Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Geografie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie
Pestera igrita



Pestera igrita


PESTERA IGRITA

Sinonimii. Pestera Igretului.

Localizare si cai de acces, in zona localitatii Astileu, limita dintre versantul nordic al Muntilor Padurea Craiului si Depresiunea Vadului este marcata de o faleza inalta de calcar, in mijlocul careia, la o altitudine de 328 m, se afla ovalul regulat al intrarii principale in Pestera Igrita. Indiferent daca la Astileu se ajunge cu trenul sau cu mijloace auto (comuna fiind legata de DN 1 printr-o sosea asfaltata de 4 km care pleaca din Alesd), traseul spre pestera continua pe un drum carosabil pana in satul Pestera (3,5 km) si, mai departe, pe poteca de picior care urca spre deschiderea pesterii (l km). In vecinatatea acesteia, la picioarele abruptului, se pot gasi terenuri potrivite pentru campare.



Date istorice. Pestera Igrita a facut obiectul a numeroase investigatii, dintre care primele apartin entomologilor L. Miller si J. Frivaldsky, care intreprind aici cercetari inca pe la jumatatea secolului trecut. Aceste cercetari sunt completate apoi de E. Bokor (1921), precum si de E. Racovita si colaboratorii sai (1921-1926). Cu ocazia campaniilor organizate de Institutul de speologie din Cluj, reputatul arheolog francez, abatele Henri Breuil, efectueaza importante sapaturi, in urma carora au fost scoase la iveala numeroase vestigii ale culturii aurignaciene. Intre timp, L. Roediger publica in 1881 descrierea si planul pesterii.

Descriere. Datorita unui puternic proces de colmatare, pestera are in zilele noastre un aspect aparent labirintic, cu numeroase diverticole care se inchid, toate, in fund de sac. In realitate, de la intrarea in forma de gura de cuptor se ajunge printr-un scurt coridor ascendent intr-o sala unica, al carei spatiu este compartimentat si complicat de mai multe septe de roca. O a doua deschidere, mai mica si situata cu ceva mai sus decat cea dintii, comunica, de asemenea, cu coridorul de acces, in extremitatea opusa a salii se deschide o galerie ingusta si joasa, intrerupta de mai multe praguri argiloase. Ea razbate intr-o a doua sala, circulara, a carei bolta se ridica pana la 30 m inaltime si al carei planseu pastreaza urmele repetatelor sapaturi practicate pentru a scoate la iveala numeroase oase de urs de caverna. De fapt, Pestera Igrita este cunoscuta in primul rand pentru bogatia de fosile apartinand acestui mare mamifer disparut spre sfarsitul ultimei glaciatiuni, adica in urma cu peste 10 000 de ani. Se estimeaza ca numarul fosilelor conservate in depozitul de umplutura care acopera podeaua celor 350 m ai retelei subterane este de ordinul a catorva sute de mii. Din pacate, valoarea estetica data de existenta unor forme variate de concretionare care dubla inainte interesul paleontologic si arheologic al cavitatii a fost in mare masura compromisa datorita degradarii accentuate a tuturor speleotemelor. Aceasta pestera se constituie astfel intr-un ilustrativ exemplu a ceea ce nu trebuie sa faca vizitatorii cavitatilor subterane.


Pestera Igrita reprezinta probabil un vechi nivel de drenare, astazi fosil, a apelor care se pierd in depresiunea de captare carstica de la Pusta Calatea, asa cum o dovedeste prezenta actualei resurgente a Pesterii Bisnita, situata cu 52 m mai jos in acelasi abrupt calcaros.

Conditii de vizitare, in afara de mijloace individuale de iluminat, nu este necesar nici un alt echipament special pentru vizitarea pesterii.

Bibliografie. R. Jeannel si E. Racovita (1929), M. Bleahu si col. (1976).




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright