Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Contabilitate


Qdidactic » bani & cariera » contabilitate
Inventarierea patrimoniului



Inventarierea patrimoniului



Inventarierea reprezinta procedeul de constatare faptica la o anumita data a existentei elementelor patrimoniale, din punct de vedere cantitativ, calitativ si valoric.

Importanta inventarierii: contribuie la stabilirea corecta a indicatorilor de calcul si evidenta , contribuie la infaptuirea controlului asupra integritatii si corectei gestionari a patrimoniului unitatii, contribuie la mobilizarea rezervelor interne, accelerarea vitezei de rotatie a mijloacelor circulante si respectarea disciplinei financiare etc.


Clasificarea inventarierii

A.Dupa sfera de cuprindere

-inventariere generala care cuprinde intreg patrimoniul intreprinderii precum si bunurile apartinind altor unitati luate spre prelucrare de unitatea inventariata

-inventarierea partiala cuprinde o parte a patrimoniului intreprinderii

B.Dupa intervalul de timp la care se efectueaza

-inventariere anuala in vederea stabilirii reale a elementelor patrimoniale pentru a fi trecute in bilant

-inventariere periodica care are loc in cursul anului sau la intervale mai mari de 1an se efectueaza pentru verificarea existentei anumitor elemente patrimoniale

-inventariere ocazionala se efectueaza in cursul anului fiind determinata de imprejurari speciale cum ar fi predare-primire de gestiune



-inventariere inopinanta se efectueaza in cursul anului de catre conducerea unitatii

Pregatirea inventarierii consta in stabilirea obiectului inventarierii si stabilirea sferei de cuprindere a inventarului. Din comisia de inventariere nu pot face parte gestionarii, contabilii care tin evidenta gestiunii inventariate .Comisia de inventariere are obligatia sa sigileze locurile si caile de acces cu exceptia locului unde a inceput inventarierea, sa solicite o declaratie scrisa in care sa se mentioneze urmatoarele:

-dace in gestiune exista plusuri sau bunuri apartinind tertilor

-daca au fost efectuate operatiuni fara respectarea normelor legale

-daca au documente neinregistrate in evidenta etc

Inventarierea propriu zisa - reprezinta etapa care marchiaza inceperea efectiva a inventarierii , continutul ei il reprezinta constatarea faptica , descrierea si evaluarea elementelor supuse inventarierii .Constatarea reprezinta stabilirea pe cale directa si concreta a existentei elementelor patrimoniale, a marimii si starii in care se gasesc ele la data cand are loc inventarierea .Existenta elementelor de activ se constata practic prin numerare , masurare, cantarire. De la aceasta regula fac exceptie bunurile aflate in ambalaje industriale cum ar fi lichidele a caror constatare se face prin sondaj .Inventarierea mijloacelor banesti aflate in conturi la banci se efectueaza prin urmarirea extraselor de cont ale bancilor, prin compararea acestora cu soldurile conturilor din evidenta proprie.


2.2 taxa pe valoarea adaugata (TVA deductibila)

2.3 comision

PRETURILE CU AMANUNTUL sunt preturile la care se vand marfurile catre consumatorul final (populatie) si se compun din:

1. pretul cu ridicata

2. adaosul comercial - care trebuie sa acopere cheltuielile de circulatie si profitul unitatii comerciale

3. TVA colectata

Adaosul comercial declarat de unitatea care desface bunurile este destinat acoperirii cheltuielilor de circulatie ale acestora si realizarea unei rate a profitului in conditii de concurenta.

Bunurile se mai pot evalua la pretul pietei adica suma la care se poate procura bunul in ziua evaluarii in functie de formarea preturilor pe baza cererii si ofertei.

Mai intalnim in practica financiaro-contabila pretul de facturare, livrare pentru furnizare sau de achizitie pentru cumparatori si pret efectiv sau antecalculat de productie.

III TARIFELE sunt elemente banesti asemanatoare preturilor cu ajutorul carora se evalueaza lucrarile executate si serviciile prestate, precum si munca depusa de salariati.

Tarifele se formeaza asemanator cu preturile dar se porneste de la costurile de productie si nu de la cel complet deoarece lucrarile si serviciile nu necesita cheltuieli de desfacere.

IV VALORILE au acelasi continut si rol in evaluare ca si preturile dar ele tin seama de pretul pietei la un moment dat.

Principiul general de evaluare a elementelor patrimoniale in vederea evaluarii in contabilitate curenta consta in evaluarea la cost istoric denumit si valoare contabila.


Momentele si formele de evaluare a elementelor patrimoniale

Evaluarea elementelor patrimoniale se face in diferite momente ale desfasurarii activitatii economice:

- la intrarea bunurilor in patrimoniu

- la iesirea lor din patrimoniu

- la inventariere

- cu ocazia inchiderii exercitiului economico-financiar.



Evaluarea la intrarea in patrimoniu se realizeaza in functie de modul de dobandire:

a) bunurile aduse ca aport in natura cu ocazia constituirii sau fuziunii unor unitati patrimoniale, se evalueaza la valoarea prevazuta in actul de evaluare, valoare determinata prin expertiza tehnica numita valoare de aport.