Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate istorieIstoria? O redescoperire conventionala a diverselor cacialmale din trecut! - Octav Bibere





Arheologie Arta cultura Istorie Personalitati Stiinte politice


Personalitati


Qdidactic » istorie & biografii » personalitati
Cornelius vanderbilt



Cornelius vanderbilt


CORNELIUS VANDERBILT


Cornelius Vanderbilt- 'Comandantul' a fost primul dintre marii industriasi americani . Razboiul Civil i-a frant inima, dar l-a ajutat sa faca a doua oara avere .

Cornelius s-a nascut in 1794 pe insula Staten, intre porturile cu ajutorul carora va face prima sa avere . La 11 ani a inceput sa munceasca alaturi de tatal sau, un marinar sarac si analfabet, dar la 16 ani isi cumparase deja propriul feribot cu un imprumut de 100 de dolari . Chiar si la aceasta varsta frageda, putini oameni il puteau intrece, in afaceri sau pe strada .

'Era un dur . Intra in conflicte cu altii si ii batea pana ii lasa inconstienti' .
TJ Stiles, biograf al lui Vanderbilt

La 19 ani se casatoreste cu verisoara lui primara, care ii va face 13 copii . Un intreprinzator dur, Vanderbilt trece de la navele cu panze la cele cu aburi, depasindu-si si subminandu-si mereu concurenta .

PRIMA AVERE
De la un singur feribot, Vanderbilt ajunsese la o flota si numele sau devine sinonim cu transportul naval . Este supranumit 'Comandantul' . Invingand multe monopoluri pe parcurs, el creeaza cel mai mare imperiu de transport maritim din lume . Dar inainte de Razboiul Civil, vinde aproape tot pentru a investi in noi cai ferate, convins ca acestea vor unifica America .

La sfarsitul razboiului, era cel mai bogat om din America, cu o avere de peste 65 de milioane de dolari, adica aproape 75 de miliarde in banii de astazi . Dar razboiul ii rapeste fiul preferat, cel care urma sa-i devina succesor, iar Vanderbilt se afunda in depresie si alcoolism . Isi pune sperantele in fiul mai putin merituos, William, si il numeste director de operatiuni la Compania de cai ferate Hudson .
In 1866, Vanderbilt avea 72 de ani, cu 30 de ani peste speranta medie de viata a vremii . Rivalii sai il cred slab si gata sa cada . Dar el detine singurul pod de cale ferata de la intrarea in New York . Acesta este atat poarta catre cel mai mare si mai aglomerat port al tarii, cat si o arma in mainile lui .



A DOUA AVERE
Vanderbilt ii ordona fiului sau sa inchida podul Albany, blocand efectiv marfa in valoare de milioane de dolari apartinand rivalilor sai . Presedintii cailor ferate rivale incearca sa-si vanda actiunile inainte ca firmele lor sa-si piarda complet valoarea . Cand agentii de la Bursa isi dau seama de acest lucru, toata lumea incepe sa vanda . Si cand pretul actiunilor scade, Vanderbilt le cumpara . In doar cateva zile, el creeaza cea mai mare companie feroviara din America .

Chicago este orasul cu cea mai rapida crestere din America si linia Erie, calea ferata care il leaga de New York, e cea mai profitabila din tara . Si nu este a lui Vanderbilt . Asa ca in 1867, Vanderbilt incearca sa-i cumpere actiunile cerand pachetul majoritar pana la sfarsitul saptamanii, o manevra cunoscuta astazi drept 'preluare ostila' .

Dar directorii Jay Gould si Jim Fisk vad o ocazie sa profite de pe urma Comandantului . Ei imprima peste 100 . 000 de actiuni noi intr-un subsol, micsorand cota-parte a lui Vanderbilt . Aceasta manevra, acum ilegala, a costat echivalentul unui miliard de dolari in banii de astazi .

Dar in 1871, Vanderbilt castigase suprematia indiscutabila . Reusise sa puna mana pe linia Erie si infiinteaza Depoul Grand Central, cea mai mare gara din lume, care se intinde pe o suprafata de 9 hectare . De asemenea, el face cea mai mare donatie din istoria Americii, daruind 1 milion de dolari unei universitati care ii poarta si astazi numele .

Vanderbilt isi da seama ca reteaua de cai ferate e supradezvoltata si ca profiturile viitoare vor veni din transportul de noi marfuri si nu din constructia de noi cai ferate . El crede ca cererea de petrol lampant care alimenteaza lampile Americii proaspat industrializate va creste exploziv .


Persoanele juridice sunt reglementate prin dispozitii cuprinse in capitole distincte desemnate prin termenul de tovarasie sau persoane moralicesti . Vizandu-se regimul juridic al tovarasilor negustori privind formarea capitalului, administrarea, raspunderea, impartirea castigurilor, stingerea tovarasiei, in linii mari urmarindu-se codul civil francez . Familia, rudenia si casatoria sunt reglementate in mare cf . vechilor dipozitii ale dreptului bizantin . Noutatile apar in materia raspunderii civile si penale asezandu-se principiul raspunderii personale, de exemplu, sotia nu mai raspunde ptr . faptele sotului, nici parintii ptr . faptele copiilor care sunt majori .

Rudenia, logodna si casatorie se fac cf . dr . bizantin, interzicandu-se casatoriile intre crestini si necrestini, intre robi si slobozi; copilul natural al unei persoane slobode cu una roaba este intotdeauna slobod . Zestrea era evaluata la divort sotul raspunzand pentru valoarea fixata in momentul pretuirii . Adulterul sotiei avea ca efect pierderea zestrei . care trecea in proprietatea barbatului . Se prevedea obligatia de inzestrare a fetelor in sarcina parintilor sau a fratilor .

Succesiuni deferite: fara testament, ab intestat, sau prin testament (testamentara) . Se constituiau parti din proprietate celor cu vocatie succesorala, in trei categorii de rude de sange, iar in lipsa lor mostenirea devenea vacanta, fiind culeasa de catre stat .

Obligatiile dezvolta o adevarata teorie prin receptarea unor noi reglementari in materie . Sunt tratate sistematic aspecte privind izvoarele obligatiilor, criteriile de clasificare aacestora, elementele esentiale ale contractelor, elementele specifice fiecaarui contract .

Izvoarele obligatiilor sunt: legea, tocmeala (contractul) si vatamarea adusa cuiva (delictul Contractele se clasifica dupa forma in: scrise si nescrise, iar dupa efecte in unilaterale si bilaterale . Contractele vizau in mod special vanzari, inchirieri, arende, schimb, depozit, comcodat, emfiteoza, mandat, sechestru, chezasie, zalog, anticreza .

Dreptul penal are reglementari mai putin evoluate . Vechile dispozitii fiind preluate in noile coduri (vini mari, vini mici, infractiunea nu se desprinde de persoana infractorului, sunt vizate categorii de infractori precum talharii, furii, plastografii, hainii . Elementele noi tin de noile practici economice si noua organizare sociala . Se incrimineaza si fapte ale slujbasilor si dregatorilor cum ar fi abuzurile fata de locuitori, coruptia sau mita, inclusiv abuzurile de putere ale judecatoriloe fata de parti, ispravnicii fata de locuitorii judetelor, nedreptatile aprozilor sau agentilor executori . Noul sistem de probatiune in justitie se baza pe inscrisuri si marturii, fiind pedepsiti plastografii si martorii mincinosi trecuti in 'condica siretilor' (aparitia cazierului judiciar) spre a nu mai depune marturie in viitor .

Incapacitatea de plata, falitii fraudulosi (mofluzi mincinosi) erau condamnati la fel ca si falsii creditori .

Se mentin pedepsele fizice precum taierea mainii pentru plastografie, bataia sau darea prin targ pentru furturile de bunuri bisericesti sau domnesti, legea talionului pentru marturia mincinoasa . Omorul se pedepsea diferit daca era cugetat (cu intentie) sau necugetat (din culpa) .

Instantele au fost modernizate prin introducerea condicelor de judecata, formularea in scris a hotararilor, motivarea acestora, introducerea reprezentarii in justitie prin mandatari (vechili) sau prin avocati (vechili de judecati) .

Vechile probe cu caracter mistic trec in plan secundar prim planul luandu-l probele scrise, declaratiile martorilor oculari sau cercetarile instantei . Judecatoriile de judet aveau obligatia de a tine condici speciale pentru vanzarile de mosii, pentru testamente sau foi de zestre, marcand publicitatea tranzactiilor imobiliare si ale notariatului .

Organizarea procesului are elemente noi, prin proceduri speciale, precum vanzarea la mezat (licitatia publica), falimentul, judecarea comerciantilor de catre arbitri . Dispar institutiile traditionale precum zaveasca, juratorii



Concluzii -




Pe parcursul studiului elaborat am incercat sa analizam, pe parcursul a 3 Capitole, Evolutia dreptului in Tara Romaneasca si Moldova in perioada regimului turco-fanariot .

In primul rand am considerat necesar ca in primul Capitolul introductiv, sa evidentiem unele aspecte generale cu privire la instaurarea regimului turco-fanariot in Tara Romaneasca si Moldova, relevand in acest sens contextul european si conditiile social-economice din aceasta perioada .

Asa cum am retinut, instaurarea regimului turco-fanariot in Moldova (in anul 1711) si in Tara Romaneasca (in anul 1716) a marcat inceputul unei perioade de accentuata decadere politica a tarilor romane, de pierdere a independentei lor si incorporare in sistemul politic si economic al celor doua mari imperii feudale - Turcia si Austria .

Prin instaurarea regimului fanariot in Moldova si Tara Romaneasca, Poarta Otomana a urmarit un scop bine precizat, acela de a consolida controlul ei asupra acestora, inceputul secolului al XVIII-lea fiind marcat de actiunile tot mai intense a celor doua imperii, Otoman si habsburgic, pentru a-si consolida dominatia supra tarilor romane, restrangandu-le tot mai mult autonomia interna si inasprind, in acelasi timp, exploatarea acestora .

In anul 1683, politica ofensiva dusa in Europa de turci, culmineaza cu marele asediu al Vienei, soldat cu o adevarata catastrofa pentru imperiul Otoman, care pierzand batalie dupa batalie, cedeaza pozitiile cucerit de Soliman Magnificul, in Europacentrala, Domnii pamanteni din Principate, incearca sa profite de situatie si initiaza negocieri cu Austria si Rusia ; rand pe rand, Serban Cantacuzino, Constantin Brancoveanu, dar mai ales Dimitrie Cantemir, au dorit sa gaseasca aliati pentru a iesi desub influenta Portii . Mai mult, in anul 1711, Dimitrie Cantemir, reuseste sa incheie chiar o aliantafatisa cu Rusia . In aceste conditii, Imperiul Otoman, i-a masuri de ajustare a statutului

ROCKEFELLER INTRA IN SCENA Vanderbilt se concentreaza asupra estului statului Ohio, 'Orientul Mijlociu' al vremii aceleia, si incepe negocierile cu un petrolist pe nume John D Rockefeller . Vanderbilt vrea sa ii transporte in exclusivitate petrolul lampant, astfel incat vagoanele sale sa fie mereu pline .

Initial, colaborarea ii convine lui Vanderbilt . Dar ascensiunea rapida a lui Rockefeller il obliga sa se alieze cu rivalii sai de la caile ferate, in speranta de a-l controla pe petrolist, care cere preturi de transport din ce in ce mai mici .

In 1877, in timpul crizei economice, Vanderbilt, cel mai bogat om din SUA la vremea sa, moare la varsta de 82 de ani . Ii lasa mostenire imperiul de 100 de milioane de dolari fiului sau, William . Si lasa in urma un model de urmat pentru ceilalti mari industriasi .

INFORMATII INTERESANTE


- A doua sotie a lui Vanderbilt (prima a murit) ii era si ea verisoara, desi indepartata . Era cu peste 30 de ani mai tanara decat el .

- Vanderbilt era un concurent atat de redutabil, incat rivalii sai l-au platit sa plece de pe fluviul Hudson si sa-i lase sa-si vada de afacerile lor .

- In ciuda reputatiei sale intimidante in afaceri, Vanderbilt s-a imprietenit cu fostii sai rivali, cu exceptia lui Jay Gould, care i-a ramas dusman toata viata .

- In cinstea poreclei fondatorului sau, echipa universitatii Vanderbilt din Nashville, Tennessee, se numeste 'Commodores' (Comandantii) .

CITATE


'Domnilor, ati vrut sa ma trageti pe sfoara .
Nu va dau in judecata, pentru ca legea se misca prea incet .
In schimb, o sa va ruinez .
Cu sinceritate,
Cornelius Vanderbilt'
Scrisoare a Comandantului catre rivalii sai

'Mai mult decat banii castigati, pentru mine conteaza sa imi impun parerea si sa ies invingator . '

'Daca faceam scoala, nu mai aveam timp sa invat alte lucruri . '





Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright