Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala

Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica

Anatomie


Qdidactic » didactica & scoala » biologie » anatomie
MeningeleMeningeleSunt invelitori de protectie ale SNC, reprez de dura mater, arahnoida si pia mater. Ele invelesc si radacinile nervilor periferici si nervul optic.


Duramater - reprez meningele dur, format din fibroblaste, fibre de colagen, fibre nervoase, corpusculi senzitivi si formatiuni vasculare. Pe fata sa interna el e tapetat de mai multe straturi de fibroblaste aplatizate, ce vin in contact intim cu arahnoida, delimitand un spatiu virtual, ce contine o cant. infima de lichid.

In inter. cutiei craniene dura materul se formeaza prin fuzionarea a doua membrane distincte embriologic: - o mebr interna (lamina interna) aflata in prelungirea dura materului spinal (despartit de peretele osos al canalului rahidian printr-un spatiu epidural umplut cu tesut conjunctiv lax si cu plexuri venoase)


- o membr externa (lamina externa) ce reprez endoperiostul oaselor neocraniului; intre cele 2 sunt sinusurile venoase cerebrale care greneaza sangele venos in interiorul cavitatii craniene. Rol de protectie fizica, mecanica si de amortizor al socurilor.

Arahnoida - are originea embriologica comuna cu pia mater, formand leptomeningele. E lipsita de vase nutritive; are o componenta membranoasa pt dura mater si una trabeculara pt pia mater. Intre arahnoida si pia mater se delimiteaza un spatiu subarahnoidian care are un aspect areolar si contine lichidul cerebrospinal. Spatiul subarahnoidian comunica cu ventriculii cerebrali prin mai multe orificii. Lichidul cerebrospinal trece pe masura ce este produs din ventriculii in spatiul subarahnoidian, de unde este drenat in sangele venos din sinusurile durei mater prin evaginari denumite vilozitati arahnoidiene. La nivelul maduvei spinarii spatiul subarahnoidian este cilindroid si poate fi punctionat pt a extrage lichid cerebrospinal in scop de diagnostic.Pia mater - bogat vascularizata, oferind suport pt vasele nutritive ale org nervoase. Arterele si venele de calibru mic impreuna cu ramurile lor de distributie patrund in sis. nervos inconjurate de prelungiri ale pia mater  care delimiteaza un spatiu perivascular virtual in conditii normale si aflate in continuitate directa cu spatiul subarahnoidian. Astfel, SNC nu contine vase limfatice, lichidul interstitial fiind drenat direct in lichidul cerebrospinal prin spatiile perivasculare. In SNC capilarele sunt tipice, cu membrane bazale continue si celule endoteliale nefenestrate, legate intre ele prin jonctiuni impermeabile.

Plexurile coroidiene produc lichidul cerebrospinal si regleaza presiunea intracraniana.

Lichidul cerebrospinal umple cavitatile intranevraxiale si spatiul subarahnoidian; el e rezultatul unui proces de secretie si de ultrafiltrare.Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright