Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere

Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Personalitati


Qdidactic » istorie & biografii » personalitati
Albert Demangeon (1872-1940)Albert Demangeon (1872-1940)


Albert Demangeon (1872-1940), unul dintre cei mai fideli  colaboratori ai lui Vidal de la Blache, activeaza la inceputul carierei universitare in domeniul geografiei regionale si economice. Integrand cele doua discipline, elaboreaza o teza de doctorat consacrata campiei picardiene, care se poate constitui intr-un model de studiu geopolitic regional.


Demangeon a avut o puternica influenta asupra stiintei geografice franceze din prima jumatate a secolului XX atat prin lucrarile elaborate, cat si, mai ales, prin numeroasele generatii de geografi carora le-a fost profesor la Sorbona. In domeniul geografiei economice, renunta la numeroasele date statistice, care deformau perceptia studentilor si publicului larg despre aceasta disciplina si o reformuleaza in directia unei sinteze geografice moderne.


Profesionalismul de care da dovada in primii ani de activitate il determina pe Vidal de la Blache sa-i incredinteze "pregatirea a doua volume din Géographie universelle: cel despre Belgia, Tarile de Jos si Luxemburg, si cel despre Insulele Britanice"26. Documentarea si cercetarea efectuate pentru volumul despre Insulele Britanice ii vor determina activitatea ulterioara, care se va desfasura in planul geografiei politice. In 1923 publica o lucrare cu titlul L'Empire Britannique Imperiul Britanic), care, in contextul mai larg al analizei sistemului colonial britanic, defineste rolul factorului geografic, cu precadere pozitia insulara a Marii Britanii, si al "civilizatiei britanice" in formarea unitatii nationale. Tot aici Demangeon anticipeaza declinul Imperiului Britanic, explicand faptul ca dezvoltarea economica a diverselor colonii va atrage si independenta acestora, apreciere demonstrata de evolutia ulterioara. Anterior acesteia, in 1920, Demangeon publicase lucrarea Le Déclin de l'Europe, in care, intr-o analiza sectoriala, arata cauzele declinului continentului Europa, punand accentul pe scaderea productiei si reculul demografic. Demangeon prezinta tabloul unui continent ravasit de razboi in care situatia invingatorilor nu se deosebeste cu mult de cea a invinsilor. Situatia Europei la inceputul anilor '30 si cu precadere avantul luat de geopolitica in Germania vor determina o noua cotitura in evolutia stiintifica  a lui Demangeon. Criticand aspru geopolitica germana, pe care o numeste "o inscenare, o masina de razboi", publica o serie de articole in Annales de Géographie.
In aceste articole, dintre care cel din numarul XLI/1932 se remarca in mod deosebit, geopolitica este prezentata ca parte a propagandei naziste, prin care, dincolo de orice stiintificitate, Germania isi explica tendintele expansioniste. Prin acestea, Demangeon subscrie tiparelor inceputurilor scolii franceze de geopolitica, in care termenul si conceptiile geopolitice sunt repudiate datorita istoricelor adversitati fata de Germania, geopolitica apartinand germanilor. Un alt cercetator de marca al primei perioade a geopoliticii franceze este Jacques Ancel (1879-1943), a carui formare a fost inspirata in cea mai mare parte de scrierile lui Friedrich Ratzel si de conceptiile lui Vidal de la Blache. Acceptand pana la un punct cadrele conceptuale definite de Ratzel, in care statul, teritoriul, frontiera si capitala sunt privite intr-o conceptie pur organicista, el refuza si combate militantismul pangermanist, dezvoltand analize opuse celor ale geopoliticienilor germani.


In scrierile lui Ancel apare, insa, si o puternica influenta vidaliana, el dezvoltand ideea posibilismului promovat de acesta. Determinismului fatalist ratzelian, el ii opune posibilismul vidalian, "subliniind ca acelasi

element natural - fluviu, mare - poate fi, in situatii diferite, un obstacol impermeabil la fluiditatea trecerilor umane sau, dimpotriva, un loc al schimburilor".Principala preocupare a geopoliticianului francez este reprezentata de problematica frontierei, intr-un cadru oferit de propria viziune geopolitica in care realitatile geopolitice trebuie analizate plecand de la relatiile biunivoce existente intre grupurile umane si teritoriile pe care le ocupa. Fixarea unei frontiere, sustine Ancel, are la baza fie un criteriu natural, atunci cand o discontinuitate geografica (munte, fluviu, mare) se opune expansiunii unei populatii, fie un criteriu antropic, in care doua grupuri umane diferite, locuind intr-un spatiu continuu, ajung la un echilibru socialpolitic si isi delimiteaza propriile teritorii.


Metodologia folosita in elaborarea lucrarilor Geopolitique Geographie des frontiers (1938) si Manuel geographique de politique européenne, in care combina analiza inductiv-deductiva cu cea istorica in  explicarea evenimentelor geopolitice, plecand de la anumite "constante geografice", ramane in actualitatea constructiei teoretice a geopoliticii.Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright

istorie

Personalitati
Proiecte pe aceeasi tema


Albert Demangeon (1872-1940)Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online documentul tau.