Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate didacticaScoala trebuie adaptata la copii ... nu copiii la scoala





Biologie Botanica Chimie Didactica Fizica Geografie
Gradinita Literatura Matematica


Geografie


Qdidactic » didactica & scoala » geografie
Pestera racovita



Pestera racovita


PESTERA RACOVITA

Localizare si cai de acces. Intrarea in Pestera Racovita se afla in versantul drept al Cheilor Carasului, in raza satului Iabalcea (com. Carasova). Pornind de la Cantonul Comarnic (vezi nota Cheile Carasului si fig. 37) se merge prin Cheile Comarnicului pana la confluenta cu Carasul si apoi circa 600 m (in zbor de pasare !) la vale prin Cheile Carasului. Cele doua deschideri ale pesterii, orientate spre apus, ne apar deasupra albiei raului: in dreapta cea principala, sub forma de gura de cuptor, la 10 m (354 m altitudine), iar in stanga cea secundara, triunghiulara, la 2,5 m.

Date istorice. Fiind situata intr-o portiune greu accesibila a Cheilor Carasului, pestera era cunoscuta doar de cativa localnici si nu avea nume. In urma cercetarilor intreprinse de un grup de speologi (L. Botosaneanu, A. Negrea, St. Negrea si V. Sencu) in anii 1963-1966, a primit numele fondatorului biospeologiei Emil Racovita. Pentru ocrotirea concretiunilor variate, pe atunci intacte si de o rara frumusete, a fost propusa ca rezervatie speologica (V. Sencu si St. Negrea, 1970).



Descriere. Pestera a fost creata de raul Caras si se compune dintr-o succesiune de sali legate prin galerii mai largi si mai inalte in prima parte, totalizand 350 m. Galeria principala, fosila, este ascendenta in zona intrarii, apoi descendenta cu portiuni orizontale. Cu cat se inainteaza prin ea, cu atat formatiunile concretionare devin mai abundente si mai spectaculoase. Bogata podoaba, iradiind la flacara lampii in culori vii si imaculate, constituie una din comorile de nepretuit a Cheilor Carasului.

Peretii si tavanul pesterii sunt in cea mai mare parte concretionati: crusta stalagmitica sclipitoare, stalactite de toate felurile, scurgeri parietale simple sau in relief, valuri lungi de pana la doi metri. Podeaua este, de asemenea, in buna parte captusita cu concretiuni, crusta de calcit impodobita cu stalagmite izolate sau grupate, coloane modelate in diferite chipuri, unele incolore, lungi de peste patru metri, gururi continand perle de caverna, baraje ca de marmura alba, destul de inalte. Aceste frumuseti sunt ingramadite mai cu seama in Sala Cascadei si Sala Minunata. Portiunea finala a pesterii este plina cu bolovani mari de calcar si se parcurge mai dificil. De aici se desfac mici galerii prin care odinioara curgea apa sub presiune.


Apa de infiltratie si de condensare alimenteaza gururile din fundul pesterii. Numai in timpul viiturilor si la topirea zapezilor ea se aduna si in alte parti, fiind evacuata prin numeroase ponoare. Urmele apei sunt evidente pretutindeni in portiunile neconcretionate ale pesterii : hieroglife, lingurite, lapiezuri, inele, hornuri, marmite si niveluri de eroziune.

Fauna de nevertebrate este interesanta prin prezenta unor specii cavernicole. Gramezile de guano misuna de musca guanoului si de gandaci. Exista si mici colonii de miotisi si rinolofi izolati. Parsii isi fac vizuini in unele cotloane. Prezenta lor este tradata de numeroasele oase de mici rozatoare si de lilieci.

Conditii de vizitare. Pestera este declarata rezervatie speologica pentru importanta ei stiintifica si pentru frumusetea speleotemelor. Nu este amenajata si nu necesita echipament special; temperatura fiind in jur de 10° se recomanda o imbracaminte adecvata. Vizitarea dureaza o ora si necesita doar o lanterna. Numai in portiunea finala sunt necesare casca de protectie si salopeta.

Bibliografie. V. Sencu si St. Negrea (1970), V. Sencu, St. Negrea, A Negrea si L. Botosaneanu (1971), M. Bleahu, V. Decu, St. Negrea, C. Piesa, I. Povara, L Viehmann (1976).




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright