Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Economie


Qdidactic » bani & cariera » economie
Economia stationara



Economia stationara


Constructia imaginara a unei economii stationare a fost confundata uneori cu aceea a unei economii in regim de rotatie uniforma. Insa [p.251] aceste doua constructii difera in realitate.

Economia stationara este o economie in care avutia si venitul indivizilor raman neschimbate. Cu aceasta imagine sunt compatibile schimbari care n-ar fi compatibile cu o economie in regim de rotatie uniforma. Cifrele populatiei pot creste sau scadea, cu conditia ca variatiile sa fie insotite de o crestere sau scadere corespunzatoare a avutiei si venitului totale. Cererea pentru anumite marfuri se poate modifica; dar aceste modificari trebuie sa se petreaca atat de lent, incat transferul de capital din ramurile de productie care urmeaza sa fie restranse datorita lor, catre acelea care urmeaza sa fie amplificate, sa se poata efectua prin neinlocuirea echipamentelor uzate in ramurile care se restrang si investirea sumelor corespunzatoare in acelea care se dezvolta.

Constructia imaginara a unei economii stationare ne conduce la alte doua constructii imaginare: economia aflata in crestere (in expansiune) si cea aflata in descrestere (in declin). In cea dintai, cota de avutie si venit per capita a indivizilor si cifra populatiei tind catre o valoare numerica mai ridicata, iar in cea din urma catre o valoare numerica mai redusa.



In economia stationara suma tuturor profiturilor si a tuturor pierderilor este zero. In economia aflata in crestere suma totala a profiturilor depasesete suma totala a pierderilor. In economia aflata in descrestere suma totala a profiturilor este inferioara sumei totale a pierderilor.

Precaritatea acestor trei constructii imaginare este vadita in faptul ca ele implica posibilitatea masurarii avutiei si a venitului. Cum asemenea masuratori nu pot fi realizate si sunt chiar de neconceput, este imposibil sa le intrebuintam pentru o clasificare riguroasa a situatiilor reale. Oridecateori istoria economica se lanseaza in clasificari ale evolutiilor istorice din anumite perioade conform schemei "stationare", "in crestere" sau "in descrestere", ea recurge de fapt la intelegerea istorica si nu "masoara".




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright