Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Drept


Qdidactic » stiinta & tehnica » drept
Infectarea apei



Infectarea apei


Infectarea apei

1. Continutul legal

Sub aceasta denumire este incriminata, potrivit art. 311 C.pen., infectarea prin orice mijloace a surselor sau retelelor de apa, daca este daunatoare sanatatii oame­nilor, animalelor sau plantelor.

2. Conditii preexistente

A. Obiectul infractiunii. a) Obiectul juridic special al infractiunii il constituie rela­tiile sociale referitoare la sanatatea publica si a caror existenta si dezvoltare sunt con­ditionate de ocrotirea surselor si retelelor de apa, spre a evita sa devina dauna­toare sanatatii oamenilor, animalelor sau plantelor.

b) Obiectul material al infractiunii il formeaza sursele sau retelele de apa. Prin sur­se de apa se inteleg izvoarele, puturile, lacurile, rezervoarele. Prin retele se inteleg conductele, uzinele de filtrare, canalele, jgheaburile etc.

B. Subiectii infractiunii. a) Subiectul activ poate fi orice persoana. Participatia este posibila in oricare din formele acesteia.

b) Subiectul pasiv poate fi, de asemenea, orice persoana.

3. Continutul constitutiv

A. Latura obiectiva. a) Elementul material al infractiunii presupune o actiune de infectare, alterare, schimbare a compozitiei apei, a surselor sau retelelor de apa, indi­ferent de mijloacele prin care se realizeaza aceasta actiune. Este vorba de existenta unor surse si retele de apa de folosinta publica pentru oameni si animale[1].

b) Urmarea imediata consta in crearea pericolului ca apa sa devina daunatoare sanatatii oamenilor, animalelor sau plantelor, de asemenea, apa putand duce la imbol­navirea oamenilor, animalelor sau la distrugerea plantelor.



Daca in urma consumarii apei, se produce si un rezultat, fapta, in raport cu acest rezultat, va putea constitui si una din infractiunile contra vietii, integritatii corporale si sanatatii, sau, in caz de otravire in masa, infractiunea de atentat contra unei co­lectivitati ori infractiunea de distrugere[2].

c) Legatura de cauzalitate. Intre actiunea de infectare a sursei sau retelei de apa si posibilitatea producerii, in cazul folosirii apei, a unuia dintre rezultatele de mai sus, trebuie sa existe un raport de cauzalitate.

B. Latura subiectiva. Forma de vinovatie cu care se savarseste infractiunea este intentia directa sau indirecta.

4. Forme. Modalitati. Sanctiuni

A. Forme. Actele pregatitoare si tentativa, desi posibile la infractiunea prevazuta in art. 311 C.pen., nu sunt pedepsite de lege. Infractiunea se consuma in momentul infec­tarii apei si al producerii urmarii imediate.

B. Modalitati. Fapta este incriminata intr‑o singura modalitate normativa, si anu­me modalitatea infractiunii tipice. Infractiunea este susceptibila insa de modalitati faptice variate.

C. Sanctiuni. Sanctiunea infractiunii de infectare a apei este inchisoarea de la 6 luni la 4 ani sau amenda.




A se vedea N. Conea, Infractiuni privind regimul apelor, Dreptul nr. 1/1998, p. 51.

A se vedea St. Danes, op. cit., p. 6.



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright