cu impingerea mediastinului de partea opusa celei afectate
Vezi raspuns

2. [CS001DRS] Sunt cauze de exudat ()
   A: Sindrom Lenz
   B: Sindrom Sjongren
   C: Sindrom Leredde
   D: Sindrom Sicca
   E: Sindrom Leopold
Vezi raspuns

3. [CS002DRS] Urmatoarele medicamente pot cauza revarsat pleural tip exudat ()
   A: Nitropector
   B: Nitrofurantoin
   C: Bromocriptina
   D: Netisergid
   E: Misoprostol
Vezi raspuns

4. [CS003DRS] Reprezinta indicatii ale toracostomei pe tub: ()
   A: Prezenta ph-ului lichidului pleural mai mic cu 0.15 unitati decat cel arterial
   B: Frotiuri Gram negative pentru microorganismele lichidului pleural
   C: Prezenta ph-ului lichidului pleural mai mic cu 0.115 unitati decat cel arterial
   D: Glucoza mai mica de 0.50mg/dl in lichidul pleural
   E: Glucoza mai mare de 50mg/dl in lichidul pleural
Vezi raspuns

5. [CS06000] Care din urmatoarele afectiuni pot fi cauze de revarsat pleural de tip transsudat? (pag 1626)
   A: Lupus eritematos sistemic
   B: Expunere la azbest
   C: Mezoteliomul
   D: Sindromul nefrotic
   E: tuberculoza pulmonara
Vezi raspuns

6. [CS06001] Cea mai valoroasa metoda imagistica pentru diagnosticul tumorilor mediastinale este: (pag 1627)
   A: Scintigrama cu iod 131
   B: TC mediastinal
   C: Examenul baritat al tractului gastrointestinal
   D: Toracoscopia video-asistata
   E: Mediastinoscopia
Vezi raspuns

7. [CS06002] Examenul fizic in pneumomediastin arata: (pag 1627)
   A: semnul Homan
   B: semnul Hoffmann
   C: semnul Horner
   D: semnul Hamman
   E: semnul Hegar
Vezi raspuns

8. [CS06003] LA pacienti cu boli ale mediastinului posterior se indica: (pag 1627)
   A: radiografia abdominala simpla
   B: RMN
   C: examenul baritat al tractului gastrointestinal
   D: scintigrama cu iod 131
   E: mediastinotomia anterioara
Vezi raspuns

9. [CS06004] Pneumomediastinul se defineste ca: (pag 1627)
   A: revarsat intens purulent
   B: acumularea limfei in spatiul pleural
   C: obtinerea unui lichid hemoragic la punctia toracica
   D: ruptura bulelor apicale subpleurale
   E: prezenta aerului in interstitiul mediastinului
Vezi raspuns

10. [CS06005] Mediastinul mijlociu contine urmatoarele structuri,cu exceptia: (pag. 1627)
   A: Inima
   B: Arterele brahiocefalice
   C: Arterele mamare interne
   D: Nervii frenici
   E: Traheea
Vezi raspuns11. [CS06006] Cauzele principale ale paraliziei bilaterale de diaphragm sunt urmatoarele ,cu exceptia: (pag. 1627)
   A: Traumele toracice
   B: Scleroza multipla
   C: Sindromul cornului anterior
   D: Distrofia musculara
   E: Sindromul cornului posterior
Vezi raspuns

12. [CS06007] Tumorile mediastinale sunt diagnosticate cel mai bine imagistic cu ajutorul: (pag. 1627)
   A: TC mediastinal
   B: Mediastinoscopia
   C: RMN mediastinal
   D: Biopsia cu ac fin
   E: Scintigrafia
Vezi raspuns

13. [CS06008] Cea mai valoroasa metoda imagistica pentru diagnosticul tumorilor mediastinale este: (pag. 1627)
   A: mediastinoscopia
   B: biopsia-aspiratia percutana pe ac fin a tumorilor
   C: scintigrama cu I 131
   D: TC mediastinal
   E: toracoscopia video asistata
Vezi raspuns

14. [CS06009] Etapele diagnosticului de revarsat pleural malign: (pag 1625)
   A: citologie lichid pleural-biopsie pleurala-toracoscopie
   B: biopsie pleurala-citologie lichid pleural-toracoscopie
   C: toracoscopie-biopsie pleurala-citologie lichid pleural
   D: toracoscopie-citologie lichid pleural-biopsie pleurala
   E: biopsie pleurala-citologie lichid-toracostomie
Vezi raspuns

15. [CS06010] Mediastinul mijlociu contine, cu exceptia: ()
   A: vasele mamare interne
   B: VCI
   C: bronhii principale
   D: artera pulmonara
   E: nervul frenic
Vezi raspuns

16. [CS06011] Mediastinul posterior contine, cu exceptia: (pg 1627)
   A: se invecineaza posterior cu corpii vertebrali
   B: se invecineaza anterior cu pericardul
   C: portiunea din arcul transvers al aortei
   D: vena hemiazygos
   E: ganglioni mediastinali posteriori
Vezi raspuns

17. [CS06012] Mediastinul anterior contine urmatoarele cu exceptia: (pg.1627)
   A: timus
   B: venele mamare interne
   C: ganglionii mediastinali anteriori
   D: arterele mamare interne
   E: nervii frenici
Vezi raspuns

18. [CS06013] Pneumomediastinul are urmatoarele cauze,cu exceptia: (pg.1627)
   A: rupura alveolara
   B: ruptura esofagului
   C: traumatisme penetrante pe plaman indemn
   D: perforarea esofagului
   E: patrunderea aerului in mediastin dinspre gat si abdomen
Vezi raspuns

19. [CS06014] Pneumomediastinul se trateaza prin: (pg.1627)
   A: aspirare pe ac
   B: toracostomie cu tub de dren
   C: vasodilatatoare
   D: drenaj cu 2 tuburi
   E: anticoagulante
Vezi raspuns

20. [CS06015] Urmatoarele elemente nu apartin mediastinului posterior: (pag 1627)
   A: Aorta toracica descendenta
   B: esofagul
   C: canalul toracic
   D: vena cava inferioara
   E: vena azygos
Vezi raspuns

21. [CS06016] In urma operatiilor pe cord deschis recuperarea paraliziei diafragmului se realizeaza dupa un interval de : (pg. 1628)
   A: min 3 luni
   B: min 6 luni
   C: 3 spatamani
   D: Max 6 luni
   E: Max 3 saptamani
Vezi raspuns

22. [CS06017] Nu este cauza de exsudat: (pag 1624)
   A: pneumonia bacteriana
   B: neoplaziile
   C: tromboflebita profunda
   D: embolia pulmonara
   E: infectiile virale
Vezi raspuns

23. [CS06018] Deosbirea intre transudat si exsudat se face masurand urmatorii parametrii: (pag 1624)
   A: LDH si presiunea osmotica
   B: LDH si amilazemia
   C: LDH si nivelul proteinelor din lichidul pleural
   D: LDH si proteinuria
   E: concentratia glucozei din lichid
Vezi raspuns

24. [CS06019] Cea mai importanta metoda de diagnostic a tumorilor mediastinale este: (pag 1627)
   A: RMN
   B: CT
   C: mediastinoscopia
   D: mediastinotomia
   E: radiografia
Vezi raspuns

25. [CS06020] La pacientii cu boli ale mediastinului posterior se indica ca investigatie imagistica alaturi de tomografia computerizata si: (pag. 1627)
   A: bronhoscopia
   B: arteriografia pulmonara
   C: examenul baritat al tractului gastrointestinal
   D: scintigrafia cu Iod 131
   E: coronarografia
Vezi raspuns

26. [CS06021] Cea mai valoroasa metoda imagistica pentru diagnosticul tumorilor mediastinale este: (pag. 1627)
   A: radiografia
   B: ecografia
   C: tomografia computerizata
   D: scintigrafia
   E: arteriografia
Vezi raspuns

27. [CS06022] Cauza cea mai frecventa a mediastinitei cronice? (pag.1627)
   A: Infectie fungica
   B: sarcoidoza
   C: Silicoza
   D: Criptococoza
   E: tbc
Vezi raspuns

28. [CS06023] Pneumomediastinul este cauzat de urmatoarele cu o exceptia? (pag. 1627)
   A: ruptura bronhiei
   B: ruptura alveolara
   C: perforatie gastrica
   D: perforatie esofagiana
   E: patrunderea aerului dinspre abdomen
Vezi raspuns

29. [CS06024] Fac parte din mediastinul mijlociu: (pag 1627)
   A: Timusul
   B: Arcul ascendent al aortei
   C: Vena azygos
   D: Aorta descendenta
   E: Arterele mamare interne
Vezi raspuns

30. [CS06025] Cea mai frecventa cauza a paraliziei unilaterale a diafragmului o constituie: (pag. 1628)
   A: Leziunile inalte ale maduvei spinarii
   B: Traumele toracice
   C: Invazia nervului frenic de catre un proces malign
   D: Sindromul cornului anterior
   E: Distrofia musculara
Vezi raspuns31. [CS06026] Cea mai valoroasa metoda imagistica pentru diagnosticul tumorilor mediastinale este: (pag .1627)
   A: Rx
   B: CT
   C: scintigrama cu I 131
   D: RMN
   E: echografia
Vezi raspuns

32. [CS06027] Confirmarea diagnosticului de pneumomediastin se face prin: (pag. 1627)
   A: examen fizic
   B: Rx
   C: semnul HAMMAN
   D: CT
   E: RMN
Vezi raspuns

33. [CS06028] Semnul Hamman reprezinta: (pag. 1627)
   A: emfizem subcutanat in incizura sternala
   B: ruptura alveolara cu patrunderea aerului in mediastin
   C: perforatia esofagului dupa sternotomia mediana
   D: zgomot crepitant sincron cu bataile inimii care se aude cel mai bine in decubit lateral stang
   E: hemidifragmul ascensionat pe radiografia toracica
Vezi raspuns

34. [CS06029] Gradul paraliziei diafragmuli se apreciaza cel mai bine prin: (pag. 1628)
   A: semnul Hamman
   B: explorarea mediastinului
   C: nu se poate aprecia
   D: masurarea presiunilor transdiafragmatice
   E: stimularea diafragmului
Vezi raspuns

35. [CS06030] Printre cele mai frecvente leziuni tumorale ale mediastinului anterior se numara: (pag. 1627)
   A: Meningocelele
   B: Teratoamele
   C: Tumorile vasculare
   D: Chisturile bronhogene
   E: Tumorile ganglionare limfatice prin metastaze
Vezi raspuns

36. [CS06031] Cauzele cea mai frecventa a paraliziei unilaterale de diafragm este: (pag 1628)
   A: Scleroza multipla
   B: Sindromul cornului anterior
   C: Invazia nervului frenic respectiv de catre un proces malign
   D: Distrofia musculara
   E: Leziunile inalte ale maduvei spinarii
Vezi raspuns

37. [CS06032] Care din urmatoarele formatiuni anatomice NU face parte din mediastinul mijlociu? (pag. 1627)
   A: venele cave
   B: aorta ascendenta
   C: nervii frenici
   D: aorta descendenta toracica
   E: arterele si venele brahiocefalice
Vezi raspuns

38. [CS06033] Ce tumori se dezvolta cel mai frecvent in mediastinul mijlociu ? (pag. 1627)
   A: Chisturile gastroenterice
   B: Tumorile vasculare
   C: Tumorile neurogene
   D: Timoamele
   E: Tumorile tiroidiene
Vezi raspuns

39. [CS06034] Care dintre afirmatiile de mai jos este falsa? (pag. 1627)
   A: mediastinul este zona dintre cavitatile pleurale
   B: mediastinul se imparte in doua compartimente
   C: inima, arcul ascendent si transvers al aortei si venele cave apartin mediastinului mijlociu
   D: venele azygos si hemiazygos apartin medisatinului posterior
   E: mediastinul se imparte in trei compartimente
Vezi raspuns

40. [CS060340] Urmatoarele medicamente pot induce formarea unui revarsat pleural de tip exudat, cu o exceptie: ((pag. 1626))
   A: Nitrofurantoin
   B: Dandrolen
   C: Procainamida
   D: Amiodarona
   E: Bromocriptina
Vezi raspuns

41. [CS060341] Care afectiune poate induce formarea atat de transudat cat si de exudat? ((pag. 1624))
   A: Ciroza
   B: Embolismul pulmonar
   C: Sindromul nefrotic
   D: Insuficienta cardaca congestiva
   E: Neoplazii
Vezi raspuns

42. [CS06035] Care sunt cele mai frecvente leziuni in mediastinul anterior? (pag 1627)
   A: chisturi bronhogene
   B: tumori vasculare
   C: tumorile ganglionilor limfatici
   D: chisturi pleuropericardice
   E: timoamele
Vezi raspuns

43. [CS06036] Cea mai valoroasa metoda imagistica pentru diagnosticul tumorilor mediastinale este reprezentata de: (pag 1627)
   A: examenul baritat al tractului gastrointestinal
   B: scintigrafia cu I131
   C: TC mediastinal
   D: RMN
   E: ECHO
Vezi raspuns

44. [CS06037] Mediastinita fibrozanta reprezinta de obicei semne de compresie a structurilor mediastinale, cu exceptia: (pag 1627)
   A: sindrom de vena cava superioara
   B: compresia cailor respiratorii mari
   C: paralizia nervului frenic sau laringeu recurent
   D: obstructia arterei pulmonare sau venele pulmonare proximale
   E: sindrom de vena cava inferioara
Vezi raspuns

45. [CS06038] Paralizia bilaterala a diafragmului nu este data de: (pag 1627)
   A: traume toracice, inclusiv chirurgia toracica
   B: scleroza multipla
   C: leziunile joase ale maduvei spinarii
   D: sindromul de corn anterior
   E: distrofia musculara
Vezi raspuns

46. [CS06039] Cea mai frecventa cauza de paralizie unilaterala de diafragm este reprezentata de: (pag 1628)
   A: invazia maligna a nervului, de obicei un hemangiom
   B: metastazarea unui carcinom bazocelular
   C: invazia nervului de catre un proces benign, frecvent chistul Naboth
   D: invazia maligan a nervului,de obicei un carcinom bronsic
   E: invazia benigna a unui mezangiom
Vezi raspuns

47. [DrZoom10] Paralizia bilaterala de diafragm: (1628)
   A: paralizia de diafragm este cel mai frecvent bilaterala
   B: cel mai bun tratament este traheotomia
   C: tratamentul de electie este ventilatia asistata
   D: cea mai buna ventilatie este cea cu PEEP
   E: daca survine dupa operatie pe cord deschis, apare recuperare in 6 saptamani
Vezi raspuns

48. [DrZoom11] Cele mai frecvente tumori in mediastinul mijlociu sunt urmatoarele, cu EXCEPTIA: (1627)
   A: tumorile vasculare
   B: tumorile ganglionare limfatice prin metastaze sau afectiuni granulomatoase
   C: chisturi bronhogene
   D: tumori tiroidiene
   E: chisturi pleuropericardice
Vezi raspuns

49. [DrZoom12] In mediastinul posterior se gasesc de obicei urmatoarele, cu o EXCEPTIE: (1627)
   A: limfoame
   B: tumori neurogene
   C: meningomielocele
   D: diverticuli esofagieni
   E: chisturi gastroenterice
Vezi raspuns

50. [DrZoom13] Metoda imagistica ce trebuie aplicata pentru diagnosticarea tumorilor mediastinale este: (1627)
   A: ecocardiografia
   B: radiografia toracica mediastinala
   C: PET
   D: RMN
   E: TC mediastinal
Vezi raspuns

51. [DrZoom16] Incidenta mediastinitei dupa sternotomie mediana: (1627)
   A: 0.1 - 0.5 %
   B: 1 - 2 %
   C: 0.4 - 5 %
   D: 3 - 6 %
   E: 5 - 10 %
Vezi raspuns

52. [DrZoom18] Tratamentul mediastinitei dupa sternotomia mediana-alege afirmatia FALSA: (1627)
   A: drenaj de urgenta
   B: baneocin local
   C: asociaza tratament antibiotic parenteral
   D: debridare
   E: mortalitate peste 20%
Vezi raspuns

53. [DrZoom20] Mediastinita cronica (1627)
   A: prezinta intotdeauna leziuni de mediastinita fibrozanta
   B: nu prezinta inflamatie granulomatoasa a limfoganglionilor
   C: majoritatea cazurilor sunt date de sarcoidoza
   D: mediastinita fibrozanta poate comprima vena cava superioara
   E: semnele de compresie a structurilor mediastinale sunt rare
Vezi raspuns

54. [M1105001] Pneumotoraxul este definit prin: (pag. 1628)
   A: Prezenta aerului in spatiul pleural
   B: Prezenta de lichid in cavitatea pleurala
   C: Scaderea presiunii partiale a oxigenului din singele arterial
   D: Cresterea concentratiei bioxidului de carbon din singele arterial
   E: Scaderea pH-ului singelui arterial
Vezi raspuns

55. [M1105002] Tratamentul initial al pneumotoraxului spontan primar este: (pag. 1626)
   A: Administrarea unui antibiotic
   B: Tratament tonicardiac
   C: Aspiratia simpla
   D: Administrarea unui bronhodilatator
   E: Corticoterapie sistemica
Vezi raspuns

56. [M1105003] Pneumotoraxul iatrogen apare in urmatoarele situatii cu EXCEPTIA: (pag. 1627)
   A: Biopsiile transtoracice
   B: Toracenteza diagnostica
   C: Toracenteza terapeutica
   D: Paracenteza
   E: Montarea cateterelor centrale intravenoase
Vezi raspuns

57. [M1105004] Hemopneumotoraxul este intilnit in: (pag. 1627)
   A: Pneumotoraxul primar
   B: Pneumotoraxul traumatic
   C: Pneumotoraxul in tensiune
   D: Pneumotoraxul secundar
   E: Pneumotoraxul spontan
Vezi raspuns

58. [M1205005] Pneumotoraxul compresiv este forma in care: (pag. 1626-27)
   A: in interiorul spatiului pleural presiunea este pozitiva pe durata inspiratiei
   B: in interiorul spatiului pleural presiunea este pozitiva pe durata expiratiei
   C: in interiorul spatiului pleural presiunea este pozitiva pe toata durata ciclului respirator
   D: diagnosticul e sugerat de presiunea joasa in timpul inspirului, pe parcursul ventilatiei mecanice
   E: mecanismul de producere este intotdeauna spontan
Vezi raspuns

59. [M1205006] Unul dintre agentii sclerozanti care pot fi introdusi intrapleural pentru terapia pneumotoraxului spontan primar este: (pag. 1626)
   A: Penicilina
   B: Serul fiziologic
   C: Heparina
   D: Doxiciclina
   E: Gentamicina
Vezi raspuns

60. [M1205007] In cazul pacientilor cu pneumotorax spontan secundar, terapia electiva consta in: (pag. 1626)
   A: aspiratie simpla
   B: toracostomie
   C: toracostomie urmata instilarea intrapleurala a unui agent sclerozant
   D: pneumonectomie
   E: oxigeno-si antibioterapie
Vezi raspuns

61. [M1205008] Pneumotoraxul traumatic insotit de hemotorax (hemopneumotoraxul) se trateaza prin: (pag. 1627)
   A: toracostomie cu tub de dren unic
   B: aspiratie simpla
   C: introducerea intrapleurala a unor agenti sclerozanti
   D: obligatoriu, prin toracoscopie, abrazie si rezectie pleurala
   E: toracostomie cu dublu drenaj -superior si, respectiv, decliv
Vezi raspuns

62. [M1205009] Pneumotoraxul compresiv reprezinta o urgenta care recunoaste ca gest terapeutic salvator: (pag. 1627)
   A: ventilatia mecanica
   B: decompresia prin introducerea unui ac gros in spatiul pleural, urmata de insertia unui tub de toracostomie
   C: oxigenoterapia
   D: toracoscopia
   E: introducerea intrapleurala a unui agent sclerozant
Vezi raspuns

63. [M1305010] Pneumotoraxul primar spontan apare aproape exclusiv la: (pag. 1626)
   A: fumatori
   B: nefumatori
   C: bolnavi pulmonari cronici
   D: pneumonie cu stafilococ
   E: pneumonie cu Klebsiella
Vezi raspuns

64. [M1305011] Tratamentul initial recomandat pentru pneumotoraxul spontan primar consta in: (pag. 1626)
   A: antiinflamatorii nesteroidiene
   B: miofilin i v
   C: aspiratie simpla
   D: toracostomie
   E: aplicare de agent sclerozant
Vezi raspuns

65. [M1305012] Pneumotoraxul, din cauza lipsei rezervei functionale pulmonare, este mai periculos la: (pag. 1626)
   A: indivizi cu afectiuni pulmonare preexistente
   B: indivizi normali
   C: indivizi cu afectiuni digestive
   D: indivizi cu leucocitoza
   E: indivizi cu leucopenie
Vezi raspuns

66. [M1305013] Candidati la toracoscopie cu rezectie si abraziune pleurala sunt bolnavii cu pneumotorax spontan primar sau secundar la care: (pag. 1626)
   A: plamanul nu s-a expansionat dupa 5 zile de la practicarea toracostomiei
   B: plamanul nu s-a expansionat dupa 10 zile de la practicarea toracostomiei
   C: plamanul nu s-a expansionat dupa 2 zile de la practicarea toracostomiei
   D: plamanul nu s-a expansionat dupa o zi de la practicarea toracostomiei
   E: plamanul nu s-a expansionat dupa 2 saptamani de la practicarea toracostomiei
Vezi raspuns

67. [M1305014] Pneumotoraxul in tensiune (compresiv) este pneumotoraxul: (pag. 1627)
   A: la care presiunea este pozitiva in interiorul spatiului pleural pe toata durata ciclului respirator
   B: la care presiunea este negativa in interiorul spatiului pleural pe toata durata ciclului respirator
   C: la care presiunea este alternanta, pozitiva si negativa, functie de timpii respiratiei
   D: care nu prezinta modificari ale presiunii intrapleurale
   E: la care masurarea presiunii intrapleurale nu are relevanta
Vezi raspuns

68. [M1405015] Pneumotoraxul spontan primar apare la: (pag. 1626)
   A: bolnavi care au suferit un traumatism toracic
   B: bolnavi cu boli pulmonare obstructive cronice
   C: indivizi fara afectiuni pulmonare cunoscute
   D: la nefumatori
   E: la pacienti care au fost supusi unei toracenteze
Vezi raspuns

69. [M1405016] Scaderea intoarcerii venoase si scaderea debitului cardiac se produc in: (pag. 1627)
   A: pneumotoraxul spontan primar
   B: pneumotoraxul spontan secundar
   C: pneumotoraxul iatrogen
   D: pneumotoraxul compresiv
   E: pneumotoraxul recidivant
Vezi raspuns

70. [M1405017] Instilarea de Doxiciclina sau talc este indicata de prima intentie in urmatoarele tipuri de pneumotorax: (pag. 1626 - 1627)
   A: pneumotoraxul traumatic
   B: pneumotoraxul iatrogen
   C: pneumotoraxul spontan secundar
   D: pneumotoraxul spontan primitiv
   E: pneumotoraxul compresiv
Vezi raspuns

71. [M1505018] Pneumotoraxul spontan primar apare la pacientii care: (pag. 1626)
   A: Prezinta o boala de baza pulmonara cunoscuta
   B: Prezinta un traumatism toracic in antecedente
   C: Au prezentat un traumatism penetrant sau nepenetrant al toracelui
   D: Nu prezinta un traumatism toracic in antecedente sau o boala de baza pulmonara cunoscuta
   E: Au avut tuberculoza pulmonara in antecedente
Vezi raspuns

72. [M1505019] Pneumotoraxul compresiv este pneumotoraxul la care: (pag. 1626)
   A: Presiunea este pozitiva in interiorul spatiului pleural numai in inspir
   B: Presiunea este pozitiva in interiorul spatiului pleural numai in expir
   C: Un traumatism penetrant sau nepenetrant al toracelui a declansat simptomatologia
   D: Presiunea este pozitiva in interiorul spatiului pleural pe toata durata ciclului respirator
   E: Prognosticul este foarte bun
Vezi raspuns

73. [M1505020] Pneumotoraxul traumatic se trateaza prin: (pag. 1627)
   A: Imobilizare gipsata
   B: Anticoagulante
   C: Introducerea unui ac gros in spatiul IV intercostal anterior
   D: Toracostomie cu tub de dren
   E: Vasodilatatoare
Vezi raspuns

74. [M1505021] Pneumotoraxul spontan primar apare mai frecvent la: (pag. 1626)
   A: Fumatori
   B: Bolnavii cu tuberculoza pulmonara in antecedente
   C: Dupa traumatisme penetrante
   D: Dupa biopsiile transtoracice
   E: Dupa toracocenteza
Vezi raspuns

75. [M1505022] Hemopneumotoraxul posttraumatic necesita: (pag. 1627)
   A: Drenaj pleural cu introducerea unui ac gros in spatiul pleural prin spatiul intercostal IV anterior
   B: Agenti anticoagulanti
   C: Opiacee pentru combaterea durerii
   D: Drenaj cu doua tuburi
   E: Toracotomie cu abraziune pleurala
Vezi raspuns

76. [M1605023] Semnele fizice din pneumotoraxul in tensiune sunt: (pag. 1627)
   A: Submatitate la nivelul toracelui afectat
   B: Respiratia suflanta
   C: Suflu tubar
   D: Deplasarea contralaterala a mediastinului
   E: Raluri subcrepitante
Vezi raspuns

77. [M1605024] Caracteristicile pneumotoraxului spontan primar sunt: (pag. 1626)
   A: Apare aproape exclusiv la fumatori
   B: Acest tip de pneumotorax nu mai produce recurente
   C: Apare prin ruptura bulelor pleurei parietale
   D: Nu necesita toracotomie cu abraziune pleurala pentru ca nu determina recurente
   E: Apare la indivizi cu boli pulmonare cunoscute
Vezi raspuns

78. [M1605025] Pneumotoraxul spontan apare: (pag. 1626)
   A: Dupa manopere invazive ce intereseaza pleura
   B: Apare fara un traumatism toracic in antecedente
   C: Dupa traumatisme toracice mici nepenetrante
   D: Dupa traumatisme penetrante pe plaman indemn
   E: Dupa traumatisme penetrante pe plaman cu boli cunoscute
Vezi raspuns

79. [M1605026] Pneumotoraxul compresiv este: (pag. 1626)
   A: Pneumotoraxul la care presiunea este pozitiva in interiorul spatiului pleural pe toata durata ciclului respirator
   B: Pneumotoraxul la care presiunea este pozitiva in interiorul spatiului pleural in expir
   C: Pneumotoraxul la care presiunea este negativa in interiorul spatiului pleural in expir
   D: Pneumotoraxul la care presiunea este negativa in interiorul spatiului pleural pe toata durata ciclului respirator
   E: Pneumotoraxul la care presiunea este pozitiva in interiorul spatiului pleural in inspir
Vezi raspuns

80. [M1605027] Tratamentul initial recomandat pentru pneumotoraxul spontan primar este: (pag. 1626)
   A: Toracotomia cu abraziune pleurala
   B: Decorticarea pleurala
   C: Aspiratia simpla
   D: Toracostomia cu rezectie pleurala parietala
   E: Exereza pleuro-pulmonara
Vezi raspuns

81. [M1605028] Agentii sclerozanti recomandati pentru tratamentul pneumotoraxului spontan secundar sunt: (pag. 1626)
   A: Cicloserina
   B: Isoniazida
   C: Streptomicina
   D: Amiodarona
   E: Doxiciclina
Vezi raspuns

82. [M2205029] Pneumotoraxul spontan primar apare la: (pag. 1626)
   A: persoane cu traumatisme toracice in antecedente recente
   B: la persoane fara o boala pulmonara cunoscuta
   C: la persoane cu traumatisme abdominale in antecedente
   D: la persoane cu afectiuni cardiace cunoscute
   E: la persoane cu o boala pulmonara cunoscuta
Vezi raspuns

83. [M2205030] Pneumotoraxul spontan primar apare la: (pag. 1626)
   A: persoane cu traumatisme toracice in antecedente recente
   B: la persoane cu antecedente eredocolaterale similare
   C: la persoane fara o boala pulmonara cunoscuta
   D: la persoane cu afectiuni cardiace cunoscute
   E: la persoane cu o boala pulmonara cunoscuta
Vezi raspuns

84. [M2205031] Pneumotoraxul spontan secundar apare: (pag. 1626)
   A: la persoane fara o boala pulmonara cunsocuta
   B: la persoane cu o boala pulmonara cunsocuta
   C: la persoane cu o boala cardiovasculara cunoscuta
   D: la persoane cu o boala mediastinala cunsocuta
   E: la persoane cu traumatism abdominal vechi
Vezi raspuns

85. [M2205032] Pneumotoraxul spontan secundar apare: (pag. 1626)
   A: la persoane fara o boala pulmonara cunsocuta
   B: la persoane cu o boala cardiovasculara cunoscuta
   C: la persoane cu o boala mediastinala cunsocuta
   D: la persoane cu o boala pulmonara cunsocuta
   E: la persoane cu deficit genetic pentru alfa-1-amiloid
Vezi raspuns

86. [M2205033] Pneumotoraxul compresiv are: (pag. 1626)
   A: presiunea negativa in interiorul spatiului pleural
   B: presiunea pozitiva in interiorul spatiului pleural
   C: presiunea este negativa pe toata durata ciclului respirator
   D: presiunea este pozitiva doar in inspir
   E: presiunea este pozitiva doar in expir
Vezi raspuns

87. [M2205034] Pneumotoraxul spontan primar se produce prin ruptura: (pag. 1626)
   A: traheei
   B: bronhiilor mici
   C: bronhiolelor
   D: bronsiolelor
   E: bulelor apicale subpleurale
Vezi raspuns

88. [M2205035] Pneumotoraxul spontan primar se produce prin ruptura: (pag. 1626)
   A: esofagului
   B: bronhiilor mare
   C: bulelor apicale subpleurale
   D: bronhiolelor
   E: bronsiolelor
Vezi raspuns

89. [M2205036] Pneumotoraxul spontan primar se produce prin ruptura: (pag. 1626)
   A: Traheei
   B: Esofagului
   C: Bronhiilor mari
   D: Bulelor apicale subpleurale
   E: Bronhiilor mici sub 2 mm diametru
Vezi raspuns

90. [M2205037] Pneumotoraxul spontan primar apare: (pag. 1626)
   A: Aproape exclusiv la femei
   B: Aproape exclusiv la fumatori
   C: Aproape exclusiv la copii
   D: Aproape exclusiv la virstnici
   E: Aproape exclusiv la mineri
Vezi raspuns

91. [M2205038] Pneumotoraxul spontan primar apare: (pag. 1626)
   A: Aproape exclusiv la lucratori din industria materialelor explozive
   B: Aproape exclusiv la alpinisti
   C: Aproape exclusiv la fumatori
   D: Aproape exclusiv la mineri
   E: Aproape exclusiv la varstnici
Vezi raspuns

92. [M2205039] Pneumotoraxul spontan primar apare: (pag. 1626)
   A: Aproape exclusiv la barbati
   B: Aproape exclusiv la varstnici
   C: Aproape exclusiv la alpinisti
   D: Aproape exclusiv la mineri
   E: Aproape exclusiv la fumatori
Vezi raspuns

93. [M2205040] In pneumotoraxul spontan primar recurentele sunt: (pag. 1626)
   A: rare
   B: nu apare
   C: extrem de frecvent
   D: apar la aproape jumatate din indivizi care au mai avut un episod
   E: legate totdeauna de traumatisme toracice penetrante
Vezi raspuns

94. [M2205041] Tratamentul initial indicat pentru pneumotoraxul spontan primar este: (pag. 1626)
   A: cu antibiotice
   B: cu aspiratie simpla
   C: chirurgical
   D: cu ventilatie asistata
   E: cu ventilatie cu presiune pozitiva
Vezi raspuns

95. [M2205042] Tratamentul initial indicat pentru pneumotoraxul spontan primar este: (pag. 1626)
   A: chirurgical
   B: cu antibiotice
   C: cu aspiratie simpla
   D: cu ventilatie asistata
   E: cu ventilatie cu presiune pozitiva
Vezi raspuns

96. [M2205043] Tratamentul initial indicat pentru pneumotoraxul spontan primar este: (pag. 1626)
   A: cu antibiotice
   B: cu agenti sclerozanti
   C: cu talc
   D: chirurgical
   E: cu aspiratie simpla
Vezi raspuns

97. [M2205044] Tratamentul initial indicat pentru pneumotoraxul spontan primar este: (pag. 1626)
   A: cu antibiotice
   B: cu doxiciclina
   C: chirurgical
   D: cu aspiratie simpla
   E: cu talc
Vezi raspuns

98. [M2205045] In cazul unui pneumotorax spontan primar la care plamanul nu se expansioneaza se aplica: (pag. 1626)
   A: Toracostomia
   B: Intubare
   C: Interventie chirurgicala pentru excizie
   D: Bronhoscopie cu aspiratie
   E: Tratament cu metilxantine
Vezi raspuns

99. [M2205046] In cazul unui pneumotorax spontan primar la care plamanul nu se expansioneaza se aplica: (pag. 1626)
   A: Tratament cu metilxantine
   B: Toracostomia
   C: Intubare
   D: Interventie chirurgicala pentru excizie
   E: Tratament cu azitromicina
Vezi raspuns

100. [M2205047] In cazul unui pneumotorax spontan primar la care plamanul nu se expansioneaza se aplica: (pag. 1626)
   A: Tratament cu metilxantine
   B: Tratament cu polimixine
   C: Intubare
   D: Interventie chirurgicala pentru excizie
   E: Toracostomia
Vezi raspuns

101. [M2205048] Toracoscopia cu abraziune pleurala are o rata de prevenire a recurentelor pneumotoraxului spontan primar de: (pag. 1626)
   A: 10%
   B: 20%
   C: 25%
   D: 30%
   E: aproape 100%
Vezi raspuns

102. [M2205049] Toracotomia cu abraziune pleurala are o rata de prevenire a recurentelor pneumotoraxului spontan primar de: (pag. 1626)
   A: 0,1%
   B: 10%
   C: aproape 100%
   D: 50%
   E: abraziunea pleurala nu se aplica in tratamentul recidivelor pneumotoraxului spontan primar recidivant
Vezi raspuns

103. [M2205050] Pneumotoraxul spontan secundar apare: (pag. 1626)
   A: mai frecvent in bolile obstructive pulmonare
   B: mai frecvent in traumantisme toracice
   C: mai frecevent in traumatisme abdominale
   D: in bolile gastroesofagiene
   E: in cancerul esofagian
Vezi raspuns

104. [M2205051] Pneumotoraxul spontan secundar apare: (pag. 1626)
   A: mai frecvent in traumantisme toracice
   B: mai frecevent in bolile mediastinale
   C: in bolile gastro-esofagiene
   D: mai frecvent in bolile obstructive pulmonare
   E: in cancerul esofagian
Vezi raspuns

105. [M2205052] Bolnavii cu boli pulmonare preexistente au un rsic crescut in caz de pneumotorax spontan secundar: (pag. 1626)
   A: deoarece necesita tratamente suplimentare mucolitice
   B: deoarece au o lipsa de rezerva functionala pulmonara
   C: deoarece au afectare concomitenta cardiaca
   D: deoarece au afectare esofagiana concomitenta
   E: deoarece au o afectare mediastinala concomitenta
Vezi raspuns

106. [M2205053] Toracostomia cu instilarea unui agent sclerozant se aplica in pneumotoraxul spontan secundar la: (pag. 1626)
   A: cei cu boli pulmonare preexistente
   B: la 10% dintre bolnavi
   C: aproape la toti bolnavii
   D: la jumatate dintre bolnavi
   E: la un sfert dintre bolnavi
Vezi raspuns

107. [M2205054] Pacientii cu pneumotorax spontan la care nu s-a expansionat plamanul dupa 5 zile: (pag. 1626)
   A: continua terapia inca 5 zile
   B: se practica toracoscopie cu rezectie si abraziune pleurala
   C: se introduc antibiotice cu spectru larg pe cale intravenoasa
   D: se interneaza in sectii de terapie intensiva
   E: se monitorizeaza functia cardica
Vezi raspuns

108. [M2205055] Pneumotoraxul traumatic se trateaza prin: (pag. 1627)
   A: repaus la pat
   B: bronhodilatatoare
   C: medicamnete antiinflamatoare
   D: toracostomie cu tub de dren
   E: cu agenti sclerozanti
Vezi raspuns

109. [M2205056] Pneumotoraxul traumatic se trateaza prin: (pag. 1627)
   A: repaus la pat
   B: toracostomie cu tub de dren
   C: cu agenti sclerozanti
   D: bronhodilatatoare
   E: medicamnete antiinflamatoare
Vezi raspuns

110. [M2205057] In caz de hemopneumotorax se monteaza: (pag. 1627)
   A: sonda naso-traheala de aspiratie
   B: tuburi de dren la nivelul ambelor cavitati pleurale
   C: un numar tuburi de dren in ambele cavitati pleurale in functie de fiecare caz in parte
   D: un tub de dren inferior
   E: doua tuburi de dren: unul superior si unul inferior
Vezi raspuns

111. [M2205058] Pneumotoraxul iatrogen este o varianta de: (pag. 1627)
   A: pneumotorax spontan primar
   B: pneumotorax spontan secundar
   C: pneumotorax traumatic
   D: pneumotorax idiopatic
   E: pneumotorax criptogenetic
Vezi raspuns

112. [M2205059] Pneumotoraxul iatrogen este o varianta de: (pag. 1627)
   A: pneumotorax traumatic
   B: pneumotorax familial
   C: pneumotorax spontan primar
   D: pneumotorax spontan secundar
   E: pneumotorax criptogenetic
Vezi raspuns

113. [M2205060] In definitia pneumotoraxului se subliniaza: (pag. 1626)
   A: ca este o afectiune cu prezenta aerului in spatiul pleural
   B: ca este o afectiune la nivelul laringelui
   C: ca este o afectiune a cailor respiratorii
   D: ca este o afectiune cu prezenta aerului in mediastin
   E: ca este o afectiune a cailor respiratorii si a interstitiului
Vezi raspuns

114. [M2205061] In definitia pneumotoraxului se subliniaza: (pag. 1626)
   A: ca este o afectiune cu prezenta aerului in mediastin
   B: ca este o afectiune cu prezenta aerului in spatiul pleural
   C: ca este o afectiune la nivelul laringelui
   D: ca este o afectiune iatrogena a cailor respiratorii
   E: ca este o afectiune a cailor respiratorii si a interstitiului
Vezi raspuns

115. [M2205062] Pneumotoraxul spontan se caracterizeaza prin: (pag. 1626)
   A: apare dupa un traumatism minim
   B: se asociaza cu revarsat pleural minim
   C: se asociaza cu reactivitatea crescuta a cailor respiratorii
   D: apare fara un traumatism toracic in antecedente
   E: reactivitate specifica a cailor respiratorii
Vezi raspuns

116. [M2205063] Pneumotoraxul spontan se caracterizeaza prin: (pag. 1626)
   A: se asociaza cu revarsat pleural minim
   B: se asociaza cu hemotorace minim
   C: apare dupa un traumatism minim
   D: se asociaza cu reactivitatea scazuta a cailor respiratorii
   E: apare fara un traumatism toracic in antecedente
Vezi raspuns

117. [M2205064] Pneumotoraxul compresiv: (pag. 1627)
   A: este o urgenta medicala
   B: se supravegheaza la domiciliu
   C: se trateaza prin repaus la pat
   D: nu necesita internare
   E: se rezolva spontan rapid
Vezi raspuns

118. [M2205065] Diagnosticul de pneumotorax in tensiune se confirma prin: (pag. 1627)
   A: freamatul pectoral accentuat
   B: auscultatie
   C: palpare
   D: introducerea unui ac gros in spatiul intercostal VII posterior
   E: introducerea unui ac gros in spatiul intercostal II, anterior
Vezi raspuns

119. [M2205066] Diagnosticul de pneumotorax in tensiune se confirma prin: (pag. 1627)
   A: introducerea unui ac gros in spatiul intercostal VII lateral
   B: introducerea unui ac gros in spatiul intercostal V posterior
   C: introducerea unui ac gros in spatiul intercostal II, posterior
   D: introducerea unui ac gros in spatiul intercostal II, anterior
   E: introducerea unui ac gros in spatiul intercostal VII posterior
Vezi raspuns

120. [M2205067] In pneumotoraxul in tensiune printr-un ac gros: (pag. 1627)
   A: introdus in spatiul VII, posterior, iese aer
   B: introdus in spatiul VII, anterior, iese aer
   C: introdus in spatiul II, posterior, iese aer
   D: introdus in spatiul II, anterior, iese aer
   E: introdus in spatiul VII, lateral, iese aer
Vezi raspuns

121. [M2205068] In pneumotoraxul in tensiune printr-un ac gros: (pag. 1627)
   A: introdus in spatiul II, anterior, iese aer
   B: introdus in spatiul II, posterior, iese aer
   C: introdus in spatiul II, lateral, iese aer
   D: introdus in spatiul VII, anterior, iese aer
   E: introdus in spatiul VII, lateral, iese aer
Vezi raspuns

122. [M2305069] Pneumotoraxul spontan primar apare aproape exclusiv la: (pag. 1626)
   A: fumatori
   B: nefumatori
   C: bolnavi pulmonari cronici
   D: pneumonii cu stafilococ
   E: pneumonii cu Klebsiella
Vezi raspuns

123. [M2305070] Tratamentul initial recomandat pentru pneumotoraxul spontan primar consta in: (pag. 1626)
   A: antiinflamatoare nesteroide
   B: miofilin i v
   C: aspiratie simpla
   D: toracostomie
   E: aplicare de agent sclerozant
Vezi raspuns

124. [M2305071] Pneumotoraxul, din cauza lipsei revenirii functiei pulmonare, este mai periculos la: (pag. 1626)
   A: pacienti cu afectiuni pulmonare preexistente
   B: subiecti normali
   C: pacienti cu afectiuni digestive
   D: pacienti cu leucocitoza
   E: pacienti cu leucopenie
Vezi raspuns

125. [M2305072] Bolnavii cu pneumotorax spontan primar si secundar care necesita toracoscopie cu rezectie si abraziune pleurala sunt: (pag. 1626)
   A: cei la care plamanul nu s-a expandat dupa 5 zile de la practicarea toracostomiei
   B: cei la care plamanul nu s-a expandat dupa 10 zile de la practicarea toracostomiei
   C: cei la care plamanul nu s-a expandat dupa 2 zile de la practicarea toracostomiei
   D: cei la care plamanul nu s-a expandat dupa o zi de la practicarea toracostomiei
   E: cei la care plamanul nu s-a expandat dupa doua saptamani de la practicarea toracostomiei
Vezi raspuns

126. [M2305073] Pneumotoraxul in tensiune (compresiv) este pneumotoraxul: (pag. 1627)
   A: la care presiunea este pozitiva in interiorul spatiului pleural pe toata durata ciclului respirator
   B: presiunea este negativa in interiorul spatiului pleural pe toata durata ciclului respirator
   C: presiunea este alternanta, pozitiva si negativa, functie de timpii respiratori
   D: nu prezinta modificari ale presiunii intrapelurale
   E: masurarea presiunii intrapleurale nu are relevanta
Vezi raspuns

127. [M2305074] Pentru reducerea presiunii in cavitatea pleurala din pneumotoraxul compresiv se practica: (pag. 1627)
   A: introducerea unui ac gros in spatiul pleural prin spatiul intercostal II anterior
   B: aspiratie pleurala simpla
   C: aplicare de agent sclerozant
   D: toracostomie
   E: introducerea unui ac gros in spatiul pleural prin spatiul VII intercostal anterior
Vezi raspuns

128. [M2505075] Pacientii cu pneumotorax spontan primar: (pag. 1626)
   A: Nu prezintaun traumatism toracic in antecedente sau o boalade baza pulmonaracunoscuta
   B: Prezintao boalade bazapulmonaracunoscuta
   C: Prezintaun traumatism toracic in antecedente
   D: Au prezentat un traumatism penetrant sau nepenetrant al toracelui
   E: Au avut tuberculoza pulmonarain antecedente
Vezi raspuns

129. [M2505076] Pacientii cu pneumotorax compresiv prezinta: (pag. 1626)
   A: Presiune pozitivain interiorul spatiului pleural numai in inspir
   B: Presiune pozitivain interiorul spatiului pleural numai in expir
   C: Un traumatism toracic penetrant sau nepenetrant care a declansat simptomatologia
   D: Un prognostic foarte bun
   E: Presiune pozitivain interiorul spatiului pleural pe toata durata ciclului respirator
Vezi raspuns

130. [M2505077] Tratamentul pneumotoraxului traumatic se face cu: (pag. 1627)
   A: Vasodilatatoare
   B: Anticoagulante
   C: Toracostomie cu tub de dren
   D: Imobilizare gipsata
   E: Introducerea unui ac gros in spatiul IV intercostal anterior
Vezi raspuns


131. [M2505078] Aparitia pneumotoraxului spontan primar este mai frecventa la: (pag. 1626)
   A: Persoanele cu traumatisme penetrante
   B: Persoanele cu traumatisme nepenentrante
   C: Persoanele la care s-au efectuat biopsii transtoracice
   D: Persoanele la care s-a efectuat toracocenteza
   E: Fumatori
Vezi raspuns

132. [M2505079] Tratamentul de urgenta in hemopneumotoraxul posttraumatic consta in: (pag. 1627)
   A: Drenaj cu douatuburi
   B: Agenti anticoagulanti
   C: Opiacee pentru combaterea durerii
   D: Toracoscopie cu rezectie si abraziune pleurala
   E: Tratament hemostatic
Vezi raspuns

133. [M2605080] Ptx spontan secundar: (pag. 1626)
   A: Apare la indivizi cu afectiuni pulmonare cunoscute
   B: Apare in urma biopsiilor transtoracice
   C: In traumatisme nepenetrante ale toracelui
   D: Apare la indivizi fara afectiuni pulmonare
   E: Presiunea este pozitiva pe toatadurata ciclului respirator
Vezi raspuns

134. [M2605081] In prx compresiv presiunea in spatiul pleural este: (pag. 1626)
   A: Negativa in inspir
   B: Pozitiva in expir
   C: Faramodificari ale presiunii
   D: Pozitiva in interiorul spatiului pleural pe toata durata ciclului respirator
   E: Negativa in interiorul spatiului pleural
Vezi raspuns

135. [M2605082] Toracoscopia sau toracotomia cu abraziune are o rata de succes in ptx de: (pag. 1627)
   A: 25%
   B: 30%
   C: 20-25%
   D: 10-15%
   E: 100%
Vezi raspuns

136. [M2605083] Ptx este definit prin: (pag. 1626)
   A: Prezenta de lichid in spatiul pleural
   B: Opacitate inomogena
   C: Prezenta de aer in spatiul pleural
   D: Opacitate fuziforma
   E: Hipertransparentacircumscrisacu desen vascular
Vezi raspuns

137. [M2605084] Ptx iatrogen apare in: (pag. 1627)
   A: Ptx spontan primar
   B: Ptx spontan secundar
   C: Ptx in tensiune
   D: Ptx cu supapa
   E: Ptx traumatic
Vezi raspuns

138. [M2805085] Pneumotoraxul spontan este: (pag. 1626)
   A: totdeauna primar
   B: totdeauna compresiv
   C: produs in absenta antecedentelor traumatice toracice
   D: asociat totdeauna cu hidrothorax
   E: totdeauna mortal
Vezi raspuns

139. [M2838060] Cel mai frecvent revarsat pleural este dat de: ()
   A: IVS;
   B: limfoame;
   C: TEP;
   D: traumatisme;
   E: TBC.
Vezi raspuns

140. [M2839203] Lichidul exsudat are cel putin una din urmatoarele caracteristici : ()
   A: Proteine din ser/ proteine din lichidul pleural > 0.5
   B: Proteine din lichidul pleural/ proteine din ser > 0.5
   C: LDH-ul din lichidul pleural/ LDH-ul din ser>0.5
   D: pH-ul< 7.00
   E: glucoza< 50mg/ml
Vezi raspuns

141. [M2839306] Una din urmatoarele tumori se poate localiza in mediastinul mijlociu: ()
   A: timomul
   B: chistul pleuropericardic
   C: diverticulul esofagian
   D: gusa plonjanta
   E: meningocel
Vezi raspuns

142. [BERBECU] Clinic in paralizia bilaterala de diafragm apare: ()
   A: pneumonie interstitiala
   B: atelectazie si pneumonie
   C: insuficienta respiratorie hipercapnica
   D: poate sau nu sa para si cordul pulmonar
   E: insuficienta ventriculara dreapta
Vezi raspuns

143. [CM06001] Mediastinul anterior contine: ()
   A: Timusul
   B: Tiroida
   C: Arterele mamare interne
   D: Arcul transvers al aortei
   E: Nervii frenici
Vezi raspuns

144. [CM06002] Mediastinul mijlociu contine: (pag 1627)
   A: Arcul ascendent al aortei
   B: Arcul transvers al aortei
   C: Aorta descendenta
   D: Arterele mamare interne
   E: Arterele pulmonare
Vezi raspuns

145. [CM06003] Mediastinul mijlociu contine: (pag 1627)
   A: Venele hemiazygos
   B: Venele mamare interne
   C: Venele cave
   D: Venele azygos
   E: Venele brahiocefalice
Vezi raspuns

146. [CM06004] Cele mai frecvente leziuni in mediastinul anterior sunt: (pag 1627)
   A: Chisturile bronhogene
   B: Meningocelele
   C: Timoamele
   D: Teratoamele
   E: Mielomeningocelele
Vezi raspuns

147. [CM06005] Cele mai frecvente tumori in mediastinul mijlociu sunt: ()
   A: Chisturile gastroenterice
   B: Teratoamele
   C: Diverticulii esofagieni
   D: Chisturile bronhogene
   E: Chisturile pleuropericardice
Vezi raspuns

148. [CM06006] Cauzele principale ale paraliziei bilaterale a diafragmului sunt: (pag 1627)
   A: Leziuni inalte ale maduvei spinarii
   B: Scleroza multipla
   C: Sindromul cornului anterior
   D: Invazia nervului de catre un proces malign
   E: distrofia musculara
Vezi raspuns

149. [CM06007] In paralizia unilaterala de diafragm: ()
   A: Capacitatea vitala creste cu 40%
   B: Capacitatea vitala e redusa cu 40%
   C: Capacitatea vitala e redusa cu 20%
   D: Capacitatea pulmonara totala e redusa cu 20%
   E: Capacitatea vitala creste cu 20%
Vezi raspuns

150. [CM06008] Cele mai frecvente tumori ale mediatinului anterior sunt: (pag 1627)
   A: tumorile tiroidiene
   B: tumorile neurogene
   C: timoamele
   D: limfoamele
   E: teratoamele
Vezi raspuns

151. [CM06009] Cauze de mediastinita cronica sunt: (pag 1627)
   A: Sarcoidoza
   B: Silicoza
   C: alte infectii fungice
   D: tuberculoza
   E: bronsiectazia
Vezi raspuns

152. [CM06010] Principalele cauze ale pneumomediastinului sunt urmatoarele: (pag 1627)
   A: ruptura bulelor apicale subpleurale
   B: ruptura alveolara cu patrunderea aerului in mediastin
   C: perforarea traheei
   D: ruptura esofagului
   E: patrunderea aerului in mediastin dinspre abdomen
Vezi raspuns

153. [CM06011] Insuficienta respiratorie hipercapnica din paralizia bilaterala a diafragmului se complica cu : (pag 1627)
   A: cord pulmonar cronic
   B: insuficienta ventriculara dreapta
   C: pneumonie
   D: atelectazie
   E: IMA
Vezi raspuns

154. [CM06012] Despre paralizia unilaterala de diafragm sunt adevarate urmatoarele: (pag 1628)
   A: mult mai frecventa decat paralizia bilaterala
   B: confirmarea diagnosticului este data de sniff-test
   C: gradul paraliziei se masoara prin masurarea presiunilor transdiafragmatice
   D: diagnosticul este sugerat de un hemidiafragm asscensionat la radiografia toracica
   E: pacientii sunt de obicei asimptomatici
Vezi raspuns

155. [CM06013] Tratamentul in mediastinita acuta consta in: (pag 1627)
   A: cura chirurgicala a plagii esofagiene
   B: exlorarea mediastinului
   C: tratament antibiotic parenteral
   D: terapia antituberculoasa
   E: drenajul de urgenta
Vezi raspuns

156. [CM06014] Mediastinul posterior contine: (pag. 1627)
   A: Esofagul
   B: Canalul toracic
   C: Traheea
   D: Venele pulmonare
   E: Venele azygos
Vezi raspuns

157. [CM06015] Cele mai frecvente tumori ale mediastinului anterior sunt: (Pag. 1627)
   A: Timoamele
   B: Diverticulii esofagieni
   C: Limfoamele
   D: Tumorile vasculare
   E: Tumorile tiroidiene
Vezi raspuns

158. [CM06016] Semnul Hamman este: (Pag. 1627)
   A: Un semn al pneumomediastin
   B: Asincron cu bataile cardiace
   C: Un semn al mediastinitei cronice
   D: Auzit cel mai bine in decubit lateral drept
   E: Sincron cu bataile cardiace
Vezi raspuns

159. [CM06017] Referitor la paralizia unilaterala de diafragm,sunt adevarate urmatoarele afirmatii: (Pag. 1628)
   A: Este mai rara decat paralizia bilaterala
   B: Survine cel mai frecvent unui carcinom bronhogenic
   C: Fluoroscopic,nu se observa miscarea diafragmului paralizat
   D: Reduce capacitatea vitala pulmonara cu 20%
   E: Reduce capacitatea pulmonara totala cu 30%
Vezi raspuns

160. [CM06018] Mediastinita fibrozanta determina de obicei: (Pag. 1627)
   A: Sindrom de vena cava superioara
   B: Obstructia venelor pulmonare distale
   C: Paralizia nervului frenic
   D: Compresia cailor respiratorii mari
   E: Este asimptomatica,spre deosebire de mediastinita granulomatoasa
Vezi raspuns

161. [CM06019] Cele mai frecvente tumori localizate in mediastinul mijlociu sunt: (pag 1627)
   A: limfoamele
   B: chisturile gastroenterice
   C: chisturile bronhogene
   D: teratoamele
   E: tumorile vasculare
Vezi raspuns

162. [CM06020] Selectati posibile cauze de revarsat pleural exsudat: (pag 1626)
   A: mixedem
   B: mezoteliom
   C: chilotorax
   D: urinotorax
   E: granulomatoza Wegener
Vezi raspuns

163. [CM06021] Pneumotoraxul spontan primar: (pag 1626)
   A: apare frecvent in lipsa rezervei functionale pulmonare
   B: presiunea este pozitiva in interiorul spatiului pleural pe toata durata ciclului respirator
   C: predispune la recurente in 50% din cazuri
   D: apare fara un traumatism toracic in antecedente
   E: este produs frecvent prin ruptura bulelor apicale subpleurale
Vezi raspuns

164. [CM06022] Mediastinita acuta: (pag 1627)
   A: se poate datora perforatiei esofagului
   B: poate aparea dupa sternotomia mediana din chirurgia cardiaca
   C: uneori se constata tablou septic sau mediastin largit
   D: posibile cauze sunt sarcoidoza,silicoza sau alte infectii fungice
   E: uneori apar semne de compresie a structurilor mediastinale
Vezi raspuns

165. [CM06023] Paralizia unilaterala de diafragm: (pag 1628)
   A: este mult mai frecventa decat paralizia bilaterala
   B: diagnosticul este sugerat de testul adulmecatului(īsŊsniff testīsŊ)
   C: cea mai frecventa cauza o constituie carcinomul bronhogenic
   D: pacientii sunt de obicei asimptomatici
   E: capacitatea vitala si capacitatea pulmonara totala sunt reduse cu 20%
Vezi raspuns

166. [CM06024] Selectati afirmatiile false in legatura cu pneumomediastinul: (pag 1627)
   A: necesita tratament invaziv in majoritatea cazurilor
   B: semnul Hamman se aude cel mai bine in decubit lateral stang
   C: semnul Hamman se aude cel mai bine in decubit lateral drept
   D: o posibila compresie asociata poate fi indepartata prin aspirare pe ac
   E: la examenul fizic se constata emfizem subcutanat in incizura suprasternala
Vezi raspuns

167. [CM06025] Tumorile mai frecvent intalnite in mediastinul anterior sunt: ()
   A: tumori vasculare
   B: timoame
   C: limfoame
   D: teratoame
   E: tumori tiroidiene
Vezi raspuns

168. [CM06026] Despre diagnosticul tumorilor mediastinale sunt adevarate: ()
   A: cea mai valoroasa metoda imagisica este mediastinoscopia
   B: examenul baritat poate evidentia cardiospasmul
   C: scintigrafia diagnosticheaza gusa intratoracica
   D: biopsia aspiratie pe ac fin poate pune diagnosticul in orice compartiment al mediastinului
   E: mediastinoscopia pune diagnosticul sigur pentru tumorile din mediastinul mijlociu si posterior
Vezi raspuns

169. [CM06027] Despre diagnosticul mediastinitei acute ca urmare a perforarii esofagului si sternotomiei mediane se poate spune: ()
   A: perforatie esofagului poate duce la dispnee si durere toracica
   B: se poate evidentia secretia la nivelul plagii la cea determinata de o sternotomie mediana
   C: perforatia esofagului poate fi spontana
   D: mediastinul poate aparea ingustat la cea determinata de sternotomia mediana
   E: diagnosticul in sternotomia mediana se face cu punctie mediastinala
Vezi raspuns

170. [CM06028] Cauzele mediastinitei cronice cele mai frecvente sunt ()
   A: sarcoidoza
   B: TBC
   C: histoplasmoza
   D: silicoza
   E: infectii fungice
Vezi raspuns

171. [CM06029] Despre diagnosticul pneumomediastinului sunt adevarate ()
   A: durere toracica suprasternala severa
   B: iradiere in spate si spre abdomen
   C: emfizem subcutanat in regiunea substernala
   D: semnul Hamman pozitiv
   E: confirmare prin radiografie toracica
Vezi raspuns

172. [CM06030] Cauzele principale de paralizie diafragmatica sunt ()
   A: leziuni joase ale maduvii spinarii
   B: traumatisme abdominale
   C: scleroza multipla
   D: distrofii musculare
   E: sindrom de corn posterior
Vezi raspuns

173. [CM06031] Afectare severa in paraliziile diafragmatice este manifestata prin: ()
   A: insuficienta ventriculara stanga
   B: atelectazie
   C: pneumonie
   D: insuficienta respiratorie
   E: hipercapnie
Vezi raspuns

174. [CM06032] Despre paralizia unilaterala de diafragm sunt adevarate ()
   A: e mai putin frecventa ca cea bilaterala
   B: frecvent se datoreaza traumatismelor abdominale
   C: hemidiafragmul este ascensionat
   D: capacitatea pulmonara totala creste cu 20 %
   E: testului adulmecatului evidentiaza miscarea paradoxala in sus a diafragmului
Vezi raspuns

175. [CM06033] Urmatoarele formatiuni se afla in mediastinul mijlociu: (pg.1627)
   A: bronhiile principale
   B: arterele si venele mamare interne
   C: canalul thoracic
   D: arterele si venele brahiocefalice
   E: timusul
Vezi raspuns

176. [CM06034] Urmatoarele formatiuni se afla in mediastinul posterior: (pg.1627)
   A: arterele si venele brahiocefalice
   B: esofagul
   C: traheea
   D: venele azygos
   E: inima
Vezi raspuns

177. [CM06035] Se intalnesc mai frecvent in mediastinul mijlociu patologiile: (pg.1627)
   A: diverticulii esofagieni
   B: chisturile bronhogene
   C: chisturile pleuropericardice
   D: timoamele
   E: teratoamele
Vezi raspuns

178. [CM06036] Referitor la mediastinita cronica sunt adevarate afirmatiile: (pg. 1627)
   A: inflamatia granulomatoasa a ganglionilor limfatici mediastinali este o forma a sa
   B: are drept cauza perforatia esofagiana
   C: poate sa se manifeste si prin sindromul de vena cava superioara
   D: mediastinita fibrozanta e o forma a sa
   E: tratamentul consta cura chirurgicala a plagii esofagiene
Vezi raspuns

179. [CM06037] Examenul fizic in pneumomediastin arata: (pg.1627)
   A: raluri subcrepitante
   B: emfizem subcutanat in incizura suprasternala
   C: respiratie suflanta
   D: semnul Hamman
   E: deplasarea contralaterala a mediastinului
Vezi raspuns

180. [CM06038] Tratamentul mediastinitei acute consta in : (pg.1627)
   A: toracotomie cu abraziune pleurala
   B: drenaj de urgenta
   C: antibiotice parenteral
   D: debridare
   E: Izoniazisa
Vezi raspuns

181. [CM06039] Paralizia bilaterala a diafragmei este determinate de : (pg.1627)
   A: traume toracice
   B: traumatisme nepenetrante
   C: scleroza multipla
   D: distrofie musculara
   E: tuberculoza
Vezi raspuns

182. [CM06040] Paralizia unilaterala de diafragm : (pg. 1628)
   A: e mai frecventa decat cea bilaterala
   B: e mai putin frecventa decat cea bilaterala
   C: este determinate frecvent de distrofia musculara
   D: Daca nu are o neoplazie, de obicei nu se gaseste cauza
   E: determina scaderea capacitatii pulmonare totale
Vezi raspuns

183. [CM06041] Urmatoarele tumori se intalnesc frecvent in mediastinul mijlociu: (pg. 1627)
   A: Tumori vasculare
   B: Chisturi bronhogene
   C: Chisturi gastroenterice
   D: Chisturi pleuropericardice
   E: limfoame
Vezi raspuns

184. [CM06042] Pot determina mediastinita acuta : ()
   A: TBC
   B: Perforatia spontana a esofagului
   C: Infectii fungice
   D: Sternotomia mediana
   E: esofagoscopii (pg1627)
Vezi raspuns

185. [CM06043] Principale cauze de pneumomediastin sunt: (pg. 1627)
   A: ruptura aleveolara
   B: disectia de aorta
   C: ruptura esofagului
   D: perforarea unei bronhii principale
   E: patrunderea aerului dinspre abdomen
Vezi raspuns

186. [CM06044] La pacientii cu afectiuni ale mediastinului posterior examenul baritat poate arata: (pg. 1627)
   A: varice gastroesofagiene
   B: hernii
   C: diverticuli
   D: ulcer gastroduodenal
   E: acalazie
Vezi raspuns

187. [CM06045] Sunt cauze principale de paralizie a diafragmului: (pg. 1627)
   A: interventii de chirurgie cardiaca
   B: scleroza multipla
   C: peritonite
   D: traumatisme abdominale
   E: distrofii musculare
Vezi raspuns

188. [CM06046] Pacientii cu afectiuni severe ale diafragmului pot prezenta: (pg. 1627)
   A: edem pulmonar acut
   B: insuficienta ventriculara dreapta
   C: pneumonie
   D: cord pulmonar
   E: insuficienta ventriculara stanga
Vezi raspuns

189. [CM06047] Urmatoarele proceduri reprezinta metode de tratament ale hidrotoraxului de origine hepatica (pag 1624)
   A: suntul peritoneo-venos
   B: toracotomie cu corectie chirurgicala a comunicarii dintre cele 2 cavitati seroase(peritoneu si pleura)
   C: toracocenteze
   D: toracostomie
   E: injectare de agenti sclerozanti
Vezi raspuns

190. [CM06048] Indicatii de toracostomie pe tub la pacienii cu revarsate parapneumonice sunt: ()
   A: puroi vascos in spatiul pleural si frotiuri gram pozitive pentru microorgansma
   B: glucoza >50mg/dl
   C: glucoza<50mg/dl
   D: pH-ul lichidului pleural <7
   E: pH-ul lichidului pleural s afie cu 0,15 unitati mai mare decat cel arterial pag 1625
Vezi raspuns

191. [CM06049] Sunt adevarate urmatoarele afirmatii cu privire la revarsatul pleural: (pag 1626)
   A: lichidul alb laptos si TGL>110mg/dl este sugestiv pentru chilotorax
   B: Ht>50% fata de sangele periferic este sugestiv pt hemotorax
   C: pneumotoraxul este cauza frecventa de revarsat pleural
   D: in Sdr. Meigs revarsatul pleural se insoteste de ascita
   E: in pleurezia lupica creste nivelul AAM
Vezi raspuns

192. [CM06050] Examenul fizic la pacientul cu pneumomediastin releva: (pag 1627)
   A: emfizem subcutanat in incizura suprasternala
   B: semnul Hamman
   C: semnul Rowsing
   D: zgomote crepitante sincrone cu bataile inimii ce se asculta optim in decubit lateral stang
   E: semnul Holzapfel
Vezi raspuns

193. [CM06051] Tratamentul paraliziei diafragmatice bilaterale consta in: (pag 1627-1628)
   A: ventilatie asistata o parte din zi sau toata ziua
   B: cu traheostomie
   C: fara traheostomie
   D: presiune intermitent pozitiva
   E: presiue pozitiva continua
Vezi raspuns

194. [CM06052] Despre paralizia diafragmatica unilaterala se stie ca: (p1628)
   A: cea mai frecventa cauza o consituie invazia unui cc bronhogenic
   B: la radiografia toracica diafragmul afectat este ascensionat
   C: 'sniff test' ul confirma diagnosticul
   D: CV si CPT sunt crescute cu 20%
   E: CV si CPT sunt scazute cu 30%
Vezi raspuns

195. [CM06053] Mediastinul posterior contine: (pg. 1627)
   A: venele pulmonare
   B: vena azygos
   C: canalul toracic
   D: esofagul
   E: bronhiile principale
Vezi raspuns

196. [CM06054] Tumorile intalnite in mediastinul anterior sunt: (pg. 1627)
   A: timoamele
   B: tumorile tiroidiene
   C: chisturile pleuropericardice
   D: diverticulii esofagieni
   E: chisturile bronhogene
Vezi raspuns

197. [CM06055] Mediastinita cronica poate avea drept cauze: (pg. 1627)
   A: perforatia esofagului
   B: tuberculoza
   C: sarcoidoza
   D: disectia aortei
   E: silicoza
Vezi raspuns

198. [CM06056] Pacientii cu mediastinita fibrozanta pot prezenta semne de compresie a structurilor mediastinale cum ar fi: ()
   A: sindromul de vena cava superioara
   B: obstructia arterei pulmonare
   C: paralizia nervului trigemen
   D: paralizia nervului frenic
   E: paralizia nervului laringeu recurent pg
Vezi raspuns

199. [CM06057] Elementele cheie frecvent intalnite la pacientii cu pneumomediastin sunt: (pg. 1627)
   A: febra
   B: durerea toracica severa substernala
   C: tusea cu expectoratie mucopurulenta
   D: emfizemul subcutanat in incizura suprasternala
   E: murmurul vezicular absent
Vezi raspuns

200. [CM06058] Cauzele paraliziei bilaterale de diafragm sunt: (pg. 1627)
   A: insuficienta cardiaca congestiva
   B: tromboembolismul pulmonar
   C: uremia
   D: scleroza multipla
   E: leziunile inalte ale maduvei spinarii
Vezi raspuns

201. [CM06059] Despre paralizia bilaterala a diafragmului se poate afirma: (p.1628)
   A: are intotdeauna o cauza maligna
   B: recuperarea se produce in toate cazurile in 6 luni
   C: este tratat prin presiune nazala intermitent pozitiva
   D: se prefera ventilatie fara traheostomie
   E: presiunea transdiafragmatica este nemodificata
Vezi raspuns

202. [CM06060] Paralizia unilaterala de diafragm: (p.1628)
   A: se pune dg -ul pe imaginea radiografica
   B: se confirma diagnosticul prin sniff-test
   C: este o afectiune benigna
   D: nu necesita investigatii suplimentare
   E: este dat de invazia N frenic bilateral
Vezi raspuns

203. [CM06061] Elementele care apartin mediastinului posterior sunt: (p.1627)
   A: Vena cava inferioara
   B: vena azygos
   C: bronhia dreapta
   D: ESOFAGUL
   E: ggl limfatici posterior
Vezi raspuns

204. [CM06062] Tumorile frecvente in mediastinul mijlociu nu sunt: (p.1627)
   A: Timoame
   B: Limfoame
   C: Tu. metastatice ganglionare
   D: meningocel
   E: Tu granulomatoase
Vezi raspuns

205. [CM06063] Despre diagnosticul tumorilor mediastinale se poate afirma: (p.1627)
   A: cel mai valoros este radiografia
   B: cel mai indicat este CT
   C: cel mai sigur este mediastinoscopia
   D: diagnosticul se pune prin biopsie bronhoscopica
   E: diagnosticul nu poate fi stabilit prin toracoscopie videoasistata
Vezi raspuns

206. [CM06064] Mediastinita acuta (p.1627)
   A: Cauza este perforatia gastrica
   B: Esofagul se poate rupe in urma endoscopiei
   C: Pacientul se prezinta cu febra, stare alterata, tahipnee
   D: Chirurgia cardiovasculara nu prezinta acest risc
   E: mortalitatea este crescuta
Vezi raspuns

207. [CM06065] Tumorile cu sediul in mediastinul posterior pot fi: (pag. 1627)
   A: Meningocelele
   B: Diverticulii esofagieni
   C: Chisturi gastroenterice
   D: Limfoame
   E: Tumorile neurogene
Vezi raspuns

208. [CM06066] In tratamentul paraliziei bilaterale a diafragmului se pot folosi: (pag. 1628)
   A: Ventilatia asistata toata ziua
   B: Ventilatia asistata o parte a zilei
   C: Presiune nazala intermitent negativa
   D: Stimularea diafragmului in cazul inervatiei intacte
   E: Nu necesita tratament
Vezi raspuns

209. [CM06067] Metode de diagnostic in cazul tumorilor mediastinale pot fi: (pag. 1627)
   A: Examenul baritat al tractului gastro-intestinal
   B: Ecografia cardiaca
   C: Radiografia toracica
   D: CT mediastinal
   E: Scintigrama cu iod 131
Vezi raspuns

210. [CM06068] Cauze de mediastinita acuta pot fi: (pag. 1627)
   A: Tuberculoza
   B: Perforatia esofagiana
   C: Infectii fungice
   D: Toracotomia din chirurgia cardiaca
   E: Silicoza
Vezi raspuns

211. [CM06069] In cazul pneumomediastinului apar urmatoarele semne sau simptome: (pag. 1627)
   A: Intensificarea zgomotelor cardiace
   B: Semnul Hamman
   C: Semnul Homans
   D: Durere toracica
   E: Emfizem subcutanat in incizura suprasternala
Vezi raspuns

212. [CM06070] Pot aparea in paralizia unilaterala de diafragm : (pag.1628)
   A: Dispnee severa
   B: Ascensionarea unui hemidiafragm pe radoigrafia toracica
   C: Insuficienta respiratorie acuta hipercapnica
   D: Testul 'adulmecatului' pozitiv
   E: Capacitatea vitala si cea totala reduse cu 20%
Vezi raspuns

213. [CM06071] Reprezinta tumori frecvente in mediastinul mijlociu: (pag. 1627)
   A: Timoame
   B: Limfoame
   C: Chisturi gastroenterice
   D: Tumori vasculare
   E: Chisturi bronhogene
Vezi raspuns

214. [CM06072] Pacientii cu mediastinita fibrozanta prezinta: (pg.1627)
   A: compresiunea cailor respiratorii mici
   B: sindrom de vena cava inferioara
   C: paralizia nervului frenic
   D: paralizia nervului laringian recurent
   E: sunt asimptomatici
Vezi raspuns

215. [CM06073] Mediastinita acuta se datoreaza: (pg.1627)
   A: perforatiei esofagului
   B: inflamatiei ganglionilor limfatici
   C: sternotomiei mediane
   D: TB
   E: sarcoidozei
Vezi raspuns

216. [CM06074] Pneumomediastinul prezinta: (pg.1627)
   A: s
   B: emfizem subcutanat in incizura suprasternala
   C: durere toracica severa suprasternala
   D: durere cu iradiere in brate
   E: durere cu iradiere in git
Vezi raspuns

217. [CM06075] Majoritatea pacientilor cu afectiuni severe a diafragmei prezinta IR hipercapnica asociata cu : (pg.1627)
   A: EP
   B: cord pulmonar
   C: atelectazie
   D: IVD
   E: pneumonie
Vezi raspuns

218. [CM06076] Tratamentul in mediastinita acuta datorata perforatiei esofagului este: (pg. 1627)
   A: explorarea mediastinului
   B: cura chirurgicala a plagii esofagiene
   C: antibiotice parenteral
   D: drenajul spatiului pleural
   E: drenajul spatiului mediastinal
Vezi raspuns

219. [CM06077] Tratamentul in mediastinita acuta datorata sternotomiei mediane este: (pg.1627)
   A: antibiotice parenteral
   B: toracotomie
   C: debridare
   D: drenaj de urgenta
   E: toracostomie
Vezi raspuns

220. [CM06078] In mediastinul anterior sunt incluse: (pag. 1627)
   A: pericardul
   B: traheea
   C: timusul
   D: nervii frenici
   E: arterele mamare interne
Vezi raspuns

221. [CM06079] Leziunile urmatoare nu sunt situate in mediastinul posterior: (pag. 1627)
   A: limfoamele
   B: meningocelele
   C: tumorile vasculare
   D: timoamele
   E: chisturile bronhogene
Vezi raspuns

222. [CM06080] Principalele cauze de pneumomediastin sunt: (pag. 1627)
   A: perforatia esofagiana
   B: ruptura alvelara cu patrunderea aerului in mediastin
   C: sternotomia mediana
   D: tuberculoza
   E: patrunderea aerului in mediastin dinspre gat inspre abdomen
Vezi raspuns

223. [CM06081] Simptomatologia pacientilor cu paralizie de diafragm include prezenta: (pag. 1627)
   A: insuficientei respiratorii hipercapnice
   B: insuficientei respiratorii hipocapnice
   C: Insuficientei ventriculare stangi
   D: atelectaziei
   E: pneumoniei
Vezi raspuns

224. [CM06082] Compartimentele mediastinului sunt: (pag. 1627)
   A: mediastinul superior
   B: mediastinul anterior
   C: mediastinul inferior
   D: mediastinul drept
   E: mediastinul posterior
Vezi raspuns

225. [CM06083] Pneumomediastinul : (pag. 1627)
   A: reprezinta prezenta aerului in interstitiul mediastinului
   B: tipic apare o durere toracica severa
   C: in majoritatea cazurilor explorarea mediastinului transeaza diagnosticul
   D: tratamentul este exclusiv chirurgical
   E: necesita tratament antibiotic profilactic
Vezi raspuns

226. [CM06084] Principalele cauze ale pneumomediastinului sunt: (pag 1627)
   A: Ruptura alveolara si patrunderea aerului in mediastin
   B: Emboliile gazoase venoase
   C: Patrunderea aerului in mediastin dinspre gat sau abdomen
   D: Perforarea sau ruptura esofagului, traheei sau a bronhiilor principale
   E: Traumatismele in urma carora au loc fracturi costale
Vezi raspuns

227. [CM06085] Pentru diagnosticul paraliziei unilaterale a diafragmului sunt utilizate: (pag 1628)
   A: Testul adulmecatului
   B: Radiografia toracica simpla
   C: Mediastinoscopia
   D: Scintigrama cu iod 131
   E: Examenul baritat al tractului gastro-intestinal
Vezi raspuns

228. [CM06086] Despre metodele diagnostice ale tumorilor mediastinale este adevarat ca (pag 1627)
   A: Mediastinoscopia este cea mai valoroasa metoda imagistica
   B: Examenul baritat gastro-intestinal poate fi folositor
   C: Biopsia-aspiratie percutana pe ac fin poate oferi date numai despre compartimentul anterior
   D: Radiografia simpla stabileste de obicei diagnosticul gusei intratoracice
   E: TC mediastinal ofera informatii despre tumorile aflate in orice compartiment mediastinal
Vezi raspuns

229. [CM06087] Pacientii cu mediastinita fibrozanta prezinta de obicei: (pag 1627)
   A: Durere toracica severa, substernala
   B: Sindromul de vena cava superioara
   C: Semnul Hamman pozitiv
   D: Paralizia nervilor frenic sau laringeu recurent
   E: Compresia cailor respiratori mari
Vezi raspuns

230. [CM06088] Este adevarat ca un pacient cu paralizie diafragmatica unilaterala: (pag 1628)
   A: Este aproape intotdeauna asimptomatic
   B: Chiar daca este asimptomatic si are o radiografie toracica normala trebuie investigat prin proceduri invazive pentru a depista o eventuala tumora
   C: Capacitatea vitala nu este niciodata redusa
   D: Radiografia toracica simpla nu are valoare diagnostica
   E: Prezinta cel mai frecvent o invazie tumorala a nervului frenic
Vezi raspuns

231. [CM06089] Tratamentul pneumomediastinului (pag 1627)
   A: Nu este necesar in cele mai multe cazuri
   B: Poate fi realizat prin aspirarea pe ac in caz de compresie a structurilor mediastinale
   C: Compresia structurlor mediastinale necesita interventie chirurgicala
   D: Inspirarea unui aer bogat in oxigen poate agrava simptomatologia
   E: Este intotdeauna o urgenta medicala
Vezi raspuns

232. [CM06090] Care dintre urmatoarele afirmatii despre mediastinita cronica sunt adevarate? (pag. 1627)
   A: Pacientii cu mediastinita fibrozanta sunt de obicei asimptomatici
   B: Majoritatea cazurilor de mediastinita sunt date de tuberculoza sau histoplasmoza
   C: Pacientii cu mediastinita granulomatoasa nu au semne de compresie a structurilor mediastinale
   D: In fibroza mediastinala tratamentul de electie este cel chirurgical
   E: Semnul Hamman e caracteristic pentru mediastinita cronica
Vezi raspuns

233. [CM06091] In paralizia unilaterala de diafragm : (pag.1628)
   A: Pacientul este de obicei asimptomatic
   B: CV si CPT sunt reduse fiecare cu 40%
   C: Cauza cea mai frecventa este distrofia musculara progresiva tip Duchenne
   D: Se instaleaza rapid cordul pulmonar cronic
   E: In afara proceselor neoplazice, cauza este deseori necunoscuta
Vezi raspuns

234. [CM06092] Care din urmatoarele cauze produc majoritatea cazurilor de mediastinita cronica? (pag.1627)
   A: Sarcoidoza
   B: Histoplasmoza
   C: Silicoza
   D: Tuberculoza
   E: Infectiile fungice
Vezi raspuns

235. [CM06093] In pneumomediastin: (pag.1627)
   A: De obicei nu este necesar nici un tratament
   B: Este prezent emfizem subcutanat in incizura suprasternala
   C: In compresia mediastinala se practica drenajul de urgenta
   D: Diagnosticul se confirma prin mediastinoscopie
   E: La auscultatie, semnul Hammann e de obicei prezent
Vezi raspuns

236. [CM06094] Care din urmatoarele sunt cauze de paralizie bilaterala a diafragmului ? (pag.1627)
   A: Chirurgia cardiaca
   B: Scleroza multipla
   C: Tumori mediastinale
   D: Sindromul cornului anterior
   E: Distrofia musculara
Vezi raspuns

237. [CM06095] Ce formatiuni tumorale se dezvolta cel mai frecvent in mediastinul posterior? (pag.1627)
   A: Meningocele
   B: Chisturi bronhogene
   C: Chisturi gastroenterice
   D: Teratoame
   E: Diverticuli esofagieni
Vezi raspuns

238. [CM06096] Care sunt cauzele mediastinitelor cronice? (pag 1627)
   A: tuberculoza
   B: histoplasmoza
   C: sarcoidoza
   D: insuficenta cardiaca
   E: silicoza
Vezi raspuns

239. [CM06097] Principalele cauze ale pneumomediastinului sunt: (pag 1627)
   A: ruptura alveolara cu patrunderea aerului in mediastin
   B: perforarea sau ruptura esofagului , a traheei sau bronhiilor principale
   C: patrunderea aerului in mediastin dinspre gat sau abdomen
   D: pneumotoraxul
   E: hemotoraxul
Vezi raspuns

240. [CM06098] In mediastinita acuta: (pag 1627)
   A: multe cazuri se datoreza perforatiei esofaului sau apar dupa sternotomia mediana din chirurgia cardiaca
   B: pacientii cu ruptura esofagiana vin in stare acuta cu durere toracica si dispnee
   C: tratamentul este in principal antibiotic
   D: tratmentul consta in explorarea mediastinului, cura chirurgicala a plagii esofagiene si drenajul spatiului pleural si mediastinal
   E: ruptura esofagului se poate produce spontan
Vezi raspuns

241. [CM06099] Mediastinul este impartit in: (pag 1627)
   A: anterior
   B: superior
   C: inferior
   D: posterior
   E: mijlociu
Vezi raspuns

242. [CM06100] Urmatoarele afirmatii sunt corecte: (pag 1627)
   A: radiografia toracica este cea mai valoroasa metoda imagistica pentru diagnosticul tumorilor mediastinale
   B: scintigrama cu iod 131 este utila pentru stabilirea diagnosticului gusei intratoracice
   C: cele mai frecvente leziuni in mediastinul anterior sunt diverticulii esofagieni
   D: cele mai frecvente tumori in mediastinul mijlociu sunt timoamele
   E: cele mai frecvente leziuni in mediastinul posterior sunt tumorile neurogene, meningocelele, diverticulii esofagieni
Vezi raspuns

243. [CM06101] Principalele cauze de pneumomediastin sunt: (pg 1627)
   A: ruptura alveolara, cu patrunderea aerului in cavitatea pleurala
   B: perforarea sau ruptura esofagului, a traheei sau a bronhiilor principale
   C: patrunderea aerului din spre gat sau abdomen
   D: ruptura alveolara, cu patrunderea aerului in mediastin
   E: ruptura ductului toracic
Vezi raspuns

244. [CM06102] Pneumomediastinul se caracterizeaza prin: (pg 1627)
   A: durere toracica substernala, cu sau fara iradiere in gat sau brat
   B: de obicei, examenul fizic arata emfizem subcutanat in incizura suprasternala
   C: de obicei, examenul fizic arata semnul Hamman, care este un zgomot crepitant, sincron cu bataile cardice si care se aude cel mai bine in decubit lateral stang
   D: de obicei, nu este necesar nici un tratament
   E: diagnosticul nu se confirma printr-o radiografie toracica
Vezi raspuns

245. [CM06103] Mediastinita cronica poate imbraca urmatoarele aspecte: (pg 1627)
   A: inflamatia granulomatoasa a tuturor structurilor mediastinului
   B: mediastinita fibrozanta
   C: inflamatia purulenta a ganglionilor limfatici
   D: mediastinita fibrozanta acuta
   E: inflamatia granulomatoasa a ganglionilor limfatici mediastinali
Vezi raspuns

246. [CM06104] Pot da mediastinita cronica: (pg 1627)
   A: TBC
   B: Histoplasmoza
   C: Silicoza
   D: Infectii fungice
   E: Viroza
Vezi raspuns

247. [CM06105] Multe cazuri de mediastinita acuta se datoreaza: (pg 1627)
   A: perforatiei esofagului
   B: rupturii pleurei viscerale
   C: sternotomiei mediane
   D: perforatia traheei
   E: sternotomiei laterale
Vezi raspuns

248. [CM06106] Evidentiati afirmatiile adevarate: (pg 1627)
   A: ruptura esofagului, ca si cauza de producere a medistinitei acute, poate fi spontana sau ca o complicatie la introducerea sondei Blakemore
   B: mediastinul este zona intre cavitatile pleurale
   C: scintigrama cu I131 este utila in stabilirea diagnosticului de gusa intratoracica
   D: mediastinul anterior este situat intre stern si miocard
   E: examenul baritat al tractului gastrointestinal este indicat la pacientii cu bolii ale mediastinului posterior
Vezi raspuns

249. [CM06107] Cele mai frecvente tumori ale medistinului mijlociu sunt tumorile: (pg 1627)
   A: vasculare
   B: ganglionare limfatice prin metastaze sau afectiuni granulomatoase
   C: chisturile bronhogene
   D: chisturile pleuropericardice
   E: diverticulii esofagieni
Vezi raspuns

250. [CM06108] Diagnosticul paraliziei unilaterale a diafragmului (pg 1628)
   A: este sugerat de prezenta unui hemidiafragm ascensionat pe radiografia toracica
   B: este obligatorie efectuarea unui CT toracic
   C: se bazeaza pe un RMN mediastinal
   D: confirmare vine prin testul “adulmecatului” (sniff - test)
   E: este confirmat de examenul hitopatologic
Vezi

251. [CM06109] Evidentiati afirmatiile false in legatura cu paralizia unilaterala de diafragm: (pg 1628)
   A: nu este mai frecventa decat cea bilaterala
   B: pacientii cu paralizie unilaterala sunt de obicei simptomatici
   C: capacitatea vitala si cea pulmonara totala sunt crescute fiecare cu 20%
   D: cauza cea mai frecventa o constituie invazia nervului de catre un proces malign, de obicei un carcinom bronhogenic
   E: examinarea cu ajutorul fluoroscopului in timpul adulmecatului, diafragmul paralizat se va misca paradoxal in sus
Vezi raspuns

252. [CM06110] Paralizia bilaterala a diafragmului: (pg 1628)
   A: determina rar o patologie severa in cazul adultilor
   B: se prezinta cu insuficienta hipercapnica, complicata frecvent cu cord pulmonar si insuficienta ventriculara dreapta
   C: poate da atelectazie si pneumonie
   D: gradul paraliziei se poate aprecia cel mai bine prin masurarea presiunii mediastinale
   E: este mai frecventa decat cea unilaterala
Vezi raspuns

253. [CM06111] In ceea ce priveste tratamentul paraliziei bilaterale a diafragmului: (pg 1628)
   A: survine in timpul operatiei pe cord deschis, recuperarea apare cel mai frecvent, de obicei pana in 6 sapt de zile sau poate chiar mai putin
   B: stimularea diafragmului poate fi o alternativa viabila daca inervatia diafragmului mai este intacta
   C: ventilatia asistata se poate face cel mai bine prin traheostomie
   D: optiunea de electie este ventilatia asistata toata ziua sau o parte a zile
   E: ventilatia asistata se face cel mai bine prin presiune nazala intermintenta pozitiva
Vezi raspuns

254. [CM06112] Principalele cauze de paralizie ale diafragmului sunt: (pg 1628)
   A: leziuni inalte ale maduvei spinarii
   B: distrofia musculara
   C: traumele toracice, inclusiv chirurgia cardiaca
   D: scleroza multipla
   E: sindromul cornului posterior
Vezi raspuns

255. [CM06113] Mediastinul anterior contine: (pag. 1627)
   A: timusul
   B: ggl mediastinali anteriori
   C: arterele mamare interne
   D: venele cave
   E: arterele brahiocefalice
Vezi raspuns

256. [CM06114] Mediastinul mijlociu contine: (pag. 1627)
   A: arterele pulmonare
   B: nv frenici
   C: traheea
   D: inima
   E: venele azygos
Vezi raspuns

257. [CM06115] Mediastinul posterior contine: (pag. 1627)
   A: esofagul
   B: venele cave
   C: nv frenici
   D: canalul toracic
   E: venele azygos
Vezi raspuns

258. [CM06116] Cele mai frecvente leziuni ale mediastinului anterior sunt: (pag. 1627)
   A: timoamele
   B: diverticului esofagieni
   C: teratoamele
   D: limfoamele
   E: tumori vasculare
Vezi raspuns

259. [CM06117] In mediastinul posterior se gasesc de obicei: (pag.1627)
   A: chisturi gastroenterice
   B: diverticuli esofagieni
   C: varice esofagiene
   D: teratoame
   E: chisturi bronhogene
Vezi raspuns

260. [CM06118] Majoritatea cazurilor de mediastinita cr este data de: (pag. 1627)
   A: TBC
   B: histoplasmoza
   C: sarcoidoza
   D: silicoza
   E: infectii fungice
Vezi raspuns

261. [CM06119] Printre cauzele principale ale paraliziei bilaterale a diafragmului se numara: (pag.1627)
   A: leziuni inalte ale maduvei spinarii
   B: chirurgia cardiaca
   C: scleroza multipla
   D: distrofia musculara
   E: leziuni inalte ale maduvei spinarii
Vezi raspuns

262. [CM06120] Majoritatea pacientilor cu afectare severa a diafragmului se prezinta cu: (pag. 1627)
   A: insuficienta respiratorie hipercapnica
   B: cord pulmonar
   C: edem pulmonar
   D: IVD
   E: atelectazie
Vezi raspuns

263. [CM06121] tratamentul adecvat in pleurita tuberculoasa se face cu: (121)
   A: izoniazida 300mg/zi
   B: rifampicina 600mg/zi
   C: doxiciclina
   D: etambutol
   E: toate de mai sus
Vezi raspuns

264. [CM06122] Pacientii cu pneumonie bacteriana aerogena se prezinta la cu exceptia:(1624) (122)
   A: boala febrila acuta
   B: durere toracica
   C: tuse productiva
   D: leucocitoza frusta
   E: anemie moderata
Vezi raspuns

265. [CM06123] Daca pacientul are revarsat pleural exudat,ce teste trebuie efectuate?(1624) (123)
   A: concentratia amilazelor
   B: concentratia proteinelor
   C: citologie
   D: concentratia glucozei
   E: celularitatea
Vezi raspuns

266. [CM06124] Cauze de revarsat pleural exudat(1626) (124)
   A: sindrom nefrotic
   B: perforatia esofagului
   C: sindrom meigs
   D: mixedem
   E: les
Vezi raspuns

267. [CM06125] Cauze de transudat(1626) (125)
   A: dializa peritoneala
   B: hemotorax
   C: hernie diafragmatica
   D: obstructie de vena cava superioara
   E: ciroza
Vezi raspuns

268. [CM283930] Care sunt indicatiile pentru toracostomie pe tub? ()
   A: glucoza <50 mg/dl in lichidul pleural
   B: pacient febril
   C: puroi vascos in spatiul pleural
   D: revarsat pleural unilateral
   E: pH-ul lichidului pleural mai mic cu 0,15 unitati decat cel arterial
Vezi raspuns

269. [DrZoom14] Ruptura esofagului se poate produce: (1627)
   A: ca o complicatie dupa testul 'adulmecatului' (sniff-test)
   B: ca o complicatie dupa manevra Valsalva
   C: ca o complicatie a esofagoscopiei
   D: spontan
   E: la introducerea sondei Blakemore
Vezi raspuns

270. [dRzOOM15] Tratamentul rupturii de esofag consta in: (1627)
   A: introducerea sondei Blakemore
   B: esofagoscopie
   C: explorarea mediastinului
   D: cura chirurgicala a plagii esofagiene
   E: drenajul spatiului pleural (si mediastinal)
Vezi raspuns

271. [DrZoom17] Mediastinita dupa sternotomie mediana: (1627)
   A: incidenta atinge 0,4 - 5 %
   B: diagnosticul se pune de obicei pe prezenta puroiului la nivelul plagii
   C: unii pacienti prezinta tablou septic
   D: pacientii pot prezenta mediastin largit
   E: mortalitatea este circa 10%
Vezi raspuns

272. [DrZoom19] Majoritatea cazurilor de mediastinita cronica sunt date de: (1627)
   A: tuberculoza
   B: sarcoidoza
   C: histoplasmoza
   D: alte infectii fungice
   E: silicoza
Vezi raspuns

273. [DrZoom7] Printre cauzele principale ale paraliziei bilaterale de diafragm sunt: (1627)
   A: leziunile joase ale maduvei spinarii
   B: scleroza multipla
   C: sindromul cornului anterior
   D: traumele toracice (inclusiv chirurgia cardiaca)
   E: distrofia musculara
Vezi raspuns

274. [DrZoom8] Afectarea (paralizia) severa a diafragmului duce la: (1627)
   A: insuficienta respiratorie cu hipoxemie si hipocapnie
   B: cord pumonar si insuficienta ventriculara stanga
   C: atelectazie
   D: pneumonie
   E: se complica rareori cu cord pulmonar
Vezi raspuns

275. [DrZoom9] In mediastinul anterior, cele mai frecvente leziuni sunt: (1627)
   A: timoamele
   B: teratoamele
   C: limfoamele
   D: tumorile vasculare
   E: tumorile tiroidiene
Vezi raspuns

276. [gabrie-l] Alegeti raspunsurile corecte in legatura cu mediastinita acuta: ()
   A: Se datoreaza perforatiei esofagului
   B: Apar dupa sternotomia mediana in chirurgia cardiaca
   C: Ruptura se poate produce spontan sau ca o complicatie a esofagoscopie sau la introducerea sondei Blakmore.
   D: Diagnosticul se pune prin punctie mediastinala
   E: Diagnosticul se pune prin CT
Vezi raspuns

277. [M1105086] Pneumotoraxul spontan primar are urmatoarele caracteristici: (pag. 1626)
   A: Apare fara antecedente de traumatism toracic
   B: Este produs prin ruperea bulelor apicale subpleurale
   C: Recurentele apar la jumatate din indivizii afectati
   D: Apare aproape exclusiv la fumatori
   E: Este consecinta unei afectiuni pulmonare cronice obstructive
Vezi raspuns

278. [M1105087] Caracteristicile pneumotoraxului spontan secundar sunt: (pag. 1626)
   A: Apare dupa bolile pulmonare cronice obstructive
   B: Apare dupa traumatisme toracice
   C: Necesita aspiratie simpla
   D: Este periculos prin lipsa rezervei pulmonare functionale
   E: Aproape toti indivizii afectati necesita toracostomie cu instilarea unui agent sclerozant
Vezi raspuns

279. [M1105088] Indicatiile toracoscopiei cu rezectie si abraziune pleurala sunt: (pag. 1626)
   A: Pacientii cu pneumotorax spontan primar sau secundar cu fistula bronho pleurala
   B: Pacientii cu insuficienta respiratorie
   C: Pacientii la care plamanul nu s-a reexpansionat dupa 5 zile de la toracostomie
   D: Pacientii cu hipotensiune arteriala
   E: Pacientii cu afectiuni cardiace
Vezi raspuns

280. [M1105089] Caracteristicile pneumotoraxului traumatic sunt: (pag. 1627)
   A: Apare la pacienti cu afectiuni pulmonare severe
   B: Este secundar traumatismelor toracice
   C: Apare la pacientii fumatori
   D: Necesita ventilatie mecanica
   E: Pneumotoraxul iatrogen este o varianta din ce in ce mai frecventa
Vezi raspuns

281. [M1105090] Examenul fizic al pacientului cu pneumotorax in tensiune arata: (pag. 1627)
   A: Retractia hemitoracelui afectat
   B: Absenta murmurului vrzicular
   C: Impingerea contralaterala a mediastinului
   D: Matitate la percutia hemitoracelui afectat
   E: Accentuarea vibratiilor vocale in hemitoracele afectat
Vezi raspuns

282. [M1105091] Caracteristicile pneumotoraxului in tensiune sunt: (pag. 1627)
   A: Presiune intrapleurala pozitiva
   B: Produce scaderea intoarcerii venoase
   C: Determina scaderea debitului cardiac
   D: Ventilatia este sever compromisa
   E: Mediastinul este aspirat spre hemitoracele afectat
Vezi raspuns

283. [M1205092] Pneumotoraxul spontan primar: (pag. 1626)
   A: apare la un individ fara o boala de baza pulmonara cunoscuta
   B: apare la un individ care prezinta o boala de baza pulmonara cunoscuta
   C: se produce prin ruptura bulelor apicale dispuse imediat sub pleura viscerala
   D: se produce prin ruptura bulelor de emfizem dispuse central, peribronsic
   E: este tipul de pneumotorace care se rezolva intotdeauna spontan 'per primam'
Vezi raspuns

284. [M1205093] Care dintre urmatoarele afirmatii caracterizeaza pneumotoraxul spontan primar: (pag. 1626)
   A: apare mai frecvent la nefumatori
   B: recidiveaza extrem de rar
   C: recidiveaza la jumatate din pacientii care au mai prezentat un astfel de episod
   D: tratamentul este reprezentat de toracostomie, in toate cazurile
   E: tratamentul initial recomandat este reprezentat de aspiratia simpla
Vezi raspuns

285. [M1205094] Pneumotoraxul spontan secundar este: (pag. 1626)
   A: mai putin sever decat cel primar
   B: mai periculos decat cel primar
   C: mai frecvent intalnit in bolile pulmonare cronice obstructive
   D: intalnit numai in bolile pulmonare cronice obstructive
   E: grevat de lipsa rezervei functionale pulmonare
Vezi raspuns

286. [M1205095] Toracoscopia urmata de rezectie si abraziune pleurala reprezinta solutia optima pentru: (pag. 1626)
   A: orice tip de pneumotorace
   B: pneumotoraxul spontan primar grevat de recurente frecvente
   C: pneumotoraxul spontan primar sau secundar cu fistula persistenta
   D: pneumotoraxul spontan primar sau secundar cu plaman care nu reexpansioneaza dupa 5 zile de la toracostomie
   E: orice pneumotorax, daca este insotit de colectie pleurala
Vezi raspuns

287. [M1205096] Cauzele cele mai frecvente ale pneumotoraxului traumatic iatrogen sunt: (pag. 1627)
   A: cardioversia prin soc electric extern
   B: biopsia hepatica
   C: biopsia transtoracica
   D: toracocenteza
   E: montarea unui cateter venos central
Vezi raspuns

288. [M1205097] Pneumotoraxul in tensiune (compresiv): (pag. 1627)
   A: se insoteste de presiune intrapleurala negativa, cu atragerea mediastinului de partea afectata
   B: se insoteste de presiune intrapleurala pozitiva, cu impingerea mediastinului de partea opusa celei afectate
   C: creste intoarcerea venoasa la inima
   D: nu influenteaza debitul cardiac
   E: compromite ventilatia din cauza presiunii intrapleurale pozitive
Vezi raspuns

289. [M1205098] Diagnosticul pneumotoraxului compresiv se stabileste prin constatarea catorva dintre urmatoarele semne: (pag. 1627)
   A: hemitorace marit de volum
   B: murmur vezicular inasprit
   C: murmur vezicular absent
   D: impingerea mediastinului catre partea opusa celei afectate
   E: matitate in hemitoracele afectat
Vezi raspuns

290. [M1205099] Presiunea intrapleurala crescuta din pneumotoraxul compresiv conduce la exit prin: (pag. 1627)
   A: tulburari de ritm cardiac
   B: scaderea debitului cardiac
   C: hipoxemie avansata
   D: deplasarea mediastinului spre partea afectata
   E: encefalopatie hipercapnica
Vezi raspuns

291. [M1305100] Pneumotoraxul in tensiune apare de obicei legat de: (pag. 1627)
   A: ventilarea mecanica
   B: manevre de resuscitare
   C: traumatisme penetrante
   D: ruperea bulelor apicale subpleurale
   E: ruperea chisturilor mici subpleurale
Vezi raspuns

292. [M1305101] Presiunea pozitiva intrapleurala, din pneumotoraxul in tensiune, este amenintatoare de viata din urmatoarele cauze: (pag. 1627)
   A: ventilatia este sever compromisa
   B: presiunea pozitiva se transmite mediastinului
   C: scaderea intoarcerii venoase la inima
   D: scaderea debitului cardiac
   E: cresterea intoarcerii venoase la inima
Vezi raspuns

293. [M1305102] Diagnosticul pneumotoraxului in tensiune se face pe baza examenului fizic, care evidentiaza: (pag. 1627)
   A: un hemitorace marit
   B: absenta murmurului vezicular
   C: impingerea mediastinului catre partea opusa
   D: prezenta murmurului vezicular
   E: atragerea mediastinului catre partea afectata
Vezi raspuns

294. [M1305103] Pneumotoraxul compresiv trebuie tratat ca o urgenta medicala Daca presiunea in cavitatea pleurala nu este redusa pacientul poate deceda prin: (pag. 1627)
   A: revarsat pleural
   B: scaderea debitului cardiac
   C: pneumomediastin
   D: hipoxemie avansata
   E: cresterea debitului cardiac
Vezi raspuns

295. [M1305104] Pneumotoraxul spontan secundar este determinat de: (pag. 1626)
   A: bolile pulmonare cronice obstructive
   B: orice afectiune pulmonara
   C: ruperea bulelor apicale subpleurale
   D: chisturi mici dispuse sub pleura viscerala
   E: tromboembolie pulmonara
Vezi raspuns

296. [M1305105] Tratamentul pneumotoraxului spontan secundar consta in: (pag. 1626)
   A: aspiratie simpla
   B: toracenteza
   C: toracostomie
   D: instilare de agent sclerozant (doxiciclina, talc)
   E: miofilin i v
Vezi raspuns

297. [M1305106] Pneumotoraxul iatrogen are drept cauze: (pag. 1627)
   A: biopsiile transtoracice
   B: toracocentezele
   C: montarea cateterelor centrale intravenoase
   D: astmul bronsic
   E: emfizemul pulmonar
Vezi raspuns

298. [M1405107] Urmatoarele manevre sint folosite in tratamentul pneumotoraxului spontan primar: (pag. 1626)
   A: toracostomia
   B: toracotomia cu abraziune pleurala
   C: pneumectomia
   D: aspiratia simpla
   E: instilarea unui agent sclerozant
Vezi raspuns

299. [M1405108] Urmatoarele afirmatii sint corecte privind pneumotoraxul compresiv: (pag. 1627)
   A: presiune negativa intrapleurala
   B: ventilatia este sever compromisa
   C: scade intoarcerea venoasa
   D: creste debitul cardiac
   E: apare de obicei la ventilarea mecanica sau la manevre de resuscitare
Vezi raspuns

300. [M1405109] Diagnosticul pneumotoraxului compresiv se bazeaza pe: (pag. 1627)
   A: examenul fizic al pacientului
   B: eliminarea unei cantitati mari de aer pe acul de punctie
   C: absenta murmurului vezicular pe un hemitorace
   D: scaderea debitului cardiac
   E: aspirarea mediastinului catre partea afectata
Vezi raspuns

301. [M1405110] In pneumotoraxul compresiv: (pag. 1627)
   A: murmurul vezicular este innasprit
   B: mediastinul este impins catre partea opusa
   C: dispneea este moderata
   D: presiunea intrapleurala este pozitiva in inspir si expir
   E: ventilatia mecanica este tratamentul de electie
Vezi raspuns

302. [M1505111] Pneumotoraxul in tensiune apare de obicei dupa: (pag. 1627)
   A: Ventilarea mecanica
   B: La bolnavii cu tuberculoza pulmonara
   C: Manevre de resuscitare
   D: Exacerbarea bronsitei cronice
   E: Crizele de astm bronsic
Vezi raspuns

303. [M1505112] Pneumotoraxul spontan secundar apare dupa: (pag. 1626-1627)
   A: Traumatisme toracice penetrante
   B: Traumatisme toracice nepenetrante
   C: Boli pulmonare cronice obstructive
   D: Orice afectiune pulmonara
   E: Manevre de resuscitare
Vezi raspuns

304. [M1505113] Pneumotoraxul iatrogen este o varianta de pneumotorax care devine din ce in ce mai frecvent Cauzele cele mai des semnalate sunt: (pag. 1627)
   A: Biopsiile transtoracice
   B: Toracocentezele
   C: Administrarea de antibiotice intravenos
   D: Montarea cateterelor centrale intravenoase
   E: Radioterapia curativa din tumorile pulmonare
Vezi raspuns

305. [M1505114] In pneumotoraxul in tensiune: (pag. 1627)
   A: Prognosticul este nefavorabil si pune in pericol viata bolnavului
   B: Ventilatia este sever compromisa, iar presiunea pozitiva se transmite mediastinului
   C: intoarcerea venoasa la inima creste
   D: Creste debitul cardiac
   E: Hemitoracele afectat este marit cu murmur vezicular absent
Vezi raspuns

306. [M1505115] Pneumotoraxul in tensiune, compresiv: (pag. 1627)
   A: Este o mare urgenta medicala
   B: Este o mare urgenta chirurgicala
   C: Necesita drenarea aerului din pleura de urgenta prin introducerea unui ac gros in spatiul intercostal II anterior
   D: Necesita toracotomie cu abraziune pleurala
   E: Necesita interventie chirurgicala de urgenta
Vezi raspuns

307. [M1505116] Toracoscopia cu rezectie si abraziune pleurala este indicata in: (pag. 1626)
   A: Pneumotoraxul in tensiune
   B: Pneumotoraxul primar spontan la care persista o fistula sau la care plamanul nu s-a expansionat dupa 5 zile de la practicarea toracostomiei
   C: Pneumotoraxul secundar spontan la care persista o fistula sau la care plamanul nu s-a expansionat dupa 5 zile de la practicarea toracostomiei
   D: Pneumotoraxul iatrogen
   E: De urgenta in pneumotoraxul primar spontan
Vezi raspuns

308. [M1505117] Examenul fizic de urgenta in pneumotoraxul in tensiune evidentiaza: (pag. 1627)
   A: Un hemitorace marit
   B: Murmur vezicular abolit pe toracele afectat
   C: impingerea mediastinului catre partea opusa
   D: Raluri sibilante pe toracele afectat
   E: Valori tensionale mult crescute
Vezi raspuns

309. [M1505118] Pneumotoraxul in tensiune poate determina: (pag. 1627)
   A: Hipoxemie avansata
   B: Scaderea debitului cardiac
   C: Hipercapnie
   D: Marirea hemitoracelui afectat
   E: Aparitia suflului tubar la nivelul hemitoracelui afectat
Vezi raspuns

310. [M1605119] Pneumotoraxul traumatic poate surveni in cadrul urmatoarelor afectiuni si conditii preexistente: (pag. 1627)
   A: Traumatisme toracice penetrante
   B: BPOC
   C: Traumatisme toracice nepenetrante
   D: Montarea cateterelor centrale intravenoase
   E: Biopsii transtoracice
Vezi raspuns

311. [M1605120] Pneumotoraxul spontan secundar apare: (pag. 1626)
   A: Dupa boli pulmonare obstructive
   B: Dupa toracocenteza
   C: in cadrul oricarei afectiuni pulmonare
   D: Secundar unui efort de tuse cu glota inchisa
   E: in cadrul BPOC
Vezi raspuns

312. [M1605121] Tratamentul pacientilor cu pneumotorax spontan primar sau secundar este: (pag. 1626)
   A: Toracostomia
   B: Instilarea de agenti sclerozanti
   C: Exereza pleurei parietale
   D: Exereza pleuropulmonara
   E: Colapsoterapia
Vezi raspuns

313. [M1605122] Agentii sclerozanti utilizati in tratamentul pneumotoraxului spontan secundar sunt: (pag. 1626)
   A: Rifampicina
   B: Ciprofloxacina
   C: Doxiciclina
   D: Talcul
   E: Alcoolul
Vezi raspuns

314. [M1605123] Pneumotoraxul compresiv: (pag. 1627)
   A: Trebuie tratat ca o urgenta medicala
   B: Trebuie oprite orice manopere de ventilatie mecanica
   C: Se introduce un ac subtire in spatiul pleural prin spatiul intercostal 5
   D: Cresterea presiunii pleurale determina cresterea debitului cardiac si hipertensiune pulmonara
   E: Necesita insertia unui tub de toracostomie
Vezi raspuns

315. [M2205124] Pneumotoraxul spontan se clasifica in: (pag. 1626)
   A: Pnemotorax spontan esential
   B: Pneumotorax spontan primar
   C: Pneumotorax spontan idiopatic
   D: Pneumotorax spontan familial
   E: Pneumotorax spontan secundar
Vezi raspuns

316. [M2205125] Pneumotoraxul traumatic apare: (pag. 1626)
   A: in traumatisme penetrante ale toracelui
   B: in traumatisme nepenetrante ale toracelui
   C: in boli cardiovasculare
   D: in boli mediastinale
   E: in boli esofagiene
Vezi raspuns

317. [M2205126] Pneumotoraxul compresiv are: (pag. 1626)
   A: presiunea pozitiva in interiorul spatiului pleural
   B: presiunea negativa in interiorul spatiului pleural
   C: presiunea este pozitiva pe toata durata ciclului respirator
   D: presiunea este negativa doar in inspir
   E: presiunea este negativa doar in expir
Vezi raspuns

318. [M2205127] Pneumotoraxul compresiv are: (pag. 1626)
   A: presiunea pozitiva in interiorul spatiului pleural
   B: presiunea pozitiva in alveole
   C: presiunea este pozitiva doar in expir
   D: presiunea este negativa doar in inspir
   E: presiunea este pozitiva pe toata durata ciclului respirator
Vezi raspuns

319. [M2205128] Pneumotoraxul spontan primar se produce prin ruptura: (pag. 1626)
   A: chisturi mici situate sub pleura viscerala
   B: bronhiilor mici
   C: bronhiolelor
   D: bronsiolelor
   E: bulelor apicale subpleurale
Vezi raspuns

320. [M2205129] Pneumotoraxul spontan primar se produce prin ruptura: (pag. 1626)
   A: chisturi mici situate sub pleura viscerala
   B: bronhiilor mari
   C: bulelor apicale subpleurale
   D: bronhior mari
   E: bronsiolelor
Vezi raspuns

321. [M2205130] Pneumotoraxul spontan primar se produce prin ruptura: (pag. 1626)
   A: bronhiilor mici
   B: bronhiolelor
   C: chisturi mici situate sub pleura viscerala
   D: bulelor apicale subpleurale
   E: bronsiolelor
Vezi raspuns

322. [M2205131] Pneumotoraxul spontan primar se produce prin ruptura: (pag. 1626)
   A: laringelui
   B: traheei
   C: esofagului
   D: chisturi mici situate sub pleura viscerala
   E: bulelor apicale subpleurale
Vezi raspuns

323. [M2205132] Agenti sclerozanti utilizati in tratamentul pneumotoraxului sunt: (pag. 1626)
   A: talc
   B: cefalosporina
   C: macrolidele
   D: doxiciclina
   E: nedocromilul
Vezi raspuns

324. [M2205133] Agent sclerozant utilizat in tratamentul pneumotoraxului este: (pag. 1626)
   A: talc
   B: cefatriaxona
   C: azitromicina
   D: nedocromilul
   E: doxiciclina
Vezi raspuns

325. [M2205134] Agenti sclerozanti utilizati in tratametul pneumotoraxului sunt: (pag. 1626)
   A: Nitredipina
   B: Talc
   C: Azitromicina
   D: Doxiciclina
   E: Nedocromilul
Vezi raspuns

326. [M2205135] Tratamentul in pneumotoraxul spontan primar recidivant se face cu: (pag. 1626)
   A: intubare
   B: toracostomie
   C: toracotomie
   D: instilare de doxiciclina
   E: instilare de metilxantine
Vezi raspuns

327. [M2205136] Tratamentul in pneumotoraxul spontan primar recidivant se face cu: (pag. 1626)
   A: intubare
   B: instilare de polimixine
   C: toracostomie
   D: instilarea unui agent sclerozant
   E: instilare de doxiciclina
Vezi raspuns

328. [M2205137] Tratamentul in pneumotoraxul spontan primar recidivant se face cu: (pag. 1626)
   A: instilare de doxiciclina
   B: instilare de azitromicina
   C: intubare
   D: toracostomie
   E: instilarea unui agent sclerozant
Vezi raspuns

329. [M2205138] Tratamentul in pneumotoraxul spontan primar recidivant se face cu: (pag. 1626)
   A: bronhoscopie cu aspirare pe o perioada de 2 ore
   B: instilare de lisinopril
   C: toracostomie cu instilare agent sclerozant
   D: toracomie cu abraziune pleurala
   E: instilare de doxiciclina
Vezi raspuns

330. [M2205139] Tratamentul in pneumotoraxul spontan primar recidivant se face cu: (pag. 1626)
   A: aspirare continua prin sonda traheala
   B: instilare de doxiciclina pe sonda traheala
   C: toracostomie
   D: toracomie
   E: instilare de metilxantine
Vezi raspuns

331. [M2205140] Tratamentul in pneumotoraxul spontan primar recidivant se face cu: (pag. 1626)
   A: Abraziune pleurala
   B: Toracostomie
   C: Instilarea unui agent sclerozant
   D: Instilare de doxiciclina
   E: Instilare de nedocromil
Vezi raspuns

332. [M2205141] Tratamentul in pneumotoraxul spontan primar recidivant se face cu: (pag. 1626)
   A: Abraziune pleurala
   B: Toracostomie
   C: Instilarea unui agent sclerozant
   D: Instilare de doxiciclina pe sonda traheala
   E: Instilare de nedocromil prin toracostomie
Vezi raspuns

333. [M2205142] Tratamentul in pneumotoraxul spontan primar recidivant se face cu: (pag. 1626)
   A: instilare de doxiciclina pe sonda traheala
   B: instilare de nedocromil
   C: abraziune pleural
   D: toracostomie
   E: instilarea unui agent sclerozant
Vezi raspuns

334. [M2205143] Pneumotoraxul spontan secundar apare: (pag. 1626)
   A: mai frecvent in bolile obstructive pulmonare
   B: in traumantisme toracice
   C: mai frecvent in traumatisme abdominale
   D: in bolile gastroesofagiene
   E: practic in orice afectiune pulmonara
Vezi raspuns

335. [M2205144] Pneumotoraxul spontan secundar este mai periculos la: (pag. 1626)
   A: cei fara afectiuni pulmonare cunoscute
   B: normali
   C: cei boli ale boala pulmonara obstructiva cronica
   D: cei cu boli pulmonare preexistente
   E: copii
Vezi raspuns

336. [M2205145] Agenti sclerozanti utilizati pentru tratamentul pneumotoraxului sunt: (pag. 1626)
   A: ipratropium bromid
   B: doxiciclina
   C: talcul
   D: cromoglicatul
   E: albuterolul
Vezi raspuns

337. [M2205146] Agenti sclerozanti utilizati pentru tratamentul pneumotoraxului sunt: (pag. 1626)
   A: ipratropium bromid
   B: lisinopril
   C: cromoglicatul
   D: doxiciclina
   E: talc
Vezi raspuns

338. [M2205147] Agenti sclerozanti utilizati pentru tratamentul pneumotoraxului sunt: (pag. 1626)
   A: ipratropium bromid
   B: doxicilina
   C: albuterolul
   D: nedocromilul
   E: talcul
Vezi raspuns

339. [M2205148] Agenti sclerozanti utilizati pentru tratamentul pneumotoraxului sunt: (pag. 1626)
   A: azitromicina
   B: amoxicilina
   C: doxiciclina
   D: cromoglicatul
   E: talcul
Vezi raspuns

340. [M2205149] Agenti sclerozanti utilizati pentru tratamentul pneumotoraxului sunt: (pag. 1626)
   A: tiotropium bromid
   B: amikacina
   C: albuterolul
   D: doxiciclina
   E: talc
Vezi raspuns

341. [M2205150] In caz de hemopneumotorax se monteaza: (pag. 1627)
   A: un tub de dren
   B: doua tuburi de dren
   C: un tub de dren superior si unul inferior
   D: la nivelul ambelor cavitati pleurale
   E: un numar variabil de tuburi de dren in ambele cavitati pleurale in functie de fiecare caz in parte
Vezi raspuns

342. [M2205151] In hemopneumotorax se monteaza: (pag. 1627)
   A: un tub de dren in partea superioara a hemitoracelui
   B: un tub in parte inferioara
   C: tubul superior va evacua aerul
   D: tubul inferior va evacua aerul
   E: aerul se evacueaza pe ambele tuburi
Vezi raspuns

343. [M2205152] In hemopneumotorax se monteaza: (pag. 1627)
   A: un tub de dren in partea superioara si unul in partea inferioara a hemitoracelui
   B: un tub in partea laterala pe linia axilara anteriora
   C: tubul superior va evacua aerul
   D: tubul inferior va evacua aerul
   E: aerul se evacueaza pe doua tuburi superior si inferior
Vezi raspuns

344. [M2205153] Pneumotoraxul iatrogen este: (pag. 1627)
   A: o varianta de pneumotorax traumatic
   B: foarte rar
   C: intilnit numai la copii
   D: intilnit numai la virstnici
   E: devine din ce in ce mai frecvent
Vezi raspuns

345. [M2205154] Cauzele cele mai frecvente ale pneumotoraxului iatrogen: (pag. 1627)
   A: biopsiile transtoracice
   B: toracocentezele
   C: montarea cateterelor centrale intravenoase
   D: paracentezele
   E: testarea epicutanata toracica
Vezi raspuns

346. [M2205155] Cauzele cele mai frecvente ale pneumotoraxului iatrogen: (pag. 1627)
   A: montarea cateterelor venoase periferice
   B: toracocentezele
   C: paracentezele
   D: biopsiile transtoracice
   E: tatuarea pielii
Vezi raspuns

347. [M2205156] Pneumotoraxul traumatic se trateaza prin: (pag. 1627)
   A: observare simpla
   B: suplimetarea aportului de oxigen
   C: aspiratie
   D: toracostomie cu tub de dren
   E: ventialatie asistata
Vezi raspuns

348. [M2205157] Pneumotoraxul traumatic se trateaza prin: (pag. 1627)
   A: antibiotice cu spectru larg adminsitrate i v
   B: suplimetarea aportului de oxigen
   C: toracostomie cu tub de dren
   D: asipirare continua pe sonda naso-traheala
   E: aspiratie
Vezi raspuns

349. [M2205158] Pneumotoraxul traumatic se trateaza: (pag. 1627)
   A: In functie de severitate
   B: Prin ventialatie asistata
   C: Prin suplimetarea aportului de oxigen
   D: Prin aspiratie
   E: toracostomie cu tub de dren
Vezi raspuns

350. [M2205159] Pneumotoraxul traumatic se trateaza: (pag. 1627)
   A: In functie de severitate
   B: Prin suplimetarea aportului de oxigen
   C: Prin aspiratie
   D: Prin toracostomie cu tub de dren
   E: Agenti sclerozanti i v
Vezi raspuns

351. [M2205160] Pneumotoraxul in tensiune: (pag. 1627)
   A: apare de obicei legat de ventilarea mecanica
   B: apare de obicei la manevrele de resuscitare
   C: are presiunea intrapleurala negativa
   D: are presiunea alveolara negativa
   E: are presiune intratraheala negativa
Vezi raspuns

352. [M2205161] Pneumotoraxul in tensiune: (pag. 1627)
   A: apare de obicei legat de ventilarea mecanica
   B: are presiunea intrapleurala negativa
   C: are presiunea intrapleurala pozitiva
   D: are presiunea alveolara negativa
   E: are presiune intratraheala negativa
Vezi raspuns

353. [M2205162] Pneumotoraxul in tensiune: (pag. 1627)
   A: are presiunea intrapleurala negativa
   B: are presiunea alveolara negativa
   C: are presiune intratraheala negativa
   D: are presiunea intrapleurala pozitiva
   E: apare de obicei la manevrele de resuscitare
Vezi raspuns

354. [M2205163] Pneumotoraxul in tensiune: (pag. 1627)
   A: apare de obicei legat de ventilarea mecanica
   B: apare de obicei la manevrele de resuscitare
   C: are presiunea intrapleurala pozitiva
   D: are presiunea alveolara negativa
   E: are presiunea intrapleurala negativa
Vezi raspuns

355. [M2205164] In pneumotoraxul in tensiune: (pag. 1627)
   A: presiunea intrapleurala este pozitiva
   B: presiunea intrapleurala este amenintatoare de viata
   C: ventilatia este sever compromisa
   D: presiunea intraalveolara este negativa
   E: presiune intratraheala este negativa
Vezi raspuns

356. [M2205165] In pneumotoraxul in tensiune: (pag. 1627)
   A: presiunea intrapleurala este pozitiva
   B: presiunea intrapleurala este negativa
   C: ventilatia este sever compromisa
   D: presiunea intraalveolara este negativa
   E: presiune intratraheala este pozitiva
Vezi raspuns

357. [M2205166] Pneumotoraxul spontan se clasifica in: (pag. 1626)
   A: Pneumotorax spontan primar
   B: Pnemotorax spontan esential
   C: Pneumotorax spontan idiopatic
   D: Pneumotorax spontan secundar
   E: Pneumotorax spontan criptogenetic
Vezi raspuns

358. [M2205167] In pneumotoraxul in tensiune: (pag. 1627)
   A: presiunea intrapleurala este negativa
   B: presiunea se transmite la mediastin
   C: creste intoarcerea venoasa
   D: scade intoarcerea venoasa la inima
   E: nu este influentata circulatia venoasa
Vezi raspuns

359. [M2205168] In pneumotoraxul in tensiune: (pag. 1627)
   A: presiunea intrapleurala este pozitiva
   B: presiunea se transmite la abdomen
   C: creste intoarcerea venoasa
   D: scade intoarcerea venoasa la inima
   E: scade debitul cardiac
Vezi raspuns

360. [M2205169] In pneumotoraxul in tensiune: (pag. 1627)
   A: presiunea intrapleurala este amenintatoare de viata
   B: creste intoarcerea venoasa
   C: nu este influentata circulatia venoasa
   D: scade debitul cardiac
   E: presiunea intrapleurala este negativa
Vezi raspuns

361. [M2205170] In pneumotoraxul in tensiune: (pag. 1627)
   A: presiunea intrapleurala este amenintatoare de viata
   B: scade intoarcerea venoasa
   C: nu este influentata circulatia venoasa
   D: scade debitul cardiac
   E: creste debitul cardiac
Vezi raspuns

362. [M2205171] In pneumotoraxul in tensiune: (pag. 1627)
   A: presiunea intrapleurala este negativa
   B: creste intoarcerea venoasa
   C: scade intoarcerea venoasa
   D: scade debitul cardiac
   E: presiunea intrapleurala este pozitiva
Vezi raspuns

363. [M2205172] Pneumotoraxul in tensiune este sugerat de: (pag. 1627)
   A: dificultatea ventilatiei mecanice
   B: dispnee
   C: wheezing
   D: wheezing
   E: presiunea inalta in timpul inspirului pe parcursul ventilatiei mecanice
Vezi raspuns

364. [M2205173] Pneumotoraxul in tensiune este sugerat de: (pag. 1627)
   A: dispnee
   B: expectoratie rozata
   C: dificultatea ventilatiei mecanice
   D: tuse
   E: presiunea inalta in timpul inspirului pe parcursul ventilatiei mecanice
Vezi raspuns

365. [M2205174] Diagnosticul pneumotoraxului in tensiune se face pe baza: (pag. 1627)
   A: hemitoracelui marit
   B: murmurului vezicular marit
   C: murmurului vezicular normal
   D: lipsei murmurului vezicular
   E: toracelui normal
Vezi raspuns

366. [M2205175] Diagnosticul pneumotoraxului in tensiune se face pe baza: (pag. 1627)
   A: imobilitatii toracelui
   B: hemitoracelui marit
   C: abolirii murmurului vezicular
   D: murmurului vezicular inasprit
   E: murmurului vezicular cu expir prelungit
Vezi raspuns

367. [M2205176] Diagnosticul pneumotoraxului in tensiune se face pe baza: (pag. 1627)
   A: hemitoracelui marit
   B: wheezingului
   C: murmurului vezicular accentuat
   D: murmurului vezicular normal
   E: abolirii murmurului vezicular
Vezi raspuns

368. [M2205177] Pneumotoraxul compresiv: (pag. 1627)
   A: este o urgenta medicala
   B: se supravegheaza la domiciliu
   C: duce la abolirea murmurului vezicular
   D: se trateaza prin repaus la pat
   E: se rezolva spontan rapid
Vezi raspuns

369. [M2205178] Decesul in pneumotoraxul in tensiune se face prin: (pag. 1627)
   A: scaderea debitului cardiac
   B: hipoxemie avansata
   C: anemie
   D: hipocapnie severa
   E: sindrom obstructiv sever
Vezi raspuns

370. [M2205179] Decesul in pneumotoraxul in tensiune se face prin: (pag. 1627)
   A: sindrom obstructiv sever
   B: hipocapnie severa
   C: sindrom Meckel
   D: hipoxemie avansata
   E: scaderea debitului cardiac
Vezi raspuns

371. [M2205180] In pneumotoraxul in tensiune se introduce un ac gros: (pag. 1627)
   A: in spatiul V, lateral
   B: in spatiul II, anterior
   C: dupa ce iese aerul, acul se scoate imediat
   D: dupa ce iese aerul, acul este lasat pe loc pana la insertia tubului de toracostomie
   E: in spatiul VII, lateral
Vezi raspuns

372. [M2205181] In pneumotoraxul in tensiune se introduce un ac gros: (pag. 1627)
   A: in spatiul V, lateral
   B: in spatiul II, lateral
   C: in spatiul II anterior
   D: dupa ce iese aerul, acul se scoate imediat
   E: dupa ce iese aerul, acul este lasat pe loc pana la insertia tubului de toracostomie
Vezi raspuns

373. [M2205182] In pneumotoraxul in tensiune se introduce un ac gros: (pag. 1627)
   A: in spatiul V, lateral
   B: in spatiul II, anterior
   C: in spatiul II, lateral
   D: dupa ce iese aerul, acul este lasat pe loc pina la insertia tubului de toracostomie
   E: dupa ce iese aerul, acul se scoate imediat
Vezi raspuns

374. [M2205183] In pneumotoraxul in tensiune se introduce un ac gros: (pag. 1627)
   A: in spatiul II, anterior
   B: in spatiul II, lateral
   C: in spatiul V, anterior
   D: dupa ce iese aerul, acul se scoate imediat
   E: dupa ce iese aerul, acul este lasat pe loc pana la insertia tubului de toracostomie
Vezi raspuns

375. [M2305184] Pneumotoraxul spontan primar este produs prin: (pag. 1626)
   A: ruptura bulelor apicale subpleurale
   B: criza de astm bronsic
   C: chisturi mici dispuse sub pleura viscerala
   D: emfizem pulmonar
   E: bronhopneumopatie cronica obstructiva
Vezi raspuns

376. [M2305185] Pneumotoraxul spontan primar care nu raspunde la aspiratia simpla sau prezinta episoade recurente beneficiaza de: (pag. 1626)
   A: toracostomie
   B: instilarea unui agent sclerozant (doxiciclina)
   C: toracotomie + abraziune pleurala, cu succes de 100% in prevenirea recurentelor
   D: aspiratie simpla
   E: toracocenteza
Vezi raspuns

377. [M2305186] Pneumotoraxul spontan secundar este determinat de: (pag. 1626)
   A: bolile pulmonare cronice obstructive
   B: orice afectiune pulmonara se poate asocia cu pneumotorax
   C: ruperea bulelor apicale subpleurale
   D: chisturi mici dispuse sub pleura viscerala
   E: tromboembolismul pulmonar
Vezi raspuns

378. [M2305187] Tratamentul pneumotoraxului spontan secundar consta in: (pag. 1626)
   A: aspiratie simpla
   B: toracenteza
   C: toracostomie
   D: instilare de agent sclerozant (doxiciclina, talc)
   E: miofilin i v
Vezi raspuns

379. [M2305188] Pneumotoraxul iatrogen are drept cauza: (pag. 1627)
   A: biopsiile transtoracice
   B: toracocentezele
   C: montarea cateterelor centrale i v
   D: astmul bronsic
   E: emfizemul pulmonar
Vezi raspuns

380. [M2305189] Pneumotoraxul in tensiune apare de obicei legat de: (pag. 1627)
   A: ventilarea mecanica
   B: manevre de resuscitare
   C: traumatisme penetrante
   D: ruperea bulelor apicale subpleurale
   E: ruperea de chisturi mici subpleurale
Vezi raspuns

381. [M2305190] Presiunea pozitiva intrapleurala, din pneumotoraxul in tensiune, este amenintatoare de viata din cauza: (pag. 1627)
   A: ventilatiei sever compromisa
   B: presiunii pozitive ce se transmite mediastinului
   C: scaderii intoarcerii venoase la inima
   D: scaderii debitului cardiac
   E: cresterii intoarcerii venoase la inima
Vezi raspuns

382. [M2305191] Diagnosticul pneumotoraxului in tensiune se face pe baza examenului fizic care evidentiaza: (pag. 1627)
   A: un hemitorace marit
   B: absenta murmurului vezicular
   C: impingerea mediastinului catre partea opusa
   D: prezenta murmurului vezicular
   E: atragerea mediastinului spre partea afectata
Vezi raspuns

383. [M2305192] Pneumotoraxul compresiv trebuie tratat ca o urgenta medicala Daca presiunea in cavitatea pleurala nu este redusa pacientul poate deceda prin: (pag. 1627)
   A: revarsat pleural
   B: scaderea debitului cardiac
   C: pneumomediastin
   D: hipoxemie avansata
   E: cresterea debitului cardiac
Vezi raspuns

384. [M2505193] Aparitia pneumotoraxului in tensiune este de obicei legata de: (pag. 1627)
   A: Ventilarea mecanica
   B: Tuberculoza pulmonara
   C: Efortul fizic intens
   D: Crizele de astm bronsic
   E: Manevrele de resuscitare
Vezi raspuns

385. [M2505194] Aparitia pneumotoraxului spontan secundar este legata de: (pag. 1626 - 1627)
   A: Bolile pulmonare cronice obstructive
   B: Orice afectiune pulmonara
   C: Ventilarea mecanica
   D: Traumatismele toracice penetrante
   E: Traumatismele toracice nepenetrante
Vezi raspuns

386. [M2505195] Cauzele cele mai des intalnite de pneumotorax iatrogen sunt: (pag. 1627)
   A: Radioterapia curativadin tumorile pulmonare
   B: Biopsiile transtoracice
   C: Toracocentezele
   D: Montarea cateterelor centrale intravenoase
   E: Interventiile chirurgicale din sfera ORL
Vezi raspuns

387. [M2505196] Pneumotoraxul in tensiune se caracterizeaza prin: (pag. 1627)
   A: Rezorbtia spontanacu evolutie favorabila
   B: Cresterea TA
   C: Prognostic nefavorabil, punand in pericol viata bolnavului
   D: Ventilatie sever compromisa
   E: Hemitoracele afectat marit cu murmur vezicular absent
Vezi raspuns

388. [M2505197] Pneumotoraxul compresiv in tensiune: (pag. 1627)
   A: Necesitainterventie chirurgicala de urgenta
   B: Necesitatoracotomie cu abraziune pleurala
   C: Se rezoarbe spontan
   D: Este o mare urgentamedicala
   E: Necesitadrenarea aerului din pleura de urgenta prin introducerea unui ac gros in spatiul II intercostal anterior
Vezi raspuns

389. [M2605205] Diagnosticul īsŊn ptx īsŊn tensiune se pune prin: (pag. 1627)
   A: Examen fizic
   B: Hemitorace marit
   C: Cu murmur vezicular prezent
   D: Absenta murmurului vezicular
   E: Desen vascular prezent
Vezi raspuns

390. [M2605206] Ptx traumatic este caracterizat prin: (pag. 1626-1627)
   A: Secundar traumatismelor penetrante sau nepenetrante
   B: Secundar bolilor pulmonare obstructive cronice
   C: Secundar biopsiilor transtoracice
   D: Presiunea negativain interiorul spatiului pleural
   E: Secundar toracocentezelor
Vezi raspuns

391. [M2605207] Ptx traumatic se trateaza prin: (pag. 1627)
   A: Aport de oxigen
   B: Toracostomie cu tub de dren
   C: Aspiratie
   D: Toracoplastie
   E: Decorticare pleuralaprin manevra Frazer-Gourd
Vezi raspuns

392. [M2605208] In ptx secundar la toracostomie se instileaza ca agent sclerozant: (pag. 1626)
   A: Cicloserina
   B: Penicilina
   C: Doxiciclina
   D: Streptomicina
   E: Talcul
Vezi raspuns

393. [M2605209] In caz de hemopneumotorace: (pag. 1627)
   A: Se ve monta tub de dren in partea inferioaraa hemitoracelui
   B: Se va monta tub de dren in partea superioaraa hemitoracelui
   C: Toracostomie cu abraziune pleurala
   D: Se va introduce ac gros in spatiul pleural prin spatiul intercostal IV
   E: Toracotomie a minima
Vezi raspuns

394. [M2605210] Clasificarea ptx consta din: (pag. 1626-1627)
   A: Ptx spontan primar
   B: Ptx spontan secundar
   C: Ptx spontan primar iatrogen
   D: Ptx traumatic
   E: Ptx in tensiune
Vezi raspuns

395. [M2605211] Cand se recomanda toracostomie in ptx spontan primar: (pag. 1626)
   A: Daca plamanul se expansioneaza dupa aspiratie
   B: Daca pacientul nu are episoade recurente
   C: Daca plamanul nu se expansioneaza la 5 zile dupa aspiratie
   D: Daca pacientul are episoade recurente
   E: In caz de scadere a intoarcerii venoase
Vezi raspuns

396. [M2705212] Pneumotoraxul spontan primar (pag. 1626)
   A: Apare la un subiect fara boala pulmonara prexistenta
   B: Este secundar rupturii bulelor apicale subpleurale
   C: Este asociat cu fumatul in majortatea cazurilor
   D: Tratamentul initial este aspiratia simpla
   E: Pleurodeza cu agent sclerozant introdus intrapleural este obligatorie dupa primul pneumotorax spontan ce a asociat insuficienta respiratorie acuta
Vezi raspuns

397. [M2705213] Pneumotoraxul secundar: (pag. 1626)
   A: apare pe fond de boala preexistenta
   B: evolueaza mai frecvent cu manifestari de insuficienta respiratorie decat cel primar
   C: indica la aproape la toti paientii a toracostomie si pleurodeza cu doxiciclina sau talc
   D: persistent peste 24 ore impune toracostomie cu abraziune pleurala
   E: are rata de recurenta dependenta de substratul etiologic
Vezi raspuns

398. [M2805214] Pneumotoraxul recurent se previne prin: (pag. 1626)
   A: toracostomie cu instilare de agent sclerozant
   B: toracoscopie cu abraziune pleurala
   C: toracotomie cu abraziune pleurala
   D: inhalatii cu talc
   E: doxiciclina per os
Vezi raspuns

399. [M2805215] Pneumotoraxul in tensiune este periculos pentru ca: (pag. 1627)
   A: ventilatia este sever compromisa
   B: scade intoarcerea venoasa la inima
   C: scade debitul cardiac
   D: poate produce embolie pulmonara
   E: poate produce deces
Vezi raspuns

400. [M2805216] Semnele pneumotoraxului in tensiune sunt: (pag. 1627)
   A: dificultatea cateterizarii venoase centrale
   B: dificultatea ventilatiei mecanice
   C: hemitorace marit,fara murmur vezicular
   D: hemitorace marit,mat
   E: impingerea mediastinului de partea opusa
Vezi raspuns

401. [M2839142] A doua cauza de exudat este data de neoplazii, 75% cuprind: ()
   A: cancerul pulmonar;
   B: limfoamele;
   C: cancerul de san;
   D: cancer colo-rectal;
   E: cancerul de ovar.
Vezi raspuns

402. [M2839143] Tipuri de pneumotorax sunt: (pg 1626)
   A: acut;
   B: spontan;
   C: traumatic;
   D: cronic;
   E: compresiv.
Vezi raspuns

403. [M2839144] Cauze de mediastinita cronica pot fi: ()
   A: silicoza;
   B: pneumonia;
   C: tbc;
   D: histoplazmoza;
   E: fungi.
Vezi raspuns

404. [M2839200] tratamentul diuretic pentru revarsatele pleurale din insuficienta cardiaca (M2839200)
   A: nu este recomandat
   B: este recomandat
   C: nu modifica caracteristicile biochimice ale lichidului pleural
   D: modifica caracteristicile biochimice ale lichidului pleural
   E: tine cateva saptamani
Vezi raspuns

405. [M2839202] Radiografia toracica in mezoltelioamele epiteliale arata (379)
   A: prezenta revarsatului pleural
   B: ingrosarea generalizata a pleurei
   C: hemitorace ingustat
   D: hemitorace marit
   E: apect normal
Vezi raspuns

406. [M2839204] Care dintre urmatoarele medicamente pot induce exudate pleurale (1 -> pag 1626)
   A: Nitrofurantoin
   B: Metisergid
   C: Amiodarona
   D: Dantrolen
   E: Streptomicina
Vezi raspuns

407. [M2839205] In pleureziile parapneumonice, este indicata toracostomia pe tub daca: ()
   A: lichidul pleural are caracter exudat
   B: lichidul pleural are aspect de puroi vascos
   C: sunt prezente microorganisme gram pozitive in lichidul pleural
   D: pacientul are peste 65 de ani
   E: pH-ul lichidului pleural < 7.00
Vezi raspuns

408. [M2839206] Cresterea sub tratament anticoagulant a volumului revarsatului pleural din embolia pulmonara sugereaza:(pg. 1625) ()
   A: evolutie favorabila
   B: infectie pleurala
   C: pleurezie maligna
   D: hemotorax
   E: embolie recurenta
Vezi raspuns

409. [M2839305] Urmatoarele variante sunt cauze de revarsat pleural exudat ()
   A: urinotorax
   B: expunere la azbest
   C: mixedem
   D: sindrom Churg-Strauss
   E: limfadenopatie imonublastica
Vezi raspuns

410. [M2Aniela] Referitor la aralizia unilaterala de diafragm,alegeti raspunsurile corecte: ()
   A: Este mai frecventa decat ce-a bilaterala
   B: Apare rar
   C: Data de invazia n. laringeu de catre un proces malign in principal carcinomul bromhogenic
   D: Este asimptomatica
   E: CPT scade cu 20%
Vezi raspuns

411. [M599022] Mediastinita cronica: ()
   A: Majoritatea cazurilor este data de TBC,histoplasmoza,arcoidoza,silicoza infectii fungice
   B: Reprezinta inflamatia granulomatoasa a gg.limfatici mediastinali pana la mediastinita fibrozanta
   C: Nu este data de TBC
   D: Apare la gravide in primul trimestru de sarcina
   E: Tratamentul consta in terapie antituberculoasa pentru mediastinita TBC
Vezi raspuns

412. [mouse02] Cauze de revarsat pleural exsudat sunt: ()
   A: Limfadenopatie imunoblastica
   B: Sindromul de hiperstimulare ovariana
   C: Insuficienta cardiaca congestiva
   D: Boala pericardica
   E: Procarbazina
Vezi raspuns

413. [popescu ] Paralizia bilaterala de diafragm este data de: ()
   A: leziuni inalte ale maduvei spinarii
   B: leziuni joase ale maduvei spunarii
   C: scleroza multipla
   D: traume toracice
   E: sd.cornului anterior
Vezi raspuns


                                  Raspunsuri

1-E   2-B   3-B    4-A    5-D    6-B   7-D    8-C    9-E    10-C   11-E   12-A    13-D    14-A   15-A   16-C   17-E    18-C    19-A    20-D    21-B    22-C    23-C   24-B   25-C    26-C    27-E    28-C    29-B   30-C   31-B    32-B    33-D    34-D   35-B     36-C    37-D    38-B   39-B    40-C   41-B   42-E   43-C   44-E    45-C   46-D   47-C    48-D   49-A   50-E   51-C    52-B   53-D   54-A    55-C    56-D    57-B   58-C    59-D    60-C   61-E   62-B   63-A   64-C   65-A   66-A    67-A    68-C   69-D   70-C   71-D   72-D    73-D   74-A   75-D   76-D   77-A   78-B   79-A   80-C   81-E   82-B    83-C   84-B   85-D   86-B   87-E    88-C    89-D   90-B   91-C   92-E    93-D    94-B   95-C   96-E   97-D    98-A   99-B   100-E   101-E   102-C   103-A   104-D   105-B    106-C    107-B    108-D   109-B    110-E   111-C   112-A   113-A    114-B    115-D   116-E   117-A    118-E   119-D    120-D   121-A    122-A    123-C   124-A   125-A   126-A   127-A   128-A   129-E   130-C   131-E   132-A   133-A    134-D   135-E   136-C   137-E    138-C   139-A   140-B   141-B   142-BCDE    143-AC   144-ABE   145-CE   146-CD    147-DE    148-ABCE    149-CD   150-ACDE    151-ABCD    152-BCDE    153-ABCD    154-ABDE    155-ABCE    156-ABE    157-ACE    158-AE    159-BD    160-ACD    161-CE    162-BCE   163-CDE    164-ABC    165-ACDE    166-AC    167-BCDE    168-BCD    169-ABCE     170-BC   171-DE    172-CD   173-BCDE    174-CE    175-AD   176-BD   177-BC    178-ACD    179-BD   180-BCD   181-ACD   182-ADE    183-ABD    184-BDE    185-ACDE    186-BCE    187-ABE   188-BCD    189-ABDE    190-ACD    191-ABD   192-ABD    193-ACD    194-ABC   195-BCD   196-AB   197-BCE   198-ABDE    199-BD   200-DE   201-CD    202-AB   203-BDE   204-ABD   205-BC   206-BE    207-ABCE    208-ABD   209-ADE   210-BD   211-BDE    212-BDE    213-DE   214-CD    215-AC   216-ABDE    217-BCDE   218-ABDE   219-ACD   220-CE  221-ACDE    222-ABE   223-ADE   224-BE   225-AB   226-ACD    227-AB    228-BE   229-BDE   230-AE   231-AB   232-BC   233-AE   234-BD   235-ABE   236-ABDE    237-ACE    238-ABCE   239-ABC   240-ABDE    241-ADE   242-BE   243-BCD   244-ABCD   245-BE   246-ABCD    247-AC    248-ABCE    249-ABCD    250-AD   251-ABC   252-BC   253-BDE   254-ABCD    255-ABC   256-ABCD   257-ADE    258-ACD    259-AB    260-AB   261-ABCD    262-ABDE   263-ABD   264-DE   265-ACDE   266-BCE   267-ADE    268-ACE   269-CDE   270-CDE   271-ACD   272-AC   273-BCDE   274-CD   275-ABCE   276-ABCD   277-ABCD   278-ADE   279-AC    280-BE   281-BC   282-ABCD   283-AC   284-CE   285-BCE   286-CD    287-CDE   288-BE   289-ACD   290-BC  291-AB   292-ABCD   293-ABC   294-BD   295-AB   296-CD   297-ABC    298-ABDE   299-BCE   300-ABCD   301-BD    302-AC   303-CD   304-ABD   305-ABE   306-AC   307-BC    308-ABC    309-ABD    310-ACDE   311-ACE   312-AB   313-CD   314-AE   315-BE   316-AB   317-AC    318-AE    319-AE   320-AC   321-CD   322-DE   323-AD   324-AE   325-BD   326-BCD   327-CDE   328-ADE   329-CDE   330-CD   331-ABCD   332-ABC   333-CDE   334-AE   335-CD    336-BC   337-DE   338-BE   339-CE   340-DE   341-BC   342-ABC  343-AC   344-AE   345-ABC   346-BD  347-ABCD   348-BCE   349-ACDE   350-ABCD   351-AB  352-AC   353-DE   354-ABC   355-ABC   356-AC  357-AD   358-BD   359-ADE   360-AD   361-ABD    362-CDE   363-AE   364-CE   365-AD    366-BC   367-AE   368-AC   369-AB   370-DE    371-BD    372-CE   373-BD   374-AE   375-AC    376-ABC    377-AB   378-CD    379-ABC    380-AB   381-ABCD   382-ABC   383-BD   384-AE   385-AB   386-BCD   387-CDE    388-DE    389-ABD    390-ACE    391-ABC   392-CE   393-AB   394-ABDE    395-CD    396-ABCD   397-ABC    398-ABC   399-ABCE    400-BCE   401-ABC   402-BCE   403-ACDE    404-BC   405-ABC   406-ABCD   407-BCE    408-BDE   409-BDE    410-ACDE    411-ABE   412-ABDE    413-ACDE



Contact |- ia legatura cu noi -|
Adauga document |- pune-ti documente online -|
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -|
Copyright © |- 2019 - Toate drepturile rezervate -|

Medicina



Farmacologie

Referate pe aceeasi tema


Subiecte laborator Biologie celulara, moleculara. Genetica
Vascularizatia colonului
OCHI ROSU SI NEDUREROS - conjunctivite sau hemoragii?
Patologia socului - factorii cardiaci sau vasculari
Chistul hidatic pulmonar
Aparat urinar - notiuni de anatomie si fiziologie
Mecanisme ale rezistentei la antibiotice - patogenitate si virulenta bacteriana
Efectul restrictiei calorice asupra greutatii corporale la paciente supraponderale cu sindrom de ovare polichistice comparativ cu cele fara sindrom de
Diagnosticul sl tratamentul unei hemoragii interne
Medicamentele si sarcina - ce trebuie facut?



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente, referate, lucrari. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online proiectul sau referatul tau.