Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Drept


Qdidactic » stiinta & tehnica » drept
Sechestrul asigurator



Sechestrul asigurator


Sechestrul asigurator.

Sechestrul asigurator

Este acea masura prin care creditorul unei sume de bani apeleaza si care consta in indisponibilizarea unor bunuri mobile si imobile ale debitorului pana cand hotararea judecatoreasca data in procesul principal devine definitiva si irevocabila, adica devine titlu executoriu.

Conditii de infiintare:

Creanta creditorului este exigibila (scadenta) si este constatata printr-un inscris - Creditorul trebuie sa faca dovada creantei sale si a intentiei de a realiza creanta sa, adica va depune la cererea de sechestru o copie dupa cererea de chemare in judecata, adica cererea principala. Instanta fixeaza termen de judecata si poate fixa reclamantului sa plateasca o cautiune, adica o suma de bani pe care o stabileste instanta de judecata.

Creanta creditorului este exigibila dar nu este constatata printr-un act scris - In aceasta situatie, creditorul trebuie sa dovedeasca, ca a depus cererea principala si depune odata cu cererea de sechestru o  cautiune in valoare de jumatate din valoarea pe care el o cere, adica jumatate din creanta pretinsa prin actiunea principala si nu in functie de valoarea bunurilor ce se cer a fi sechestrate. Alaturi de cererea de sechestru, se depune dovada cautiunii si copie dupa cererea principala. Plata cautiunii trebuie facuta inainte nu dupa depunerea cererii. In caz contrar, instanta va respinge cererea de sechestru asigurator ca inadmisibila.

Creanta nu este exigibila (adica nu e scadenta) - Instanta poate sa incuviinteze un sechestru atunci cand debitorul micsoreaza prin fapta sa asigurarile date creditorului ori atunci cand este un pericol ca debitorul sa se sustraga de la urmarire sau sa-si risipeasca averea. Reclamantul trebuie sa depuna o cautiune in cuantum stabilit de instanta.



La infiintarea sechestrului trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

Creanta sa fie constatata printr-un inscris;

Creditorul sa faca dovada ca a introdus cererea principala;

Debitorul si-a micsorat asigurarile sau exista pericolul ca se sustrage de la urmarire sau ascunde ori risipeste averea;

Creditorul plateste o cautiune stabilita de instanta.



Procedura infiintarii sechestrului asigurator:

Cererea de sechestru se adreseaza instantei care judeca procesul privind cererea principala. Sechestrul, poate fi cerut chiar si prin cererea principala sau printr-o cerere separata, adica cerere incidentala.

In cazul in care cererea de sechestru se depune odata cu cererea principala ea se solutioneaza de catre presedintele instantei printr-o incheiere executorie la primirea cererii principale de chemare in judecata.

In cazul in care cererea de sechestru este depusa la instanta, instanta va decide de urgenta in camera de consiliu fara citarea partilor fixand cuantumul cautiunii si termenul pana cand poate fi platita.

Pronuntarea cererii poate fi amanata cu cel mult 24 de ore, iar redactarea incheierii trebuie facuta in termen de 48 de ore de la pronuntare. Nedepunerea cautiunii la termenul fixat atrage desfintarea sechestrului.

Incheierea executorie privind secretul asigurator poate fi atacata cu recurs in termen de 5 zile de la data comunicarii. Recursul se judeca de urgenta cu citarea partilor.

Desfintarea sechestrului

Are loc atunci cand cautiunea nu este platita in cele 2 situatii prima si ultima.

Executarea sechestrului

Se duce la indeplinire de catre executorul judecatoresc. El va aplica sechestrul asupra bunurilor mobile sau imobile numai in masura necesara realizarii creantei.

Sechestrul asupra bunurilor imobile se inscrie in cartea funciara.

Ridicarea sechestrului

Ridicarea poate fi dispusa daca se respinge fondul sau poate fi dispusa si inainte de respingerea fondului astfel:

Sechestrul poate fi ridicat daca debitorul da instantei o garantie indestulatoare si solicita prin cerere ridicarea sechestrului. Cererea se judeca in camera de consiliu in procedura de urgenta cu citarea partilor si prin incheiere executorie se ridica sechestrul. Incheierea este supusa recursului in termen de 5 zile de la pronuntare. Recursul se judeca in procedura de urgenta si cu precaderi.

Ea se poate infiinta asupra sumelor de bani, a titlurilor de valoare sau a unor bunuri mobile incorporale datorate debitorului de un tert sau pe care acesta I le va datora in viitor, in baza unor raporturi juridice existente.

In procedura popririi partile se numesc creditor poprit, debitor poprit si tertul poprit. Pentru infiintarea acestei masuri, instanta trebuie sa constate 2 raporturi juridice. Unul intre creditor si debitor si unul intre debitor si tert. Prin infiintarea popririi se indisponibilizeaza bunuri pe care tertul I le datoreaza debitorului. Astfel creditorul obtine un titlu executoriu impotriva debitorului prin care il executa direct pe tert.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright