Home - qdidactic.com
Didactica si proiecte didacticeBani si dezvoltarea cariereiStiinta  si proiecte tehniceIstorie si biografiiSanatate si medicinaDezvoltare personala
referate baniLucreaza pentru ceea ce vei deveni, nu pentru ceea ce vei aduna - Elbert Hubbard





Afaceri Agricultura Comunicare Constructii Contabilitate Contracte
Economie Finante Management Marketing Transporturi


Finante


Qdidactic » bani & cariera » finante
Sistemica bancara



Sistemica bancara


Sistemica bancara


Bancile reprezinta firme particulare, societati in nume colectiv, societati anonime sau ale statului care concentreaza capitalurile disponibile din economie si le pun la dispozitia operatorior economici, inclusiv a statului, sub forma de credite.

Bancile se ocupa de organizarea si realizarea imprumuturilor (obiectul principal de activitate), gestionarea acestora. Scopul final il constituie realizarea profitului bancar.

Prin urmare, o banca se defineste (din punct de vedre conceptual), ca o firma care mobilizeaza mijloace banesti disponibile, finanteaza si crediteaza persoanele fizice si juridice, organizeaza si efectueaza decontarile si platile in cadrul economiei nationale si in relatiile cu celelalte state, in scopul obtinerii unui profit. De aici, desprindem caracterul complex al rolului pe care-l are banca in economie, atat din punctul de vedere al serviciilor pe care le efectueaza, cat si din punctul de vedere al relatiilor in spatiul geografic.



Banca (conform legislatiei in vigoare[1]) este o "institutie" specializata care organizeaza circulatia baneasca, mobilizeaza resurse banesti temporare disponibile, acorda credite, face incasari si plati in numerar, efectueaza decontari fara numerar intre institutii si agenti economici titulari de cont, emite instrumente de plata, titluri de credit, emite si plaseaza hartii de valoare, efectueaza alte operatiuni cu titluri de valoare, servicii de consultanta si de plasament pentru resursele banesti ale clientilor si ale fondurilor proprii, realizeaza selectionarea si sustinerea unor proiecte de investitii, se ocupa cu vanzarea-cumpararea de valuta si alte operatiuni valutare.


In consecinta, functiile unei banci pot fi urmatoarele:

* Functia de depozit care permite bancii efectuarea de operatiuni de depozit la vedere si la termen, cu numerar si cu titluri, constand in atragerea resurselor banesti de la personae fizice si juridice pentru pastrarea si folosirea lor. De asemenea, functia aceasta consta si in efectuarea de operatiuni de depozitare si de trezorerie pentru obiecte de valoare aflate in proprietatea persoanelor fizice si juridice.

* Functia de investitii, se defineste prin:

- acordarea de credite in lei si in valuta persoanelor fizice si juridice din tara si strainatate;

- participarea in calitate de actionar la infiintarea unor firme (fie ele bancare sau nebancare) in tara sau strainatate;

- achizitionarea unor active financiare in nume propriu.

* Functia comerciala, se caracterizeaza prin:

- realizarea de incasari si plati (in lei si in valuta) generate de diverse activitati (vanzarea bunurilor la intern sau la export, prestari servicii, turism intern si international), operatiuni cu cracter financiar, necomercial si alte operatiuni legate de incasari si plati intre personae fizice si juridice din tara si strainatate;

- cumpararea si vinderea in tara si strainatate de valuta si efecte de comert exprimate in lei si valuta;

- efectuarea operatiunilor de scontare si rescontare a efectelor de comert;


- efectuarea operatiunilor de schimb valutar si a celor de arbitraje pe pietele monetare internationale, pe cont propriu sau in numele clientilor;

- participarea la tranzactii externe financiare de plati si de credit, incheierea cu banci si institutii financiare straine, de angajamente si conventii de plati;

- cumpararea si vinderea in tara si strainatate de metale pretioase, aur si monede;

- emiterea de efecte de comert: bilete la ordin, cambii sau trate, cecuri in favoarea unor beneficiari din tara si strainatate;

- efectuarea unor operatiuni de vanzare - cumparare si a altor operatiuni cu titluri emise de stat;

- prestarea unor servicii bancare, de expertiza tehnica, economica si financiara a diferitelor proiecte. Acorda consultanta si asistenta in probleme de gestiune financiara si evaluare;

- organizarea lansarii de obligatiuni, asigurarea mobilizarii imprumuturilor prin emisiunea de obligatiuni, garantarea emisiunii si plasarea obligatiunilor pe piata secundara.


Instrumentele monetar - financiare

Fiecare dintre noi poate detine un patrimoniu format din active: reale (imobile, mobile, etc.) si financiare (bancare, conturi bancare, bonuri de tezaur, actiuni, etc.).

Ansamblul instrumentelor monetar - financiare intr-o economie se prezinta astfel:

bancnota si moneda divizionara;

depozite la vedere;

plasamente lichide sau pe termen scurt;

plasamente stabile.

Primele doua constituie mijloace de plata si urmatoarele doua sunt mijloace de economisire.


Actorii: subiectii nonfinanciari si subiectii financiari


Subiectii nefinanciari detin plasamente financiare sau beneficiaza de fluxuri financiare, pe cand subiectii financiari le gireaza (gestioneaza).

Subiectii nonfinanciari participa la fluxuri de productie si intervin pe piata tranzactiilor de bunuri si servicii.

Subiectii financiari (institutii de credit, bancile) distribuie "finantari" sub forma de credite.

Detinatorii de capacitati de finantare le plaseaza in:

- bancnote, depozite la vedere, depozite pe termen scurt, bonuri pe termen scurt, plasamente gestionate de banci sau case de economii;

-plasamente pe termen lung (actiuni, obligatiuni, prime de asigurare).

Subiectii, cu nevoi financiare, le acopera prin: imprumuturi pe langa institutiile de credit; emit actiuni si obligatiuni.

Sistemul financiar are doua componente:

a.     piata, cu cererile si ofertele de capitaluri;

b.     intermediarii financiari.

Intermedierea are doua forme: cei ce solicita imprumuturi (fara angajare directa pe piata), finantari de lunga durata; conservarea economiilor sub forma plasamentelor.

Institutiile de credit bancar, bancile, sunt institutii creatoare de moneda. Cand ele acorda credit, inscriu in mod simultan suma avansului acordat in Activ (pentru materializarea creantelor) si in Pasiv in contul de depozit al beneficiarilor de credit.

Alte institutii financiare, care nu au deschise conturi de depozite, acordarea creditelor se face creditand contul de la o banca a subiectului economic.

Circuitul institutional se descompune in:

- mijloace de plata, create de banci cand acorda credite;

- beneficiarii de moneda (astfel create) o utilizeaza pentru plati si economisire;

-institutiile financiare nebancare colecteaza o parte din sumele economisite (finantarea de credite).

Bancile nu sunt singurele organisme creatoare de moneda. Trezoreria poate sa dispuna acordarea de credite singurului sau client, statul.

Intr-o economie de piata exista patru blocuri sau sisteme relationale: bancile, trezoreria, case de economii si depozit, piata financiara:









[1] Art. 285 din O.U.G. nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului aprobata, completata si modificata prin Legea nr. 227/2007 (M.O. al Romaniei nr. 1027/2006 si respectiv 480/2007))



Contact |- ia legatura cu noi -| contact
Adauga document |- pune-ti documente online -| adauga-document
Termeni & conditii de utilizare |- politica de cookies si de confidentialitate -| termeni
Copyright © |- 2024 - Toate drepturile rezervate -| copyright