Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Didactica


Qdidactic » didactica & scoala » didactica
Anticiparea interactiva



Anticiparea interactiva


Anticiparea interactiva


Avem o programa scolara - ce facem cu ea?

Actualele programe scolare au fost dezvoltate in spiritul noii paradigme educative centrate pe cel care invata.

     Teme de discutie in grup:

Luati programe scolare si identificati elementele care plaseaza elevul in centrul propriei formari. Ce sunt obiectivele de referinta? De ce sunt formulate ele din perspectiva "capabilitatilor" elevului? De ce sunt obiectivele de referinta elemente obligatorii ale programei? Ce sunt conpeten'ele specifice? Dar activitatile de invatare ce sunt? Care este relatia dintre obiectivele de referinta si activitatile de invatare? De ce sunt activitatile de invatare cu titlu de "exemple" in programa? Ce alte activitati de invatare ati construit in vederea atingerii diverselor obiective de referinta pe parcursul anilor de aplicare a programei? Activitatile de invatare pe care le derulati cu elevii in clasa sunt inventate pe loc sau le pregatiti din timp?




Noile documente curriculare se deosebesc fundamental de vechile programe analitice nu numai din perspectiva filosofiei educatiei sau a politicilor, dar si a demersurilor practice pe care profesorul/ invatatorul trebuie sa le adopte. Sa consideram urmatorul tabel comparativ:


Programa analitica

Curriculum scolar

Prin listarea capitolelor materiei, prescrie informatiile pe care profesorul/ invatatorul le prezinta si elevul le "invata".

Prezinta o lista de competente pe care elevul trebuie sa le dobandeasca si o lista de continuturi ca baza de operare pentru formarea competentelor

Prescrie ordinea si alocarea temporala a informatiilor de predat

Lasa la latitudinea profesorului/ invatatorului, ordinea si ritmul parcurgerii materiei din perspectiva racordarii la grupul de elevi

Implica programarea instruirii

Face necesara proiectarea instruirii


In trecut, pregatirea pentru activitatea la clasa era perceputa ca o formalitate - programa dadea ordinea si ritmul de parcurgere a materiei, manualul unic relua in capitolele sale aceasta ordine si oferea exemple pentru asimilarea materiei. Planificarile erau dictate de birocratie si indiferent de rubricatia ceruta de inspector se reduceau la prevederile standard ale programei analitice. Evident ca dincolo de aceasta birocratie consumatoare de timp, dascalii seriosi si-au anticipat orele din perspectiva proiectarii moderne, centrate pe nevoile elevilor.

Astazi, proiectarea didactica este insa o necesitate.


     Organizati o dezbatere pe aceasta tema: Proiectarea didactica este astazi o necesitate Pentru regulile dezbaterii v. sectiunea 3.2.


     Tema de reflectie individuala:

Sunteti invitati sa cititi activ si pragmatic, textul urmator, de la p. 14-16 (adaptat din Partea a II-a a Ghidurilor metodologice de aplicare a programelor scolare, MEC-CNC, 2001-2002). In timpul lecturii, faceti marcaje pe text, astfel:

cunostintele confirmate de text ,  prin semnul

cunostintele infirmate / contrazise de text, prin semnul -

cunostintele noi, neintalnite pana in momentul lecturii, prin semnul +

cunostintele incerte, confuze, care merita sa fie cercetate, prin semnul ?

Dupa lectura, informatiile se trec intr-un tabel, astfel:











Discutati apoi cu membrii grupului sintezele obtinute.


Intrucat programele scolare centrate pe obiective nu mai asociaza continuturilor in mod univoc o alocare temporala si o anumita succesiune, prescrise fara drept de apel, rolul profesorului/invatatorului in conceperea si organizarea activitatii in clasa devine mult mai important. Responsabilitatea sa fata de abilitatile create elevilor sporeste de asemenea.

In aceste conditii este necesar ca profesorul/invatatorul sa aiba o imagine de ansamblu bine conturata asupra intregului curriculum alocat unui an de studiu. Consideram ca identificarea unor teme majore si organizarea continuturilor in jurul acestora ofera o astfel de imagine intr-o maniera mult mai clara decat enumerarea unei succesiuni de lectii. De aici, optiunea pentru organizarea procesului de invatamant in unitati de invatare.

O unitate de invatare reprezinta o structura didactica deschisa si flexibila, care are urmatoarele caracteristici:

determina formarea la elevi a unui comportament specific, generat prin integrarea unor obiective de referinta;

este unitara din punct de vedere tematic;

se desfasoara in mod sistematic si continuu pe o perioada de timp;

subordoneaza lectia ca element operational;

se finalizeaza prin evaluare.

Proiectarea demersului didactic este acea activitate desfasurata de invatator/profesor care consta in anticiparea etapelor si a actiunilor concrete de realizare a predarii. Proiectarea demersului didactic presupune:

lectura avizata a programei

planificarea calendaristica

proiectarea secventiala (a unitatilor de invatare sau a lectiilor


Lectura programei

In contextul noului curriculum, conceptul central al proiectarii didactice este demersul didactic personalizat, iar instrumentul acestuia este unitatea de invatare. Demersul didactic personalizat exprima dreptul profesorului - ca si al autorului de manual - de a lua decizii asupra modalitatilor pe care le considera optime in cresterea calitatii procesului de invatamant, respectiv, raspunderea personala pentru a asigura elevilor un parcurs scolar individualizat, in functie de conditii si cerinte concrete. Noul Curriculum national accentueaza faptul ca documentele de proiectare didactica sunt documente administrative care asociaza intr-un mod personalizat elementele programei - obiective de referinta, continuturi, activitati de invatare - cu alocarea de resurse (de timp si materiale) considerata optima de catre profesor pe parcursul unui an scolar.

In acest sens, programa scolara - element central in realizarea proiectarii didactice - nu este privita ca "tabla de materii" a manualului sau ca un element de ingradire pentru profesor. Ea reprezinta un document reglator in sensul ca stabileste obiective, adica tintele ce urmeaza a fi atinse prin intermediul activitatii didactice. Programa se citeste "pe orizontala", in succesiunea urmatoare:



In programa scolara, fiecarui obiectiv cadru ii sunt asociate obiective de referinta. Atingerea obiectivelor de referinta se realizeaza cu ajutorul continuturilor, care se regasesc in ultima parte a programei. Invatatorul/profesorul poate opta pentru folosirea activitatilor de invatare recomandate prin programa sau poate propune alte activitati adecvate conditiilor concrete din clasa (exemplele din programa au caracter orientativ, de sugestii, si nu implica obligativitatea utilizarii numai a acestora in procesul didactic).


Planificarea calendaristica orientativa

In contextul noului curriculum, planificarea calendaristica este un document administrativ care asociaza intr-un mod personalizat elemente ale programei (obiective de referinta si continuturi) cu alocarea de timp considerata optima de catre invatator/profesor pe parcursul unui an scolar.

In elaborarea planificarilor, recomandam parcurgerea urmatoarelor etape:

1.     Realizarea asocierilor dintre obiectivele de referinta si continuturi

2.     Impartirea in unitati de invatare

3.     Stabilirea succesiunii de parcurgere a unitatilor de invatare

4.     Alocarea timpului considerat necesar pentru fiecare unitate de invatare, in concordanta cu obiectivele de referinta si continuturile vizate.


Planificarile pot fi intocmite pornind de la urmatoarea rubricatie:


Scoala Profesor: .........

Disciplina Clasa/ Nr. ore pe sapt./Anul



Planificarea calendaristica orientativa


Unitatea de invatare

Obiective de referinta/ competente specifice

Continuturi

Numar ore alocate

Saptamana

Observatii









In acest tabel:

Unitatile de invatare se indica prin titluri (teme) stabilite de catre profesor;

in rubrica Obiective de referinta/ competente specifice se trec numerele de ordine cf. programei scolare;

Continuturile selectate sunt cele extrase din lista de continuturi a programei. 

Numarul de ore alocate se stabileste de catre invatator/profesor in functie de experienta acestuia si de nivelul de achizitii ale elevilor clasei.

Intregul cuprins al planificarii are valoare orientativa, eventualele modificari determinate de aplicarea efectiva la clasa putand fi consemnate in rubrica Observatii

O planificare anuala* corect intocmita trebuie sa acopere integral programa scolara la nivel de obiective de referinta si continuturi.


Proiectarea unei unitati de invatare

Elementul generator al planificarii calendaristice este unitatea de invatare. Prin urmare propunem mai jos proiectarea la nivelul acestora ca urmatoare etapa a organizarii demersului didactic.

Proiectul unei unitati de invatare poate fi intocmit pornind de la urmatoarea rubricatie:


Scoala

Disciplina

Clasa/ Nr. ore sapt.

Saptamana/Anul


Unitatea de invatare

Nr. ore alocate

Continuturi (detalieri)

Obiective de referinta / competente specifice

Activitati de invatare

Resurse

Evaluare







Pentru acest tabel:

in rubrica referitoare la Continuturi apar inclusiv detalieri de continut necesare in explicitarea anumitor parcursuri, respectiv in cuplarea lor la baza proprie de cunoastere a elevilor;

in rubrica Obiective de referinta/ competente specifice se trec numerele de ordine inscrise in programa scolara;

Activitatile de invatare pot fi cele din programa scolara, completate, modificate sau chiar inlocuite de altele, pe care invatatorul/profesorul le considera adecvate pentru atingerea obiectivelor propuse;

rubrica Resurse cuprinde specificari de timp, de loc, forme de organizare a clasei etc.;

in rubrica Evaluare se mentioneaza instrumentele aplicate la clasa.

Totodata, finalul fiecarei unitati de invatare presupune evaluare sumativa.



Si cu proiectul de lectie cum ramane?


Din perspectiva profesorului, proiectul de lectie - conceput ca document separat - este recunoscut ca o formalitate consumatoare de timp si energie. Proiectul unei unitati de invatare contine suficiente elemente pentru a oferi o imagine asupra fiecarei ore. Ca urmare, in tabelul care sintetizeaza proiectarea unitatii de invatare se pot delimita prin linii orizontale (eventual punctate) spatiile corespunzatoare unei ore de curs. Astfel, pentru fiecare lectie, proiectul unitatii de invatare ofera date referitoare la elementele de continut si obiectivele de referinta/ competentele specifice vizate la care se raporteaza anumite activitati de invatare; totodata sunt indicate resurse materiale, forme de organizare a clasei etc., pentru fiecare activitate precum si instrumente de evaluare necesare la nivelul lectiei (orei).

Lectia este inteleasa ca o componenta operationala (Cum?) pe termen scurt a unitatii de invatare. Daca unitatea de invatare ofera intelegerea procesului din perspectiva strategica, lectia ofera intelegerea procesului din perspectiva operativa. Proiectul unitatii de invatare trebuie sa ofere o derivare simpla a lectiilor componente. Ca urmare, trecerea de la unitatea de invatare - o entitate supraordonata - la o lectie componenta trebuie sa permita o "replicare" in acelasi timp functionala (De ce?), structurala (Cu ce?) si operationala (Cum?) a unitatii de invatare, la o scara temporala mai mica si intr-un mod subordonat. Acest mod de tratare orientata catre scopuri precise caracterizeaza organizarea atat a unitatii de invatare cat si a lectiei.


Sugestii pentru proiectare[1] - Interogatii utile


Proiectarea didactica presupune o succesiune de operatii avand ca tinta obiectivele de referinta/ competentele specifice. In acest context este utila o abordare interogativa, dupa modelul investigatorului perfect! In schema de mai jos aveti intrebarile si raspunsurile generice pentru proiectare.



De ce voi face?


Ce voi face?


Cu ce voi           face?


Cum voi face?


Cat s-a realizat?


Identificarea obiectivelor/ competentelor


Selectarea continutu-rilor


Analiza resurselor


Determinarea activitatilor de invatare


Stabilirea instrumentelor de evaluare


Mai specific, intrebarile se structureaza astfel:


De ce voi face?

De ce este valoroasa pentru elevi aceasta tema?

Cum se leaga ea de experienta lor personala si de interesele lor?

Ce vor fi capabili sa faca elevii in timp scurt, prin invatarea temei?

Ce le va permite ea elevilor sa faca sau sa inteleaga in viitor?

Ce ocazii de reflectie le ofera elevilor aceasta tema?

Cum ii va pregati ea pe elevi, pentru a afla mai mult si a intelege mai bine aceasta disciplina?

Ce voi face?

Ce cunostinte cuprind continuturile selectate?

Care dintre ele au legatura cu obiectivele de referinta stabilite?

Care dintre ele sunt necesare si suficiente pentru scopul stabilit?

Ce cunostinte vor fi explorate de elevi si care transmise de mine?

Ce aspecte ale temei invita pe elevi la continuarea investigatiilor sau la un alt tip de actiune, dupa predarea lectiei?

Cu ce voi face?

Cum se leaga tema de ceea ce am predat sau voi preda mai departe?

Cum se asaza tema pe deprinderile pe care elevii si le-au format deja?

Ce trebuie sa stie si sa poata face elevii, pentru a invata aceasta lectie

Ce alte unitati de continut ar mai fi potrivite sa completeze tema?

Cum poate fi examinata tema la nivelul ariei curriculare?

Cum voi face?

Cum poate fi folosita tema pentru a dezvolta abilitatile de comunicare, analiza si investigatie care sa poata fi folosite pentru alte teme?

Cum poate fi ales sau aranjat continutul temei, pentru a stimula o gama larga de raspunsuri personale?

Care sunt cateva dintre problemele importante interpretabile sau care pot invita elevii la exprimarea punctului de vedere propriu?

Cat s-a realizat?

Ce dovezi vor exista ca elevii au invatat ceva din continutul lectiei

Ce procese de gandire, strategii de invatare si procese de grup ne asteptam sa observam la elevi? De unde stim ca elevii le folosesc?

Ce pot realiza elevii, pentru a demonstra ca au atins obiectivele?

Care este specificul grupului de elevi pentru care proiectez evaluarea?

Pentru ce tipuri de evaluare optez, in ce scop si cand?

Cum voi proceda, astfel incat evaluarea sa fie valide?

Cum voi folosi datele, pentru a asigura progresul fiecarui elev?



     Teme de reflectie individuala.


Realizati o planificare calendaristica in spiritul achizitiilor dobandite in acest capitol. Realizati proiectarea unei unitati de invatare in spiritul achizitiilor dobandite in acest capitol. Consultati-va cu mentorul si/ sau colegii pe parcursul elaborarii documentelor.


In Anexe, puteti consulta doua exemple de proiecte de unitati de invatare


Stereotipii paguboase legate de procesul proiectarii


Formalismul

Cel mai pagubos cliseu al proiectarii este tratarea formala a acestui demers absolut necesar in conditiile unui curriculum flexibil, care nu impune o tratare rigida a continuturilor invatarii. In trecut, planificarile erau formale caci ele reluau fara variatiuni prevederile programei analitice (tema, numar de ore) si ordinea prestabilita a capitolelor din manualul unic. Singurul element de context local era data din calendar (la nivelul tarii insa aceasta data nu avea cum sa varieze cu mai mult de o saptamana - zece zile, daca acest lucru se intampla se chema ca profesorul nu si-a facut datoria. Planificarea si proiectul de lectie erau redactate doar de forma pentru a face pe plac directorului/ inspectorului. Daca programa analitica obliga fiecare clasa de elevi sa parcurga in acelasi ritm un decupaj unic al disciplinei, curriculumul scolar actual  ofera cadrelor didactice posibilitatea sa se adapteze specificitatii clasei. Asadar, azi, proiectarea este absolut necesara, caci in absenta ei si a rigiditatii manualului unic, demersul didactic devine intamplator atat prin raportare la curriculum cat si la nivelul si nevoile elevilor. Din pacate, spaima directorului/ inspectorului inca este factor hotarator in realizarea unor documente formale care nu au nicio legatura cu activitatea de proiectare. Copierea planificarii de anul trecut si doar schimbarea datelor pentru aducerea la zi, transcrierea categoriilor de activitati de invatare ca atare din listele oferite de programe, fara a le regandi din perspectiva specificitatii temei sau a clasei, completarea rubricilor cu copy/paste (de exemplu, in Coloana de evaluare apar de sus pana jos toate modalitatile de evaluare cu putinta) reprezinta actiuni de trecut la rubrica ASA NU.

Lipsa corelarii intre componentele proiectarii

Am vazut mai sus ca activitatea de proiectare este jalonata de o serie de intrebari care sunt corelate. Prin urmare si raspunsurile trebuie sa fie si ele in corelare. Daca respectam programa si centram demersul pe obiective/ competente atunci pentru tintirea acestora activitatile propuse trebuie sa fie in corelatie, la fel resursele necesare derularii acestora si continuturile care constituie baza de operare.

Din aceasta perspectiva, unei tinte propuse (obiectiv/ competenta) trebuie sa ii fie corelata cel putin o activitate care concura la atingerea sa. Daca dorim sa ajungem de la Bucuresti la Ploiesti, putem alege DN 1 sau varianta prin Buftea. Drumul din metafora oferita corespunde activitatii de invatare pentru a atinge tinta dorita.

Nu este posibil insa ca pentru mai multe tinte sa fie propusa o singura activitate. In primul rand este dificil sa ating mai multe tinte deodata (e o pretentie de Croitorasul cel viteaz, or stim ca aceasta este o fictiune). Totodata este imposibil sa urmez o singura cale pentru a ajunge la mai multe destinatii. Este ca si cum as spune ca, de la Bucuresti, merg pe DN1 si la Brasov si la Buzau (de la Brasov pot ajunge la Buzau, dar parasesc DN 1, mergand pe alta cale).

Accentul pe continuturi

Au aparut modele de proiectari in care este inscrisa mai intai coloana obiectivelor/ competentelor apoi continuturile si apoi activitatile, resursele, evaluarea. In aceste tabele, activitatile devine legate de continuri. Pozitionarea denota un demers magistral centrat pe asimilarea de informatii. Or, am vazut mai sus, intereseaza instrumentarea elevului cu abilitati de operare cu informatia. Daca se doreste mentinerea demersului didactic in paradigma centrata pe elev si achizitiile acestuia atunci activitatile trebuie sa tinteasca obiectivele/ competentele si nu continuturile.

Absenta contextualizarii invatarii

In realizarea activitatii de proiectare o abordare axata pe parcurgerea manualului va conduce la invatarea livreasca, fara adaptare la cultura si experientele de invatare ale elevilor. Este neindoios faptul ca manualul este o resursa valoroasa, dar pentru a profita din plin de ea este necesara contextualizarea invatarii prin relationarea acesteia la evenimentele reale ale existentei clasei, la preocuparile grupului si ritmurile fiecarui elev. Din aceasta perspectiva, nu este rea inspiratia din exemple de proiecte, activitati din manual cu conditia in care este realizata adecvarea la pulsul pietei serviciilor educationale concrete din clasa.

Oferim mai jos un proiect de unitate de invatare adaptat dupa Ghidul metodologic pentru aplicarea programei de geografie (CNC, 2001) care valorizeaza interesele de explorare ale elevilor dintr-o clasa de intensiv engleza (proiectele derulate la limba straina si parteneriatele cu elevi din strainatate fac demersul de mai jos profitabil din punct de vedere cognitiv)


Proiectul unei unitati de invatare

Clasa a VIII-a

Nr. ore: 2 ore /sapt.

Unitatea de invatare: Carpatii si Depresiunea colinara a Transilvaniei (III)

Nr. ore alocate:6

Continuturi

OR

Activitati de invatare

Resurse

Evaluare

Caractere generale







1.1


3.2



2.1



3.2

exercitii de localizare pe harta a lantului carpatic

exercitii de identificare a unor aspecte specifice (in texte literare istorice, sursele mass-media)

- exercitii de localizare a elementelor specifice(limite, varfuri, diviziuni majore)

- participarea la o colecta de idei referitor la continutul unui ghid turistic "Romania - Carpatii"

- activitate frontala

- activitate in grup


- activitate individuala


frontal

Harta Europei

Harta Romaniei

Atlas geografic

Fise de lucru



observarea sistematica a elevilor




Anuntarea proiectului

Carpatii Orientali










3.2


2.1


1.1



2.2



3.1



- propunerea de liste pentru cuprinsul Ghidului turistic

- exercitii de identificare e elementelor geografice pe harti

- exercitii de localizare pe un suport dat(limite, varfuri, subunitati de relief, forme deosebite)

- analiza localizarii elementelor geografice(tipuri de relief: glaciar, vulcanic, carstic)

- exercitii de selectare a denumirilor esentiale

- exercitii de identificare a patru elemente specifice pentru fiecare grupa de munti



- activitate frontala

- activitate individuala


- activitate in grup


- activitate in grup

- activitate frontala



Profile de relief

Caiet special

proiect - 1a




- autoevaluare



Proiect - 1b



Carpatii Meridionali




3.2



1.1


2.1

- exercitii de identificare a numelor proprii si termenilor geografici specifici in texte si pe suporturi cartografice

- exercitii de localizare pe harta(limite, varfuri, diviziuni)

- transpunerea informatiilor pe suporturi cartografice(exercitii de amplasare pe suport cartografic a masivelor cu relief glaciar/carstic, pasuri, varfuri)

- activitate in grup



- activitate frontala

- activitate individuala

Reviste

Albume foto

Proiect - 2a






proiect 2b

Carpatii Occidentali









1.1


3.1


4.1




5.1

- exercitii de localizare pe suport dat (limite, varfuri, diviziuni)

- exercitii de selectare a denumirilor esentiale

- exercitii de observare dirijata si analiza (grad de fragmentare  repartitia altitudinilor, alcatuire geologica, forme de relief carstic)

- exercitii de identificare a formelor de deteriorare a mediului in regiunile cu turism intensiv/industrie dezvoltata

- activitate individuala

- activitate individuala

- activitate in grup



- activitate in grup


itemi cu suport cartografic


Proiect 3

Depresiunea colinara a Transilvaniei

3.2




4.3

- exercitii de identificare a faptelor specifice in sursele de informatie(localizare, terminologie, denumiri)

- exercitii de prezentare structurata a elementelor ce caracterizeaza orizontul local (daca este cazul)

- activitate de finalizare a ghidului

- activitate in grup



- activitate in grup









Proiect 4

Evaluare

2.2, 3.1, 3.2*

Prezentarea proiectelor printr-un tur de galerie urmat de o discutie

frontal



* celelalte OR se evalueaza pe parcursul derularii UI



Etape proiect

o. Anuntarea proiectului de grup : un ghid turistic (sub forma unei brosuri de prezentare) - Romania: Carpatii. Exercitiu de reflectie asupra posibilului cuprins al ghidului

1a. Elaborarea unei liste cu elementele de continut ale ghidului

1b. Selectarea unor aspecte geografice de inclus in ghid

2a. Identificarea unor date/ aspecte/ imagini relevante pentru ghid

2b Realizari de reprezentari cartografice pentru  ghid

3 Selectarea aspectelor geografice ref. la ultima grupa de munti. Asamblarea provizorie a intrarilor de ghid redactate in etapele anterioare

4. Finalizarea ghidului - verificarea acuratetei si a relevantei informatiilor. Rafinarea formei grafice


Criterii de evaluare

OR

5

7

9

10

2.2 interpretarea informatiilor cartografice

Aspectele cartografice de baza sunt analizate

Majoritatea aspectelor sunt analizate

Majoritatea aspectelor sunt interpretate

Interpretarea aspectelor cartografice selectate este originala 

2.1 analiza repartitiei  spatiale

Suportul cartografic al ghidului este acceptabil

Suportul cartografic al ghidului este relevant

Suportul cartografic este pertinent

Suportul cartografic este original prezentat

3.1 folosirea denumirilor de baza in contexte variate

Cea mai mare parte a textului ghidului este corect redactata

Textul ghidului este clar si corect

Textul ghidului este clar, corect si proetenos pentru cititor

Textul este prezentat corect, atragator si original

1.1 localizarea corecta

Ghidul contine aspectele geografice de baza

Ghidul contine aspectele geografice relevante

Ghidul contine aspectele geografice pertinente

Aspectele geografice esentiale sunt original prezentate

3.2. Aplicarea terminologiei generale la realitatea inconjuratoare

Brosura este lizibila atat dpdv iconic cat si textual

Brosura este ingrijit redactata atat dpdv iconic cat si textual

Brosura este atragator redactata atat dpdv iconic cat si textual

Prezentarea iconica si textuala este originala






In interiorul planificarii anuale se poate face o demarcatie intre semestre. Practic separarea intre primul si cel de al doilea semestru este vizibila prin numarul saptamanii.

[1] Texte preluate din Leahu, I., Ghid metodologic de proiectare a activitatii didactice la stiinte ale naturii, Cls. a V-a - a VI-a, MEC-CNC, Aramis, 2002



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright