Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Drept


Qdidactic » stiinta & tehnica » drept
Institutia juridica



Institutia juridica



O importanta categorie de norme juridice o constituie institutia juridica. Ea se subordoneaza ramurii de drept, fiind un element component al acesteia. Asa, de pilda, in cadrul dreptului maritim gasim institutii din dreptul familiei: institutia juridica a casatoriei (pe navele de pasageri), institutia constatarii si declararii decesului de catre comandantul navei, institutia rudeniei, institutia infierii. Desigur, toate aceste institutii sunt strans legate intre ele, elementul esential fiind cel al unitatii scopurilor, finalitatilor de atins, in reglementarea relatiilor ce apar si se dezvolta in cadrul familiei sau in legatura cu familia. Intre aceste institutii exista, totodata, o serie de deosebiri, care determina o grupare mai restransa si mai unitara a normelor juridice respective in cadrul unor subdiviziuni ale ramurii de drept.

Datorita complexitatii conditiunilor in care se desfasoara relatiile dintre oameni in diversele procese ale activitatii sociale, institutiile juridice sunt numeroase, ele contribuind - intr-o masura mai mica sau mai mare - la influentarea desfasurarii pozitive a acestor relatii.

Pe aceasta baza, putem conchide ca institutia juridica cuprinde un ansamblu de norme juridice ce reglementeaza o categorie mai restransa de relatii sociale, legate intre ele prin trasaturi specifice, care le deosebesc de alte relatii sociale, lata in ce sens, in comparatie cu ramura de drept, institutia juridica are o sfera mai restransa, fiind subordonata ei si facand parte integranta din ramura de drept.



In lumina analizei efectuate, sunt usor de inteles sfera, continutul si trasaturile specifice ale ramurii de drept, care este definita in stiinta juridica drept un ansamblu de norme juridice care reglementeaza o categorie mai mare de relatii sociale, legate intre ele prin trasaturi comune, folosind, de regula, aceeasi metoda de reglementare si avand, in general, principii comune care guverneaza aceasta reglementare.

IV.   Ramurile dreptului


Dreptul pozitiv se imparte in drept public si drept privat. Criteriile traditionale ce prezideaza la aceasta diviziune a dreptului - interesul general, statal, in cazul dreptului public si interesul personal, privat, in cazul dreptului privat.

Pentru a intelege complexitatea sistemului dreptului, vom enunta in esenta elementele definitorii ale fiecarei ramuri, pentru a putea releva - in aceasta lumina - acele trasaturi care le unesc, in ansamblul relatiilor juridice ale societatii.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright