Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Finante


Qdidactic » bani & cariera » finante
Aprobarea bugetului



Aprobarea bugetului


Aprobarea bugetului


Institutia publica imputernicita prin Constitutie sa aprobe proiectul de buget este Parlamentul. Caracterul preponderent politic, democratic si de larg impact economico-social al ansamblului deciziilor de politica financiara, reflectate in proiectul de buget, determina, in mod obiectiv, in care sunt reprezentate interesele tuturor cetatenilor.

Constituind prelevari la fondurile publice efectuate din veniturile persoanelor fizice si juridice, impozitele, taxele si alte contributii sunt reglementate in mod exclusiv prin legi aprobate de Parlament. Regimul fiscal astfel reglementat prin legi anterioare celei a bugetului si, uneori, chiar prin prevederi de amendare a cadrului juridic existent regasite in proiectul legii bugetului, isi gaseste reflectarea in partea de venituri a proiectului de buget, supus de Guvern aprobarii Parlamentului.

La fel de importanta ca decizia fiscala, care vizeaza veniturile bugetare, este decizia de alocare a resurselor bugetare pe diferite destinatii sociale si economice, materializarea acesteia localizandu-se in partea de cheltuieli a proiectului de buget transmis forului legislativ spre aprobare.

In Parlament proiectul de buget parcurge urmatoarele etape:

- prezentarea de catre primul ministru a raportului pe marginea proiectului de buget in plenul Parlamentului.

- examinarea proiectului de buget in comisiile permanente ale Parlamentului .

- dezbaterea si aprobarea proiectului de buget in Parlament.

- analiza si aprobarea acestuia in comisia de specialitate a legislativului, adica cea de buget, finante si banci. Cu acest prilej, se adopta si decizia privind aprobarea sau respingerea amendamentelor formulate de celelalte comisii permanente, hotararea finala urmand a fi luata in plenul Parlamentului.



- promulgarea de catre Presedintele Republicii a legii bugetului, aprobate de Parlament.

Dupa aprobarea de Parlament, legea bugetara trebuie semnata de Presedinte. In situatia in care acesta are obiectiuni le poate formula, si poate cere reexaminarea proiectului de buget de catre Parlament.

Pe parcursul dezbaterilor din Parlament, membrii acestuia, grupati in cadrul diferitelor formatiuni politice, propun amendamente la proiectul de buget. Prin acestea parlamentarii incearca sa satisfaca cat mai multe din solicitarile cetatenilor pe care-i reprezinta si care le-au acordat votul in baza unei anumite platforme politice electorale, in care alegatorii si-au regasit, intr-o mai mare masura decat in alte programe, optiunile de natura economica, sociala, culturala, spirituala,etc.

Ca o remarca de ordin general, este de subliniat faptul ca, in ultimele decenii, pe masura ce in toate tarile proiectul de buget a devenit indeosebi in scopul influientarii cresterii economice si al redistribuirii veniturilor in societate, posibilitatile Parlamentului de a efectua modificari substantiale, vizand fondul politicii fiscal-bugetare, au devenit tot mai restranse. Aceasta deoarece o anumita stare a echilibrului financiar stabilita prin proiectul de buget are la baza o multitudine de parametri macroeconomici si de restrictii tinand de echilibrul monetar si de cel extern, care nu fac posibile in Parlament unitati esentiale in structura bugetului. Practica mentionata se explica prin consecinte negative, dezechilibre potentiale care pot aparea in conditiile neluarii in considerare a interdependentelor dintre indicatorii inscrisi in buget si ceilalti indicatori macroeconomici. Majorarea sau micsorarea veniturilor publice poate determina scaparea de sub control, deprecierea alerta a monedei nationale, afectarea capacitatii de plata externe, acestea avand efecte imprevizibile asupra linistii si ordinii sociale.




Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright