Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport

Farmacologie


Qdidactic » sanatate & sport » medicina » Farmacologie
Hormonii gestageni



Hormonii gestageni


Cel mai important este Progesteronul, secretat de corpul galben si placenta.

Efecte asupra sferei genitale: mentine gestatia astfel incat indepartarea corpului galben duce la avort; diminua excitabilitatea si contractilitatea fibrei musculare uterine (factor de mentinere a gestatiei= hormonul linistii uterine). La nivelul glandei mamare dezvolta acinii glandulari spre deosebire de estrogeni care dezvolta canalele galactofore. In timpul ciclului sexual pregateste uterul in vederea nidatiei. Dozele medii si mari de progesteron inhiba secretia ciclica de gonadotrofine hipofizare => suprima ciclul sexual si ovulatia.

Dupa intreruperea tratamentului se produce eliberarea gonadotrofinelor, instalarea unui nou ciclu sexual si apar caldurile in 2-4 zile. Aceasta sta la baza utilizarii sale pentru  sincronizarea caldurilor sau provocarea lor in extrasezon. In doze mari are efecte androgene, provoaca o masculinizare la femele.

Datorita antagonismului fata de estrogeni se utilizeaza in hiperfoliculinemie.

Efecte asupra altor organe si sisteme: determina retentie de apa si electroliti dar mai redusa ca estrogenii; favorizeaza anabolismul proteic dar mai putin ca androgenii (animalul se ingrasa in timpul gestatie).



Indicatii terapeutice: mortalitate embrionara mai ales la vaca, iapa, scroafa, catea. Iminenta de avort la vaca si iapa. In cazul unor efecte traumatizante care ar putea produce avort; hipoplazie ovariana la vaci si junici; la oi pentru inducerea caldurilor in extrasezon; la catele si pisici pentru prevenirea caldurilor si oprirea lor, in vederea mentinerii gestatiei.

Farmacocinetica : nu se administreaza per os fiind distrus de sucurile digestive. La nivelul ficatului se metabolizeaza in pregnandiol si pregnolon si se elimina prin urina. Se foloseste solutia 1%, SC sau IM.

Pentru prevenirea mortalitatii embrionare la vaca si iapa 150-200 mg in zilele 4-6 dupa monta.

In hipoplazie ovariana la vaci si junici 250-500 mg timp de 10 zile. In prima zi si ultima zi se asociaza Sintofolin si o gonadotrofina serica , iar in ziua 12 se repeta gonadotrofina serica.

Pentru prevenirea avortului la vaca 5-100mg, 3 zile consecutiv.

Alte preparate comerciale: COVINAN, DEPO-PROMEC, OVARID, PILKAN, PROGESTERON + VITAMINA E.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright