Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere

Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Istorie


Qdidactic » istorie & biografii » istorie
Matei Corvin (1485-1490)Matei Corvin (1485-1490)


Fiu al lui Iancu de Hunedoara, Matei Corvin a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. S-a nascut la Cluj, in 24 februarie 1443.

Profitand de moartea lui Iancu de Hunedoara, magnatii regatului - dusmani inversunati ai eroului roman si a familiei acestuia - au pornit intrigi la curtea din Buda, cum ca Huniazii umbla dupa coroana tarii. Slab de fire, regele a dat ascultare intrigilor si a hotarat ca cei doi urmasi a lui Iancu, Ladislau si Matei, invinuiti de tradare, sa fie decapitati in piata publica a orasului. Palosul calaului nu a apucat insa sa se ridice si asupra lui Matei, caci mltimea care asista la nedreapta executie, revoltata, a determinat intreruperea ei. Curand dupa aceasta regele a murit, fie otravit, fie de ciuma care bantuia atunci tara. In locul lui, vointa armatei si a norodului au impus ca rege pe Matei Corvin.
Nemultumita de politica de intarire a autoritatii centrale promovata de energicul Matei si de importantele privilegii acordate paturii mijlocii, marea nobilime din Transilvania s-a rasculat in 1467, revolta urmarind scoaterea provinciei de sub autoritatea monarhului.


Matei Corvin a fost unul dintre principalii promotori ai politicii antiotomane pe care Europa o purta in aceea vreme. Epoca lui s-a remarcat si prin numeroase infaptuiri in domeniul artei si culturii, in Ungaria si in Transilvania patrunzand elemente de arta si cultura renascentista. Curtea lui Matei de la Buda a fost unul dintre cele mai importante centre ale umanismului european din cea de a doua jumatate a secoluuli al XV-lea.
Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright

istorie

Istorie
Documente online pe aceeasi tema


Puterea in slujba ortodoxiei - reprimarea ereziilor
Matei Corvin (1485-1490)Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online documentul tau.