Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate stiintaSa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde - Ayrton Senna





Aeronautica Comunicatii Drept Informatica Nutritie Sociologie
Tehnica mecanica


Tehnica mecanica


Qdidactic » stiinta & tehnica » tehnica mecanica
Cilindrul motorului



Cilindrul motorului


CILINDRUL MOTORULUI

a) Rolul Cilindrul este organul motorului in care se desfasoara toate procesele din ciclul motorului aici   avand loc transformarea energiei chimice a combustibilului in lucru mecanic.

b) Solicitari Cilindrul este supus la :- forta de presiune a gaze-lor; - solicitari termice cauzate de caldura degajata prin arderea combustibilului;- uzura coroziva, ade-ziva si abraziva produsa de gazele de ardere, unge-rea deficitara mai ales in zona pct moarte si respec-tiv datorita particulelor abrazive patrunse in cilindru odata cu aerul aspirat sau rezultate din frecarea intre diferite piese si transportate de uleiul de ungere.

c) Cerinte Se impun urmatoarele cerinte :

- rezistenta mecanica la forta de presiune a gazelor.

- rezistenta la solicitari termice;- rezistenta la cele 3 tipuri de uzura.

d) Constructie Cilindrul poate fi nedemontabil (neamovibil) sau demontabil (amovibil). In primul caz el se alezeaza direct in materialul blocului. Dezavantajul este acela ca intreg blocul trebuie turnat dintr-un material rezis-tent la uzura, in schimb blocul are o rigiditate mai mare. Cilindrul demontabil se mai numeste si camasa de cilindru. Camasa de cilindru poate fi uscata sau umeda . Camasa uscata nu vine in contact direct cu lichidul de racire, in timp ce camasa umeda se defineste prin opozitie. Camasa uscata poate fi montata pe toata lungimea cilindrului sau numai la partea superioara a acestuia. Introducerea ei se poate face cu o usoara presare la rece, sau presata la cald, cand blocul motor se incalzeste pentru a se dilata alezajul camasii, iar camasa se raceste in zapada carbonica. Dupa montaj ele isi revin la temperatura mediului ambiant si se reali-zeaza strangerea. Camasa uscata poate avea o sup-rafata de sprijin la partea superioara (motor MAN D2156), sau fara suprafata de sprijin (motor ARO L27 Diesel). Camasa umeda poale avea suprafata de sprijin la partea superioara , motor SAVIEM 797-05) sau la partea inferioara (motor din familia DACIA); al doilea caz se utilizeaza la motoarele rapide pt a asigura o racire mai buna a primului segment cand pistonul se gaseste la p.m.s. (segm-entul se gaseste in dreptul camasii de racire a cilindrului pt aceasta pozitie a pistonului). In ambele cazuri - montarea camasii umede se face astfel incat sa depaseasca nivelul blocului cu 0.100.15 mm pentru ca forta principala de strangere a chiulasei sa fie preluata de cilindru. Pentru a asigura aceasta suprainaltare se folosesc niste garnituri din hartie ce se dispun intre cilindru si suprafata sa de sprijin (solutia e). Garniturile sunt de grosimi diferite pentru a se putea prelua si abaterile de fabricatie si colorate diferit pentru a se putea recunoaste. (0,08 mm - albastru; 0.10 mm rosu; 0.12 mm verde). Cilindrul racit cu aer este intotdeauna demontabil si prezinta ca particularita-te existenta unor aripioare ce au rolul de marire a suprafetei de cedare a caldurii catre aerul din medi-ul ambiant. Acestea pot fi obtinute prin turnare odata cu cilindrul sau separat cand sunt montate prin presare peste o camasa turnata separat din fonta. Lungimea acestor aripioare poate fi aceeasi pe toata inaltimea camasii sau pot avea lungime din ce in ce mai mica spre partea inferioara deoare-ce temperatura cilindrului scade spre aceasta parte.



e) Materiale, tehnologie de fabricatie, verificare si montai. Cilindrul se confectioneaza prin turnare centrifugala din fonta perlitica cu grafit lamelar fin sau nodular nealiata sau aliata cu Ni, Cr, Mo, Cu. Apoi se prelucreaza prin aschiere suprafata interi-oara numita si oglinda cilindrului, dupa care urme-aza o operatie de honuire a acestei suprafete pana ce rugozitatea ajunge la 0,350,45 fim. S-a consta-tat ca la aceasta rugozitate oglinda cilindrului reti-ne o pelicula de ulei care o protejeaza cat timp motorul este oprit, in plus raportul calitate/pret de fabricatie este optim. Datorita abaterilor de fabri-catie, admise intre anumite limite diametrul interior al cilindrilor (alezajul) nu este la toti acelasi. De aceea in final se face sortarea cilindrilor pe clase de dimensiuni in functie de marimea alezajului. Marcarea clasei pe cilindru se face printr-o pata de vopsea de o anumita culoare. De exemplu pentru cilindrii motorului autoturismului DACIA (motor 102.00) de 1400 cm3 clasele de sortare sunt: -verde D == 76,00 . 76,10 mm;- albastru D=76,10 ..76,20 mm;-rosu D = 76,20..76,30 mm


Display afisare parametrii de lucru

Selectorul de comanda a cutiei de viteze



Potentiometrul de comanda a turatiei motorului

Butoane si lampi aferente sistemului INDUSI DSV


4. INSTALATIA ELECTRICA


Instalatia electrica este alimentata cu 24Vcc de la bateria de acumulatori, care este incarcata de generatorul G41.

Instalatia electrica lucreaza cu minusul legat la masa.

In exploatare nu se admite decuplarea intrerupatorului S71 sau a sigurantei F71 cand motorul functioneaza.

Lunar se vor verifica legaturile la baterii, generator, la siguranta F71 la intrerupatorul S71 pentru a evita aparitia contactelor slabe din cauza vibratiilor, sursa de supratensiuni periculoase pentru instalatia electrica.

Masurarea parametrilor bateriei se face in felul urmator:

Pentru masurarea tensiunii bateriei se foloseste un divizor rezistiv ,semnalul fiind preluat de automatul programabil si transmis la displeiurile de pe pupitre

Semnalul pentru masurarea curentilor de incarcare respectiv descarcare a bateriei se preia de pe suntul de 100A/60 mV se aplica convertorului de semnal unificat U1M se prelucreaza prin automatul programabil si se afiseaza pe displeiurile de pe pupitre. In functie de consum curentul poate fi de incarcare sau descarcare.

Se vor evita stationarile indelungate in timpul carora sunt alimentati de la baterie consumatorii mari ( incalzire si iluminat) - in principiu se va stationa cel mult ½ h.

La iesirea din serviciu se va urmari pe display curentul absorbit de baterie , daca valoarea sa este de circa 40 A se va lasa motorul sa mearga pana cand curentul scade sub 30 A, apoi se va opri motorul.

Daca curentul are valori mai mari, se va incarca bateria de la o sursa exterioara, bateria fiind scoasa din circuitul electric al automotorului.

Intrucat bateriile folosite sunt aceleasi ca si la locomotivele LDH, LDE si LE se

vor respecta instructiunile de exploatare ca si la acestea.


4.1. Instalatia electrica de comanda

Pentru simplificarea descrierii circuitelor se prezinta comanda acestora numai de la postul 1 (comanda circuitelor de la postul 2 este similara).


4.2. Mod de afisare display

In momentul selectarii postului pe display se afiseaza ecranul principal


Pe display se va afisa:


" Verifica ca pe toate unitatile din tren

in toate celelalte posturi de conducere sa nu fie actionata cheia de comanda

sa fie anclansate intrerupatoarele automate din tabloul electric

sa fie cuplate cuplele electrice de comanda multipla (valabil pt comanda

multipla)

Daca ai verificat toate acestea apasa tasta START"


La apasarea tastei START se trece in alt ecran unde se afiseaza in functie de

situatie :

" Initializarea trenului a inceput:

Numarul de automotoare din componenta trenului este .

Confirmi ca acest numar este corect?

Daca da ,apasa tasta Confirm

Daca nu scoate cheia de comanda si reia procesul de reinitializare

Daca dupa trei incercari nu poti confirma numarul corect de automotoare,

solicita ajutor!

Atentie! Daca confirmi ,iti asumi raspunderea pt conducerea trenului!

Daca numarul de automotoare afisat corespunde se poate apasa pe tasta Confirm"


Se intra in urmatorul ecran:


Unitatea nr    Post nr Ora

1.Turatia

2.Treapta viteza

3.Temperatura apa          Normal sau Avarie

4.Presiune ulei                Normal sau Avarie

5.Temperatura ulei CV

6. Curent descarcare incarcare

7.Tensiune baterie

Starea unitatii Unitatea nr . . Avarie (daca sunt avarii)

Sens Inainte sau Inapoi


In partea de jos a ecranului se vor afisa informatii generale despre motor si informatii generale despre inversor.


In cazul in care apar avarii pe o unitate se apasa butonul din partea inferioara a displeiului corespunzator unitatii si se intra in alt ecran unde se afiseaza :

Turatia si treapta de viteza si textul explicativ al avariei.

Se revine in ecranul principal prin apasarea pe butonul unitatii corespunzatoare

Daca nu a disparut cauza ce a determinat avaria atunci ramane afisat mesajul "Avarie" fara a mai palpai.Daca a aparut o noua avarie atunci apare mesajul "Avarie noua"

Odata cu aparitia mesajului de avarie se aprinde lampa " Avarii generale" montata pe pupitru si suna si buzerul din bord.Pentru oprirea alarmei acustice se intra in meniul principal si se actioneaza comanda de "Anulare avertizare sonora"


Daca se apasa pe butonul central al displeiului se intra in ecranul Meniu unde se afiseaza : contor ore functionare motor, anulare avertizare sonora, setarea parametrilor functionali.

Daca nu avem comunicatie CAN atunci pe display apare mesajul "Comunicatie intrerupta! Nu se poate afisa nici un parametru".


4.3 Circuit selectare post comanda

Are rolul de a permite efectuarea comenzilor automotorului numai de catre personal autorizat.

Selectarea postului se realizeaza cu comutatorul cu cheie S11

Cheia se poate scoate numai in pozitia "0" a comutatorului, iar cele doua chei (din postul P1 si cea din P2) vor fi pastrate pe un acelasi inel de catre mecanicul care exploateaza automotorul.

Stadiul selectarii postului de comanda va fi urmarit pe display astfel:

Daca postul nu este selectat se afiseaza doar "Post 1" respectiv "Post 2"

Daca este selectat un post se afiseaza parametrii functionali ai sistemului

Daca din greseala s-au selectat ambele posturi pe display se afiseaza cu intermitenta :

"Atentie! S-au selectat ambele posturi de conducere"

In postul selectat initial se pastreaza afisarea parametrilor iar in postul selectat ulterior nu se afiseaza nimic.


4.4 Circuit pornire motor

Pornirea se va efectua in felul urmator:

Trebuie sa se conecteze mai intai heblul S72 de alimentare a demarorului, amplasat in lada cu baterii. Sigurantele F302 si F302 vor fi cuplate si se va urmari ca lampa de diagnoza SH 302 sa nu fie aprinsa.

Se va trece selectorul de turatie pe pozitia de ralanti (se duce maneta in pozitia de zero) si apoi se apasa pe butonul de pornire S12.

Pe display in functie de starea motorului pot aparea urmatoarele mesaje:

"Motorul este in regim de pornire"

"Motorul a pornit" Aceasta informatie se transmite timp de 5s.

Daca motorul nu a pornit se afiseaza unul din mesajele:

"Nu poti porni motorul ! Aduceti selectorul in 0"

Daca motorul nu porneste in maxim 10 sec. automat se opreste secventa de pornire si apare mesajul :

"Trebuie sa faci o pauza de 30s pana la o noua pornire"

Daca s-au facut trei incercari de pornire si motorul nu a pornit apare mesajul

"Ai efectuat 3 incercari nereusite de pornire! Trebuie sa faci o pauza de 1minut si 30s pana la noua pornire!"


5 Circuit oprire motor

Pentru a opri motorul se va apasa butonul S13 "oprire motor" si prin automatul programabil se comanda secventa de oprire.

In caz de urgenta se va actiona butonul ciuperca de avarie S113 care taie alimentarea calculatorului motorului VOLVO ceea ce duce la oprirea motorului


Protectii si semnalizari pentru motor

La scaderea presiunii uleiului de ungere sub valoarea admisa se aprinde lampa rosie H14 "Avarii generale" si hupa H19 incepe sa sune. Cand presiunea creste din nou cu 10% peste limita minima lampa se stinge si mesajul dispare.

Daca presiunea scade la 80% din valoarea limita motorul se opreste.

In acest caz pe display se afiseaza mesajul:

" Avarie pe unitatea . ! Vezi explicatiile"


Prin apasarea tastei corespunzatoare unitatii se intra intr-un meniu in care se afiseaza:

Turatia

Treapta de viteza

Textul " Presiunea uleiului din sistemul de ungere al MD a scazut sub valoarea permisa. Motorul diesel a fost oprit !"


Cand temperatura apei de racire ajunge la 110 grade Celsius se aprinde lampa rosie H14 "Avarii generale" si hupa H19 incepe sa sune .Pe display se afiseaza "Temperatura depasita" .Daca temperatura scade la 109 grade lampa se stinge iar daca temperatura depaseste 113 grade motorul se opreste.

In acest caz pe display se afiseaza mesajul:

" Avarie pe unitatea . ! Vezi explicatiile"

Prin apasarea tastei corespunzatoare unitatii se intra intr-un meniu in care se afiseaza:

Turatia

Treapta de viteza

Textul " Temperatura apei din sistemul de racire al MD a crescut peste valoarea maxima permisa !"


Daca se intrerupe comunicatia CAN pe display se afiseaza :

" Avarie pe unitatea !vezi explicatii!" iar prin apasarea butonului corespunzator unitatii se intra in ecranul in care se afiseaza

Turatia

Treapta de viteza

Textul "Intrerupere comunicatie cu reteaua de date a motorului.Motorul a fost dus la relanti si inversorul in 0 .Atentie! Motorul se poate opri numai din butonul ciuperca"

Daca motorul nu mai primeste informatia de prescriere turatie atunci pe display apare "

Avarie pe unitatea !vezi explicatii!" iar prin apasarea butonului corespunzator unitatii            se intra in ecranul in care se afiseaza

Turatia

Treapta de viteza si

Textul "Motorul unitatii..functioneaza numai la 1200 rot/min!"


In cazul detararii motorului(scaderea puterii ) pe display se afiseaza


"Unitatea nr..Avarie" ia

Jocul admis intre piston si cilindru este :-motor Dacia: 0,0450,065 mm;- motor ARO L-27: 0,18 0,204 mm;- motor Saviem 797-05: 0,11. ..0,13 mm;- motor MAND2156 HM:0,120,16 mm

f) Comportarea in exploatare. Pot aparea urmatoarele defectiuni:- uzura normala a cilindrului datorata factorilor enumerati la punctul b, uzura care apare in timp chiar si in cazul unei exploatari si intretineri corecte;- uzura anormala datorita defectelor de material sau de tratament termic, corelate cu factorii anteriori si cu o exploatare sau intretinere incorecta (filtru ulei colmatat, lipsa filtru de aer);- griparea cilindrului cauzata de supraincalzirea oglinzii acestuia ca urmare a lipsei de ungere si/sau de racire; aceasta consta din topirea materialului pistonului si aderarea lui la suprafata cilindrului;- fisurarea cilindrului cand ingheata apa din sistemul de racire;- uzura adeziva, abraziva si coroziva a oglinzii cilindrului cauzate de: ungere insuficienta, lipsa filtru de aer sau filtrul de ulei est colmatat, actiunea chimica a produselor rezultate in urma arderii).In exploatare, in generat, cilindrul nu se repara ci se inlocuieste. Atunci cand nu se dispune insa de cilindri noi, se pot aleza cei vechi, daca gradul de uzura permite, pana la una din cotele de reparatie pentru care se dispune de pistoane corespunzatoare.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright

stiinta

Tehnica mecanica



Auto

Referate pe aceeasi tema


Turbine de termoficare
Asamblari
Instalatii de forta
Examen lucrator in lacatusarie mecanica structuri - obtinerea unui prezon M10
Arcuri din cauciuc
Instalatia de ancorare - ancore cu brate fixe
Masurarea debitului
Automatizarea unei masini de gaurit
Ejectorul gazodinamic, constructia si calculul



Ramai informat
Informatia de care ai nevoie
Acces nelimitat la mii de documente, referate, lucrari. Online e mai simplu.

Contribuie si tu!
Adauga online proiectul sau referatul tau.