Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Finante


Qdidactic » bani & cariera » finante
Sapard



Sapard


SAPARD


SAPARD este un program operational din anul 2000. Are drept scop sprijinirea agriculturii si dezvoltarea rurala in tarile candidate din Europa Centrala si de Est.

In perioada 2000-2006, Romania urmeaza sa primeasca 150 milioane Euro/an, fiind cel de-al doilea mare beneficiar dupa Polonia. In plus, guvernul Romaniei va contribui cu suma de 50 milioane Euro.

SAPARD finanteaza proiecte majore din domeniul agricol si al dezvoltarii rurale. Romania a identificat patru masuri prioritare care urmeaza sa fie finantate in cadrul acestui program:

      Imbunatatirea activitatilor de prelucrare si comercializare a produselor agricole si pescaresti;

      Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale;

      Dezvoltarea economiei rurale (investitii in companiile cu profil agricol; Diversificare economica; Silvicultura);

      Dezvoltarea resurselor umane (Imbunatatirea activitatii de instruire profesionale; Asistenta tehnica, inclusiv studii menite sa sprijine pregatirea si monitorizarea programului, campanii de informare si publicitate).

In comparatie cu instrumentele PHARE si ISPA, Programul SAPARD acorda statelor candidate responsabilitati depline in ceea ce priveste gestionarea proiectelor de investitii, incepand cu etapa de selectare si pana la efectuarea platilor, in vederea acumularii de experienta in implementarea normelor si practicilor U.E. si in gestionarea, in viitor, a fondurilor structurale.



PROGRAMUL SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural Development) a fost initiat in baza Reglementarii nr. 1268/1999 a Consiliului Uniunii Europene, privind sprijinul pentru masurile de pre-aderare in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, in tarile candidate din centrul si estul Europei.

Obiectivul prioritar al Programului SAPARD este acela de a crea cadrul necesar implementarii unei agriculturi performante si dezvoltarii durabile a zonelor rurale in tarile candidate. Programul urmareste preluarea acquis-ului comunitar si adaptarea progresiva a mecanismelor de piata la principiile care guverneaza Politica Agricola Comuna.

In baza unor criterii reprezentative pentru toate tarile candidate (suprafata agricola, populatia ocupata in agricultura, produsul intern brut, situatia teritoriala speciala, zone defavorizate), prin Decizia Comisiei C(2000) 3742 Final a fost aprobat Planul National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (PNADR). Alocarile anuale indicative ale contributiei financiare comunitare (preturi/1999), care, in cazul Romaniei reprezinta 150,636 milioane euro anual, au fost stabilite prin Decizia Comisiei nr.595/EC/1999.

La data de 31 iulie 2002, Comisia Europeana a emis Decizia care prevede conferirea managementului Programului SAPARD autoritatilor de resort din Romania (Decizia EC/638/2002).

Pentru definirea conditiilor privind managementul financiar si tehnic, regulile de gestiune si control, precum si cadrul general administrativ pentru implementarea Programului SAPARD, a fost semnat la Bruxelles, la data de 2 februarie 2001, Acordul Multianual de Finantare SAPARD intre Guvernul Romaniei si Comisia Comunitatii Europene (Multi-Annual Financing Agreement - MAFA). Acest acord a fost ratificat prin Legea nr.316/18 iunie 2001 (MO nr. 362/5 iulie 2001). MAFA reprezinta documentul oficial prin care s-a decis alocarea unei contributii financiare nerambursabile Romaniei, in valoare de 1099 milioane Euro, angajata pe perioada 2000-2006, in vederea implementarii programului SAPARD.

In conformitate cu prevederile Legii nr.316/2001 pentru ratificarea Acordului Multianual de Finantare SAPARD, angajamentul financiar al Comunitatii Europene precum si perioada de valabilitate a acestui angajament, sunt stabilite anual, in Acordurile anuale de finantare.

Pana in prezent, au fost incheiate intre Guvernul Romaniei si Comisia Comunitatii Europene si ratificate de catre Parlamentul Romaniei, Acordurile anuale de finantare aferente anilor 2000 (ratificat prin Legea nr. 317/2001 - MO nr. 338/2001), 2001 (ratificat prin Legea nr. 416/2002 - MO nr. 508/2002), 2002 (ratificat prin OUG nr. 26/2003 - MO nr. 283/2003) si, respectiv, 2003 (ratificat prin Legea nr. 496/2003 - MO nr. 843/2003.

Programul SAPARD urmareste sa sprijine Romania in pregatirea pentru participarea la Politica Agricola Comuna implementata in Uniunea Europeana, obiectivele operationale in acest sens fiind:

    rezolvarea problemelor specifice legate de o dezvoltare rurala durabila;

    imbunatatirea standardelor de calitate ale produselor agricole si piscicole, ale procesului de productie si de comercializare a acestora si aducerea lor la standardele practicate in Uniunea Europeana;

    sprijinirea Romaniei in implementarea legislatiei Uniunii Europene ("acquis-ului comunitar") corespunzatoare acestui sector.



Cadrul institutional pentru implementarea programului

Institutia responsabila cu implementarea tehnica si financiara a programului in Romania este Agentia SAPARD, institutie publica cu personalitate juridica, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Agentia SAPARD are in structura o unitate centrala, situata in municipiul Bucuresti, si opt Birouri Regionale de Implementare a Programului SAPARD (BRIPS) (regiunile sunt definite conform normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 151/1998 privind dezvoltarea regionala in Romania).


Autoritatea Competenta

Responsabilitatea pentru managementul financiar al fondurilor SAPARD revine Responsabilului National cu Autorizarea Finantarii (National Authorising Officer - NAO), conform prevederilor Legii nr. 316/2001 pentru ratificarea Acordului Multianual de Finantare. Fondul National din cadrul Ministerului Finantelor Publice actioneaza in calitate de Autoritate Competenta, avand rolul de a emite, monitoriza si retrage acreditarea Agentiei SAPARD si de a numi Organismul de Certificare.


Autoritatea de Management

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale are in atributii coordonarea, raportarea, monitorizarea si evaluarea Programului SAPARD si indeplineste functia de Autoritate de Management pentru Programul SAPARD. Acest organism asigura monitorizarea efectiva a derularii Programului si raporteaza Comitetului de Monitorizare pentru Programul SAPARD, progresele inregistrate in implementarea masurilor si daca este cazul, ale sub-masurilor.


Organismul de Certificare

Rolul de Organism de Certificare pentru Programul SAPARD este indeplinit de Curtea de Conturi a Romaniei. Principalele atributii ale acestui Organism constau in certificarea conturilor Agentiei SAPARD, raportarea asupra sistemelor control si verificarea elementelor de co-finantare.


Comitetul de Monitorizare

Comitetul de Monitorizare pentru Programul SAPARD are rolul de a asigura supervizarea, eficienta si calitatea implementarii Programului, in vederea atingerii obiectivelor specifice. Principalele atributii ale Comitetul de Monitorizare se refera la examinarea Raportului de evaluare intermediara, aprobarea Rapoartelor anuale de implementare si a Raportului final, precum si la aprobarea propunerilor privind amendarea/revizuirea Programului. Comitetul de Monitorizare are in componenta reprezentanti ai organismelor guvernamentale cu responsabilitati in domeniu, parteneri sociali si observatori din partea Comisiei Europene.


Serviciile Tehnice Delegate

Agentia SAPARD a delegat indeplinirea unor functii de implementare tehnica (cu exceptia functiilor de executare a platilor si de contabilizare a angajamentelor si platii), catre institutii specializate. Astfel, au fost incheiate protocoale de delegare cu Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si Directia de Dezvoltare Rurala din cadrul Ministerului Agriculturii, Apelor si Dezvoltarii Rurale, care stabilesc cadrul juridic, administrativ si tehnic conform caruia Agentia SAPARD a delegat Serviciilor Tehnice Delegate (STD) din cadrul MTCT si MAPDR, o serie de atributii pentru implementarea Masurii 2.1 "Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale" si respectiv, Masurii 1.1 "Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole".

Ca urmare a deciziei de preluare de catre Agentia SAPARD a atributiilor delegate MTCT pentru implementarea Masurii 2.1, a fost emisa OUG nr. 11 din 23/03/2004, privind stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale, care modifica OUG nr. 142/2000 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei SAPARD pentru implementarea tehnica si financiara a Programului SAPARD, in sensul preluarii de la MTCT a celor 50 de posturi impreuna cu personalul aferent


Activitati eligibile pentru finantare

Conform Planului National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala al Romaniei, prin intermediul Programului SAPARD vor fi finantate in perioada 2000 - 2006 unsprezece Masuri*, structurate pe patru prioritati, astfel:

Axa 1: Imbunatatirea accesului la piete si a competitivitatii produselor agricole si piscicole prelucrate:

1.1  Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole;

1.2 Imbunatatirea structurilor in vederea realizarii controlului de calitate, veterinar si fitosanitar, pentru calitatea produselor alimentare si pentru protectia consumatorilor;

Axa 2: Imbunatatirea infrastructurii pentru dezvoltare rurala si agricultura:

2.1 Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale;

2.2  Managementul resurselor de apa pentru agricultura;

Axa 3: Dezvoltarea economiei rurale:

3.1 Investitii in exploatatiile agricole;

3.2 Constituirea grupurilor de producatori;

3.3 Metode agricole de productie proiectate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural (agro- mediu);


3.4 Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice pentru generarea de activitati multiple si venituri alternative;

3.5 Silvicultura;

Axa 4: Dezvoltarea resurselor umane:

4.1 Imbunatatirea pregatirii profesionale;

4.2  Asistenta tehnica,

Pana in prezent, prin Programul SAPARD este asigurata implementarea a sase masuri, dintre care, trei masuri au fost acreditate de catre Comisia Europeana in cursul anului 2002 si anume: Masura 1.1 "Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole", Masura 2.1 "Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale" si Masura 4.2 "Asistenta tehnica".

Masura 1.1 Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole

v    Potentialii beneficiari

asociatii si grupuri de producatori (cu personalitate juridica;

societati comerciale cu capital 100% privat;

in sectorul vinificatie sunt sprijinite: asociatiile, grupurile de producatori si societatile comerciale private care proceseaza numai soiuri nobile de struguri.

v    Tipurile de investitii vizate

imbunatatirea si optimizarea fluxurilor de productie, prelucrare si marketing al produselor agricole si piscicole;

crearea sau modernizarea retelelor locale de colectare, a capacitatilor de receptionare, depozitare, conditionare, sortare si        ambalare a produselor agricole si piscicole.

Aceste investitii vor contribui la accelerarea ameliorarii standardelor nationale prin adaptarea progresiva la standardele comunitare in sectoarele: lapte si produse lactate; carne (taurine, suine, ovine, pasari) si oua; legume, fructe si cartofi; prelucrarea strugurilor - soiuri nobile pentru vin; peste si acvacultura si produse de ostreicultura (stridii si midii); cereale; seminte oleaginoase; zahar, plante textile (in si canepa).

In cadrul acestei masuri sunt finantate proiecte a caror valoare totala eligibila este cuprinsa intre 30.000 si 2.000.000 EURO.


Masura 2.1 Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale

v  Potentialii beneficiari

Consiliile locale comunale;

Asocieri de tip partenerial, cu statut juridic, intre consiliile locale         comunale.

v  Tipurile de investitii vizate

Drumuri in zonele rurale;

Alimentarea cu apa in sistem centralizat in zonele rurale;

Canalizari in sistem centralizat in zonele rurale.

In cadrul acestei masuri sunt finantate proiecte a caror valoare totala eligibila este cuprinsa intre 100 000 EURO si 1 000 000 EURO.


Masura 4.2 Asistenta tehnica

v  Potentialii beneficiari

Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Integrarii Europene

Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului

v  Tipurile de activitati eligibile

cheltuieli cu intalnirile Comitetului de Monitorizare (inclusiv costurile expertilor),

cheltuieli cu campaniile de informare si publicitate (incluzand costurile atribuirii lor),

cheltuieli asociate pregatirii masurilor in cadrul Programului,

cheltuieli pentru Evaluare pe termen mediu ceruta in baza prevederilor Articolului 10 din Sectiunea B a Acordului         Multianual de Finantare.

In prima parte a lunii decembrie 2003, Comisia Europeana a emis Decizia de acreditare pentru inca trei masuri, dupa cum urmeaza:

Masura 3.1 "Investitii in exploatatiile agricole",

Masura 3.4 "Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice pentru generarea de activitati multiple si venituri alternative"

Masura 4.1 "Imbunatatirea pregatirii profesionale".


Primirea cererilor de finantare pentru proiectele SAPARD s-a sistat incepand cu 1 august 2006, ca urmare a depasirii fondurilor alocate Romaniei prin Programul SAPARD.



BIBLIOGRAFIE








Cerna, Silviu

"Sistemul monetar si politica monetara"

Ed. Enciclopedica, Bucuresti, 1996





Cerna, Silviu

"Unificarea monetara in Europa"

Ed. Enciclopedica, Bucuresti, 1997





Corduneanu, C.

"Importanta trecerii de la o economie de indatorare la o economie a pietelor financiare" in

"Procese financiar monetare ale tranzitiei: probleme si dileme",

Academia Romana, ICF "V. Slavescu", Ed. Alpha, 1998





Dardac, Nicolae

Vascu, Tatiana

"Moneda si credit", vol.1,

Academia de Studii Economice, Bucuresti, 2000





Danila, Nicolae

"Bipolarizarea monetara"

Ed. Economica, 1999





Doltu, Claudiu

"Sisteme monetare comparate"

Ed. Economica, 1997





Dragomir, Georgeta,

Mistreanu, Ana

"Inflatie si sisteme monetare",

Ed. Fundatiei Academice Danubius, Galati, 2001





Hommet, J-M

"Le système bancaire français",

Ed. Dunod, Paris, 1991





Jachand, Gill

"La monnaie et son role dans l'economie",

Ed. Dunod, 1995





Lenain, Patrick

"F.M.I-ul",

Ed. Coresi S.A, Bucuresti, 2000





Madan, B.K.

"Ecouri de la Bretton Woods",

in "Finance and Development", nr.2, iunie 1999





Simon, Claude

"Bancile",

Ed. Humanitas, Bucuresti, 1993





Teulon, Fréderic

"Sistemul monetar international",

Ed. Institutul European, Iasi, 1997





Turliuc, Vasile

Cocris, Vasile

"Moneda si credit ",

Ed. Ankarom, Iasi, 1998





https://www.imf.org





https://www.ecb.int




https://www.worldbank.org




https://www.ebrd.com




https://www.eib.org




https://www.mae.ro




https://www.mie.ro




https://www.bnr.ro






Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright