Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi

Administratie


Qdidactic » bani & cariera » management » administratie
Primarul



Primarul


PRIMARUL



1. Alegerea primarului


Primarul este o institutie traditionala in administratia din Romania. El este autoritatea executiva a comunei sau orasului, fiind elementul esential in administrarea localitatii in care a fost ales.

In conformitate cu dispozitiile Legii nr. 215/2001, comunele, orasele si municipiile au cate un primar si un viceprimar, iar municipiile resedinta de judet au un primar si 2 viceprimari, alesi in conditiile legii.

Atat Constitutia, cat si Legea administratiei publice, prevad ca primarii, ca autoritati executive, prin care se realizeaza autonomia locala in comune si orase, sunt alesi in conditiile prevazute de lege. Potrivit legii amintite, primarii se aleg prin vot exprimat pe baza scrutinului unional, iar nu al scrutinului de lista intalnit la alegerea consiliilor locale.

Validarea alegerii primarului se face dupa aceeasi procedura ca cea deja prezentata in cazul alegerii consiliului local, motiv pentru care nu socotim necesar a amai reveni asupra ei.

Rezultatul validarii sau invalidarii alegerii primarului se aduce la cunostinta prefectului si se prezinta in sedinta de constituire a consiliului local sau, dupa caz, intr-o sedinta extraordinara, de catre un judecator desemnat de presedintele judecatoriei.

Actul final al abilitarii in functia de primar este prezentarea rezultatului validarii intr-o forma solemna si protocolara in fata consiliului local. Desigur, este posibil ca mandatul primarului sa fie invalidat, atunci cand se constata existenta unor incompatibilitati. In caz de invalidare a alegerii primarului, Guvernul, la propunerea prefectului, va stabili data alegerilor. Acestea se organizeaza in termen de maximum 90 de zile de la data invalidarii sau, dupa caz, de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti, in conditiile legii.



Urmatorul act obligatoriu este depunerea juramantului de catre cel care a fost ales si validat pe aceasta functie, in fata consiliului local. Dupa depunerea juramantului in cadrul unei ceremonii publice, primarului i se inmaneaza legitimatia, care va fi semnata de presedintele de sedinta, un semn distinctiv al calitatii de primar, pe care acesta are dreptul sa il poarte, potrivit legii, pe intreaga durata a mandatului, precum si esarfa in culorile drapelului national al Romaniei. Primarul care refuza sa depuna juramantul este considerat demisionat de drept.


2. Statutul primarului


Primarul ales, al carui mandat a fost validat si a fost depus juramantul isi exercita drepturile si atributiile, de regula, pe un interval de patru ani, indeplinind o functie de autoritate publica.

Primarul asigura respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a prevederilor Constitutiei, precum si punerea in aplicare a legilor, a decretelor Presedintelui Romaniei, a hotararilor si ordonantelor Guvernului, a hotararilor consiliului local; dispune masurile necesare si acorda sprijin pentru aplicarea ordinelor si instructiunilor cu caracter normativ ale ministrilor, ale celorlalti conducatori ai autoritatilor administratiei publice centrale, ale prefectului, precum si a hotararilor consiliului judetean

Primarul este seful administratiei publice locale si raspunde in fata consiliului de buna functionare a acestuia. Primarul conduce serviciile publice locale si reprezinta comuna sau orasul in relatiile cu persoanele fizice sau juridice din tara si din strainatate, precum si in justitie.

Faptul ca legea instituie raspunderea primarului fata de consiliul local, nu inseamna ca el este subordonat consiliului, intrucat o asemenea subordonare ar afecta principiul functionarii autonome a celor doua autoritati. Aceasta raspundere trebuie inteleasa mai degraba in sensul unei colaborari intre cele doua autoritati locale pentru buna functionare a administratiei locale, nicidecum ca o restrangere a functionarii autonome a acestor doua autoritati .

Mandatul primarului este de 4 ani, dar poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi, calamitate naturala, dezastru sau sinistru deosebit de grav.

Mandatul primarului inceteaza de drept in conditiile legii statutului alesilor locali (demisie incompatibilitate; schimbarea domiciliului intr-o alta unitate administrativ-teritoriala; condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate; punerea sub interdictie judecatoreasca; pierderea drepturilor electorale; pierderea, prin demisie, a calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatii nationale pe a carei lista a fost ales ori deces). Incetarea inainte de termen a mandatului de primar in aceste cazuri se constata prin ordin al prefectului emis pe baza unui referat semnat de secretarul comunei sau al orasului, precum si a actelor din care rezulta motivul legal de incetare a mandatului.,

Exista insa si alte cazuri de incetare de drept a mandatului de primar prevazute de legea administratiei publice locale, cum ar fi daca acesta se afla in imposibilitatea exercitarii functiei datorita unei boli grave, certificate, care nu permite desfasurarea activitatii in bune conditii timp de 6 luni pe parcursul unui an calendaristic sau daca acesta nu isi exercita, in mod nejustificat, mandatul timp de 45 de zile consecutiv.

In cazurile mai sus aratate, prefectul, prin ordin, ia act de incetarea mandatului primarului. Ordinul prefectului poate fi atacat de primar la instanta de contencios administrativ in termen de 10 zile de la comunicare. Instanta de contencios administrativ este obligata sa se pronunte in termen de 30 de zile. In acest caz, procedura prealabila nu se mai efectueaza, iar hotararea primei instante este definitiva si irevocabila.


Data organizarii alegerilor pentru functia de primar se stabileste de Guvern, la propunerea prefectului. Acestea se organizeaza in termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului sau de la data pronuntarii hotararii instantei, daca ordinul a fost atacat.

Mandatul primarului poate inceta si ca urmare a rezultatului unui referendum local avand ca obiect demiterea acestuia, organizat in conditiile legii. Referendumul pentru incetarea mandatului primarului se organizeaza ca urmare a cererii adresate in acest sens prefectului de locuitorii comunei, orasului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de catre acesta a intereselor generale ale colectivitatii locale sau a neexercitarii atributiilor ce ii revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercita ca reprezentant al statului. Cererea va cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele si prenumele, data si locul nasterii, seria si numarul buletinului sau ale cartii de identitate si semnatura olografa ale cetatenilor care au solicitat organizarea referendumului.

Organizarea referendumului trebuie sa fie solicitata, in scris, de cel putin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie sa fie realizat in fiecare dintre localitatile componente ale comunei, orasului sau municipiului.

Mandatul primarului se suspenda de drept numai in cazul in care acesta a fost arestat preventiv. Masura arestarii preventive se comunica de indata de catre instanta de judecata prefectului care, prin ordin, constata suspendarea mandatului. Suspendarea dureaza pana la incetarea situatiei care a determinat-o. Ordinul de suspendare se comunica de indata primarului. Daca primarul suspendat din functie a fost gasit nevinovat, acesta are dreptul, in conditiile legii, la plata drepturilor salariale corespunzatoare perioadei in care a fost suspendat.

Aceleasi reguli se aplica si viceprimarului.

In caz de vacanta a functiei de primar, precum si in caz de suspendare din functie a acestuia, atributiile ce ii sunt conferite lege vor fi exercitate de drept de viceprimar sau, dupa caz, de unul dintre viceprimari, desemnat de consiliul local cu votul secret al majoritatii consilierilor locali in functie. In aceasta situatie consiliul local poate delega, prin hotarare, din randul membrilor sai, un consilier local care va indeplini temporar atributiile viceprimarului.

In situatia in care sunt suspendati din functie, in acelasi timp, atat primarul, cat si viceprimarul, consiliul local deleaga un consilier local care va indeplini atat atributiile primarului, cat si pe cele ale viceprimarului, pana la incetarea suspendarii.

Daca devin vacante, in acelasi timp, atat functia de primar, cat si cea de viceprimar, consiliul local alege un nou viceprimar. Data organizarii alegerilor pentru functia de primar se stabileste de Guvern, la propunerea prefectului. Alegerile se organizeaza in termen de maximum 90 de zile de la vacantarea functiei de primar.

Primarul este ajutat de viceprimar care este ales din randul consilierilor cu votul majoritatii consilierilor locali in functie. Viceprimarul este subordonat primarului si inlocuitorul de drept al acestuia, care ii poate delega atributiile sale. Schimbarea din functie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotarare adoptata cu votul majoritatii consilierilor in functie, la propunerea primarului sau a unei treimi din numarul consilierilor locali in functie. Pe durata exercitarii mandatului, viceprimarul isi pastreaza statutul de consilier local, fara a beneficia de indemnizatia aferenta acestui statut.

Primarul si viceprimarul sunt salarizati pe perioada cat detin aceste functii si tot pe aceasta perioada se suspenda contractul de munca sau actul de numire a acestora in cadrul unei institutii ori autoritati publice, respectiv la regii autonome sau la societati comerciale cu capital integral ori majoritar de stat sau ale unitatilor administrativ-teritoriale. Sunt exceptate de la suspendarea contractului de munca sau a actului de numire cadrele didactice, cercetatorii stiintifici, ziaristii cu atestat profesional, oamenii de cultura si arta.

La incetarea mandatului de primar sau de viceprimar persoanele in cauza isi reiau activitatea in executarea acelorasi contracte de munca sau acte de numire. La stabilirea clasei si gradului de incadrare se vor lua in calcul si perioadele lucrate in functiile de demnitate publica alese. Timp de 2 ani de la data incetarii mandatului nu li se poate modifica sau desface contractul de munca ori acestea nu pot fi eliberate din functie pe motive ce nu le sunt imputabile. La incetarea mandatului, primarii si viceprimarii care indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru pensionare sau sunt pensionari, beneficiaza, la cerere, de calcularea sau, dupa caz, de recalcularea pensiei, luandu-se in calcul si indemnizatiile lunare primite, in conditiile legii.

Primarii si viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene beneficiaza de concedii de odihna, concedii medicale, concedii fara plata, precum si de concedii platite in cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit legii. Durata exercitarii mandatului de primar si de viceprimar, de presedinte si de vicepresedinte al consiliului judetean constituie vechime in munca si in specialitate si se ia in calcul la promovare si la acordarea tuturor drepturilor banesti rezultate din aceasta, inclusiv la calcularea si la recalcularea pensiei.

Fiind incadrati, in conceptia Legii nr. 393/2004, in notiunea de „alesi locali”, primarii si viceprimarii beneficiaza de aceeasi protectie juridica, au aceleasi drepturi si obligatii, sunt supusi prevederilor referitoare la conflictul de interese si acelorasi forme de raspundere juridica valabile si in cazul consilierilor locali, motiv pentru care trimitem la reglementarile legale analizate in cadrul sectiunii referitoare la statutul acestora din urma.

Nepunerea in aplicare, cu rea-credinta, a hotararilor consiliului local de catre primar, precum si neprezentarea rapoartelor prevazute de lege, din culpa lui ori neluarea masurilor necesare, stabilite de lege in calitatea sa de reprezentant al statului in unitatile administrativ-teritoriale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei . Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se fac de catre prefect, in calitatea sa de autoritate publica, reprezentant al Guvernului pe plan local.


3. Atributiile primarului


Primarul are o paleta foarte larga de atributii pe care le exercita nu in nume propriu, ci in numele colectivitatii care l-a ales si al statului care l-a abilitat si i-a recunoscut aceste drepturi si obligatii ca fiind de interes public, atat pentru colectivitatea respectiva, dar si pentru stat. Intr-adevar, daca el incalca ordinea de drept sau ia masuri ce contravin intereselor statului urmeaza a fi demis.

Principalele atributii ale primarului conferite de Legea nr.215/2001sunt grupate in patru categorii:

- atributii exercitate in calitate de reprezentant al statului, in conditiile legii (primarul indeplineste functia de ofiter de stare civila si de autoritate tutelara si asigura functionarea serviciilor publice locale de profil, atributii privind organizarea si desfasurarea alegerilor, referendumului si a recensamantului).

atributii referitoare la relatia cu consiliul local (prezinta consiliului local, in primul trimestru, un raport anual privind starea economica, sociala si de mediu a unitatii administrativ-teritoriale; prezinta, la solicitarea consiliului local, alte rapoarte si informari; elaboreaza proiectele de strategii privind starea economica, sociala si de mediu a unitatii administrativ-teritoriale si le supune aprobarii consiliului local).

atributii referitoare la bugetul local (exercita functia de ordonator principal de credite; intocmeste proiectul bugetului local si contul de incheiere a exercitiului bugetar si le supune spre aprobare consiliului local; initiaza, in conditiile legii, negocieri pentru contractarea de imprumuturi si emiterea de titluri de valoare in numele unitatii administrativ-teritoriale; verifica, prin compartimentele de specialitate, corecta inregistrare fiscala a contribuabililor la organul fiscal teritorial, atat a sediului social principal, cat si a sediului secundar)

atributii privind serviciile publice asigurate cetatenilor (coordoneaza realizarea serviciilor publice de interes local prestate prin intermediul aparatului de specialitate sau prin intermediul organismelor prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local; ia masuri pentru prevenirea si, dupa caz, gestionarea situatiilor de urgenta; ia masuri pentru organizarea executarii si executarea in concret a activitatilor din domeniile rezervate competentei autoritatilor publice locale; ia masuri pentru asigurarea inventarierii, evidentei statistice, inspectiei si controlului efectuarii serviciilor publice de interes local, precum si a bunurilor din patrimoniul public si privat al unitatii administrativ-teritoriale; numeste, sanctioneaza si dispune suspendarea, modificarea si incetarea raporturilor de serviciu sau, dupa caz, a raporturilor de munca, in conditiile legii, pentru personalul din cadrul aparatului de specialitate, precum si pentru conducatorii institutiilor si serviciilor publice de interes local; asigura elaborarea planurilor urbanistice prevazute de lege, le supune aprobarii consiliului local si actioneaza pentru respectarea prevederilor acestora; emite avizele, acordurile si autorizatiile date in competenta sa prin lege si alte acte normative; asigura realizarea lucrarilor si ia masurile necesare conformarii cu prevederile angajamentelor asumate in procesul de integrare europeana in domeniul protectiei mediului si gospodaririi apelor pentru serviciile furnizate cetatenilor). 

Primarul indeplineste si alte atributii stabilite prin lege.

Pentru exercitarea corespunzatoare a atributiilor sale, primarul colaboreaza cu serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale, precum si cu consiliul judetean.

In exercitarea atributiilor de autoritate tutelara si de ofiter de stare civila, a sarcinilor ce ii revin din actele normative privitoare la recensamant, la organizarea si desfasurarea alegerilor, la luarea masurilor de protectie civila, precum si a altor atributii stabilite prin lege, primarul actioneaza si ca reprezentant al statului in comuna sau in orasul in care a fost ales si, in aceasta calitate, poate solicita prefectului, in conditiile legii, sprijinul conducatorilor serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale, daca sarcinile ce ii revin nu pot fi rezolvate prin aparatul de specialitate.

Primarii comunelor pot angaja, in limita numarului maxim de posturi aprobate, un consilier personal. Primarii oraselor, municipiilor si ai municipiilor resedinta de judet pot infiinta, in limita numarului maxim de posturi aprobate, cabinetul primarului, compartiment distinct format din maximum 3 persoane la orase si municipii si maximum 5 persoane la municipii resedinta de judet.


4. Actele primarului


Legea nr.215/2001 statueaza ca in exercitarea atributiilor sale primarul emite dispozitii cu caracter normativ sau individual. Acestea devin executorii numai dupa ce sunt aduse la cunostinta publica sau dupa ce au fost comunicate persoanelor interesate, dupa caz.

Dispozitiile emise de primar sunt acte juridice ce exprima o vointa manifestata unilateral si produc in mod direct efecte juridice, au caracter de actualitate si sunt obligatorii pe intreg teritoriul comunei sau orasului, executarea lor fiind asigurata prin exercitarea fortei publice de catre autoritatile statului.

Dispozitiile produc efecte numai in momentul in care sunt aduse la cunostinta persoanelor interesate, prin publicare sau comunicare, dupa cum dispozitia are un caracter normativ sau individual. In unitatile administrativ-teritoriale unde minoritatile nationale au o pondere insemnata, dispozitiile primarului se aduc la cunostinta publica si in limba minoritatii nationale.

Executarea si organizarea executarii dispozitiilor este o preocupare constanta a primarului, a secretarului consiliului local, dar si a serviciilor publice ale administratiei locale.

In privinta controlului legalitatii actelor emise de primar se aplica regula constitutionala potrivit careia controlul se efectua de catre prefect.





Mircea Preda - op.cit. , partea speciala, pag.378 ;

Art. 118 alin. 1 din Legea nr. 215/2001 republicata.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright