Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate sanatateSanatatea depinde de echilibrul dintre alimentatie si activitatea fizica - Hipocrate





Medicina Medicina veterinara Muzica Psihologie Retete Sport


Psihologie


Qdidactic » sanatate & sport » psihologie
Autocontrolul stresului



Autocontrolul stresului


AUTOCONTROLUL STRESULUI

-ghid-

Ce este stresul?

Pentru inceput trebuie precizat ca stresul nu este neaparat ceva rau. Este reacția de aparare a organismului impotriva unui potențial pericol. Valul de adrenalina, respirația rapida, creșterea ritmului batailor inimii, etc., ne dau puterea și energia de a ne proteja de fiecare data de pericol. Din pacate avem tendința sa abuzam de acest mecanism de autoaparare al organismului. Așadar, excesul de stres ca rezultat al abuzului nostru este vinovatul principal.

Care sunt cauzele tipice ale excesului de stres?

Traficul nebunesc, oamenii dificili, problemele din viața sentimentala, presiunea timpului care nu ne ajunge niciodata, prea multe responsabilitați, problemele financiare, etc., toate acestea sunt surse  ale excesului de stres. Cei mai mulți dintre noi vad aceste situații ca find unele de genul "pe viața sau pe moarte" și de aici rezulta raspunsul organismului : "lupta sau fugi !" Nu inseamna ca trebuie sa ignoram cauzele generatoare ale excesului de stres dar nici ca trebuie sa consumam prea multa adrenalina pentru a le rezolva. Oamenii au tendința de a supraestima problemele cu care se confrunta și asta poate sa ucida cu adevarat.



Care sunt semnele tipice ale excesului de stres?

Durerile de cap, insomnia, probleme cu stomacul, mainile reci, umede sau lipicioase, oboseala, irascibilitatea, pulsul ridicat (60 este normal, 70 este ridicat și 80 este prea mare), hranitul in exces, consumul de bauturi alcoolice, fumatul, administrarea de narcotice sau abuzul de medicamente sunt cele mai intalnite forme de manifestare a excesului de stres.

Cum ne poate dauna excesul de stres?

Tratatele consacrate de medicina considera ca 50 pana la 80% dintre boli au la origine cauze psihosomatice sau stresul. Hipertensiunea arteriala, bolile cardio-vasculare, ulcerul, colita, astmul și foarte multe boli ale pielii sunt considerate de cei mai mulți medici ca fiind cauzate de excesul de stres. Cele mai recente cercetari medicale au relevat ca bolile de rinichi, diabetul, artrita, reumatismul, obezitatea, alcoolismul și o varietate intreaga de alergii și chiar herpesul, au drept cauza excesul de stres. Statisticile intocmite in S.U.A. arata ca in fiecare an circa 1,5 milioane de americani sufera atacuri de cord iar 500 de mii dintre aceștia mor. Opt milioane de americani sfera de ulcer, 12 milioane sunt alcoolici, 37 de milioane sunt hipertensivi și anual se emit 230 de milioane de rețete pentru tranchilizante.

De ce nu a facut medicina mai mult pentru gasirea unei soluții care sa elimine excesul de stres?

1 Nevoia de explicații raționale : Pana de curand medicina a apreciat drept inexplicabil cum și de ce stresul poate conduce la imbolnaviri ale organismului și medicii au ezitat sa se lupte cu ceva ce nu ințelegeau pe deplin. Acum ușa a inceput sa se deschida și explicațiile  raționale au aparut la orizont.

Medicii de renume Meyer Friedman și Ray Rosenman au fost primii care au scos la suprafața explicații raționale privind modul in care excesul de stres conduce la imbolnaviri ale organismului. In studiul lor "Comportamentul și Inima" au dovedit ca stresul conduce la rigidizarea arterelor. Mai intai tensiunea arteriala ridicata ca urmare a stresului produce mici leziuni ale pereților arterelor. Apoi, stresul cauzeaza creșterea nivelului colesterolului in sange și in final, stresul cauzeaza apariția agenților coagulat-ori ai sangelui. Dupa o anumita perioada, acești 3 factori in corelație cauzeaza imbolnaviri grave prin depunerea de colesterol pe interiorul pereților arterelor.

Cand acest fapt se produce la nivelul unei artere coronariene, apare infarctul miocardic. Ce sa mai vorbim despre faptul ca vasele de sange care iriga creierul nu vor funcționa normal și tensiunea crescuta poate conduce la explodarea acestora cu consecințele de rigoare.

2 Nevoia de instrumente reale: Poate ca cel mai important motiv pentru care medicina nu a facut prea multe pentru diminuarea sau eliminarea excesului de stres a fost acela ca i-au lipsit instrumentele concrete. In sfarsit, cu ajutorul  CARDULUI DE CONTROL AL STRESULUI, dar in special cu programul AUTOCONTROLUL STRESULUI, profesioniștii sunt acum apți sa ofere un ajutor real.


Cum ne ajuta CARDUL sa ne CONTROLAM STRESUL?

In primul rand ca un instrument de monitorizare a stresului CARDUL va ajuta sa deveniți cu adevarat conștienți de momentele in care va confruntați cu excesul de stres. Testați-va singuri nivelul de-a lungul zilei. Cei mai mulți oameni nu sunt conștienți de cat de stresați sunt. S-au obișnuit astfel cu un nivel foarte ridicat de stres și sunt foarte surprinși atunci cand descopera cristalul termosensibil care ramane NEGRU.

In al doilea rand, și mult mai important, CARDUL va ajuta in mod activ sa redobandiți un nivel normal de stres. Oricand va simțiți stresați și cardul va arata culoarea NEGRU, abordați imediat una din tehnicile de relaxare tiparite pe spatele cardului pana cand cristalul termosensibil isi va schimba culoarea in ALBASTRU. Cel mai important fapt este ca aceste tehnici de relaxare produc efecte in cateva zeci de secunde și pot fi abordate oriunde doriți. Ele lucreaza cu adevarat ! Simplul fapt ca puteți vedea imediat rezultatele va va da o forța teribila sa va reluați activitatea la parametri normali protejandu-va astfel sanatatea. Este și foarte amuzant sa practicați tehnicile de relaxare, avand in mana și un instrument de monitorizare care este din punct de vedere psihologic un factor motivant.

Cum funcționeaza cardul de control al stresului?

CARDUL DE CONTROL AL STRESULUI are aplicat un cristal termosensibil (bio-feedback device). Acesta masoara tensiunea (nivelul de incordare) care este in stransa corelație cu temperatura de la nivelul extremitaților (la nivelul degetelor de la maini sau picioare). Totul se bazeaza pe principiul fiziologic conform caruia excesul de stres determina pomparea preponderenta a sangelui catre organele interne, ceea ce va conduce la o temperatura mai scazuta la nivelul extremitaților organismului. In astfel de situații vom avea maini sau/si picioare reci chiar și atunci cand temperatura ambientala nu este factorul care provoaca asta. Daca veți utiliza cardul in aceasta stare (MAINI -PICIOARE RECI), cristalul va ramane NEGRU sau se va colora ROSU. Sunteți, deci, STRESATI ! Cand va relaxați circulația la nivelul extremitaților va reveni la normal și mainile vor redeveni calde. CARDUL DE CONTROL AL STRESULUI va inregistra acum culoarea VERDE sau ALBASTRU (ideal). Același principiu il intalniți la JACUZZI ! Cand caldura va cuprinde organismul va relaxați ! Utilizand CARDUL DE CONTROL al STRESULUI și tehnicile de relaxare va veți crea propriul JACUZZI interior !


Care sunt probele evidente ca functioneaza ?

Prima proba este aceea ca, in conformitate cu nenumarate studii științifice manipularea temperaturii interioare conduce la indepartarea starii de anxietate și reglarea nivelului emoțional. (Proceedings of the Biofeedback Society of America, Twelfth Annual Meeting, 1981, pp 112-114).  Dupa dovedirea acestei situații CARDUL DE CONTROL AL STRESULUI a devenit o necesitate in casa fiecarui american și a avut un succes uriaș. Imediat dupa aceea mii de experți in managementul excesului de stres au recurs la utilizarea cardul in relația cu clientii lor. Instituții importante ale statului cum ar fi ARMATA, MARINA, AVIATIA, DEPARTAMENTE DE POLITIE, COMPANII DE AVIATIE, SOCIETATI MEDICALE , COLEGII, ASOCIATII NONGUVERNAMENTALE, etc. au implementat CARDUL DE CONTROL AL STRESULUI in cadrul programelor proprii destinate instruirii personalului. Dr. Meyer Friedman, autoritatea numarul 1 in domeniul bolilor cardiovasculare a recomandat tuturor pacienților sai CARDUL DE CONTROL AL STRESULUI. In scurt timp de la inventarea cardului US NAVY a achiziționat 250.000 de bucați pentru a le utiliza in cadrul programelor proprii de prevenire a consumului de alcool și droguri.

Instrucțiuni de utilizare a CARDULUI DE CONTROL AL STRESULUI

1. Asigura-te ca temperatura ambientala este cuprinsa intre 21-23 de grade Celsius (temperatura camerei). Daca este prea cald sau prea frig, daca ai consumat o bautura foarte rece sau inghețata, daca ești intr-o mașina sau incapere cu aer condiționat, cristalul termosensibil nu va indica in mod corect temperatura la nivelul extremitaților și vei avea astfel  o citire eronata .

2.Ține degetul mare apasat pe cristalul termosensibil și degetul aratator pe verso.

3. Numarați pana la 10 apoi ridicați degetul mare și citiți codul de culori.

4. Utilizarea cardului se face intr-un spațiu bine luminat pentru a putea citi corect codul de culori.

5. Citirea codului de culori se face direct perpendicular pe cristalul termosensibil ci nu sub incidența unui unghi care nu ar permite o identificare corecta a culorii pe care o capata cristalul.

Daca doriți sa obțineți pentru testare un albastru profund, ( culoarea aferenta starii de relaxare perfecta) faceți o baie fierbinte ! Starea pe care o veti avea in urma baii trebuie sa fie similara cu cea de maxima relaxare pe care o veți obține practicand corect tehnicile inscrise pe spatele cardului !

Sunt și alti factori care pot cauza maini reci?

Circulația deficitara a sangelui , tensiunea arteriala scazuta, sindromul RAYNAUD, fumatul, toate acestea pot cauza maini reci.  

Care este semnificatia codului de culori?

Culoarea                       Semnificatie

NEGRU                        foarte stresat

ROSU                   stresat

VERDE DESCHIS                moderat stresat

VERDE INCHIS                  moderat relaxat

ALBASTRU                 relaxat

VIOLET                       foarte relaxat


Tehnica rapida de relaxare

. Strangeți pumnii și numarați pana la 10. Desfaceți pumnii și lasați intregul corp sa se relaxeze.

. Inspirați adanc și țineți respirația pana cand terminați de numarat. Cand expirați, dați drumul la tot aerul deodata, lasandu-va corpul  sa se relaxeze.

. Relaxați-va cat mai mult posibil in timp ce expirați, numarand incet de la 20 la 10, un numar pe respirație.

. Imaginați-va ca stați pe plaja sau ca sunteți scufundați in cada cu apa fierbinte pana cand simțiți efectiv caldura care va cuprinde mainile.

 Aceasta tehnica se bazeaza pe principiul conform caruia puterea gandului are influența direct asupra organismului. Un exemplu concret il reprezinta faptul ca atunci cand va confruntați cu senzația de foame gandul zboara spre mancarurile preferate. Imediat dupa aceea se produce o creștere a nivelului de salivare ca raspuns direct al puterii gandului. Tot astfel și gandurile dezvoltate in timpul abordarii tehnicii de relaxare de mai sus vor influența temperatura organismului, respectiv circulația sangelui ceea ce va conduce in final la o diminuare a excesului de stres.

Care alte probleme conduc catre un exces de stres?

Foarte multe excese cum ar fi cele alimentare, fumatul, bautul, consumul de medicamente sunt reacții de tensiune și frustrare. Un studiu efectuat recent pe un eșantion de 313 elevi a relevat ca excesele de mai sus sunt la ele acasa chiar și in randul generației tinere care tinde sa se confrunte  din ce in ce mai mult cu nivel ridicat de stres. Iata datele statistice care confirma procentual factorii generatori de stres pe acest eșantion:

Excese de                          Procent

HRANA                            78%

TIGARI                            73%

ALCOOL                          92%

TV                           86%

MEDICAMENTE                     83%


Așadar data viitoare cand conștientizați ca vreți sa recurgeți, chipurile pentru a va relaxa, la a abuza de unul dintre factorii menționați va recomandam sa va luați CARDUL DE CONTROL AL STRESULUI, sa va masurați nivelul de stres iar apoi sa abordați tehnica de relaxare pana cand veti determina cristalul termosensibil sa isi schimbe culoarea in ALBASTRU sau VIOLET.

Aplicații concrete

Durerea și Insomnia sunt  factori care cauzeaza excese de stres. Daca știți ca va confruntați periodic cu dureri de cap, sau insomnie, apelați la CARDUL DE CONTROL AL STRESULUI, utilizați tehnica de relaxare pana cand cristalul termosensibil va deveni ALBASTRU.

Fobiile. Cea mai eficienta metoda de lupta impotriva temerilor exagerate este terapia de desensibilizare. Se vizualizeaza mental obiectul sau ființa care genereaza temerea exagerata și se incearca pastrarea calmului. Apoi se incearca apropierea fizica treptata fața de obiectul generator de fobie. CARDUL DE CONTROL AL STRESULUI și tehnicile de relaxare sunt foarte utile in cadrul acestei terapii. CARDUL iți poate indica exact cand ai reușit sa iți pastrezi calmul, facandu-te sa conștientizezi progresele in cadrul terapiei și sa capeți mai multa incredere in sine.

Dificultați in procesul de invațare. Apropierea examenelor dar și lucrarile din timpul anului sunt generatoare de anxietate, implicit de exces de stres. Cum se face ca foarte mulți elevi și studenți deși s-au pregatit foarte bine pentru o lucrare sau un examen uita totul instantaneu, se blocheaza și nu reușesc sa le treaca? CARDUL DE CONTROL al STRESULUI și tehnicile de relaxare sunt de mare ajutor ! Testați-le !

Puterile ascunse ale CARDULUI DE CONTROL AL STRESULUI.

Veți constata ca cel mai important autu pe care il ofera CARDUL este acela ca va va deschide ușa catre o noua și incitanta lume a AUTOCONTROLULUI. CARDUL DE CONTROL AL STRESULUI este inceputul-varful icebergului !

Inca de cand a fost descoperit CARDUL DE CONTROLAL STRESULUI a fost parte integranta dintr-un program denumit SELF-PROGRAMMED CONTROL sau SPC, considerat de foarte mulți specialiști drept cel mai eficient in dobandirea AUTOCONTROLULUI asupra vieții noastre. Prezentat de catre inventatorul dr. Alfred BARRIOS in cartea sa CALEA CATRE MAREA LIBERTATE și FERICIRE (titlu original TOWARDS GREATER FREEDOM and HAPPINESS), programul va prezinta o serie de simple tehnici care va vor ajuta sa redobandiți controlul asupra vieții proprii și sa va reprogramați viața prin schimbarea comportamentului (atitudinea fața de hrana, gandirea pozitiva etc.). CARDUL joaca un rol crucial in cadrul acestui program deoarece reprezinta proba incontestabila a rezultatelor  eforturilor depuse pe calea redobandirii controlului asupra propriei vieți. Cartea va aparea curand și in Romania.







Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright

sanatate

Psihologie



Criminalistica

Lucrari pe aceeasi tema


Relatia dintre inteligenta emotionala si inteligenta existentiala
Fenomenele si procesele - bio-psihologice umane
Copilul la trei ani - psihologia copilului
Temperamentul
Transformarile afective
Problema legilor in psihologie
Teoria cognitiv-constructivista a dezvoltarii a lui J.Piaget
Teoria dezvoltarii cognitive a lui J.Piaget din perspectiva moderna
Trasaturile de personalitate: caracterul, temperamentul, aptitudinile
Procesele afective - clasificarea, functiile si stadiile proceselor afective



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente, referate, lucrari. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online proiectul sau referatul tau.