Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Arta cultura


Qdidactic » istorie & biografii » arta cultura
Arta indiana



Arta indiana


Arta indiana


Si aceasta este direct legata de civilizatia pe care s-a grefat. Civilizatia indiana a fost protejata la nord de muntii din nord, si de ocean din sud. Astfel de asezari au fost binecuvantate, iar razboaiele de tipul celor occidentale au fost necunoscute in India comparativ cu aceeasi perioada. Popoarele din Asia Mica nu au putut invinge totusi armatele indiene care beneficiau de aportul decisiv al elefantului. India, in perioada de apogeu, a fost un paradis. Natura a fost ingaduitoare, iar viata a fost pur si simplu frumoasa. S-ar parea ca toate conditiile intemeierii unui clasicism au fost realizate. Dar diferenta fata de clasicismul grecesc sta tocmai in absenta dualismului stapan-sclav. In fapt dualismul mentalitatii occidentale din acest dualism sociologic pleaca. El se termina cu terifiantul dualism intre sexualitate si spiritualitate ce a erodat sufletul occidental.




Cultura indiana nu a cunoscut un astfel de dualism nici in religie si nici in viata de zi cu zi, chiar daca este normal sa fi existat exploatati. De aceea hinduismul este religia care se impaca foarte bine cu sexualitatea, iar falusurile ca si scenele erotice abunda nonsalant. Se poate spune ca clasicismul grec accepta o sexualitate postludica, ostentativ de calma, iar personajele nu au o gratie de stapan. Latura dionysiaca a acestui calm exista si ea undeva, este occidental specifica. Bucuria vietii din arta greaca parca anunta totusi psihologismul elenistic, nelinistea acesteia. De aceea bucuria vietii indiene, desi lipsita de profunzime, este totusi una a libertatii depline. Calmul grec este o fericita imbinare a sexualitatii cu spiritualitatea, o unitate incredibila, ideala insa acceptarea senzualitatii este la indieni ceruta de religie chiar. Abundenta de elemente din arta lor este o nevoie lipsita de aroganta spiritului apolinic dar si de reversul ei dionysiac. Este un fel de cale mijlocie, un primitivism. Nu exista nici rafinamentul aristocratoid al egiptenilor dominati de cultul lor asupra zeilor si de umilinta in fata maretiei lor.

Existenta unui faraon caruia sa ii fie acceptata orice dorinta, fapt care se datora descendentei sale divine a implicat automat si existenta unor oameni inferiori care sa nu isi poata permite acest lucru. De aceea erotismul artei egiptene este unul dualist, de piosenie in fata superiorului, unul infantil. Latirea umerilor la egipteni este opusa ingustimii lor la indieni. De aici si cultul egiptenilor pentru maturitate si superioritate. Pornind de la superioritatea faraonului, femeile de rang inalt egiptean au stiut sa se adapteze unei cochetarii rafinate, exoterice. Astfel ca in pictura, arta egipteana are acea unitate stilizata lipsita de detalii inutile. Cea indiana este lipsita de aceasta unitate fapt ce atesta mai putina importanta acordata conducatorilor pe care o aveau indienii spre deosebire de egipteni. De fapt coordonarea saparii canalelor de irigatie trebuia sa se faca perfect la egipteni. Vegetatia abundndenta din India nu a permis o astfel de cristalizare. Apoi in India nu au alternat perioade de abundenta cu perioade de saracie si nu s-au cunoscut succesiv foametea sau nevoia de consum a unei productii prea mari, nevoie care sa se transforme in cultura. De aceea centralizarea nu s-ar fi putut face ca in Egipt.


Persistenta explicita a erotismului in arta indiana a fost interpretata gresit de lumea occidentala. De fapt, cultura indiana ii acorda acestuia rolul pe care il merita, adica pe post de cea mai puternica voluptate. Dar nu singura. Indianul nu este incorsetat in traditiile nevrotiforme occidentale. Libertatea sexuala de aici are ceva din cea primitiva care, in ciuda interdictiilor secundare, are o naturalete specifica. Analizand mitologia indiana se poate vedea o tendinta cosmogonica superioara in fata celei erotice, de forma psihologica, asa cum exista la occidentali. De aici si caracterul filosofic profund al religiei hinduse si budiste fata de psihologismul etic al crestinismului. Barocul secolelor XVI-XVIII in arhitectura arata o apropiere de luxurianta detaliilor din arhitectura indiana. Aristocratia occidentala a avut pana la revolutia franceza niste coordonate unice in istorie. Combinatia intre fast si depravare are ceva din libertatea orientala. Apoi, religia acceptata formal doar pentru a-si apara clasa a facut ca nevoia de amanunte sa fie o nevoie de evadare intr-o realitate luxurianta. Dar aici traditia occidentala nu a putut fi uitata iar barocul occidental are o anumita rigiditate inca, una afisata formal si chiar ipocrit (atunci cand aristocratia trebuia sa mearga la biserica). Lumea occidentala nu va tolera asa ceva.

Pentru India aceasta luxurianta este parte din cultura ei. Sa ne gandim numai la rolul sarpelui, care pentru occidental reprezinta raul intruchipat, simbolul penisului si al perfidiei, in timp ce in mitologia indiana el are un rol opus, este sfant. Bratele femeilor din arta indiana au acea rotunjime si contorsionare a sarpelui. Dansul feminin indian realizeaza astfel de unduitoare miscari ale mainilor. Celebrul personaj patron al dansului prezentat cu mai multe maini atesta o astfel de incolacire voluptoasa de unduiri. Dar aceasta voluptate nu este una psihopatologica ci una pur si simplu naturala. Lucrul acesta este greu de inteles pentru consumatorii de pornografie occidentali care oscileaza intre austeritate excesiva si dezinhibitie psihopatologica. De fapt, am spus-o si o voi mai spune, aceste doua extreme sunt ca paginile unei file. Nu fac judecati de valoare intre pragmatismul economic occidental si spiritualismul supraetajat oriental, ci, pur si simplu, constat. In fond lipsa de raspuns militar a facut ca India sa nu devina un imperiu la fel de monumental ca Egiptul, cel putin din punctul de vedere artistic.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright

istorie

Arta cultura



Pictura desen

Referate pe aceeasi tema


Inceputurile teatrului romanesc
O alta schimbare de atitudine in arta
Arta gotica
Arta sumero-akkadiana
Arta baroca si spiritul contrareformei - barocul
Comuna Garbovi, judetul Ialomita
Breaza
Arta persana
Portul femeiesc, ornamentica in portul traditional
Giotto di Bondone - renasterea



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente, referate, lucrari. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online proiectul sau referatul tau.