Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala

Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Fizica


Qdidactic » didactica & scoala » fizica
Instrumentul electrodinamicInstrumentul electrodinamic


INSTRUMENTUL ELECTRODINAMIC

Instrumentul electrodinamic realizeazǎ cuplul activ din interactiunea electrodinamicǎ a conductoarelor parcurse de curentii electrici prin douǎ bobine. Instrumentul este format din douǎ bobine coaxiale fixe 1 si 1' (Fig. 3.7), inseriate si parcurse de curentul I1, intre care se aflǎ o bobinǎ mobilǎ 2, parcursǎ de curentul I2 si fixatǎ pe axul instrumentului, impreunǎ cu acul indicator 3. Cu 4 s-a notat scala gradatǎ a instrumentului si cu 5 contragreutǎtile echipajului mobil. Celelalte elemente auxiliare sunt asemǎnǎtoare cu cele ale celorlalte instrumente.Fig. 3.7. Instrumentul electrodinamic.


Cuplul activ al instrumentului electrodinamic se determinǎ cu relatia (3.2), dupǎ calculul energiei magnetice totale Wm a sistemului. Deoarece inductivitǎtile proprii L1 si L2 ale celor douǎ bobine sunt constante si numai inductivitatea mutualǎ M12 depinde de unghiul α, cuplul activ al instrumentului electrodinamic este dat de relatia urmǎtoare:


(3.22)

Egaland cuplul activ cu cel rezistent Dα, se obtine expresia generalǎ a deviatiei instrumentului electrodinamic de forma:

(3.23)

din care se deduce cǎ deviatia este proportionalǎ cu produsul curentilor care trec prin cele douǎ bobine ale instrumentului. Relatia (3.23) este valabilǎ dacǎ cei doi curenti sunt continui.

In curent alternativ curentii i1 si i2 au expresiile:

si cuplul activ instantaneu se scrie:

Sistemul mobil se va deplasa sub actiunea cuplului mediu dat de relatia:

(3.24)

iar deviatia dispozitivului va cǎpǎta expresia:

(3.25)

In efectuarea integralei (3.24) s-a considerat cǎ   Acest lucru se intamplǎ numai dacǎ cele douǎ bobine coaxiale 1 si 1' sunt scurte si au diametrul mare. In acest caz, campul bobinelor fixe devine radial si inductivitatea mutualǎ este constantǎ in zona centralǎ, in care este asezatǎ bobina mobilǎ. Situatia aceasta este utilizatǎ la constructia wattmetrelor, care au o scarǎ uniformǎ.

Fig. 3.8. Instrument ferodinamic.


In Fig. 3.8. se prezintǎ o variantǎ a instrumentului electrodinamic. Forma constructivǎ a acestui instrument este asemǎnǎtoare instrumentului magnetoelectric, bobina mobilǎ miscandu-se intr-un camp magnetic radial si uniform ceea ce asigurǎ o independentǎ a cuplului activ fatǎ de unghiul de deviatie. Relatiile de calcul ale instrumentului ferodinamic sunt aceleasi ca si la cel electrodinamic. Instrumentul ferodinamic are o exactitate mai redusǎ decat cel electrodinamic, este insǎ mai fiabil si are un cuplu activ mai puternic.

Instrumentele electrodinamic si cel ferodinamic se folosesc la contructia ampermetrelor, voltmetrelor, wattmetrelor si a altor aparate de mǎsurare.
Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright