Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Constructii


Qdidactic » bani & cariera » constructii
Hidroizolatii



Hidroizolatii


HIDROIZOLATII


Generalitati

Prezentul capitol se refera la proiectarea si executia cu materiale bituminoase a hidroizolatiilor si lucrarilor aferente acestora, pentru proiectarea urmatoarelor constructii si elemente de constructii:

- hidroizolatii la acoperisurile constructiilor de locuit, social -culturale, industriale si agrozootehnice

- hidroizolatii la elementele constructiilor subterane sau deasupra nivelului terenului impotriva:

- umiditatii pamintului

- apelor fara presiune hidraulica



- apelor cu presiune hidraulica

Standarde, normative si alte prescriptii care trebuie respectate

Proiectarea si executia lucrarilor de hidroizolatii la constructii cu caracter definitiv se face tinand cont de urmatoarele prescriptii tehnice:

STAS 2355/2-75 - Hidroizolatii din materiale bituminoase la elemente de constructii

STAS 2355/2-75 - Hidroizolatii din materiale bituminoase la acoperisuri si terase

STAS 3031-83 - Pantele acoperisurilor

Materiale principale - STAS-uri

Materiale bitumate in foi:

- carton bitumat tip CA 333; CA 400 conf. STAS 138-80

- impaslitura din fibre de sticla bitumate tip IA 1100, IA 1200, IBP 1200, conf. STAS 7916-80

- impaslitura din fibre de sticla bitumate tip IA 1000R, IBP 1000R, conf. NTR. 8067-85

- impaslitura bitumata aditivat IA 1200 conf. STAS 17-75

- panza bitumata tip 50 PI 40, PA 55, PA 45, conf. STAS 1046-78

- tesatura din fibra de sticla bitumata tip TSA 2000, conf. STAS 10126-80

- foi hidroizolatoare cu bitum aditivat tip Hidrobit conf. NTR.9607-80

Materiale bituminoase pt. amorsare, lipite si etanse:

- bitum pentru lucrari si hidroizolatii tip H 68/75 si H 80/90 conf. STAS 7064-78

- bitum cu adaos de cauciuc tip SAU 95/105, conf.STAS 10546-76

- suspensie de bitum filerizat (SUBIF) conf. STAS 558-71

- tabla de plumb de 1;2;3 mm grosime conf.STAS 491-71.

Hidroizolatii la acoperisuri

La acoperisurile constructiilor industriale si agrozootehnice cu suport de rezistenta din beton fara termoizolatie sau acoperisuri cu suport din beton sau tabla cutata, prevazute cu termoizolatie din placi rigide, hidroizolatia va fi alcatuita in functie de caracteristicile materilelor si pantele acoperisului.

Hidroizolatia la elementele verticale ale teraselor si acoperisu-rilor (atice, rosturi, cu rebord, cosuri, ventilatii, etc,) se va aplica pina la inaltimea de max 30 cm, iar la scafe suprapunerile acesteia cu straturile hidroizolatiei orizontale se va face in trepte de minimum 20 cm.

Livrare depozitare si manipulare

Butoaiele cu emulsie bituminoasa si latex de cauciuc vor fi inchise etans, manipularea se va face cu grija iar depozitarea se va face la temperaturi de peste + 50C. Periodic emulsia bituminoasa se va mesteca cu un bat sau se vor rostogolii butoaiele, conservindu-se conf. prospectelor de produs si cel mult 4 luni, dupa care se va controla daca emulsia si-a pastrat calitatea.

Livrarea emulsiei bituminoase de la furnizor se poate face si in cisterne sau butoaie.

Suspensia si chitul de bitum filerizat se depoziteaza in butoaie curate de 80.. 100 litri, cu gura larga, capace mobile si acoperite pina la punerea in opera cu un strat de 5..10 cm. grosime de apa.


Butoaiele se vor depozita in locuri adopostite, ferite de soare.

Tesaturile bitumate, cartonul bitumat se livreaza in suluri neambalate legate la ambele capete cu sarma sub care se pune o manseta de carton. Sulurile se depoziteaza vertical ferite de soare si lovituri. Transportul se va face in vehicole acoperite.

Termenul de garantie este de 18 luni de la data fabricatiei.

Executarea lucrarilor

Conditii de executie

Pentru realizarea hidroizolatiilor de calitate corespunzatoare vor fi respectate urmatoarele conditii:

- lucrarile de hidroizolatii vor fi realizate de catre unitati de executie specializate sau echipe specializate

- se vor asigura spatii de depozitare aproape de locul de executie

- se vor asigura caile de acces cele mai scurte pentru transportul si manipularea materialelor

- se va controla cantitatea si calitatea foilor bitumate, a bitumurilor si a materialeloe auxiliare, daca au certificat de calitate si corespund prescriptiilor tehnice respective, pentru utilizare conf. normativului si proiectului

- lucrarile de hidroizolatie la cald se vor executa la temperaturi de peste 50C fiind interzisa executarea lor pe timp de ploaie sau burnita

- temperatura masticului bituminos nu va depasi 2200C, iar in momentul lipirii straturilor temperatura va fi intre 1600C si 2000C.

Suprafata suport pentru aplicarea barierei contra vaporilor sau a hidroizolatiei se vor verifica si controla daca corespund prevaderilor STAS 2355/3-75, asfel:

- se vor verifica pantele si se va controla daca suprafata este curata, fara asperitati mai mari de 2 mm si denivelari de 5 mm, verificate in toate directiile cu un dreptar de 3 m lungime, iar scafele executate cu raze de minimum 5 cm si muchiile de 3 cm.

- se va verifica daca stratul suport din mortar sau beton este uscat si intarit, prin lipirea pe numai 20 cm a unei fasii de carton bitumat de 30 x 20 cm dupa o prealabila amorsare si care la incercarea de dezlipire dupa 1 ora de la lipire, trebuie sa se rupa. Dezlipirea de pe suprafata a fisiei sau cu mortar, arata ca sapa este umeda sau necorespunzatoare pentru aplicarea hidroizolatiei.

- se va verifica daca sunt fixate conductele de scurgere, elementele de strapungere, diblurile, carligele, agrafele de prindere a copertinelor, daca sunt executate rebordurile, locasurile rosturilor si daca sunt montate deflectoarele pentru difuzarea vaporilor sau alte elemente situate sub bariera contra vaporilor sau sub hidroizolatie.

Bariera contra vaporilor si straturile de difuzie sau hidroizola-tie se vor aplica pe suporturi de beton sau mortar de ciment, dupa amorsarea cu emulsie sau solutie de bitum cu minimum 300 g/mp.

Stratul de amorsare cu solutie de bitum se executa pe suportul de beton sau mortar bine curatat si uscat, numai in perioada de timp cu temperaturi exterioare pana la 80C, iar emulsia de bitum pe suportul umed la temperaturi peste 80C. Dupa uscare, stratul de amorsare trebuie sa fie de culoare neagra, inchis si fara luciu.

La acoperisuri cu greutatea termoizolatiei de peste 70 kg/mp stratul de amorsare de sub bariera vaporilor se executa numai pe atice si la partile laterale ale elementelor de strapungere, iar cele fara atice pe o fasie de minimum 1 m latime pe conturul acoperisului.

Aplicarea stratului de amorsare se executa mecanizat prin stropire cu pistolul racordat la un compresor sau cu peria pe stratul suport bine curatat si uscat.

In caz de preparare a solutiei de bitum pe santier, indicata numai pentru suprafete mici, operatia se va executa la o distanta de minimum 25 m de sursa de foc sau constructii usor inflamabile, prin turnarea treptata a bitumului in benzina si amestecarea continua pana la racire.

Straturile pentru difuzia vaporilor alcatuite din impaslitura perforata bitumata IBP 1200, IBP 1100, prevazute sub bariera contra vaporilor, peste incaperi cu umiditate interioara mai mare de 60% sau sub hidroizolatii aplicate pe termoizolatii sensibile la umiditate, prevazute cu sape din beton, foile perforate se vor aplica nelipite, cu suprapuneri de cca. 10 cm asezate cu partea blindata pe suport.

Straturile de difuzie nu se aplica la dolii si pe o raza de cca. 25 cm in jurul gurilor de scurgere si a strapungerilor.

Comunicarea cu exteriorul a difuziei de sub copertinele de atice, se va realiza cu fasii din impaslitura bitumata perforata de 50 cm latime asezata la o distanta de cca. 1 m.

Barierea contra vaporilor se va aplica pe suport din beton peste stratul de difuzie, lipita si acoperita cu mastic de bitum, cu suprapuneri de 7..10 cm si trebuie sa acopere complet partea inferioara a stratului de izolatie termica.

La acoperisuri peste incaperi cu umiditatea relativa interioara mai mare de 75% bariera contra vaporilor va fi executata cu un strat de tesatura bitumata TSA 2000 lipita si acoperita cu mastic de bitum IB 70/950C.

In cazul izolatiei termice cu placi termoizolatoare rigide stratul de mastic si bitum pentru acoperirea vaporilor se va utiliza si la lipirea placilor termoizolante.

Protectia cu foi bituminate a placilor termoizolatoare din material rigid se va executa in atelier sau fabrici prin lipirea cu minimum 1,5 kg/mp mastic de bitum cald intins cu peria pe foile bituminate. La montarea pe acoperis, placile termoizolatoare se vor aplica cu partea protejata de masticul de bitum cald de acoperire a barierei contra vaporilor care nu va depasi temperatura de 1500C in momentul de lipire.

Hidroizolatii alcatuite din straturi multiple pentru terase si acoperisuri cu pante de maximul 20% se va executa prin lipirea foilor bituminate, pe toata suprafata cu masticuri de bitum preparate cu max. 30% filer mineral, cu punctele de inmuiere in functie de panta.

La acoperisurile cu panta peste 20% straturile hidroizolatiei din foi bitumate si vor aplica prin lipire cu bitum IB 95/1050C.

Consumul de mastic sau bitum cu adaos de cauciuc pentru fiecare strat de lipire, va fi de minimum 1,5 kg/mp iar la primul strat si in cazul aplicarii pe stratul de difuzie va fi de minimum 1,8 kg/mp.

Pentru executarea hidroizolatiilor in campul acoperisului sulurile de foi bitumate se vor derula pe suprafata suport si se vor curata prin periere energica, dupa care se vor lasa un timp suficient pentru relaxarea si indreptarea foilor. Se va matura suprafata suport, se vor poza si croi foile bitumate la lungimea necesara pe locul de aplicare, dupa care se vor rula din nou si apoi se vor lipi prin derulare succesiva si presare a sulului peste stratul de mastic bituminos, turnat cu canciocul in fata si pe toata lungimea sulului.

Apasarea energica a sulului trebuie sa conduca la eliminarea pungilor de aer si a lentilor de mastic, realizandu-se astfel o imbuna-tatire a calitatii hidroizolatiei si incadrarea in consumul normal de bitum. Suprapunerile dintre foile bitumate vor fi de 7..10 cm si se vor presa cu canciocul cald, netezindu-se si curatand totodata excesul de mastic de bitum refulat pe margini.

Al doilea si al treilea strat al hidroizolatiei se vor aplica in mod asemanator, cu decalari intre suprapunerile foilor realizate prin lipire la marginea acoperisului a unei fasii de 50 cm latime la hidroizolatia in doua straturi si de 30 cm la hidroizolatia din mai multe straturi.

Fiecare strat se va aplica incepand de la streasina sau gurile de scurgere, astfel ca suprapunerile sa fie realizate in sensul de scurgere a apelor.

La pante de pana la 7% lipirea foilor se va face perpendicular sau paralel cu panta, iar la pante mai mari, foile bitumate se vor aplicate numai paralel cu panta.

Dupa aplicarea fiecarui strat, se va examina suprafata cu grija, prin ciocanire, iar defectele constatate se vor remedia, dupa care se va executa stratul urmator.

Hidroizolatia la elementele verticale (atice, reborduri, cosuri, etc.) se va executa cu fasii croite la dimensiunile respective prin derulare pe stratul de mastic de bitum cald, incepand de jos in sus.

La scafe suprapunerile cu straturile hidroizolatiei orizontale se vor realiza in trepte de minimum 20 cm.

La atice cu inaltimea pana la 60 cm hidroizolatia se va intoarce pe partea orizontala a aticului minim 12 cm, iar in cazul elementelor verticale cu inaltimi mai mari se va ridica pana la 30 cm si se va ancora sau se va prinde in cuie sau platbanda si bolturi impuscate la distanta de cca. 50 cm.

Protectia hidroizolatiei si a elementelor verticale la terase circulabile si necirculabile, se va realiza cu mortar de ciment M 100-T de cca 30 mm grosime armat cu rabit pe o retea de otel-beton cu D 4..6 mm la 20 cm. La terase necirculabile si acoperisuri se admite executia protectiei si cu ultimul strat din tesatura bitumata TBAL sau vopsire reflectorizanta in doua straturi aplicata pe ultimul strat al hidroizo-latiei.

Etansarea la strapungeri se va face in functie de diametrul elementului si de solicitarile fizice si mecanice.

Rosturile de dilatare cu rebord, se vor etansa cu un strat suplimentar de panza sau tesatura bitumata de minimum 50 cm latime, cu bucla un deschiderea rostului, lipit cu mastic de bitum.

Dupa umplerea buclei cu calti bitumati sau cu vata minerala recuparata, se acopera cu o fisie din tabla de 20 cm latime, cu bucla deasupra rostului si prinsa in cuie de dibluri sau rosturi impuscate pe margine.

Hidroizolatia se va aplica peste tabla, cu bucla in prealabil amorsata cu o emulsie sau solutie de bitum, dupa care se vor executa acoperirea cu stratul de protectie.

Conditiile de receptie :

- se va controla cantitatea si calitatea foilor bitumate, a bitumurilor si a materialelor auxiliare, daca au certificat de calitate si corespund prescriptiilor tehnice respective, pentru utilizare conform normativului si proiectului

- se vor verifica pantele, se va controla daca suprafata este curata fara asperitati mai mari de 2 mm si denivelari de 5 mm, verificate in toate directiile iar scafele executate cu raze de minimum 5 cm si muchiile de 3 cm.

- se va verifica daca sunt fixate conductele de scurgere, elementele de strapungere, diblurile, cirligele, agrafele de prindere a copertinelor daca sunt executate rebordurile, locasurile rosturilor si daca sunt montate deflectoarele pentru difuzarea vaporilor sau alte elemente situate sub bariera contra vaporilor sau sub hidroizolatie.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright